tv QD-OLED + amplituner, problem
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Re: tv QD-OLED + amplituner, problem
Kalibrację mam spisaną, więc mogę to sobie ręcznie ustawić, przynajmniej to co się da.
Oprócz zablokowanego piksela mam wypalone logo i pasek informacyjny programu informacyjnego, więc bez wymiany matrycy lub całego tv się nie obejdzie - Gość od kalibracji ustawił mi jasność SDR na max, 50%, ja zmniejszyłem na 34 ale jak widać to i tak za dużo ... Teraz mam obniżoną na 20% i jest ok ale gammę muszę mieć na 0 lum na 2 a Luminację Szczytową SDR muszę mieć na maksa bo inaczej jest tak ciemno, że nie widzę nawet napisów w menu. Dobrze, że wziąłem gwarancje na pięć lat
Oprócz zablokowanego piksela mam wypalone logo i pasek informacyjny programu informacyjnego, więc bez wymiany matrycy lub całego tv się nie obejdzie - Gość od kalibracji ustawił mi jasność SDR na max, 50%, ja zmniejszyłem na 34 ale jak widać to i tak za dużo ... Teraz mam obniżoną na 20% i jest ok ale gammę muszę mieć na 0 lum na 2 a Luminację Szczytową SDR muszę mieć na maksa bo inaczej jest tak ciemno, że nie widzę nawet napisów w menu. Dobrze, że wziąłem gwarancje na pięć lat
Tylko On, Williams John
Tylko on, Elton John
Tylko on, Elton John
Czy w takim razie zamiast w OLED iść w miniLED, bo są mniej narażone na wypalanie?
Czy samo oglądanie filmów w oryginalnym formacie ma wpływ na wypalanie, czy robić overscan? Chodzi mi o czarne pasy.
Co polecicie w budżecie do 5000 zł i w rozmiarze 42-55 cale? Chcę oglądać kanały informacyjne i filmy.
Jak w takim razie działa promowane przez LG czy Sony tryb ustawień reżyserskich? One generalnie obniżają jasność obrazu. Niektóre tytuły celowe są robione w ciemnej szarzyźnie i na słabym sprzęcie słabo widać (np. ostatnie sezony "Gry o tron" i "Rodu smoka"). Nowe tytuły są coraz "ciemniejsze’, a z kolei starsze sprzed wielu lat mają normalną jasność.
Czy samo oglądanie filmów w oryginalnym formacie ma wpływ na wypalanie, czy robić overscan? Chodzi mi o czarne pasy.
Co polecicie w budżecie do 5000 zł i w rozmiarze 42-55 cale? Chcę oglądać kanały informacyjne i filmy.
Jak w takim razie działa promowane przez LG czy Sony tryb ustawień reżyserskich? One generalnie obniżają jasność obrazu. Niektóre tytuły celowe są robione w ciemnej szarzyźnie i na słabym sprzęcie słabo widać (np. ostatnie sezony "Gry o tron" i "Rodu smoka"). Nowe tytuły są coraz "ciemniejsze’, a z kolei starsze sprzed wielu lat mają normalną jasność.
- WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
- Kontakt:
Znajomy kupił OLEDa i się wypalił. Żona codziennie oglądała programy śniadaniowe typu Dzień dobry TVN i po roku zostały ślady. Mówił, że obraz mega, ale to wypalanie dyskwalifikuje te TV. Takie samo mam zdanie.
- lis23
Ponoć mają być Mini LEDy czy Micro LEDy, które będą miały 1 000 i więcej stref wygaszania i tam już czerń będzie porównywalna do OLEDów ale bez ryzyka wypalenia i ze wszystkimi zaletami paneli LCD, wyjściem obecnie jest jeszcze LCD Direct LED z tylnym podświetleniem matrycy, zwykłe LCD to tzw. kraędziowce bo podświetlanie jest na krawędzi ekranu - albo u góry i u dołu, albo po obu bokach.
Mi ten OLED wypalił się rekordowo szybko bo po czterech miesiącach, tylko nie widać tego na normalnym obrazie, tylko na jednolitym i ciemnym tle oraz na obrazie w lepszej jakości i też w ciemniejszych scenach.
Ten mój tv jest bardzo jasny w treściach HDR: zwykły OLED ma ok. 700 nitów, mój, dzięki technologii Quantum Dont Samsunga ma ok. 1 500 nitów, Samsungi są tańsze i jeszcze jaśniejsze ale Samsung nie wspiera Dolby Vision, tylko zwykły HDR10 i chyba 10+, nie ma Androida tv, tylko Tizena no i ponoć psuje się jeszcze szybciej i bardziej Samsung zawsze miał problemy z wyświetlaczami, matrycami, panelami, itp. Niby dlatego miał nigdy nie iść w OLEDy
Mi ten OLED wypalił się rekordowo szybko bo po czterech miesiącach, tylko nie widać tego na normalnym obrazie, tylko na jednolitym i ciemnym tle oraz na obrazie w lepszej jakości i też w ciemniejszych scenach.
