Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#2071 Post autor: Wojteł » pn gru 14, 2015 00:44 am

Wawrzyniec pisze: Demokracja nie polega na tym, że jak ktoś wygra, to może robić wszystko co mu się podoba, gdyż dostał większość w wyborach. jednak prawo trzeba przestrzegać, tak jak i konstytucję danego państwa.
Szkoda, że nikt nie powiedział o tym PO jak wygrali :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2072 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 14, 2015 00:49 am

Późno się robi, więc tylko na koniec, gdyż ciągle pojawiają się argumenty "A proszę Pani, a PO to i tamto robiło". To, że jak ktoś mi zgwałci żonę, to nie oznacza, że ja mam prawo komu innemu, czy nawet mojemu oprawcy zgwałcić jego żonę.
Dobranoc na dzisiaj, gdyż debata polityczna robi śpiącym. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2073 Post autor: Wojteł » pn gru 14, 2015 00:55 am

Hm, a jak ktoś Ci gwałci żonę przez 8 lat to potem pójdziesz na marsz w jego obronie, żeby on znowu gwałcił, i nikt inny się nie kręcił w jej pobliżu, bo może też będzie chciał gwałcić? :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Templar

#2074 Post autor: Templar » pn gru 14, 2015 03:04 am

Wawrzyniec pisze:To co jest napisane na białym pasku.
Aaaaa...

Ha, ha, ha...
Wojtek pisze:Szkoda, że nikt nie powiedział o tym PO jak wygrali :P
Tylko PiS nie może łamać prawa, reszta może ;)

A tak serio to proszę o wytłumaczenie jakie przepisy łamie dokładnie PiS, może takie krótkie podsumowanie:

-PO uchwala w czerwcu nową ustawę dot. TK i wybiera w październiku 5 sędziów
-Duda wykorzystuje tę ustawę i zwleka z zaprzysiężeniem nowych sędziów
-PiS znajduje błędy proceduralne w wyborze tych 5 sędziów, przykładowo w poprzedniej ustawie było:
4. Kandydatów na stanowisko sędziego Trybunału przedstawia co najmniej 50 posłów lub Prezydium Sejmu.
w nowej mamy:
1. Prawo zgłaszania kandydata na sędziego Trybunału, przysługuje Prezydium Sejmu oraz grupie co najmniej 50 posłów.
ta zmiana nie została też przy okazji podważona przez TK 3 grudnia ;) A, że kandydaci zostali zgłoszeni tylko przez Prezydium Sejmu... ;)

-za pomocą uchwał odwołują te 5 osób wybranych na sędziów i powołują nowych
-3 grudnia TK stwierdza, że w ustawie PO niezgodne z konstytucją było wybranie 2 dodatkowych sędziów oraz to, że prezydent nie miał sprecyzowanego czasu na zaprzysiężenie sędziów i powinien to zrobić natychmiastowo

no fajnie, tylko skąd biedny prezydent miał wiedzieć wtedy, że ustawa PO jest niezgodna z konstytucją? ;) Wtedy działał zgodnie z uchwalonym przez obecną opozycję prawem, tak że nie można wyciągać wobec niego żadnych konsekwencji. W międzyczasie też zostało powołanych i zaprzysiężonych 5 nowych sędziów, których to niestety, ale zgodnie z prawem Sejm i PAD nie może już odwołać :mrgreen: Tym samym PAD nie może także zaprzysiąc tamtych poprzednich 3 sędziów, bo prawo też precyzuje maksymalną ilość sędziów TK ;) Uchwały sejmowe nie zostały i nie mogą zostać przez TK zbadane.

PiS wykorzystuje wszelkie możliwe luki prawne, ale nikt tak naprawdę prawa tam nie łamie. Znalazłem ostatnio taki obrazek z rzekomym cytatem Leppera:

Obrazek

nie wiem czy rzeczywiście coś takiego powiedział, nic nie znalazłem, tak że bardzo możliwe, że nie :P Ale i tak ten cytat idealnie pasuje do tej całej sytuacji, mamy tak chujowe prawo i konstytucję, że każdy może sobie wszystko interpretować w inny sposób. Zresztą tutaj warto też np. podać przykład Kamińskiego, którego 4 razy sądzono w tej samej sprawie, 3 razy uniewinniony i dopiero za czwartym razem udało się znaleźć sędziego, który go skazał i to w samym środku kampanii prezydenckiej, a uzasadnienie tuż przed wyborami parlamentarnymi, czysty przypadek ;) Pewnie tak samo będzie wyglądać za parę lat wyciąganie konsekwencji wobec posłów PiS i prezydenta Dudy za tę całą akcję z TK, jak się nie uda, to jeszcze raz i jeszcze raz i aż do skutku, aż w końcu ktoś zinterpretuje przepisy tak jak chce tego tradycyjna i nowoczesna PO ;)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2075 Post autor: Althazan » pn gru 14, 2015 09:35 am

