Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#2281 Post autor: Koper » wt sty 19, 2016 23:22 pm

Ghostek pisze:Oglądałem całą tą debatę i nie omieszkałem w tym samym czasie śledzić tego, co się dzieje w "Polskich mediach".
Podczas, gdy wielu europosłów, przedstawicieli poszczególnych partii dawali głosy poparcia Gazeta i Onet milczały, ale jak tylko pojawił się jakiś pocisk po Szydło i Jarku, to zaraz pojawiały się czerwone tytuły o miażdżeniu Szydło... Ech nasze wolne polskie media ;)
Było sobie niezależne media narodowe włączyć. :D
Ghostek pisze:A tak wracając do całej debaty. Komunały komunałami, ale czy ktoś z tych, co oskarżali i sprowokowali debatę przedstawił chociaż jeden artykuł prawny, który został złamany podczas tych dwóch najbardziej kontrowersyjnych ustaw: medialnej i TK? Nikt. Tylko rzeczone komunały o gwałceniu demokracji, braku poszanowania do prawa i potencjalnej dyktaturze. Ta debata pokazała jak bardzo oderwany od rzeczywistości jest PE i jak bardzo upolityczniona jest ta sprawa. Rzecz toczy się o grube miliardy, które wraz z decyzjami nowych władz w PL przejdą koło nosa niemieckim inwestorom.
A jakież to miliardy przejdą koło nosa niemieckim inwestorom z przejęcia TVP przez PiS i próby zablokowania prac TK, bo tego nie rozumiem... ?? To TVP lub TK jakiś haracz płaciły Berlinowi a teraz nagle przestaną?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2282 Post autor: Ghostek » wt sty 19, 2016 23:34 pm

Ale tu nie toczy się gra tylko i wyłącznie o TK i TVP. Chodzi o pewne pryncypia, które z czasem mogą się rozszerzyć na inne sfery. Jeżeli więc mówimy o mediach, to warto tylko wspomnieć, że ponad 76% polskich mediów jest w rękach zagranicznych inwestorów, którzy trzepią w Polsce grube miliardy. Przywrócenie pluralizmu wiązać się może z ograniczeniem udziału kapitału zagranicznego, co uderza bezpośrednio w interes wielu niemieckich firm, które posiadają sporo polskich wydawnictw, radia i tv (np Axel Springer).

Osobną sprawą jest, że kwestie oburzenia ustawami o TK i medialnymi są tylko zasłoną dymną do powstrzymania władz RP od nałożenia podatku bankowego i od sklepów wielkopowierzchniowych, które po raz kolejny uderzają głownie w interes niemiecki. Przypadek? Nie sądzę.

Poza tym paraliż TK jest pochodną działań rządów poprzedniej ekipy, która na szybkiego postanowiła podłożyć prawną bombę pod nową władzę. Nie dalej jak wczoraj wyszła propozycja zmiany konstytucji tak, aby ten paraliż rozwiązać nawet kosztem większości sędziów dla opozycji. Czemu nikt się nad tym nie pochyli? Bo nikomu to nie jest na rękę.
Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2283 Post autor: WhiteHussar » śr sty 20, 2016 09:20 am

Ghostek pisze:Ale tu nie toczy się gra tylko i wyłącznie o TK i TVP. Chodzi o pewne pryncypia, które z czasem mogą się rozszerzyć na inne sfery. Jeżeli więc mówimy o mediach, to warto tylko wspomnieć, że ponad 76% polskich mediów jest w rękach zagranicznych inwestorów, którzy trzepią w Polsce grube miliardy. Przywrócenie pluralizmu wiązać się może z ograniczeniem udziału kapitału zagranicznego, co uderza bezpośrednio w interes wielu niemieckich firm, które posiadają sporo polskich wydawnictw, radia i tv (np Axel Springer).

Osobną sprawą jest, że kwestie oburzenia ustawami o TK i medialnymi są tylko zasłoną dymną do powstrzymania władz RP od nałożenia podatku bankowego i od sklepów wielkopowierzchniowych, które po raz kolejny uderzają głownie w interes niemiecki. Przypadek? Nie sądzę.