Ten mój tv jest bardzo jasny w treściach HDR: zwykły OLED ma ok. 700 nitów, mój, dzięki technologii Quantum Dont Samsunga ma ok. 1 500 nitów, Samsungi są tańsze i jeszcze jaśniejsze ale Samsung nie wspiera Dolby Vision, tylko zwykły HDR10 i chyba 10+, nie ma Androida tv, tylko Tizena no i ponoć psuje się jeszcze szybciej i bardziej Samsung zawsze miał problemy z wyświetlaczami, matrycami, panelami, itp. Niby dlatego miał nigdy nie iść w OLEDy
Ostatnio zmieniony śr wrz 04, 2024 20:33 pm przez lis23, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko On, Williams John
Tylko on, Elton John
Tylko on, Elton John
Jak dla mnie tylko OLED, szczególnie do gier na PS5 i streamingu w wyższej jakości. Mam już gdzieś od 1.5 roku LGika i jestem bardzo zadowolony, wystarczy nie męczyć cały dzień TV Republika Nowoczesne telewizory mają takie technologie, że naprawdę trzeba się postarać by były jakieś wypalenia, a takie równie dobrze mogą trafić się i na LEDach, nie przewidzisz co Ci się trafi, ale że dla Lisa po 4 miechach w TV za ponad 10 tysi się coś takiego zdarzyło to szok, brat 2 lata temu kupił OLEDA Sony w okolicach piątaka i do dziś żadnych problemów nie odnotował.
- lis23
Pytanie, jaką matryce mają zwykłe OLEDy Sony?
Ten mój ma matrycę Samsunga bo to ich technologia: Quantum Dont - QD-OLED, Sony matryc nie produkuje, więc pewnie w zwykłych OLED ach maja matrycę LG To zapewne matryca Samsunga stanowi mój problem, miałem już cztery wypalone smartfony tej firmy ( Galaxy S3, S6, Note8 I S21 ) oraz jeden tv, który zepsuł się też po ok. czterech miesiącach ale tam był wyciek światła z podświetlenia LED.
Na szczęście Republika jest u mnie kodowana bo tatuś chciał się przerzucić z TVP INFO
Ten mój ma matrycę Samsunga bo to ich technologia: Quantum Dont - QD-OLED, Sony matryc nie produkuje, więc pewnie w zwykłych OLED ach maja matrycę LG To zapewne matryca Samsunga stanowi mój problem, miałem już cztery wypalone smartfony tej firmy ( Galaxy S3, S6, Note8 I S21 ) oraz jeden tv, który zepsuł się też po ok. czterech miesiącach ale tam był wyciek światła z podświetlenia LED.
Na szczęście Republika jest u mnie kodowana bo tatuś chciał się przerzucić z TVP INFO
Tylko On, Williams John
Tylko on, Elton John
Tylko on, Elton John
Tu nawet nie chodzi o konkretny kanał. Chodzi o program, który nadaje stałe elementy ekranowe, czyli wszystkie informacyjne. Nawet tu wskazaliście przykład programu śniadaniowego, który trwa maksymalnie 3-4 godziny i nie jest nadawany przez cały dzień, a też potrafi pozostawić swój ślad.
W pracy na korytarzu mieliśmy ustawionego LEDa, który cały dzień był ustawiony na TVN24. W momencie przełączenia na mecz piłki nożnej idealnie wszystkie paski wychodziły na zielonej murawie.
W pracy na korytarzu mieliśmy ustawionego LEDa, który cały dzień był ustawiony na TVN24. W momencie przełączenia na mecz piłki nożnej idealnie wszystkie paski wychodziły na zielonej murawie.
- lis23
Trzeba będzie oglądać takie programy z minimalną jasnością ( teraz dałem tylko 10% ) albo oglądać na PC w ramach abonamentu MAX
Jestem ciekaw, czy stacje tv mogłyby coś zrobić w tej sprawie? Np. co kilka minut wyłączać na chwilę pasek i logo albo przenosić całość na górę i z powrotem na dół? Przecież tam też są reklamy, więc ten pasek też nie leci przez cały czas.
Jestem ciekaw, czy stacje tv mogłyby coś zrobić w tej sprawie? Np. co kilka minut wyłączać na chwilę pasek i logo albo przenosić całość na górę i z powrotem na dół? Przecież tam też są reklamy, więc ten pasek też nie leci przez cały czas.
Tylko On, Williams John
Tylko on, Elton John
Tylko on, Elton John
- Krzysiek
- Nominacja do odkrycia roku
Może nie do końca w temacie, ale można posłuchać i samemu wyrobić sobie zdanie...
https://www.youtube.com/@hdtvpolskacom
https://www.youtube.com/@hdtvtest
https://www.youtube.com/watch?v=jv1MjSLhwJA
https://www.youtube.com/watch?v=0-Iu763CPIA
https://www.youtube.com/@hdtvpolskacom
https://www.youtube.com/@hdtvtest
https://www.youtube.com/watch?v=jv1MjSLhwJA
https://www.youtube.com/watch?v=0-Iu763CPIA
- lis23
We wtorek przywiozą mi nowy tv
Tylko On, Williams John
Tylko on, Elton John
Tylko on, Elton John
- lis23
Telewizor wymieniony na nowy, Gość sam wszystko odkręcił, przykręcił, zgrał mi ustawienie kanałów tv na pendrive, itp.
Tylko On, Williams John
Tylko on, Elton John
Tylko on, Elton John
- Krzysiek
- Nominacja do odkrycia roku
Gratuluję, bo takie "prezenty" nie trafiają się nawet na Święta...