Templar pisze:A tak serio to proszę o wytłumaczenie jakie przepisy łamie dokładnie PiS, może takie krótkie podsumowanie:
O cholera... To Ty nieźle zaangażowany jesteś... :shock:
To ja Ci życzę, żebyś się nie zawiódł na swoim wyborze, tak jak do tej pory :lol:

hp_gof

#2076 Post autor: hp_gof » pn gru 14, 2015 12:28 pm

Boskie :mrgreen:

Obrazek

Templar

#2077 Post autor: Templar » pn gru 14, 2015 13:21 pm

Althazan pisze:
Templar pisze:A tak serio to proszę o wytłumaczenie jakie przepisy łamie dokładnie PiS, może takie krótkie podsumowanie:
O cholera... To Ty nieźle zaangażowany jesteś... :shock:
To ja Ci życzę, żebyś się nie zawiódł na swoim wyborze, tak jak do tej pory :lol:
Althazan pisze:No tak, za trudne pytanie :roll:
Nowa jakość :mrgreen: O to samo zapytałem się kilku znajomych "KODowców" i przy okazji oczywiście wyborców Nowoczesnej i jedyne co usłyszałem to "ile ci PiS płaci?" :mrgreen:

hp_gof pisze:Boskie :mrgreen:
A mówią, że Jarek dzieli Polaków :mrgreen:

Templar

#2078 Post autor: Templar » pn gru 14, 2015 14:53 pm

Nowa jakość:

http://www.rp.pl/Polityka/312149963-Lom ... utwor.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czyli okazuje się, że chyba serio tylko PiS nie może łamać prawa, reszta może :mrgreen:

hp_gof

#2079 Post autor: hp_gof » pn gru 14, 2015 16:59 pm

Nie wiem czy prawo tutaj akurat zostało złamane, ale na pewno dobry zwyczaj. Pytanie, czy zapłacili kasę do ZAiKSu (i czy w ogóle musieli, bo tu chyba nie było tu zarobku) i czy w ogóle jest potrzebne pozwolenie na publiczne odtwarzanie muzyki? Tak się tylko pytam, nie znam przepisów.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2080 Post autor: Koper » pn gru 14, 2015 17:50 pm

Kaonashi pisze:Nie jestem wyborcą Pis-u, ale cały ten Komitet Obrony Demokracji vel Komitet Obrony Koryta mnie bawi. PIS został wybrany przeważającą liczbą głosów w DEMOKRATYCZNYCH wyborach. Shit happens.
38% zdaje się. To tak prawie 2/3 Polski nie popiera PiSu, ale mniejsza o to. PiS wygrał i może samodzielnie rządzić dzięki temu, ze obowiązuje prawo. Prawo zakłada taką a nie inną metodę liczenia głosów, która daje PiSowi 50%+ w parlamencie mimo iż z bezpośredniego przeliczenia głosów to nie wynika. Niemniej trzeba to uszanować. To i niech PiS szanuje to samo prawo, które mówi, że jak trybunał konstytucyjny coś rzeknie to nie ma odwołania ani kombinowania i koniec. A nie jakaś Saska Kempa będzie wymyślać w mediach, że ona tego nie opublikuje, po czym godzinę później powie, że wcale tak nie powiedziała.

Natomiast co do KOD to niestety muszę się zgodzić trochę, bo o ile jeśli nawet na początku miało to jakiś tam obywatelski charakter, to poprzyklejały się do tego wszelkie polityczne odpady i w zasadzie to jest taka pseudokoalicja PO+PSL+SLD+N.pl. Czyli niestety taka sama banda jak PiSowcy, tylko mniej zorganizowana i bez swojego Hitlerka.

