Partacz Roku
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Partacz Roku
Zbulwersowany partaniną, jaka ma miejsce (szczególnie ostatnio) w branży, postanowiłem utworzyć wątek, gdzie będziemy wpisywać wszystkie partaniny z jakimi się zetknęliśmy.
Mojego osobistego Partacza Roku (c) za rok 2009 otrzymuje firma SAE. Wśród osiągnięć sklepu w zeszłym roku były:
1. wyciąganie z zamówień płyt, które sklep niby miał na stanie, a później się okazywało, że nie ma.
2. niedotrzymywanie wcześniejszych ustaleń. Wbrew ustaleniom paczka nie została wysłana w określonym czasie, a płyta nie została wymieniona. Skandal!
3. kiepskie opisy na stronach. Za każdym razem trzeba pytać, czy płyta jest nowa/zafoliowana. Dotyczy to głównie starszych płyt.
Honorowego Partacza Roku (c) za całokształt twórczości otrzymuje wytwórnia Milan. Między ichnim Conanem a Braćmi Grimm nie zauważam specjalnej różnicy w jakości poligrafii, choć dzieli te wydania jakieś 13 lat. Bieda, bieda, bieda...
Wszystkim pozostałym, którzy się nie załapali życzę powodzenia w roku 2010. Firma Intrada bardzo się stara jak widzę i chwilowo przoduje.
Do pracy kochani, jest cały rok, przez który można wiele spartolić.
Mojego osobistego Partacza Roku (c) za rok 2009 otrzymuje firma SAE. Wśród osiągnięć sklepu w zeszłym roku były:
1. wyciąganie z zamówień płyt, które sklep niby miał na stanie, a później się okazywało, że nie ma.
2. niedotrzymywanie wcześniejszych ustaleń. Wbrew ustaleniom paczka nie została wysłana w określonym czasie, a płyta nie została wymieniona. Skandal!
3. kiepskie opisy na stronach. Za każdym razem trzeba pytać, czy płyta jest nowa/zafoliowana. Dotyczy to głównie starszych płyt.
Honorowego Partacza Roku (c) za całokształt twórczości otrzymuje wytwórnia Milan. Między ichnim Conanem a Braćmi Grimm nie zauważam specjalnej różnicy w jakości poligrafii, choć dzieli te wydania jakieś 13 lat. Bieda, bieda, bieda...
Wszystkim pozostałym, którzy się nie załapali życzę powodzenia w roku 2010. Firma Intrada bardzo się stara jak widzę i chwilowo przoduje.
Do pracy kochani, jest cały rok, przez który można wiele spartolić.
Re: Partacz Roku
Bucholc, a kto kupuje Conana w tej biednej milanowej wersji?!Bucholc Krok pisze:Honorowego Partacza Roku (c) za całokształt twórczości otrzymuje wytwórnia Milan. Między ichnim Conanem

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Tacy, którzy nie chcą bulić za wydanie Varese, albo tacy, którzy chcą miec oba wydania.
Ja nie kupuję wydania Varese, bo czekam na deluxa, który IMO prędzej czy później jednak się pojawi. 

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Nie no, bez jaj. SAE ma jasno oddzielone używki od nówek. No, chyba, że ktoś szuka staroci z zamierzchłej przeszłości, to mu wyskakują tylko używki. Ale czemu tu się dziwić, przecież większość starych płyt jest OOP...? Wiem, wiem, chciałbyś mieć wszystko w folii... ALE CZASEM SIĘ NIE DA!Bucholc Krok pisze:3. kiepskie opisy na stronach. Za każdym razem trzeba pytać, czy płyta jest nowa/zafoliowana. Dotyczy to głównie starszych płyt.
Może tak, może nie. Oby. Ale szkoda Ci wysupłać stówy na takiego Conana........????Bucholc Krok pisze:Ja nie kupuję wydania Varese, bo czekam na deluxa, który IMO prędzej czy później jednak się pojawi.