Poza tym paraliż TK jest pochodną działań rządów poprzedniej ekipy, która na szybkiego postanowiła podłożyć prawną bombę pod nową władzę. Nie dalej jak wczoraj wyszła propozycja zmiany konstytucji tak, aby ten paraliż rozwiązać nawet kosztem większości sędziów dla opozycji. Czemu nikt się nad tym nie pochyli? Bo nikomu to nie jest na rękę.
Gostek, jak możesz wygadywać takie głupoty :wink:
Ostatnio zmieniony śr sty 20, 2016 14:40 pm przez WhiteHussar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2284 Post autor: Ghostek » śr sty 20, 2016 09:23 am

Niemiec mi nie płaci za pisanie jedynej słusznej prawny, więc mogę. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2285 Post autor: WhiteHussar » śr sty 20, 2016 14:39 pm

A tu taki dodatek do postów Ghostka
Ta lista akurat nie obejmuje innych dziedzin niż media a mimo to i tak jest tego sporo ...
Można dojść do wniosków, że debata była w obronie tych "wolnych mediów" a nie Trybunału

Spółka Ringer Axel Springer Polska :

Dzienniki, tygodniki i magazyny:
„On i Styl”/”Ona i Styl” (miesięcznik dla Marko Cash & Carry),Auto Świat, Auto Świat 4×4,
Auto Świat Auta Używane Katalog, Auto Świat Classic, Auto Świat Poradnik, CKM, Co słychać? (miesięcznik dla pracowników PTC),
Cosmopolitan, Esquire, Fakt, Fakt Gwiazdy, Fakt TV, Fakt zdrowie, Forbes, Hot Moda & Shopping, Joy, Komputer Świat, Komputer Świat Niezbędnik, Magazyny, Newsweek, Newsweek Historia, Pierwszy Milion, Playboy Polska, Przegląd Sportowy,
Puls Intercity (magazyn pracowników PKP Intercity), Rossnę! (kwartalnik parentingowy dla sieci Rossmann), segment Custom Publishing, Shape, Skarb (magazyn lifestylowy dla sieci Rossmann), Sport, Szerokiej Drogi (kwartalnik PKN Orlen),
Sztuka dobrego wyboru Dolce Vita (kwartalnik dla Alma Market SA), Tanie Leki (dwumiesięcznik dla sieci Apteka i Partnerzy),
T-Mobile-trendy.pl (portal internetowy dla PTC), TopGear, Voyage,

Portale:
kozaczek.pl,
milionkobiet.pl,
Nk.pl,
Onet.pl,
Skapiec.pl.

Polska Press ( niemiecka spółka od gazet regionalnych )

Dzienniki:
Autogiełda Wielkopolska, Dziennik Bałtycki, Dziennik Łódzki, Dziennik Polski, Echo Dnia, Express Ilustrowany, Fakty Jasielskie, Fakty Nyskie, Fakty Ostrowieckie,
Gazeta Codzienna Nowiny Woj. podkarpackie: Rzeszów, powiat rzeszowski, Krosno, powiat krośnieński, Mielec, powiat mielecki, Przemyśl, powiat przemyski, Stalowa Wola, powiat stalowowolski, Tarnobrzeg, powiat tarnobrzeski, powiaty: leżajski, łańcucki, strzyżowski, jarosławski, przeworski, lubaczowski, bieszczadzki, leski, sanocki, brzozowski, jasielski, dębicki, ropczycko-sędziszowski, kolbuszowski, niżański,
Gazeta Lubuska, Pleszewska, Pomorska, Wojewódzka, Współczesna,
Głos Dziennik Pomorza,Kramik Plus,Kurier Gdyński, Kurier Lubelski, Kurier Poranny, Moto Express, Moto Jarmark, Moto Salon,
Nasza Historia, Nowa Trybuna Opolska, Nowiny Golenowa i Nowogardu, Podlaskie, Sokólskie, Suwalskie,
Panorama Kłodzka, Legnicka, Świdnicka, Wałbrzyska, Zgierska, Tygodnik motoryzacyjny jarmark,

Portale:
alegratka.pl,
coigdzie.pl,
dom.gratka.pl,
ekstraklasa.pl,
gratka.pl,
grupa ebudownictwo.pl,
gruper,
langloo.com,
motofakty.pl,
motogratka.pl,
naszemiasto.pl,
natablicy.pl.

Edipresse Polska, kapitał szwajcarski

Magazyny:
Be Active. Dietetyka & Fitness,Będę mamą, Cienie i blaski, Co przyniesie los, Flesz. Gwiazdy&Styl, Kropka TV, Magazyny, Mamo, to ja,
Moje smaki życia, Okruchy Życia – Historie prosto z serca,
Pani Domu, Party. Życie Gwiazd, Poradnik Domowy, Prawdziwe życie, Przedszkolak, Przyjaciółka, Sekrety serca, Twoje dziecko, Twój maluszek, Uczucia i tęsknoty, Uroda, Uroda Życia, Vita, VIVA!, Viva! Moda, Z biegem dni, Zawsze miłość,

Portale:
afterparty.pl,
babyonline.pl,
blogierki.pl,
fleszstyle.pl,
fotoona.pl,
gotujmy.pl,
niania.pl,
opiekaseniora.pl,
opiekazwierzat.pl,
polki.pl,
pomocedomowe.pl,
pomocni.pl,
portale,
wizaz.pl.

