Gry / W co ostatnio graliście?
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Re: Gry / W co ostatnio graliście?
Wracajac do PoPa z 2008 roku: mam teraz nowego PC i monitor z rozdzielczościa 1440p a gra nie posiada zmiany rozdzielczości w menu i mam grę w okienku z czarnymi pasami po bokach i u góry i u dołu, jest jakiś fix na zmianę rozdziałki na wyższa?
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Zmiana rozdzielczości ekranu nie pomaga?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- lis23
W grze nie ma opcji zmiany rozdzielczości a nie chcę zmieniać rozdzielczości samego monitora w systemie i mam grę w takim kwadratowym okienku z ramkami
Dziwne, bo przy 1080p było normalnie, a to jest tylko 1440p, choć ta górna wartość jest wyższa.

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- lis23
https://www.gog.com/game/robin_hood
Tu chyba też nie ma co liczyć na wsparcie dla wyższych rozdziałeK? Ja w to grałem w 800 x 600 w 2002 roku
Tu chyba też nie ma co liczyć na wsparcie dla wyższych rozdziałeK? Ja w to grałem w 800 x 600 w 2002 roku

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- lis23
Zamiast zakładać nowego tematy, opiszę tutaj gry na które czekam w przyszłym roku:
Kena: Bridge of Spirits
youtu.be/OxzWlIbnp3U
Biomutant
youtu.be/r5c0-TFP18g
Ratchet & Clank: Rift Apart
youtu.be/ai3o0XtrnM8
Dying Light 2
youtu.be/dkWS0xGutSY
Horizon Forbidden West
youtu.be/Lq594XmpPBg
Hollow Knight Silksong
youtu.be/NUgBoczotBM
Hogwart Legacy
youtu.be/1O6Qstncpnc
God of War Ragnarok
youtu.be/Ty7WudwSKMA
Kena: Bridge of Spirits
youtu.be/OxzWlIbnp3U
Biomutant
youtu.be/r5c0-TFP18g
Ratchet & Clank: Rift Apart
youtu.be/ai3o0XtrnM8
Dying Light 2
youtu.be/dkWS0xGutSY
Horizon Forbidden West
youtu.be/Lq594XmpPBg
Hollow Knight Silksong
youtu.be/NUgBoczotBM
Hogwart Legacy
youtu.be/1O6Qstncpnc
God of War Ragnarok
youtu.be/Ty7WudwSKMA
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Radek
- Spec od additional music
Od kiedy zaczął się lockdown po długiej przerwie zacząłem znowu grać w gry. Parę tytułów które przeszedłem w ostatnim czasie:
Red Dead Redemption 2(10/10) - wszystko tu zagrało, świetny pomysł z obozem, z którym podróżujemy i ciekawe relacje z ludźmi, którzy w nim mieszkają. Arthur to zdecydowanie jedna z najlepiej napisanych postaci w historii gier. Masa aktywności pobocznych. Rozbudowana customizacja postaci. Najładniejsza grafika jaką widziałem w grze z otwartym światem. No i te piosenki. Chyba najlepszy oryginalny soundtrack do gry jaki powstał w ostatnim czasie. No i co tu dużo mówić, w końcówce poleciało parę łez
Moj ulubiony utwór:
youtu.be/qHer-rGfTco
Cyberpunk 2077 (8/10) - tak dałem się złapać w karuzelę hypu, czy żałuję? Nie (Tzn. pewnie bym żałował gdybym kupił grę na konsolę
). Ale tak się składa, że grałem na PC(i to nie z najwyższej półki) i bawiłem się przednio. Fabułka krótka, ale wciągająca. Miasto choć puste, to wizualnie wygląda obłędne. Wętpie, żebyśmy ujrzeli tak dobrze zaprojektowane miasto w przyszłości(nawet w GTA 6). Bohaterowie(Johny, Rogue, Judy, Panam, Jackie) których zapamiętamy na długo po skończeniu gry. Jeżeli chodzi o stronę techniczną, to w przeciągu całej rozgrywki miałem tylko 2 poważne bugi, które zniknęły po zresetowaniu gry. A tak to kilka latających przedmiotów czy T-posów, na które starałem się nie zwracać uwagi. Ogólnie jeżeli macie w miarę dobrego PC-ta, z dyskiem SSD, to polecam się nie bać i grać. Na minus: AI(zwłaszcza policji) to jest jakiś żart. Masa wyciętego contentu.
A no i zapomniałem wspomnieć o photomode. Zazwyczyj nie bawię się takimi rzeczami w grach, ale tu zrobiłem ponad 300 fotek. Jedno z moich ulubionych:

