Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#4126 Post autor: swordfish » sob paź 28, 2017 00:33 am

lis23 pisze:
pt paź 27, 2017 16:53 pm
Mój tatuś chwaliłby PIS nawet wtedy, gdyby mu ukradli samochód, więc wiesz ;)
Zresztą, od prawie trzech lat opowiada o tym, jak to podał rękę Dudzie i nazwał go najlepszym prezydentem w historii Polski :mrgreen:
Może spróbuj Lisie nie czytać i nie oglądać żadnych wiadomości politycznych, odpoczniesz. Co chwila się złościsz. Albo oglądaj wiadomości tylko na kanałach zagranicznych. Obejrzyj sobie CNN, to będziesz się denerwował na Trumpa.
Nie martw się. Kaczyński nie będzie żył wiecznie, za kilka lat zniknie jak Buzek, Krzaklewski i inni.
20 lat temu to Polacy psioczyli na Buzka jaki on nie dobry, bo tyle reform wprowadza i wszystko destabilizuje. Teraz pewnie chcieliby, aby z powrotem był premierem.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4127 Post autor: lis23 » sob paź 28, 2017 11:12 am

Wszystko zależy od tego, czy i jak zmienią ordynacje wyborczą i co uda im się jeszcze zagrabić (Sąd Najwyższy, który decyduje o ważności wyborów?) ale nawet jeśli Kaczyński odejdzie, to na jego miejsce wejdzie Ziobro lub inny pomazaniec prezesa, a oni wcale nie są lepsi , choć może nie mają aż takiej schizy na punkcie przeszłości i komunizmu, ale mogą się okazać nawet gorsi od Prezesa.

Tu nawet nie chodzi o oglądanie tv, wystarczą zwykłe, rodzinne rozmowy, gdy nagle tatuś wyskakuje na mnie ze swoim uwielbieniem dla PIS, Kaczyńskiego i Dudy, a dzisiaj przyjeżdża PIS owski fanatyk, czyli moja chrzestna, dla której "Ziobro to narodowe dobro", więc będzie zabawnie ;)

Buzek jest chyba uznawany za jednego z najlepszych polskich euro posłów i po latach jest chyba doceniany jako były premier. To On wprowadził gimnazja, tak?

Off topując, choć trochę o politykach: Szyszko był dzisiaj gościem na Hubertusie (święto myśliwych), gdzie jego córeczka złożyła ślubowanie na Dianę, czyli żeński odpowiednik myśliwego. Tatuś pewnie pęka z dumy.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#4128 Post autor: Paweł Stroiński » sob paź 28, 2017 11:20 am

Tak, słynne cztery reformy AWS-u, po których weszło SLD.

Buzek był nawet przewodniczącym PE przez kilka lat (potem zmienił go Schulz zgodnie z układem).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4129 Post autor: lis23 » sob paź 28, 2017 11:28 am

Właśnie widziałem jakieś przebitki z naszego Senatu:

- "Dlaczego przeszkadzacie wprowadzać reformy ważne dla polskich polaków?"

:mrgreen: :D

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#4130 Post autor: Bucholc Krok » sob paź 28, 2017 11:53 am

swordfish pisze:
sob paź 28, 2017 00:33 am
Może spróbuj Lisie nie czytać i nie oglądać żadnych wiadomości politycznych, odpoczniesz. Co chwila się złościsz.
A to szkodzi zdrowiu. Lepiej widzieć na jedno oko niż na żadne. Oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie. :D
Albo oglądaj wiadomości tylko na kanałach zagranicznych. Obejrzyj sobie CNN, to będziesz się denerwował na Trumpa.

Trump daleko. Poza tym temat jest mało chwytliwy na forum.

Psipadek? :wink:
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... olech.html
Ostatnio zmieniony sob paź 28, 2017 11:54 am przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#4131 Post autor: Paweł Stroiński » sob paź 28, 2017 11:54 am

A przypadkiem nie typowa zbitka PiS-u "Polski i Polaków"?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4132 Post autor: lis23 » sob paź 28, 2017 12:07 pm

To była zbitka, ale z Senatu, nie z Sejmu.

Wracając do ustawy o zakazie handlu w niedzielę. Pomyśleliście, kto na tym najwięcej zyska? - Stacje paliw, które będą mogły handlować w niedziele, a w których wszystko jest piekielnie drogie (wiem, bo czasami gdy mam nockę w pracy, muszę korzystać z ich usług) a po wprowadzeniu ustawy może być jeszcze drożej i ludzie będą zmuszeni przepłacać, jeśli akurat będą musieli coś kupić w niedzielę.
Mało tego, właściciele stacji paliw będą mogli stawiać przy nich np. większe sklepy, zwolnione z zakazu handlu i interes będzie się kręcił ;)

Oglądam teraz dyskusje o tym, dlaczego Polacy kochają PIS?
Chodzi ponoć o to, że PIS jako pierwszy pokazał, że "się da" - da się wprowadzić w życie reformy i zapowiedzi z kampanii wyborczej. Da się wprowadzić 500+ i wolne niedziele od handlu i budżet to wytrzyma i nie skończymy jako druga Grecja. PIS jest też bardzo socjalny, co Polacy uwielbiają, bo w większości chcą Państwa opiekuńczego, a do tego jest anty uchodźczy, anty Unijny oraz potrafi "wziąć za mordę", ukarać "komunistów i złodziei", mafię paliwową, reprywatyzację, sądy, itp. przywracając tzw. sprawiedliwość dziejową i dlatego PIS ma takie poparcie, jakie ma.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#4133 Post autor: Koper » sob paź 28, 2017 13:50 pm