Bauer Media Group,

Auto Moto, Bella Relaks, Bravo, Bravo Girl, Bravo Love, Bravo Sport, CD-Action, Chwila dla Ciebie, Dobry Tydzień, Fun Club, Grazia, Kobieta i Życie, Kobieta i Życie, Kurier TV,
Mam dziecko, Motor, Motor. Poradnik Kupującego. Używane, Na Żywo, NAJ, Olivia, Pani, PC Format, poradnicze, Rewia,HOW,
Super TV, Świat i ludzie, Świat kobiety, Świat Seriali, Świat Wiedzy, Takie jest życie, Tele Max, Tele Świat, Tele Tydzień, Tina,
To & Owo, TV 14, Twist, Twoje Imperium, Twój Styl, Życie na Gorąco.
Radiostacje:
Grupa RMF

Portale:
Grupa Interia

Hubert Burda Media :

Chip, Claudia, Coaching Elle, Focus Historia, Gala, Glamour, Horoskop, InStyle, National Geographic Traveler, National Geographic.

Choć spółka Agora jest polskim kapitałem, to wtajemniczonym tłumaczyć nie muszę, że ojciec dyrektor Adam Michnik należy do jednej drużyny wraz z Czesławem Kiszczakiem, Jerzym Urbanem, Lechem Wałęsą i całą resztą reprezentacji PRL oraz ich potomków, w tym np. Moniką Olejnik. By zmienić to wrażenie, że „tyle różnych gazet mówi tak samo, to widocznie jest to prawda”, wymienię też tytuły tej spółki:

Avanteen, Avanti, ztery Kąty, Dom & Wnętrze, Dziecko, Dziecko, Gazeta WYborcza, gazeta.pl, Książki, Kuchnia, Logo, Ładny Dom,
Magnolia, Metro, Radio Pogoda, Radio Tok FM, Radio Złote Przeboje, Rock Radio, Wysokie Obcasy.

hp_gof

#2286 Post autor: hp_gof » śr sty 20, 2016 15:03 pm

Nie czytam prawie żadnej z wyżej wymienionych pozycji, będących niemiecką własnością, a co ciekawe Dziennik Łódzki, który jest tam wymieniony, jest raczej krytyczny co do działań rządzącej Łodzią koalicji PO-SLD, wręcz momentami jest pro-PiSowski ;)
A teraz poproszę te pozostałe 24% prawdziwie polskich mediów ;)

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2287 Post autor: WhiteHussar » śr sty 20, 2016 15:40 pm

Mnie nie interesuje to czy jakaś gazeta jest za PiS czy za kimś tam chce.

Możliwe, że coś pominąłem, lub pomyliłem bądź wcisnąłem niePOLSKIE

Polski Media tak na szybko :

Polskie radio
Trójka - Program 3 Polskiego Radia - Polskie Radio
Dwójka - Program 2 Polskiego Radia - Polskie Radio
Vox - ZPR Media
Radio Maryja - Warszawska Prowincja Redemptorystów 8)
TOK FM - Agora
Eska ZPR Media

Portale :
Wirtualna Polska - Grupa Wirtualna Polska

Dzienniki Ogólnopolskie:

Gazeta Wyborcza Ogólnopolski dziennik wydawany od 1989 roku przez Agora SA
Super Express Wydawany od 1991 roku, Wydawcą jest spółka Murator S.A.
Rzeczpospolita– dziennik z bardzo bogatą historią -ukazał się po raz pierwszy w 1920 roku. Wydawcą jest Gremi Media spółka z.o.o. (dawniej Presspublika)
Dziennik Gazeta Prawna-dziennik ukazujący się od 2009 roku, powstał z połączenia „Gazety Prawnej” i „Dziennika”.
Kapitał: Polsko – Niemiecki. Gazetę wydaje Infor Biznes Sp. Z.o.o. Właścicielem Infor jest Ryszard Pieńkowski i posiada pakiet kontrolny akcji. 49% udziałów w spółce ma Axel Springer Polska. Cały zarząd Infor Biznes Sp. Z.o.o. to Polacy.
Gazeta Polska Codziennie– ogólnopolski dziennik o profilu społeczno-politycznym wydawany od 2011 roku.
Kapitał: Polski. Trudno znaleźć wyczerpujące informacje na temat udziałowców. Gazetę Polską Codziennie wydaje firma FORUM S.A.
Parkiet Gazeta Giełdyogólnopolski dziennik specjalistyczny poświęcony gospodarce, kapitałowi i inwestycjom.
Kapitał: Polski. Wydawcą jest Gremi Media spółka z.o.o.