Wciągnąłem się też w izometryczne erpegi i przeszedłem Pillars of Eternity, Divinity Original Sin 2 i Disco Elysium. Wszystkie polecam. Chociaż czekam na spolszczenie do Disco Elysium, żeby przejść drugi raz, bo jednak poziom angielskiego mnie przerósł.
Obecnie próbuję skończyć w AC: Valhalle, którą już męczę 3 miesiące, ale może się wyrobię do kwietnia
Red Dead Redemption 2(10/10) - wszystko tu zagrało, świetny pomysł z obozem, z którym podróżujemy i ciekawe relacje z ludźmi, którzy w nim mieszkają. Arthur to zdecydowanie jedna z najlepiej napisanych postaci w historii gier. Masa aktywności pobocznych. Rozbudowana customizacja postaci. Najładniejsza grafika jaką widziałem w grze z otwartym światem. No i te piosenki. Chyba najlepszy oryginalny soundtrack do gry jaki powstał w ostatnim czasie. No i co tu dużo mówić, w końcówce poleciało parę łez

Moj ulubiony utwór:
youtu.be/qHer-rGfTco
Cyberpunk 2077 (8/10) - tak dałem się złapać w karuzelę hypu, czy żałuję? Nie (Tzn. pewnie bym żałował gdybym kupił grę na konsolę

A no i zapomniałem wspomnieć o photomode. Zazwyczyj nie bawię się takimi rzeczami w grach, ale tu zrobiłem ponad 300 fotek. Jedno z moich ulubionych:

Wciągnąłem się też w izometryczne erpegi i przeszedłem Pillars of Eternity, Divinity Original Sin 2 i Disco Elysium. Wszystkie polecam. Chociaż czekam na spolszczenie do Disco Elysium, żeby przejść drugi raz, bo jednak poziom angielskiego mnie przerósł.
Obecnie próbuję skończyć w AC: Valhalle, którą już męczę 3 miesiące, ale może się wyrobię do kwietnia

- lis23
RDR2 mam na PS4 Pro, obecnie na PS5 i na PC ale RTX 2080 TI jest trochę za cienki na ten tytuł
Długo jeszcze na PC nie grałem, na PS4 Pro zaszedłem dalej. Cyberpunka też mam na PC, przeszedłem prolog gry, niby było ok ale są glicze graficzne, jak cała panorama miasta widziana z wysokości, która nie posiada tekstur .... Mam w co grać, więc poczekam aż połatają. Podobnie mam z AC Valhalla - im więcej patchy, tym gorzej działa gra, tzn. albo się wiesza albo zamyka i wywala do pulpitu. Na PS5 też nie ma w co grać: ukończyłem The Last of Us Part II i Ghost of Tsushima ale taki Demon's Souls jest już dla mnie zbyt denerwujący
Obecnie gram w Far Cry 5 i NI No Kuni Wraith of the White Witch na PC oraz w Dirt 5 i Mirror’s Edge Catalyst na Xbox One X.

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Radek
Serio? Ja grałem na 1660 Super. Większość ustawień miałem na średnich. I tekstury na wysokie. Miałem średnio 55/60 fpsów. U ciebie powinno spokojnie na wysokich pójść, bez zająknięcia.
Wow. Aż tak źle to u mnie nie było. Miałem tylko czasami jakieś dziwne czarne dziury jak patrzyłem na miasto z daleka. Może ten najnowszy patch coś pomoże.
Nom, ogólnie ludzie narzekają na Cyberpunka, a w Valhalli jest porównywalna ilość błędów.
Ostatni Far Cry w jakiego grałem to 3. Formuła się przez te lata zmieniła? Czy ciągle latasz, strzelasz, zbierasz skóry i inne dziwne rzeczy żeby ulepszyć ekwipunek?

