KOMPOZYTORZY ŻYDOWSKIEGO POCHODZENIA
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Bardzo mi przykro, drogi dziekanie. JNH jest pochodzenia żydowskiego, tutaj cytat z samego kompozytora:dziekan pisze:A mi podpowiada szósty zmysł,że twoja intuicja po raz kolejny zawiodłaAdam Krysiński pisze:Howard też jest żyd- czuję to, bo nosi te takie jude-okularki
![]()
A tak poza tym Maciej Wawrzyniec Olech jest żydem a reszta jest milczeniem i taka jest prawda
"I didn't find out I was Jewish until my mid-30s," Howard says. "My father died when I was young. He was Jewish. He had changed his name and he didn't want me to know that. And my mother, I guess, decided it wasn't important. I am Jewish and I identify as being Jewish. So to some extent, this was my story. As I became more immersed in the movie, it became more meaningful as it went on."
Dla nieznających języka Szekspira, tłumaczę:
"Nie wiedziałem, że jestem Żydem dopóki nie byłem po trzydziestce, mówi Howard. Mój ojciec zmarł, jak byłem młody. Był Żydem. Zmienił nazwisko i nie chciał, bym o tym wiedział. A mama pewnie stwierdziła, że to nic ważnego. Jestem Żydem i się z tym identyfikuję. Do pewnego więc stopnia to moja historia. Jak wciągałem się w film, stawał się dla mnie coraz bardziej znaczący".
Film, o którym mowa, to Opór.