Dzienniki Regionalne

Lista nie obejmuje tych mniej znanych i kupowanych :

Dolnośląskie: Metro (bezpłatne) – kapitał polski (Agora S.A.)

Kujawsko – Pomorskie: ...

Lubelskie - Anonse wydanie lubelskie – kapitał polski (Wydawnictwo Steinborn)

Lubuskie: ...

Łódzkie: Metro (bezpłatne) – kapitał polski (Agora S.A.)

Małopolskie: Metro (bezpłatne) – kapitał polski (Agora S.A.)

Mazowieckie: Metro (bezpłatne) – kapitał polski (Agora S.A.)

Opolskie: ...

Podkarpackie: Super Nowości – kapitał polski (WP Super Nowości Sp. z o.o.)

Podlaskie: ...

Pomorskie: Metro (bezpłatne) – kapitał polski (Agora S.A.)

Śląskie: Metro (bezpłatne) – kapitał polski (Agora S.A.)

Świętokrzyskie: Anonse wydanie świętokrzyskie – kapitał polski (Wydawnictwo Steinborn)

Warmińsko – Mazurskie: Gazeta Olsztyńska – kapitał polski (Edytor spółka z.o.o.)

Wielkopolskie: ...

Zachodniopomorskie: Kurier Szczeciński – kapitał polski (Kurier Szczeciński sp. z o.o

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2288 Post autor: Ghostek » śr sty 20, 2016 15:46 pm

Ino że wszystko co Agory i Michnika było związane z kapitałem pompowanym na zamieszczane tam reklamy i ogłoszenia przez spółki Skarbu Państwa. Teraz umowy rozwiązano i Michnik jest ponad 8mln miesięcznie w plecy. Temu taki kwik, szkalowanie obecnego rządu i promowanie KODów z ich strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#2289 Post autor: WhiteHussar » śr sty 20, 2016 16:00 pm

Ghostek pisze:Ino że wszystko co Agory i Michnika było związane z kapitałem pompowanym na zamieszczane tam reklamy i ogłoszenia przez spółki Skarbu Państwa. Teraz umowy rozwiązano i Michnik jest ponad 8mln miesięcznie w plecy. Temu taki kwik, szkalowanie obecnego rządu i promowanie KODów z ich strony.
Ja podawałem tylko dane co jest Polski a co nie. Nie rozdrabniałem się na to co jaka gazeta przedstawia.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2290 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 20, 2016 17:56 pm

Proszę jakie statystki. :) Cóż ja już od dzieciństwa byłem germanizowany i dlatego też pewnie nigdy nie będę podzielał opinii, że Polska jest taka ważna, że wszystkim naokoło na niej zależy i wszyscy tak się jej boją, że za wszelką cenę chcą ją zniszczyć. I nawet nie miałbym nic przeciwko, aby cały niemiecki kapitał wycofał się z Polski. Jakoś Niemcy sobie bez Polski poradzą, a czy Polska bez Niemiec, no tak... Ale jasne można budować sojusze w Europie Środko-Wschodniej, z których i tak nic nie będzie, gdyż Polacy naturalnie chcą być w tej sile przewodni i najważniejsi.

Jedyne co mnie tylko razi to łatwość kłamstwa i to jak to jest akceptowalne. Wiadomo "politycy kłamią" to tak chętnie powtarzane słowo. Ale już ta kampania, czy wczorajsza debata i milion uchodźców z Ukrainy, a na zakończenie jeszcze wspomóc się z Janem Pawłem II.

Ale i tak już wizje wielu twórców fantastyki się spełniły i mamy światy równoległe. Dla mnie wczorajsza debata i teksty Szydło to był bełkot, połączony z frazesami wyłącznie dla własnego elektoratu, a dla innych wielka przemowa czołowego gracza na arenie europejskiej.

A z gazetami, proszę przecież nikt nie broni, kupować tylko polskich, czy utworzonych przez SKOKi. To tak samo jak przed wojną niektórzy się z dumą obnosili, że nigdy nie kupują u Żyda.