A Templar jak zwykle narracja zgodna z wytycznymi Prezesa :
Templar pisze:no fajnie, tylko skąd biedny prezydent miał wiedzieć wtedy, że ustawa PO jest niezgodna z konstytucją? ;) Wtedy działał zgodnie z uchwalonym przez obecną opozycję prawem, tak że nie można wyciągać wobec niego żadnych konsekwencji.
Czyli powinien przyjąć przysięgę od wszystkich pięciu powołanych przez poprzedni rząd lub skierować do TK wniosek o zbadanie zgodności ustawy z konstytucją. A najlepiej jedno i drugie.
Templar pisze:PiS wykorzystuje wszelkie możliwe luki prawne, ale nikt tak naprawdę prawa tam nie łamie.
A Prawdziwi Polacy jak widzę bardzo z tego powodu zadowoleni. Bo przecież Prawdziwy Polak winien kręcić i kombinować. :P
Templar pisze:Zresztą tutaj warto też np. podać przykład Kamińskiego, którego 4 razy sądzono w tej samej sprawie, 3 razy uniewinniony
????? A co Ci tam Prezes naopowiadał? Jakie 3 uniewinnienia znowu? O ile kojarzę, to za pierwszym razem sąd rejonowy umorzył postępowanie na wniosek obrony. Prokurator wniósł zażalenie do sądu okręgowego, który nakazał wznowienie procesu. We wznowionym procesie został nieprawomocnie skazany. Duda do żadnych następnych odwołań nie dopuścił, bo ułaskawił Kamińskiego czyli niejako uznał, ze jest winny ale winy mu odpuszcza. :P Coś przeoczyłem w jego życiorysie?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#2081 Post autor: Templar » pn gru 14, 2015 18:16 pm

hp_gof pisze:Nie wiem czy prawo tutaj akurat zostało złamane, ale na pewno dobry zwyczaj. Pytanie, czy zapłacili kasę do ZAiKSu (i czy w ogóle musieli, bo tu chyba nie było tu zarobku) i czy w ogóle jest potrzebne pozwolenie na publiczne odtwarzanie muzyki? Tak się tylko pytam, nie znam przepisów.
Art. 116.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji
oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub
nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
natomiast w przypadku osiągania korzyści majątkowych podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. I zgody chyba jednak nie mieli skoro teraz KOD publicznie przeprosił Lombard, szkoda że członkowie KODu nie potrafią się do tego podporządkować i wolą członków Lombardu obrażać ;)
Koper pisze:Czyli powinien przyjąć przysięgę od wszystkich pięciu powołanych przez poprzedni rząd lub skierować do TK wniosek o zbadanie zgodności ustawy z konstytucją. A najlepiej jedno i drugie.
Chyba nie zrozumiałeś, Duda i PiS wykorzystali ustawę PO przeciwko nim, w tej ustawie nie było sprecyzowanego terminu zaprzysiężenia przez prezydenta tych sędziów (co właśnie TK 3 grudnia uznał za niezgodne z konstytucją), PAD mógł legalnie z tym zwlekać. Tak szybko PO napierdalało tę ustawę na kolanie, że nawet chyba nie zauważyli, że poza umożliwieniem sobie wyboru 2 dodatkowych sędziów to jeszcze wprowadzili parę innych zmian. Wprowadzili też nieświadomie obowiązek zgłaszania kandydatów przez Prezydium Sejmu i grupę co najmniej 50 posłów, a nie jak to było w poprzedniej ustawie obowiązującej od 1997 roku - Prezydium Sejmu LUB grupę co najmniej 50 posłów. Sami się zaorali :mrgreen: Owszem, to co odjebało PiS to moralnie jest czyste skurwysyństwo, ale szczerze to mnie śmieszy to, że tak naprawdę to PO to wszystko rozpoczęło, a PiS skorzystał tylko z ich narzędzi :D

hp_gof

#2082 Post autor: hp_gof » pn gru 14, 2015 18:25 pm

^^ Ok, pytanie, jak należy rozumieć słowo "rozpowszechniać"? Jak dla mnie wiąże się to z kopiowaniem (rozpowszechnianiem w formie materialnej), a nie publicznym odtwarzaniem. Chociaż ch** tam wie ;)

Templar

#2083 Post autor: Templar » pn gru 14, 2015 18:27 pm

hp_gof pisze:^^ Ok, pytanie, jak należy rozumieć słowo "rozpowszechniać"? Jak dla mnie wiąże się to z kopiowaniem (rozpowszechnianiem w formie materialnej), a nie publicznym odtwarzaniem. Chociaż ch** tam wie ;)
Rozpowszechnianie to jest jakiekolwiek udostępnianie publiczne, puszczanie muzyki nawet z telefonu na ulicy to także rozpowszechnianie.

Templar

#2084 Post autor: Templar » pn gru 14, 2015 18:50 pm

Co ja przeczytałem:

http://www.today.pl/Robert-Fonte-Roldan ... -PiS-23joc

to jakiś nowy ASZdziennik? :mrgreen:

hp_gof

#2085 Post autor: hp_gof » pn gru 14, 2015 21:11 pm

<3

ODPOWIEDZ