Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#826 Post autor: kiedyśgrześ » czw sty 31, 2013 20:53 pm

Ciekawe dlaczego murzyni z małej, a żydzi z dużej (wielkiej) :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#827 Post autor: Wojteł » czw sty 31, 2013 20:54 pm

bo duzi Murzyni są bardziej przerażający od dużych Żydów :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#828 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 31, 2013 20:58 pm

Sprowokowaliście mnie, tymi Murzynami i Żydami. Oto przerażająca krzyżówka czarny Żyd:

Obrazek

:mrgreen:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#829 Post autor: kiedyśgrześ » czw sty 31, 2013 21:03 pm

no niech będzie czarny żyd (ciekawe co na to jego haplogrupa), ale dlaczego od razu Żyd :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#830 Post autor: Koper » czw sty 31, 2013 21:46 pm

Żyd (z dużej) jako obywatel Izraela. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#831 Post autor: Paweł Stroiński » czw sty 31, 2013 21:52 pm

Kiedyś o tym czytałem, żyd z małej litery to określenie etniczne, z wielkiej - kulturowe.

Templar

#832 Post autor: Templar » czw sty 31, 2013 22:14 pm

http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629384

Żyd (= członek narodu), Murzyn (= człowiek rasy czarnej)
żyd (= wyznawca judaizmu), murzyn (= ktoś bardzo opalony; ktoś wykonujący za kogoś jakąś pracę)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#833 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 01, 2013 00:05 am

Niby członek jakiego narodu to Żyd? Chyba nie izraelskiego, bo to Izraelczyk, coś mnie ten słownik w błąd wprowadza :P Nieważne, sprawdziłem jak to jest bom był ciekaw i wychodzi mi na to, że to taki sam problem języka polskiego jak nazywanie mieszkańców Indii Hindusami, tymczasem nie wszyscy są wyznawcami hinduizmu, stąd stosowana zamiennie nazwa Indus obejmująca wszystkich bez względu na język/wiarę będzie bardziej prawidłowa, bo obejmie wszystkie przypadki. Natomiast etymologia sowa „żyd” jak mnie tu informują to Juda (syn Jakuba) Judea (jedno z królestw izraelskich) wreszcie judaizm (wyznanie) ergo w żadnym wypadku słowo Żyd technicznie rzecz ujmując nie obejmie wszystkich tych których nim opisujemy, tak mi się wydaje. Przepraszam, że przynudziłem, ale chciałem wykazać, że moje wcześniejsze pytanie nie jest z gatunku super głupich, tylko z gatunku zawracanie tyłka pierdołami :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#834 Post autor: Paweł Stroiński » pt lut 01, 2013 00:17 am

a Juda, Judea i judaizm biorą się z hebrajskiego yehudi, który oczywiście, czego nie trzeba chyba mówić, zawiera w sobie zbitkę "ye/ya" oznaczającą Boga.

Istnieje także pojęcie "narodu żydowskiego".

Templar

#835 Post autor: Templar » pt lut 01, 2013 00:22 am

Żyd to każdy obywatel Izraela niezależnie od wyznawanej religii, tak poza tym w słownikach języka polskiego nie ma Izraelczyka :P Natomiast wyznawca judaizmu to żyd albo izraelita.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#836 Post autor: Paweł Stroiński » pt lut 01, 2013 00:30 am

Albo człowiek Mojżeszowego autoramentu.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#837 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 01, 2013 00:43 am

Fajnie, ale biblijne państwo z którego miałby wywodzić się ten naród to ciągle Izrael (Yisra’el), a nie sama Judea, stąd prawidłowy nadal będzie Izraelczyk (owszem jest takie słowo), ale nie Żyd.

Z postu Pawła wynika, że tym bardziej jedyna prawidłowa forma to żyd jako część wspólnoty wyznaniowej, Żyd jako członek wspólnoty narodowej nie ma uzasadnienia etymologicznego/technicznego, może jakieś kulturowo/historyczne, tego nie wiem.

Templar prawie 1/5 obywateli Izraela współczesnego to nie żydzi, w tej mniejszości sporo to muzułmanie, jedź i nazwij ich żydami, a później tłumacz, że chodziło ci o Żydów :P
Obrazek

Templar

#838 Post autor: Templar » pt lut 01, 2013 00:48 am

W polskich słownikach nie ma Izraelczyka, to media sobie skopiowały to określenie z innych państw. Poza tym nawet w Izraelu nie ma takiej narodowości, 2-3 lata temu Sąd Najwyższy Izraela rozpatrywał wniosek o wpisywanie do rejestrów stanu cywilnego określenia "Izraelczyk" jako narodowości, ale nie wprowadzili tego ostatecznie, jest tylko Żyd, Arab i Druz.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#839 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 01, 2013 01:01 am

ale co mnie obchodzą ustalenia sądu najwyższego Izraela, czy też skostniałe polskie leksykony, jedno i drugie nie ma wpływu na rzeczywistość, a ja pytam o fakty, jeżeli uznam to jako prawdę objawioną (nieuzasadnioną) to od jutra zacznę mówić o sobie Katolik (mimo, że jestem ateistą) pojutrze mój sąsiad będzie również mówił o sobie Katolik, a za 500 lat między Odrą i Bugiem będę miał Polskę zamieszkałą przez Katolików wyłacznie :P No chyba, że to właśnie o to chodzi od początku, zlanie narodowości z wyznaniem :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#840 Post autor: Paweł Stroiński » pt lut 01, 2013 01:05 am

W przypadku tej akurat grupy dokładnie o to chodzi.

ODPOWIEDZ