I w sumie całe szczęście, że są Niemcy, Rosjanie i Żydzi, gdyż co byśmy bez nich zrobili i kogo byśmy obwiniali. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2291 Post autor: Ghostek » śr sty 20, 2016 18:16 pm

Wawrzek. A takie pytanie z innej beczki. Brałeś udział w głosowaniu parlamentarnym i prezydenckim w ubiegłym roku? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2292 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 20, 2016 18:22 pm

Zawsze biorę. Moje pierwsze głosowanie to chyba było w ogóle za przystąpieniem do Unii Europejskiej (oczywiście głos na "tak") i od tego czasu nie opuściłem, ani jednych prezydenckich, ani parlamentarnych. Z Samorządowymi też się staram. Tak po prostu pojmuję działania demokracji i tak z niej korzystam i tak naiwnie uważam, że mam swój wkład w tworzenie kraju.
I dlatego też nie lubię jak ktoś mi zarzuca brak patriotyzmu, gdyż podczas rozgrywek sportowych nie drę się "POLSKA POLSKA POLSKA" , gdyż dla mnie właśnie udział w wyborach jest przykładem patriotyzmu i troski o państwo. I dlatego też mogę w sumie uważać się za większego patriotę od większości Polaków, którzy na wybory nie chodzą. :P

Wiem, dość patetyczne przemówienie z mojej strony i jakiś anthem od Hansa by się mógł przydać. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2293 Post autor: Ghostek » śr sty 20, 2016 18:36 pm

No i tyle chciałem wiedzieć by ewentualnie dalej dyskutować na tematy polityczne ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2294 Post autor: Koper » śr sty 20, 2016 18:51 pm

Ghostek pisze:Ale tu nie toczy się gra tylko i wyłącznie o TK i TVP. Chodzi o pewne pryncypia, które z czasem mogą się rozszerzyć na inne sfery. Jeżeli więc mówimy o mediach, to warto tylko wspomnieć, że ponad 76% polskich mediów jest w rękach zagranicznych inwestorów, którzy trzepią w Polsce grube miliardy. Przywrócenie pluralizmu wiązać się może z ograniczeniem udziału kapitału zagranicznego, co uderza bezpośrednio w interes wielu niemieckich firm, które posiadają sporo polskich wydawnictw, radia i tv (np Axel Springer).

Ale Ty nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Ustawa o mediach o ile kojarzę, dotyczy mediów publicznych, które mają być przekształcone w "narodowe" i zmieni się ich status (przestaną być spółkami prawa handlowego), a zamiast KRRiT będzie jakaś tam insza rada (złożona z sympatyków wiadomej partii). Dlaczego więc mówisz o prywatnych? Ta wymienianka nie ma nic do rzeczy, bo koryto o które się rozchodzi jest gdzie indziej.
O tym co ma TK do niemieckiego kapitału to już zupełnie nie napisałeś.
Paraliż TK zaczął się i owszem, od żenującej zagrywki PO, ale PiS bardzo łatwo i sprawnie mógł to zakończyć. Jak widać nie jest tym zainteresowany.
Zatem jeśli wojenka o TK jest zasłoną dymną dla jakichś działań, to mogłoby być co najwyżej zasłoną dla działań PiS, który w tym czasie może się zająć czym innym, np. nierealizowaniem obietnic wyborczych pod pretekstem, że TK nie pozwala. Bo gdyby PiSowi zależało na szybkim i rozsądnym zakończeniu sporu o TK to Duda zaprzysiągłby trójkę sędziów wybranych przez poprzedni parlament i życie toczyłoby się dalej, a opozycja nie miałaby totalnie żadnych argumentów, żeby protestować.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#2295 Post autor: Ghostek » śr sty 20, 2016 19:52 pm

Ale wyjdź poza samo ustawodastwo i spójrz na problem z szerszej perspektywy. To, co jest poruszane w PE to kwestia braku praworządności, a nawet zamachu stanu. Zastanów się teraz jaki jest w tym cel? Zdyskredytowanie i wyeliminowanie z życia publicznego autorów tuch zmian i przywrócenie dawnego układu. Kto na tym korzysta? Wiadome...
Poza tym spójrz na status mediów publicznych w niemczech, które mają misję propagowania życia politycznego, gospodarczego i kulturowego Niemiec. Poczytaj sobie misje i statut prawny Deutsche Welle. Teraz popatrz na projekt ustawy medialnej.

Co do TK, to uważasz że jakby Duda przyjął ślubowanie od politycznych popleczników poprzedniej władzy to nie byłoby paraliżu? Zwłaszcza w wyciąganiu z dupy jakiś paragrafów by podważyć konstytucyjność projektów? Pobożne życzenia. Zresztą sprawa TK nie jest zakończona, bo celem samym w sobie jest zmiana konstytucji.
Obrazek

ODPOWIEDZ