Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#1591 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 15:07 pm

Przede wszystkim powód wizerunkowy, dla mnie prezydent to głównie funkcja reprezentacyjna, wystarczy popatrzeć jak wygląda Duda (i jego rodzina ;)), jak się wypowiada, zna języki obce (biegle angielski i niemiecki). A z drugiej strony WSIok, który co chwilę popełnia jakieś gafy, nawet językiem polskim nie potrafi się poprawnie porozumiewać.

Drugi powód, to właśnie w kontekście zbliżających się wyborów parlamentarnych, jak wygra Bronek to wcale nie jest pewne, że PiS wygra na jesieni, a nawet jeśli, to on nie będzie żadnym wentylem bezpieczeństwa, tylko będzie blokował wszystko jak leci, a PiS nie będzie miał takiej większości by się wetu prezydenckiemu sprzeciwić.

A jako trzeci to właśnie przeciw PO i Bronkowi, jak to powiedział Cejrowski "Gdyby kontrkandydatem Komorowskiego było żelazko, to zagłosowałbym na żelazko".

hp_gof

#1592 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 15:29 pm

Aha, czyli wystarczają Ci tylko powody czysto powierzchowne? Prezydent ma ładnie wyglądać, nie blokować PiSu i nie być z PO :) No ja jednak biorę przede wszystkim pod uwagę doświadczenie, zwłaszcza w sprawach wojskowych, którego nie da się nauczyć w dwa tygodnie po zaprzysiężeniu :P , większą zdolność do kompromisu (zawsze prezydent przeciwnej opcji blokuje więcej ustaw niż swojej partii, a jednak Bronek PO też parę ustaw zablokował - patrz niżej), umiarkowanie w poglądach, Komorowski też zna języki obce (angielski i francuski), jest ceniony za granicą, jego ewentualnymi "wpadkami" ekscytują się głównie polskie media. I zdumiewa mnie fala hejtu, która na niego spływa od kilku tygodni, w wielu przypadkach w zupełnie nieuzasadniony sposób. Zmiana - jak najbardziej, ale jesienią i w uporządkowany sposób, a nie byle jak, na plastikowy produkt marketingowy a.k.a. "Budyń".

Obrazek

Templar

#1593 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 15:43 pm

Przepraszam bardzo, ale jakie doświadczenie? Dla Ciebie prezydentem może zostać tylko ktoś kto już był/jest prezydentem? A za jego doświadczenie w sprawach wojskowych to ja dziękuję, Duda pięknie go podsumował w tych sprawach w czasie debaty. Pragnę zauważyć, że Kaczyński też 1 ustawę zawetował, a oni wtedy rządzili tylko 2 lata, nawet mniej, bo koalicja już wcześniej się rozpadła i było tylko czekanie na wybory. Także mówienie, że Komorowski jest lepszy, bo zawetował 3 więcej (a tak naprawdę to dwie ustawy, bo przy jednej to tylko chciał jednej drobnej zmiany i ta poprawiona ustawa weszła w życie) podczas całych 5 lat rządów PO, które nie miało żadnych problemów jest trochę nie na miejscu. A ten angielski to raz zna, a raz nie, sam się już nie może zdecydować.

hp_gof

#1594 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 16:17 pm

No nie musiał aż tyle ustaw wetować, bo wolał nad nimi pracować i je poprawiać ;) Nie sztuką jest wszystko wetować, tylko dojść do jakiegoś kompromisu. Jeśli chodzi o doświadczenie, to nie mam na myśli prezydentury, tylko przejście przez wiele różnych funkcji w karierze politycznej plus wiele kontaktów wyrabianych przez lata, a nie wyciągnięcie kandydata z drugiego czy trzeciego rzędu, który był tylko (euro)posłem i (wice)ministrem i który tak naprawdę jest nieprzewidywalny, bo prawie nic o nim nadal nie wiemy. Języki to w tej sytuacji sprawa drugorzędna, bo i tak wszędzie wszyscy mają tłumaczy, a polski jest językiem urzędowym UE ;) Języki obce są przydatne w prywatnych rozmowach. Co do spraw wojskowych, to jak dla mnie Duda nic nie powiedział na ten temat, bo nie ma nic do powiedzenia. Praktycznie nie odpowiedział konkretnie na żadne pytanie, tylko dostaliśmy ogólniki typu "trzeba coś zrobić" oraz "jest źle". Już pomijam wpadki i nieścisłości jak np. ta z grafenem. Więc sorry, można narzekać na Komorowskiego i on kandydatem idealnym nie jest, ale my nie wybieramy kandydata idealnego, tylko najlepszego z tych co zostali, a Bronek jest dużo bardziej obyty w sprawach państwa niż Duda. To już młody Kwaśniewski był bardziej obyty w sprawach państwa, młody, energiczny, z dobrą i mądrą gadką i większym doświadczeniem i nie dziwię się, że wygrał (mimo bycia "postkomunistą"), bo zasłużył. Ja bym chętnie zagłosował na kogoś nowego, młodego, energicznego, ale nie na plastikową wydmuszkę. :)

