Peter Gabriel

Tutaj rozmawiamy o każdej muzyce poza filmową: projekty kompozytorów niezwiązane ze światem filmu i gier komputerowych, inne gatunki muzyczne i inni twórcy.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

Peter Gabriel

#1 Post autor: MichalP » ndz sty 04, 2026 18:37 pm

Zdecydowalem zalozyc ten temat bo bardzo lubie tego artyste, bylego czlonka Genesis. Robi bardzo filmowa muzyke a i maczal palce przy kilku filmach. Jego ostatni album z 2023 byl swego rodzaju fenomenem. Piewszy album po kilkunastu latach gdzie wszyscy mysleli, ze juz nic wiecej nas nie zaskoczy. Poszczególne piosenki wydawane cyfrowo w miesiecznych odstepach, zeby na koniec wypuścić caly album w dwoch różnych mixach a właściwie trzech bo wersja bluray ma tex specjalny mix w Dolby Atmos 7.1. I tak o to wyszedl I/O. Towarzyszyl temu kapitalny koncert, na ktorym bylem. Prawie 3 godziny grania z przerwa po srodku. Mieszanka starych hitow i wszystkich piosenek z nowego albumu. Nie mozna tez zapomniec o specjalnie przygotowanych grafikach, ktore towarzysza kazdej z piosenek.

Zaczynajac ten rok Peter zaskoczył znowu bo szykuje kolejny album zatytulowany tym razem O/I. I znowu kazda piosenka bedzie wypuszczana w pelnie ksiezyca kazdego miesiaca. Przez caly 2026 rok. Pierwsza sie juz ukazala i uwazam, ze jest bardzo dobrym startem.

Been Undone (Dark-side Mix):
[youtube]https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 2HSNpM94bi[/youtube]

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Peter Gabriel

#2 Post autor: lis23 » ndz sty 04, 2026 21:09 pm

Heh, jak Piotrek nie wydawał nowego albumu przez 21 lat, tak teraz dostaniemy dwa w trzy lata ;)
Słucham Gabriela od ok. 1999 - 2000 roku, gdy sięgnąłem po Genesis żeby posłuchać więcej Collinsa a trafiłem na składankę z albumów z Gabrielem ;) Posiadam dwa boxy Genesis Archive, brakuje mi pierwszych albumów, właśnie z Gabrielem, czyli From Genesis To Revelation, Trespass i Nursery Cryme, całą resztę mam, mam też soundtracki, czyli "Passion" i "Long Walk Home", nie mam "Ptaśka".
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

ODPOWIEDZ