Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#2491 Post autor: Wojteł » ndz lut 28, 2016 23:08 pm

Mogli nie puścić wcale. Mogli też zabić :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

hp_gof

#2492 Post autor: hp_gof » ndz lut 28, 2016 23:34 pm

Mogli jeszcze przed komentarzem do filmu dodać dodatkową planszę z komentarzem wyjaśniającym, że ten komentarz jest potrzebny właśnie z tego względu, że Polacy są tak głupi, że historii nie znają :P Ale to by było zbyt antypolskie ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2493 Post autor: Wojteł » ndz lut 28, 2016 23:40 pm

Mogli też zabić
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2494 Post autor: WhiteHussar » pn lut 29, 2016 10:52 am

Dziś mamy rocznicę:
29 lutego 1768 roku zawiązano Konfederację Barską.

Szlachta uznała gwarancje rosyjskie (z 24 i 26 lutego) nienaruszalności granic, ustroju Rzeczypospolitej oraz praw dysydentów jako niedopuszczalne wtrącanie się sąsiada w wewnętrzne sprawy polskie.
Ciekawe co by ta szlachta powiedziała, gdyby się dowiedziała, że w XXI w. Polacy dobrowolnie godzą się nie na same gwarancje nienaruszalności RP i "praw mniejszości", ale na to, by przed prawem polskim pierwszeństwo miało prawo UE.

Jest to konfederacja, która powinna dawać do myślenia tym którzy mają nieuzasadnione poczucie wyższości nad dawną szlachtą polską i lubią ją szufladkować jako "pijanych warchołów".

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2495 Post autor: Althazan » pn lut 29, 2016 11:34 am

WhiteHussar pisze:Ciekawe co by ta szlachta powiedziała
Pewnie liberum veto! :P
I mielibyśmy jakieś 500km autostrad i PKB z 2005 r. :wink:

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2496 Post autor: WhiteHussar » pn lut 29, 2016 11:39 am

Althazan pisze:
WhiteHussar pisze:Ciekawe co by ta szlachta powiedziała
Pewnie liberum veto! :P
I mielibyśmy jakieś 500km autostrad i PKB z 2005 r. :wink:
Ciekawa interpretacja ... :roll:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2497 Post autor: Koper » pn lut 29, 2016 17:17 pm

Czyli rozumiem, że Tobie się podoba iż protestowali przeciwko prawom Polaków innych wyznań niż katolicyzm? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2498 Post autor: WhiteHussar » pn lut 29, 2016 18:11 pm

Koper pisze:Czyli rozumiem, że Tobie się podoba iż protestowali przeciwko prawom Polaków innych wyznań niż katolicyzm? :P
Równie często słyszę, że ta konfederacja była skierowana przeciwko próbom reform ustrojowych. Przecież konfederację zawiązano po tym, gdy Rosja stała się gwarantem BRAKU zmian ustrojowych Polski. Sprawa była dość prosta : Król ( narzucony Polsce przez rosyjskie bagnety ) zawarł z Rosją niekorzystne dla Polski układy. Na co konfederaci mieli czekać? Aż Rosja wprowadzi w życie "prymat prawa rosyjskiego nad krajowym" No mogli. My w XXI w. właśnie tak zrobiliśmy. Poddaliśmy się bez walki, a nawet przy ogólnym poklasku większości partii i społeczeństwa. Dla nich jednak była suwerenność Rzeczypospolitej była ważniejsza. Dlatego chwycili za broń.

Akurat w I RP tolerancja religijny byłą na wysokim poziomi choć były z zgrzyty z Żydami. I nie bronie to kościoła! Jak się okazało po 1795 roku, prześladowania dopiero się zaczęły

Mimo iż w tamtym okresie kawaleria była tylko cieniem dawnej wielkości i uważam, że był to najgorszy okres w historii naszej kawalerii, ale szanse na powodzenie były. Po wybuchu wojny turecko-rosyjskiej w Polsce pozostała niewielka ilość żołnierzy rosyjskich. Gdyby król i wojsko regularne przyłączyły sie do powstańców, to historia mogła zupełnie inaczej się potoczyć.

Ja tylko przypomniałem o rocznicy. Przez całe szkolne życie słyszałem tylko o negatywnych skutkach konfederacji i to właśnie dało mi do myślenia

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2499 Post autor: Koper » pn lut 29, 2016 19:05 pm

Jeno upadek państwa polskiego (co doprowadziło do tego, że Rosja mogła nam wiele rzeczy narzucać) zaczął się o wiele wcześniej i ta twoja wspaniała szlachta była temu współwinna.
A dwa to jakoś mnie się wydaje, że im bardziej o swoje przywileje i wpływy chodziło jak o suwerenność kraju a patriotyzmem to wszyscy sobie ładnie potrafią gęby wycierać.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2500 Post autor: WhiteHussar » pn lut 29, 2016 19:09 pm

No tak po części było, ale Rosja wkroczyła gdy chciano wszystko zmienić a zwłaszcza liberum veto!
Rosja po cichu czekała i odrzucała swoich dla zamętu.