- lis23
Na wysokich jest ok ale chciałbym pograć na ultra

Z widokiem miasta z wysokości jest coś nie tak, oglądałem gameplaye na YT i jest tak samo

Nie jest tak źle ale widać, że to już stary silnik, twarze i postacie wołają o pomstę do nieba, niektóre scenki przeryywnikowe są pod tym względem okropne ale widoczki są nadal piekne, dzisiaj będzie nowy patch, który ma dodać, min. kamerę znad ramienia.
Niby nic się nie zmieniło ale piątka jest lepsza od czwórki, ma taki swojski, wieśniacki klimatRadek pisze: ↑wt mar 16, 2021 12:10 pmOstatni Far Cry w jakiego grałem to 3. Formuła się przez te lata zmieniła? Czy ciągle latasz, strzelasz, zbierasz skóry i inne dziwne rzeczy żeby ulepszyć ekwipunek?I nie wiedziałem, że Ni No Kuni wyszło na PC, chyba sobie obadam. Głównie żeby zobaczyć jak score Hisaishiego działa w grze
![]()

Ni No Kuni wyszło na PC oraz na PS4 we wrześniu 2019 roku, jest to wersja poprawiona względem tej z PS3. Muza działa ok, choć motywy potrafią być mocno zapętlone. Dwójkę też mam na PC i na PS5.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Radek
No nie wiem u mnie wyglądało spoko. Jedynie takie dziwne czarne tekstury się pojawiały:

A jaki w ogóle lifepath wybrałeś? Bo ja nomadke

Jeszcze twarze głównych bohaterów można przeboleć, ale rzeczywiście twarze NPCów w miastach wyglądają okropnie. Ogólnie otoczenie i krajobraz w tej grze wyglądają dobrze, chociaż nie tak dobrze jak w RDR2. No nieee dodali kamerę jak akurat kończę grę

To w takim razie poczekam sobie do 6, tam pewnie będzie najwięcej nowości. Trailer wyglądał super. No i głównym złolem będzie ten aktor z grał w Mandalorianie i Breaking Bad, którego bardzo lubięlis23 pisze: ↑wt mar 16, 2021 12:33 pmNiby nic się nie zmieniło ale piątka jest lepsza od czwórki, ma taki swojski, wieśniacki klimatRadek pisze: ↑wt mar 16, 2021 12:10 pmOstatni Far Cry w jakiego grałem to 3. Formuła się przez te lata zmieniła? Czy ciągle latasz, strzelasz, zbierasz skóry i inne dziwne rzeczy żeby ulepszyć ekwipunek?I nie wiedziałem, że Ni No Kuni wyszło na PC, chyba sobie obadam. Głównie żeby zobaczyć jak score Hisaishiego działa w grze
![]()
Plus kolejny psychol jako antagonista
![]()

- lis23
Miasto wygląda dziwnie w nocy w prologu gry -
Ni No Kuni na Steam kosztuje nadal 200 zł, na PS4 można nabyć używkę za 130 zł a myślałem, że nie ma pudełkowego wydania
Jak sprawdzałem w maju cenę mojego modelu RTX 2080 TI to oscylowała ona wokół 7 500 zł ...
teraz za taką kasę byłby RTX 3090 - w ogóle, popełniłem błąd kupując PC w maju, cztery miesiące później miałbym za taką samą cenę budę z 3080 na pokładzie ...
Spoiler:

Jak sprawdzałem w maju cenę mojego modelu RTX 2080 TI to oscylowała ona wokół 7 500 zł ...

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Radek
Oj, to chyba sobie poczekam na letnią promocję

O, tak się składa, że też w maju budowałem kompa

- lis23
Słyszałem, że RTX 3090 chodzi po piętnaście tysięcy ...
Za PlayStation 5 musiałem przepłacić - 3 070 zł za konsolę z trzema grami - Sackboya i TLoU II sprzedałem bo mam cyfrowo, Pająka sobie zostawiłem, bo to wersja na PS5 i sprzedając gry razem z PS4 Pro odzyskałem 1 100 zł.

Za PlayStation 5 musiałem przepłacić - 3 070 zł za konsolę z trzema grami - Sackboya i TLoU II sprzedałem bo mam cyfrowo, Pająka sobie zostawiłem, bo to wersja na PS5 i sprzedając gry razem z PS4 Pro odzyskałem 1 100 zł.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Radek
Noo masakra z tymi cenami. Za tą samą kasę można by 3 niezłe pecety kupić. A jak ci się w ogóle TLoU 2 podobało? A szczególnie to jak twórcy potraktowali Joela? 

- lis23
Na początku byłem zdziwiony ale, niestety, ktoś już wcześniej walnął spoiler w sieci, wiec byłem przygotowany. Mimo wszystko, przeszedłem nad tym do porządku dziennego
bardziej mnie wkurza śmierć Starka i odejście Capa w MCU 

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John