Templar

#1595 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 16:31 pm

hp_gof pisze:Jeśli chodzi o doświadczenie, to nie mam na myśli prezydentury, tylko przejście przez wiele różnych funkcji w karierze politycznej plus wiele kontaktów wyrabianych przez lata, a nie wyciągnięcie kandydata z drugiego czy trzeciego rzędu, który był tylko (euro)posłem i (wice)ministrem i który tak naprawdę jest nieprzewidywalny, bo prawie nic o nim nadal nie wiemy.
Czyli ogólnie lubisz głosować na te same stare mordy będące przy władzy od prawie 20 lat i umoczone w wiele różnych afer? :mrgreen: No i przypominam, że Duda przez wielu był uważany za jednego z najlepszych posłów, nawet sama "Polityka" dwukrotnie dała mu tytuł najlepszego posła i bardzo go chwalili. I ja chcę w końcu jakieś nowe twarze na scenie politycznej, nawet jak ma małe doświadczenie w sprawach wojskowych to sam się tym zajmować nie będzie, będą doradcy, którzy mu w tym pomogą, zresztą Bronek to zwykła kukła sterowana przez byłe WSI.

hp_gof

#1596 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 17:09 pm

Nie lubię głosować na stare mordy, zawsze staram się czytać program wyborczy i głosować na osobę, która może się pochwalić konkretną pracą i zaangażowaniem, a nie jest tylko politycznym celebrytą, jakich w Sejmie jest pełno, na pewno też lubię uwzględniać młode, ambitne, ale kompetentne osoby. Tylko że do głowy państwa pasuje mi bardziej model "seniora rodu", a nie "aktywnego wojownika". Nie wybieramy premiera, tylko prezydenta. Co innego bycie szeregowym posłem, a co innego bycie liderem. Duda się w roli lidera nie miał okazji sprawdzić, poza tym boję się jego doradców. Właśnie w tym tkwi duży problem, kto nim będzie sterował ;) No ale co kto lubi :) Każdy głosuje jak uważa.

Templar

#1597 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 17:20 pm

Ja uważam, że funkcja prezydenta powinna zostać ograniczona do tego co mamy w Niemczech, jedynie pozostawić może ten bezpośredni wybór przez obywateli. Liderów to ja chcę widzieć na stanowisku premiera, a prezydent to właśnie ma ładnie wyglądać, dobrze się prezentować i stać na straży konstytucji poprzez odsyłanie ustaw do Trybunału Konstytucyjnego jeśli uważa, że są z nią niezgodne.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#1598 Post autor: Althazan » czw maja 21, 2015 17:24 pm

Hapek, to Ty jeszcze nie wiesz, że dyskusja z "tamtą stroną" jest bezcelowa? Zawsze są te same argumenty: "myśmy rządzili za krótko, żeby coś zmienić", "wreszcie będzie ktoś kto zrobi porządek", "umoczeni a aferach", "trzeba nam ludzi wykształconych"... Konkretów zawsze brak, albo są odwracaniem kota ogonem (tak jakby któraś ze stron była krystalicznie czysta).
Templar pisze:Bronek to zwykła kukła sterowana przez byłe WSI.
A tu by się przydał jakiś dowód...? Wiesz kto był w WSI, znasz tych ludzi? Kilku znam i gwarantuję Ci, że oni nie pchają się tabunami, żeby sterować prezydentem PL.

Sorry za wtręt, to mój pierwszy i ostatni post w tej dyskusji. Nie lubię kopać się z koniem...

Templar

#1599 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 17:30 pm

Althazan pisze:A tu by się przydał jakiś dowód...?
Obrazek

Althazan pisze:Konkretów zawsze brak, albo są odwracaniem kota ogonem (tak jakby któraś ze stron była krystalicznie czysta).
Dobrze, że u was są konkrety, od 2 tygodni tylko PiS to, PiS tamto i wciskanie kitu, że Bronek to jakiś niezależny kandydat nie mający nic z PO wspólnego ;)

hp_gof

#1600 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 17:31 pm

@Templar: No ok, ale akurat w tym przypadku poprzez słowo lider miałem na myśli, że tutaj jednak Duda byłby jakimś ośrodkiem decyzyjnym, a nie szeregowym posłem, którego odpowiedzialność jest bardziej rozmyta. Decyzje musiałby podejmować samodzielnie, w oparciu o swoje własne doświadczenie, a nie tylko pod wpływem doradców. Też uważam, że funkcja prezydenta powinna być zmodyfikowana, ale w chwili obecnej jest jak jest i nie chciałbym, żeby tę funkcję spełniał gościu, który w wielu sprawach jest na "nie" i nie dopuszcza nawet innej opcji ;) W ten sposób można wetować wszystko. A w tej całej dyskusji najśmieszniejsze jest to, że mamy wybór pomiędzy dwoma (mniej lub bardziej) konserwatywnymi politykami Unii Wolności, którzy są coachowani przez byłych polityków PiSu :D Więc faktycznie, powiew zmiany ;)
PS. Zróbmy ankietę, jak się rozkładają głosy na naszym forum :D

Templar

#1601 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 19:55 pm

Ta debata to jakaś parodia, czekam na pytanie o wczorajszy mecz Legii :mrgreen:

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1602 Post autor: Paweł Stroiński » czw maja 21, 2015 20:52 pm

Może Duda by wreszcie wtedy coś na temat powiedział ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1603 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 21, 2015 21:03 pm

Ekh... Ekh... Od tych oparów populizmu normalnie udusić się można. Idę na krótki spacer.

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw maja 21, 2015 21:06 pm przez Wawrzyniec, łącznie zmieniany 1 raz.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#1604 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 21:05 pm

Z prowadzących Pochanke najlepiej wypadła, najciekawsze pytania. Rymanowski też spoko, ale pytania oklepane. A Stokrotkę to można podsumować tylko tak:

Obrazek

Templar

#1605 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 21:10 pm

Wchodzę teraz na FB, a tam po prawej stronie:

Obrazek

to jest prawdziwe konto HGW :mrgreen:

ODPOWIEDZ