Mam wrażenie jakby wszystkie działania jakie były podejmowane przez POLAKÓW w naszej historię uważasz za chore i dążące w tylko jednym kierunku : ukazania choroby całego kraju

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2501 Post autor: Althazan » pn lut 29, 2016 21:14 pm

WhiteHussar pisze:My w XXI w. właśnie tak zrobiliśmy. Poddaliśmy się bez walki
Było jakąś partyzantkę zorganizować. A co Ty zrobiłeś w tej sprawie? :o

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2502 Post autor: WhiteHussar » pn lut 29, 2016 21:23 pm

Przecież w cytowanym przez Ciebie fragmencie jest odpowiedź. Czy Ja pisałem, że Wy, Ty czy Oni?

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2503 Post autor: Althazan » pn lut 29, 2016 21:54 pm

WhiteHussar pisze:Przecież w cytowanym przez Ciebie fragmencie jest odpowiedź. Czy Ja pisałem, że Wy, Ty czy Oni?
To skoro uważasz, że to nieładnie, to może jednak trzeba (było) coś zrobić?

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2504 Post autor: WhiteHussar » pn lut 29, 2016 22:15 pm

Ja do nie dawna uważałem ,że jest normalnie. Teraz jak zwracam uwagę na fakty co do których jeszcze nie dawno miałem odmienne poglądy, jestem zaszokowany tym jak były odległe od prawdy. Fakty o Polsce były dla mnie tak jasne, że nie zastanawiałem się nad nimi, bo po co skoro wszystko i wszyscy mówią jak jest. Polska to nic nie znaczący kraj a zachód to raj. Język ANG numer jeden i lepszy od tego niemodnego PL. Takie mialem myślenie. W domu nie miał kto wykreowac mnie na patriote bo bylo\jest podobne myslenie.
Potem gdy mój głód wzrósł na poznanie Polski, bo to mój dom a i dziadek z świadek wojny zwrócil mi subtelnie uwagę abym zaintersowal sie Polska bo widzial, ze jestem zapatrzony w zachod. Dało mi to do myślenia. Potem wątpliwości co do tego jak to się stało, że taki kraj wygląda teraz tak jak wygląda. Logiki się to nie trzymało. Najpiekniejsze jest to, że historia się powtarza...

Ale mam wrażenie, że przez to, że chce w jakiś sposób (czasem lepiej a czasem gorzej) bronić Polski i nie mówię, że się nie mylę bo to się każdemu zdarza bo wynika to także z braków wiedzy na temat historii, które ciągle staram się uzupełniać, zrobiłem sobie bardziej wrogów na forum niż kolegów bo spotykam się tylko z krytyką ... Mam nadzieję, że tylko w tym dziale 8)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2505 Post autor: Althazan » wt mar 01, 2016 08:53 am

WhiteHussar pisze:Ja do nie dawna uważałem ,że jest normalnie [...]
Ale mam wrażenie, że przez to, że chce w jakiś sposób (czasem lepiej a czasem gorzej) bronić Polski i nie mówię, że się nie mylę bo to się każdemu zdarza bo wynika to także z braków wiedzy na temat historii, które ciągle staram się uzupełniać, zrobiłem sobie bardziej wrogów na forum niż kolegów bo spotykam się tylko z krytyką ... Mam nadzieję, że tylko w tym dziale 8)
Krytyka zawsze może być konstruktywna, nie przejmuj się :P
Tylko - jeżeli możesz się zastanowić i odpowiedzieć - to:
1. Ile czasu spędziłeś na zachodzie? Może jakieś USA widziałeś (chociaż chwilę mieszkałeś i to nie w Chicago)?
2. Czy językiem polskim da się porozumiewać w innym kraju niż Polska? Czy znając wyłącznie język polski można czuć się komfortowo poza naszym krajem...?
3. Czy pamiętasz jak wyglądała Polska w roku np. 1980? Jak nie, to chociaż w 1990? Zauważasz różnice? Jak myślisz, z czego się one wzięły? Zrobiłeś analizę zysków i strat? Co przeważa?
Patriotą i dumnym Polakiem można być również wtedy, gdy bierze się z zachodu to co dobre i przydatne a krytykując to co bezsensowne i szkodliwe. Nikt tutaj nie twierdzi, że zachód to cud, a Polska to zaścianek. Ten zaścianek to chcą z Polski zrobić ludzie, którzy nie rozumieją, że w obecnych czasach nie da się żyć w wyizolowanym świecie, będąc zapatrzonym w minione czasy. Warto czasem patrzeć do przodu. Umiejętność myślenia wysoce wskazana (i to nie jest uwaga do Ciebie)...

ODPOWIEDZ