Bucholc Krok pisze:
sob paź 28, 2017 11:53 am
Psipadek? :wink:
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... olech.html
Jakby był Marius W. Olech to by dopiero było ciekawie... ;)
lis23 pisze:
sob paź 28, 2017 12:07 pm
Oglądam teraz dyskusje o tym, dlaczego Polacy kochają PIS?
Bo nie potrafią spojrzeć krytycznie na rzeczywistość i wszystko jest albo czarne, albo białe dla nich? Bo nie widzą dalej jak czubek własnego nosa i nie potrafią zastanowić się nad długofalowymi skutkami niektórych działań? Bo są wyedukowani na poziomie chłopów z jakiejś "Konopielki" i można im niejeden kit wcisnąć, a zwłaszcza wydaje im się, że jak państwo im coś daje to są państwowe, czyli niczyje? Bo liczy się tylko chleb i igrzyska? Bo lubują się w cudzych nieszczęściach i cieszą się, że PiS komuś tam odbierze emerytury czy odgoni od "koryta"? :
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4134 Post autor: lis23 » sob paź 28, 2017 14:58 pm

Wiesz, też nie mam nawet średniego wykształcenia, a po prostu interesuje się wieloma rzeczami, w tym polityką od. ok. 20 stu lat, a moja siostra z maturą na 5 nawet nie przejrzy gazety i nie obejrzy programu informacyjnego, bo po co? Ona właśnie kupuje wszystkie bajki władzy, bo jej to nie interesuje, ważne, ze jest 500+ i obniżony wiek emerytalny u że będzie krócej pracować, a o wysokości emerytury nie myśli w wieku 26 lat ;)

Wydaje mi się, że to jest jednak tęsknota za opiekuńczym Państwem = ta "sprawiedliwość dziejowa". Moi rodzice nadal uważają, że najlepiej im było za Gierka, bo Państwo gwarantowało prace i mieszkanie i że tak powinno być do tej pory. Dlatego PIS tak im się podoba, bo rozdaje pieniądze, pomaga biednym, "nie kradnie" (ponoć) i karze "komunistów i złodziei" (czyli, min. tych, za których żyło im się lepiej ;)), przywracając sprawiedliwość.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#4135 Post autor: swordfish » sob paź 28, 2017 15:25 pm

Lisie, to może skończyć z państwem opiekuńczym i przestać wypłacać renty dla niepełnosprawnych? Niech żyje kapitalizm i Balcerowicz! ;-)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4136 Post autor: lis23 » sob paź 28, 2017 15:46 pm

Renty i emerytury były zawsze ale już 500+, nie.
Zbytnia opiekuńczość działa demoralizująco, min. na pracowników, bo wiele osób wielodzietnych, szczególnie kobiet, rzuciło prace i utrzymuje się z 500+,a ci bogaci płacą z tego kredyty.
Poza tym, ja się nie prosiłem o to, żeby się urodzić niedowidzącym i niedosłyszącym, więc nie prosiłem się też o rentę, która mi po prostu przysługuje dożywotnio.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#4137 Post autor: swordfish » sob paź 28, 2017 20:00 pm

Małe dzieci potrzebują opieki, czasem całodobowej. Kobieta ma wybór - nie dostać zasiłku rodzinnego i 500+ na pierwsze dziecko, ale pójść do pracy za minimalną 1500 zł na rękę. Czasem musi dojeżdżać do innego miasta 30-40 km dalej (dochodzą dodatkowe koszty dojazdu). A tak dostaje z MOPSU podobną kwotę niż z pracy i może zająć się dziećmi.
To czasem są skomplikowane kwestie. Często samotne matki nie mają z kim dzieci zostawić i są zmuszone do porzucenia pracy.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4138 Post autor: lis23 » sob paź 28, 2017 20:15 pm

Jak piszesz, to są skomplikowane kwestie, bo są też rodziny patologiczne, takie, którym zależy tylko na kasie i robią dzieci tylko dla kasy, a taka kobieta sama się pozbywa godziwej emerytury na przyszłość.
Uczciwie by było, gdyby dawali także na pierwsze dziecko i nie dla wszystkich, tzn. nie dla bogatych. A najlepiej i najuczciwiej byłoby, gdyby takie rodziny były częściowo zwolnione z podatków - rodzice lub rodzic pracują a część kasy zostaje im w kieszeni.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#4139 Post autor: swordfish » sob paź 28, 2017 23:16 pm

Najlepiej to skasować wszystkie przywileje podatkowe i po prostu obniżyć podatki do sensownego poziomu 12-15%.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#4140 Post autor: lis23 » ndz paź 29, 2017 11:49 am

Takie coś chyba proponowało PO w kampanii w 2015 r. - jednolity podatek?
W sumie, to ile normalny pracownik, np. zarabiający kwotę minimalną, płaci podatku? Mi z renty zabierają 100 zł a z wypłaty ok. 500 zł, ale już siostrze z wypłaty zabierają ok. 700 zł i sporą część premii, dodatków, itp. (pracuje na poczcie).

ODPOWIEDZ