Inne problemy z kompem

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi
Posty: 12062
Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Lokalizacja: Kraina Bogów

Inne problemy z kompem

#1 Post autor: Kaonashi » czw sie 08, 2013 16:53 pm

Potrzebuje ustawić rozdzielczość 1366x768, ale mam win XP i takiej opcji nie widzę w ustawieniach. Ktoś wie co z tym zrobić :?:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51034
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Inne problemy z kompem

#2 Post autor: Adam » czw sie 08, 2013 18:56 pm

to nie ma nic wspólnego z xp. grafa+monitor. ja przy starej grafie miałem z 10 możliwości, kupiłem lepszą to mi się pojawiło tych możliwości z 25. a monitor i system ten sam dalej.
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi
Posty: 12062
Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Lokalizacja: Kraina Bogów

Re: Inne problemy z kompem

#3 Post autor: Kaonashi » czw sie 08, 2013 19:06 pm

Tak czy siak problem pozostał :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51034
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Inne problemy z kompem

#4 Post autor: Adam » czw sie 08, 2013 19:20 pm

rozwiązanie jest jedno - nowa grafa lub monitor :)
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi
Posty: 12062
Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Lokalizacja: Kraina Bogów

Re: Inne problemy z kompem

#5 Post autor: Kaonashi » czw sie 08, 2013 19:57 pm

Tyle, że ja jakiś rok temu kupiłem nowy monitor i przy instalacji sterowników wyskoczyła opcja 1366x768 i do tego czasu było dobrze. Dzisiaj był format i przy ponownej instalacji taka rozdzielczość się nie pojawiła, więc po prostu nie wiem co jest grane.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Posty: 9848
Rejestracja: wt sie 02, 2011 19:48 pm
Lokalizacja: Warsaw City
Kontakt:

Re: Inne problemy z kompem

#6 Post autor: Templar » czw sie 08, 2013 20:28 pm

A jaki monitor i jaka karta graficzna?
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi
Posty: 12062
Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Lokalizacja: Kraina Bogów

Re: Inne problemy z kompem

#7 Post autor: Kaonashi » czw sie 08, 2013 20:30 pm

O kurna, to mnie zastrzeliłeś pytaniem, ja w te klocki to kiepski jestem :D Monitor widzę, że Asus, a za nazwą karty graficznej zaraz się rozejrzę :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Posty: 9848
Rejestracja: wt sie 02, 2011 19:48 pm
Lokalizacja: Warsaw City
Kontakt:

Re: Inne problemy z kompem

#8 Post autor: Templar » czw sie 08, 2013 20:39 pm

Przydałyby się bardziej szczegółowe dane, żeby zainstalować najnowsze sterowniki, ale można najpierw inaczej - wejdź we właściwości monitora, nie pamiętam dokładnie teraz jak tam się wbijało na XP, bo od lat już go nie używałem, ale do tego ekranu musisz dojść:

Obrazek

i musi być odznaczone to pole o ukrywaniu trybów, które monitor nie obsługuje. Jak jest odznaczone i dalej nie ma to spróbuj tym programem:

http://www.entechtaiwan.com/util/ps.shtm

i po uruchomieniu wybierasz 'Advanced Timing Options' i 'Custom Resolutions'. Zakładam, że to monitor LCD, także wybierasz 1366x768 (LCD) i 'Add new resolution'.
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51034
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Inne problemy z kompem

#9 Post autor: Adam » czw sie 08, 2013 22:14 pm

tak tylko moze mu sie zjarac monitor, jesli jest uczulone na niestandardowe rozdziałki. jesli nie ma jej tam w standardzie to ja bym nie ryzykował - róznie to bywa.
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Posty: 9848
Rejestracja: wt sie 02, 2011 19:48 pm
Lokalizacja: Warsaw City
Kontakt:

Re: Inne problemy z kompem

#10 Post autor: Templar » czw sie 08, 2013 22:53 pm

Chyba twój mózg może się zjarać xD Przecież napisał, że już wcześniej korzystał z tej rozdzielczości, a brak 1366x768 na XP jest częstym problemem. A zabawy z rozdzielczościami nie są jakoś bardzo niebezpieczne, musiałbyś grubo przesadzić, żeby uszkodzić monitor, nie wolno jednak bawić się odświeżaniem, bo to już jest bardziej niebezpieczne.

@Kaonashi: weź poszukaj na monitorze informacji jaki to konkretnie model, jakaś nalepka z tyłu powinna być to się zobaczy jaka jest natywna dla niego, bo LCD najlepiej używać w natywnej, najlepsza jakość obrazu. No chyba, że to CRT, ale też podaj wtedy model :P
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi
Posty: 12062
Rejestracja: pt sie 19, 2011 17:36 pm
Lokalizacja: Kraina Bogów

Re: Inne problemy z kompem

#11 Post autor: Kaonashi » pt sie 09, 2013 13:41 pm

Dobra Pany! Działa. Thx :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8160
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Inne problemy z kompem

#12 Post autor: lis23 » wt lis 05, 2013 22:07 pm

Mam pewien problem z monitorem ...
jest to Samsung SyncMaster P2470HD
od połowy lipca mam opóźnienie ze znalezieniem sygnału / ok. 15 - 20 sekund /, najpierw, po włączeniu PC ta i monitora mam czarny ekran, potem napis " brak sygnału " i dopiero potem pojawia się obraz ładującego się systemu ale ostatnio pojawiło się coś nowego: przy uruchomieniu gier mam czarny ekran z napisem ' szukanie sygnału ' i dopiero potem załącza się gra, podobnie jest przy wyjściu z gry na pulpit ...
czy to już ostatnie podrygi monitora, czy jakieś problemy z połączeniem, itp.?.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51034
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Inne problemy z kompem

#13 Post autor: Adam » wt lis 05, 2013 22:12 pm

a nie coś z rozdziałką?
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8160
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Inne problemy z kompem

#14 Post autor: lis23 » wt lis 05, 2013 22:20 pm

Adam pisze:a nie coś z rozdziałką?
Rozdzielczość też pokazuje

mam z nim kłopoty od początku: zakupiłem go w 2010 r. i prawie od początku był problem - brak sygnału po przejściu z HDMI / PS3 / na DVI / PC /, potem przez ok. rok, półtora był spokój aż w lutym zaczął mi się wyłączać po ok. 3 minutach bezczynności ale wystarczyło pobawić się wydajnością, itp. a potem w lipcu zaczął się opisywany wyżej problem
dodam jeszcze, że, np. w " Company of Heores ' nie da się wybrać rozdzielczości FHD - kabelek DVI jest nowy.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Posty: 9848
Rejestracja: wt sie 02, 2011 19:48 pm
Lokalizacja: Warsaw City
Kontakt:

Re: Inne problemy z kompem

#15 Post autor: Templar » wt lis 05, 2013 22:22 pm

A nie masz w ustawieniach monitora ustawionego domyślne jakiegoś innego wyjścia (D-SUB, DVI, HDMI itp.) niż masz w rzeczywistości?
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

ODPOWIEDZ