A tu Cię zaskoczę - jest jedno wydanie Conana z Milan-u, które jest tak samo cenne jak Varesowe (mimo tylko 12 utworów) - to wydanie na 24-karatowym złocie...Adam Krysiński pisze:Bucholc, a kto kupuje Conana w tej biednej milanowej wersji?!Chyba jacyś masochiści

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Ja mam inne doświadczenia. Już 2 razy dostałem płytę używaną zamiast nowej w folii, mimo że płyty były sprzedawane jako nowe. Dodatkowo, gdybym się o kilka tytułów nie dopytał to bym się także naciął, bo nikt nie raczył na stronach płyt dać infa, że są używane. Dochodzi do tego, że zapisuję sobie stronę i robię dodatkowo PrintScreena (w niektórych przypadkach oczywiście), żeby mi później Edek nie marudził.Althazan pisze:Nie no, bez jaj. SAE ma jasno oddzielone używki od nówek. No, chyba, że ktoś szuka staroci z zamierzchłej przeszłości, to mu wyskakują tylko używki. Ale czemu tu się dziwić, przecież większość starych płyt jest OOP...? Wiem, wiem, chciałbyś mieć wszystko w folii... ALE CZASEM SIĘ NIE DA!
Zasada powinna być jasna - płyty nowe i zafoliowane (niezależnie czy świeżo wydane, czy OOP) nie mają opisów, a pozostałe tak. A nie tak jak jest teraz, że część nowych w folii* ma opis, a część nie.
Gdzie widzisz to rozdzielenie???

*oczywiście "nowa w folii" nie znaczy, że płyta wyszła dwa dni temu tylko, że nie była używana. W związku z tym płyty OOP też mogą być nowe.
Jak dla kogo?Może tak, może nie. Oby. Ale szkoda Ci wysupłać stówy na takiego Conana........????Bez żartów... Toż to taka klasyka, że hej...

To wiem, pisząc post miałem na mysli tylko kwestię muzyki a nie wartości finansowej --> że kto kupuje okrojonego muzycznie do połowy prawie Conana milanowego z 40stoma minutami muzy tylkoAlthazan pisze:A tu Cię zaskoczę - jest jedno wydanie Conana z Milan-u, które jest tak samo cenne jak Varesowe (mimo tylko 12 utworów) - to wydanie na 24-karatowym złocie...

Bucholc, ja znów napiszę o tym Twoim nieszczęsnym explorerze żebyś go chłopie wkońcu zmienił.. Tym razem serio - istnieje możliwość że zakładki (skypt budowy strony) się Ci mieszają bo masz starą syfną przeglądarkę, i dlatego masz to co piszesz.. Nikt teraz nie bawi się w dostosowywanie skryptów strony pod IE5 czy IE6..Bucholc Krok pisze:Już 2 razy dostałem płytę używaną zamiast nowej w folii, mimo że płyty były sprzedawane jako nowe. Dodatkowo, gdybym się o kilka tytułów nie dopytał to bym się także naciął, bo nikt nie raczył na stronach płyt dać infa, że są używane. Dochodzi do tego, że zapisuję sobie stronę i robię dodatkowo PrintScreena (w niektórych przypadkach oczywiście), żeby mi później Edek nie marudził.
Zasada powinna być jasna - płyty nowe i zafoliowane (niezależnie czy świeżo wydane, czy OOP) nie mają opisów, a pozostałe tak. A nie tak jak jest teraz, że część nowych w folii* ma opis, a część nie.
Gdzie widzisz to rozdzielenie???![]()
SAE dokładnie rozdziela uzywki, tak jak pisze Ci Althazan - jest przycisk Buy Used, plus kategorie Rare, OOP & Used. Jeśli korzysdtasz tylko z wyszukiwarki i znajdzie tylko płytę used to masz jak byk niebieskie zakładki Buy Used (przy nówkach jest czerwona). Ewidentnie zatem IMO miesza Ci się budowa skryptu na ich stronie.. No ale już dawno mówiłem, że za chwilę nawet gugla nieotworzysz poprawnie na tym explorerze mikrosyfu - ratuje Cię nowa inna przeglądarka albo ewentualnie IE 7 / 8.. A screeny se możesz robić

Ostatnio zmieniony czw sty 14, 2010 20:52 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Już zmieniłem.. od czasu, gdy pisałem o nieruchomym oknie na SAE mam najnowszą wersję.Adam Krysiński pisze:Bucholc, ja znów napiszę o tym Twoim nieszczęsnym explorerze żebyś go chłopie wkońcu zmienił..
Ale te niebieskie i czerwone ikonki nie dają żadnej gwarancji. Przykład:SAE dokładnie rozdziela uzywki, tak jak pisze Ci Althazan - jest przycisk Buy Used, plus kategorie Rare, OOP & Used. Jeśli korzysdtasz tylko z wyszukiwarki i znajdzie tylko płytę used to masz jak byk niebieskie zakładki Buy Used (przy nówkach jest czerwona).
A Walk With... Delerue z Intrady.
http://www.screenarchives.com/composer. ... oserID=362
Jest niebieska ikonka BUY USED. Wchodzisz na stronę płyty i co jest?
http://www.screenarchives.com/title_detail.cfm?ID=6833
Pytałem kiedyś Edka, co znaczy NEAR MINT w przypadku, gdy płyta jest w folii. Odpowiedział (z pamięci), że dają tak czasem (?) w przypadku starszych, ale nowych (fabrycznie) płyt, bo jakieś "usterki" z upływem czasu mogą się pojawić, a kolekcjonerzy bardzo się wówczas wnerwiają. Więc daje tak na wszelki wypadek.
Kwestia podejścia do biznesu, bym powiedział.. Są także inne przykłady (które wymieniłem, zresztą) świadczące o tym, jak do tego biznesu podchodzą. Zdania nie zmieniam. Przykro mi.A screeny se możesz robićEdek myślisz się tym przejmie?
Wyślesz im to wrzucą potem na Demotywatory

Ale to zupełnie co innego - tam nie ma "Buy New" tylko jest add to cart. Dwa - widać jak byk że płyta OOP i że ma opis near mint czyli że używana. Żeby wejść w tego Delerue tak czy siak musisz kliknąc/widzisz niebieskie "buy used".. Mi chodziło o przyciksi niebieskie "buy used" i czerwony "buy new" które są zawsze zanim wejdziesz na daną płytę. I tu nie ma możliwości pomyłki.... a że "add to cart" mają wszedzie na czerwono to zupełnie nie ten problem.Bucholc Krok pisze: Ale te niebieskie i czerwone ikonki nie dają żadnej gwarancji. Przykład:
A Walk With... Delerue z Intrady.
http://www.screenarchives.com/composer. ... oserID=362
Jest niebieska ikonka BUY USED. Wchodzisz na stronę płyty i co jest?
http://www.screenarchives.com/title_detail.cfm?ID=6833
I dobrze że zmieniłeś IE na nowego.. wreszcie

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Jest niebieska ikona BUY USED właśnie.Adam Krysiński pisze:Ale to zupełnie co innego - tam nie ma "Buy New" tylko jest add to cart.
Podobnie jest z The Black Stallion... Też jest niebieska ikonka BUY USED, a jak wejdziesz na stronę płyty to jest tylko SEALED. Już nawet nie ma NEAR MINT. I chyba nie ma wątpliwości, że sprzedają swoje nówki, które przyoszczędzili? I co tu niby działa? Po kija jest "BUY USED"?

http://www.screenarchives.com/title_det ... -CUSTOMER/
Tak samo jest tutaj:
http://www.screenarchives.com/title_det ... -NEW-YORK/
Używana i zafoliowana? Toć pisałem wczesniej, co mi odpisał Edek nt "NEAR MINT, SEALED"..Dwa - widać jak byk że płyta OOP i że ma opis near mint czyli że używana.
No o tym piszę.. o niebieskiej i czerwonej ikonie. W podanym przykładzie jest BUY USED, a w opisie jest NEAR MINT, SEALED.Żeby wejść w tego Delerue tak czy siak musisz kliknąc/widzisz niebieskie "buy used".. Mi chodziło o przyciksi niebieskie "buy used" i czerwony "buy new" które są zawsze zanim wejdziesz na daną płytę. I tu nie ma możliwości pomyłki.... a że "add to cart" mają wszedzie na czerwono to zupełnie nie ten problem.
Nie zauważam specjalnych różnic.I dobrze że zmieniłeś IE na nowego.. wreszcie