Wolę obstawić bezpieczniej, choć przydałoby się, żeby nasi wygrali - choćby i samemu turniejowi to pomoże, bo jak nie wyjdziemy z grupy, to przewiduję lekki upadek klimatu. O, se nawet avatsa zmieniłem na tę okazjęTemplar pisze:Jedyny remis jaki zobaczysz to ten od pierwszego gwizdka do strzelenia przez naszych orłów golaMefisto pisze:Czechy - Polska 2:2
Euro 2012
-
Mefisto
Re: Euro 2012
-
hp_gof
A teraz parę ciekawostek lingwistycznych 
Często zdarza się, że słowa w Polsce całkiem normalne i zwyczajne, w Czechach oznaczają rzeczy nie tylko nieprzyzwoite, ale wręcz z wulgarne. Dlatego w kraju nad Wełtawą nie wolno niczego, a już tym bardziej nikogo "szukać" - to bardzo wulgarne określenie zbliżenia seksualnego. Przytoczone na początku zdanie "Szukam kierownika sklepu" jest przez naszych sąsiadów rozumiane ni mniej ni więcej jak "J...ę kierownika piwnicy". W tym wypadku szokuje nie tyle fakt , że piwnica ma swojego kierownika, ale to, że pozostajemy z nim w tak zażyłych relacjach. Do dziś krąży legenda o polskim księdzu, który w pośpiechu wpadł do praskiej kurii i od wejścia wołał, że "szuka biskupa". Dlatego warto ważyć słowa, kiedy opowiadamy różne historie z naszego życia - szczególnie, jeśli ktoś nas kiedyś oszukał.
Mniej wulgarnie, ale za to zabawnie brzmi dla Czechów stwierdzenie, że "pies merda ogonem". Wszak dziwny to kraj, gdzie zwierzęta domowe do seksu używają właśnie ogona!
Wpadki językowe są tak stare, jak historia relacji polsko-czeskich. Jednak różnica we wzajemnym postrzeganiu naszych języków polega na tym, że Czesi są dla nas zabawni, podczas gdy my dla nich wulgarni. Nie pozostaje nam, zatem nic innego, jak uczyć się mowy sąsiada swego. Bo, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że Czechom nie chce się uczyć nawet angielskiego, to nie ma, co liczyć na to , że pochylą się nad polszczyzną.
Często zdarza się, że słowa w Polsce całkiem normalne i zwyczajne, w Czechach oznaczają rzeczy nie tylko nieprzyzwoite, ale wręcz z wulgarne. Dlatego w kraju nad Wełtawą nie wolno niczego, a już tym bardziej nikogo "szukać" - to bardzo wulgarne określenie zbliżenia seksualnego. Przytoczone na początku zdanie "Szukam kierownika sklepu" jest przez naszych sąsiadów rozumiane ni mniej ni więcej jak "J...ę kierownika piwnicy". W tym wypadku szokuje nie tyle fakt , że piwnica ma swojego kierownika, ale to, że pozostajemy z nim w tak zażyłych relacjach. Do dziś krąży legenda o polskim księdzu, który w pośpiechu wpadł do praskiej kurii i od wejścia wołał, że "szuka biskupa". Dlatego warto ważyć słowa, kiedy opowiadamy różne historie z naszego życia - szczególnie, jeśli ktoś nas kiedyś oszukał.
Mniej wulgarnie, ale za to zabawnie brzmi dla Czechów stwierdzenie, że "pies merda ogonem". Wszak dziwny to kraj, gdzie zwierzęta domowe do seksu używają właśnie ogona!
Wpadki językowe są tak stare, jak historia relacji polsko-czeskich. Jednak różnica we wzajemnym postrzeganiu naszych języków polega na tym, że Czesi są dla nas zabawni, podczas gdy my dla nich wulgarni. Nie pozostaje nam, zatem nic innego, jak uczyć się mowy sąsiada swego. Bo, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że Czechom nie chce się uczyć nawet angielskiego, to nie ma, co liczyć na to , że pochylą się nad polszczyzną.
- Łukasz Wudarski
- + Sergiusz Prokofiew +
- Kontakt:
- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Liczymy na 3 punkty za kolejny remis?Mystery Man pisze:Polska - Czechy 1:1
Rosja - Grecja 2:0
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
Z Grecją typowałem 1:1, ale napisałem, że Polska wygra. Zresztą pieprzyć rozum, znów pójdę drogą sercaBucholc Krok pisze:Liczymy na 3 punkty za kolejny remis?Mystery Man pisze:Polska - Czechy 1:1
Rosja - Grecja 2:0Odwróć pan kolejność.
Polska - Czechy 2:1
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Wszystko się może zdarzyć, ale nie wydaje mi się, żeby tym razem był remis. A w każdym razie nie jedynkowy. Obu drużynom za bardzo będzie zależeć. Rosja też by chyba nie chciała trafić na Niemców, a jeśli zremisuje, gdy Czechy wygrają, to niestety..Mystery Man pisze:Z Grecją typowałem 1:1, ale napisałem, że Polska wygra. Zresztą pieprzyć rozum, znów pójdę drogą serca
No to zmieniam, ale nie do mnie z pretensjami później.Polska - Czechy 2:1
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- Łukasz Wudarski
- + Sergiusz Prokofiew +
- Kontakt:
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
no i mówiłem
skończylo się jak zawsze, a pieprzone media i dziennikarskie mendy nakręcały balon o anszej niby genialności przed meczem do granic możliwości, jak to zawsze czynią...
Ostatnio zmieniony sob cze 16, 2012 22:57 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE
Polacy jak zwykle zagrali swoje
Już przed mistrzostwami awansowała Rosja i Polska, a tu proszę, Czechy i Grecja, jakby nie było, całe piękno futbolu 
No i dupa. Najgorszy mecz na imprezie 
Niemcy - Dania 3:0
Portugalia - Holandia 1:1
Niemcy - Dania 3:0
Portugalia - Holandia 1:1
Ostatnio zmieniony pn cze 18, 2012 10:56 am przez Althazan, łącznie zmieniany 1 raz.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +