LOST: The Last Episodes (Varese 11/11/10) - Limited Edition

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

LOST: The Last Episodes (Varese 11/11/10) - Limited Edition

#1 Post autor: Mystery » pn paź 11, 2010 10:09 am

Obrazek

DISC ONE (The Candidate, Across The Sea, What They Died For)

1. Cage Crashers (:45)
2. Shephard’s Why (1:08 )
3. Sub-Primed (6:33)
4. SS Lost-tanic (6:56)
5. Flew The Coop (2:06)
6. Across the Sea (1:54)
7. Don’t Look At the Light (3:31)
8. A Brother’s Quarrel (2:58 )
9. Make Like a Tree (6:10)
10. Mother of a Plan (5:14)
11. Mother of Sorrows (3:56)
12. Love is Stronger Than Death (2:51)
13. Cereal Experience (2:25)
14. The Four Amigos (1:13)
15. Walk And Talk And Aah! (2:31)
16. Hide and Snitch (3:00)
17. A Better Ben (1:56)
18. What They Died For (3:30)
19. Jack’s Cup Runneth Over (1:41)
20. Get Out Of Jail Free Card (3:10)

DISC TWO (The End)

1. Parallelocam (3:23)
2. Leaver-age (1:10)
3. The Stick With Me Speech (3:05)
4. Ultrasonic Flash (2:52)
5. Fly By Dire (:52)
6. Down The Hobbit Hole (4:34)
7. Dysfunctional Setup (2:15)
8. The Well Of Holes (3:21)
9. Pulling Out All The Stops (2:28 )
10. Blood From a Locke (:33)
11. Our Lady of Perpetual Labor (4:35)
12. If A Tree Falls (2:56)
13. Locke v. Jack (2:21)
14. Can’t Keep Locke Down (2:51)
15. The Long Kiss Goodbye (5:29)
16. We Can Go Dutch (2:28 )
17. Kate Flashes Jack (1:13)
18. Hurley’s Coronation (2:47)
19. The Hole Shabang (7:29)
20. Aloha (1:12)
21. Closure (8:08 )
22. Jumping Jack’s Flash (:56)
23. Moving On (7:53)

Bonus Track:
24. Parting Words (Drive Shaft) (3:32)

Parę dłuższych klipów na:
http://www.varesesarabande.com/servlet/ ... des/Detail
(niezły odtwarzacz :) )

Czyli zrobili dokładnie tak jak pisałem, ale, że będzie trzecie wydanie muzyki Lost w tym roku, to tego się nie spodziewałem, 5 godzin muzyki z 6 sezonu, kto by przypuszczał, brawo Varese :wink: :)

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#2 Post autor: Krelian » pn paź 11, 2010 13:31 pm

czyli mam rozumieć że teraz będzie pełna muzyka z ostatniego odcinka (z końcówki) ?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3 Post autor: Koper » pn paź 11, 2010 13:33 pm

Niezłe nabijanie kasy na fanach. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#4 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pn paź 11, 2010 14:10 pm

Koper pisze:Niezłe nabijanie kasy na fanach. :D
Nie wiem, czy to jest nabijanie kasy, czy nie, ale ja tam biorę te płytki :lol: Czekałem specjalnie na te finałowe odcinki. Ciekawe tylko jak to Varese wydała, czy wkładka to dwie strony na krzyż, czy może się postarali?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#5 Post autor: Mystery » pn paź 11, 2010 14:13 pm

czyli mam rozumieć że teraz będzie pełna muzyka z ostatniego odcinka (z końcówki) ?
Tak. Druga płytka to muzyka z ostatniego odcinka "The End".
Niezłe nabijanie kasy na fanach. :D
Też, ale to bardziej ukłon dla fanów :) Jak już pisałem wydanie na raz 4cd, było by pod wieloma względami niepraktyczne :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6 Post autor: Koper » pn paź 11, 2010 14:27 pm

Żebym wziął 4 CD z muzyką z jednego sezonu LOSTów to by mi chyba musieli dopłacić. ;):D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#7 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 11, 2010 14:40 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Ciekawe tylko jak to Varese wydała, czy wkładka to dwie strony na krzyż, czy może się postarali?
Cena jak za jedną płytę sugeruje, że raczej to pierwsze. Ciekawe jak długo będzie leżeć.

Kryszard już zrobił wątek dla tych 2 nowych wydań Varese, ale rozumiem, że Mystery musiał dać osobny, żeby się krzywda nie działa. :P

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#8 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pn paź 11, 2010 14:42 pm

Koper pisze:Żebym wziął 4 CD z muzyką z jednego sezonu LOSTów to by mi chyba musieli dopłacić. ;):D
Dlatego dla takich malkontentów zrobili dwa wydania po dwie płyty :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#9 Post autor: Marek Łach » pn paź 11, 2010 15:22 pm

Sam ostatni epizod to materiał na porządny, osobny score, więc "serialowością" nie ma co się tutaj sugerować - po prostu takie wydanie było potrzebne. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#10 Post autor: Mystery » pn paź 11, 2010 15:37 pm

Marek Łach pisze:Sam ostatni epizod to materiał na porządny, osobny score, więc "serialowością" nie ma co się tutaj sugerować - po prostu takie wydanie było potrzebne. :)
Obawiałem się trochę, że rozszatkują "The End" podobnie jak drugą płytkę z finałem trzeciego sezonu. Na szczęście tracklista wypada obiecująco, "Aloha" to najlepsza aranżacja motywu przewodniego ever :)

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#11 Post autor: Krelian » pn paź 11, 2010 16:33 pm

tylko czemu takie krótkie jest "Aloha" :(

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#12 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 11, 2010 16:51 pm

Będzie rozszerzony w innej edycji kolekcjonerskiej - Complete Lost. ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#13 Post autor: Mystery » pn paź 11, 2010 16:52 pm

Krelian pisze:tylko czemu takie krótkie jest "Aloha" :(
Po prostu, krótka scena, krótki utwór :)
Będzie rozszerzony w innej edycji kolekcjonerskiej - Complete Lost. :wink:
Przydałoby się :wink: 5 sezon został wydany w bardzo okrojonej wersji, o pierwszym nie wspomnieć 60 minut z 24 odcinków :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#14 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 11, 2010 17:08 pm

Mystery Man pisze:Przydałoby się :wink: 5 sezon został wydany w bardzo okrojonej wersji, o pierwszym nie wspomnieć 60 minut z 24 odcinków :)
Stawiam swoje 2 japończyki przeciwko 200 knotom z UE, że będzie. Townson już złapał wiatr... :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#15 Post autor: Mystery » śr paź 20, 2010 19:41 pm

Opis dwóch poprzednich płyt sezonu 6 przyjął się z sporym zainteresowaniem :wink: , toteż lecimy dalej :)

CD 1

THE CANDIDATE:
Najeżony sensacją i dramatycznymi zwrotami akcji odcinek.

1. Cage Crashers (:45) *****
Krótkie, acz mocne wejście. Przednio grają nam kolejno motywy Locke’a, Sub-Group i Jacka.

2. Shephard’s Why (1:08 ) ***
Ładny, mistyczny utwór, wprowadzający chwilę wyciszenia pomiędzy otaczającymi go trackami.

3. Sub-Primed (6:33) *****
Muzyczna bomba. Zaczyna się spokojnie od alternatywnego tematu Jacka, po czym następuje już prowadzony przez bębny* dynamiczny action score, któremu śladowo towarzyszyć będzie motyw przewodni, motyw łodzi podwodnej i Jacka, na dłużej usłyszymy epicką wersję motywu Locke’a.

4. SS Lost-tanic (6:56) *****
Tempo nie zwalnia. Pierwsze 3 minuty to mistrzowska, jak utwór wyżej, pełna świetnych pomysłów i rozwiązań muzyka akcji. Zaczyna się od znakomicie zagranego motywu Locke’a, wchodzi nowy temat akcji, później motyw przeznaczenia, który od 2:00 minuty przechodzi w kapitalny ciarko-wywołujący fragment na smyczki, po którym gra krótko motyw łodzi podwodnej. Drugą część utworu zaczyna temat Oceanic 6, następnie słyszymy wolno grany motyw Jacka, dostojnie przygrywa nam temat życia i śmierci oraz Jin i Sun które razem kończą utwór.

5. Flew The Coop (2:06) ****
Aranżacja alternatywnego tematu Locka znanego nam już z „Helen of Joy”.

ACROSS THE SEA
Niezwykle mistyczny i pełen bólu, cierpienia i tragedii epizod, w głównej mierze właśnie dzięki muzyce.

6. Across the Sea (1:54) ****
Zaczyna się od łagodnej aranżacji tematu przewodniego odcinka, jednej z najładniejszych nowych melodii szóstego sezonu, tematu „światła”, którą gwałtownie przerywa bardzo fajny moment ze sceny polowania na dzika, do końca przygrywa nam już tylko underscore.

7. Don’t Look At the Light (3:31) ****
Rozpoczyna się niepokojąco, utwór od samego początku przygotowuje nas do ukazania czegoś majestatycznego. Tak też jest, po pewnej znanej przygrywce :wink: , wchodzi bardzo okazała aranżacja tematu światła.

8. A Brother’s Quarrel (2:58 ) ***
Spokojne i powolne aranżacje tematu światła.

9. Make Like a Tree (6:10) ***
Znamienity, acz ciężki i duszny underscorowy kawałek. Na zmianę gra nam w różnych wariacjach temat faceta w czerni i temat światła.

10. Mother of a Plan (5:14) *****
Zaczyna zagrany nie do poznania temat Jacoba, wchodzą przepiękne aranżacje tematu światła. W 4 minucie fortepian wprowadza nam temat faceta w czerni i zmienioną, niezwykle dramatyczną jego wersję.

11. Mother of Sorrows (3:56) ****
Tajemniczo przedstawiony temat „Across the Sea” i drugi temat faceta w czerni, w aranżacji z poprzedniego utworu, silna końcówka.

12. Love is Stronger Than Death (2:51) *****
Ślicznie zagrany temat światła, wyjątkowej urody subtelne brzmienie fortepianu.

WHAT THEY DIED FOR
Muzycznie, poza zjawiskową końcówką, to dość średni odcinek. Brak tu nowych melodii, ale starsi wyjadacze jak zwykle dają radę i trzymają poziom.

13. Cereal Experience (2:25) ***
Ładny, spokojny fragment. Zmieniony nieco temat Clare przechodzi delikatnie w alternatywny Desmonda, który daje ujście dla tematu Jacka.

14. The Four Amigos (1:13) ****
Motyw przewodni w aranżacji rodem z pierwszego sezonu, ciekawa końcówka.

15. Walk And Talk And Aah! (2:31) **
Skąpane w underscorze , mało mrawe wariacje na temat Jacoba.

16. Hide and Snitch (3:00) ****
Niezwykle mroczny utwór, przede wszystkim fantastyczna pierwsza minuta i fajny akcent w postaci tematu Bena. W dalszej części na nieco dłużej da o sobie znać motyw Locke’a.

17. A Better Ben (1:56) ***
Alternatywny temat Bena i znów złowieszczy motyw z poprzedniego utworu.

18. What They Died For (3:30) ****
Po nieco posępnym, acz ciekawym początku, gra nam temat Oceanic 6, który przechodzi w temat światła. Następnie na chwilę jawi się nam temat Jacoba, kończy motyw przewodni.

19. Jack’s Cup Runneth Over (1:41) ***
Temat Jacoba.

20. Get Out Of Jail Free Card (3:10) *****
Chyba najfajniejszy utwór Lost niesie z sobą niezwykle radosne i przebojowe aranżacje alternatywnego tematu Desmonda i tematów Hurleya. Ciężko się od tego oderwać.

CD 2

THE END
Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ten odcinek. Spodziewałem się raczej dobrej retrospekcji ważniejszych Lostowych tematów (to oczywiście dostałem), ale dzieje się tutaj tyle i dzieje na tak wysokim poziomie, że naprawdę ciężko to wszystko ogarnąć, ale po kolei.

1. Parallelocam (3:23) *****
LAX 2 :)

2. Leaver-age (1:10) ****
Jak zwykle, pełen magii, alternatywny temat Desmonda.

3. The Stick With Me Speech (3:05) ****
Pięknie zaczyna alternatywny temat Hurley’a, następnie gra alternatywny temat Desmonda. Druga część utworu to optymistyczny temat Hurley’a i kończący całość, zagrany z niezwykle przyjemnym wstępem, dawno nie słyszany temat wędrówki.

4. Ultrasonic Flash (2:52) ****
Kolejna ładna aranżacja tematu Jin i Sun, po którym wchodzi łagodnie, by w końcu eksplodować w pełnej krasie, temat Oceanic 6.

5. Fly By Dire (:52) ****
Świetnie zagrany temat sub-group, przeznaczenia i wędrówki.

6. Down The Hobbit Hole (4:34) ****
Rozpoczyna alternatywny temat Desmonda, po smyczkach wchodzi fajny etniczny fragment, temat światła i po raz pierwszy kolejny nowy temat 6 sezonu, motyw źródła, emocjonalnie rozbrzmiewa właściwy temat Desmonda i jeszcze raz światła.

7. Dysfunctional Setup (2:15) ****
Po raz pierwszy w naszych uszach rozbrzmiewa nowy, nieco wtórny, acz emocjonujący motyw miłosny Sayida i Shannon, poprzedza go temat tego pierwszego.

8. The Well Of Holes (3:21) *****
Niezwykle przyjemna część soundtracka, gdzie grają nam poznane niedawno nowe melodie przypisane źródłu.

9. Pulling Out All The Stops (2:28 ) *****
Jeden z najlepszych utworów na płycie, niesie z sobą epicką aranżację tematu źródła, ale epicka jest tu dopiero ostatnia minuta, nigdy w życiu nie słyszałem czegoś tak spektakularnego, no może „Black Holes Have A Lot Of Pull” ze Star Treka :wink:

10. Blood From a Locke (:33) ****
Przebojowo zagrane motywy Jacka i Locke’a.

11. Our Lady of Perpetual Labor (4:35) *****
Po dłuższym wstępie rozbrzmiewa temat Claire, który ładnie przechodzi w melodię Oceanic 6, a następnie w doprawdy wybitnym momencie łączy się z tematem Charliego ( temat Claire na fortepian, Charliego na wiolonczelę). Zamyka alternatywny temat Desmonda.

12. If A Tree Falls (2:56) *****
Bycza kompozycja. Zaczyna się od tematu źródła, następnie mamy tu kilka krótkich, świeżutkich motywów akcji, kolejno cud, miód i orzeszki :wink:

13. Locke v. Jack (2:21) *****
Kolejna bomba. Wgniatający w ziemie, żyjący własnym życiem, szalony kawałek. Na uwagę zasługuje świetny motyw grany przez dęciaki 0:17- 0:22 i fragment na smyczki 0:51 - 1:00. Po chwili wytchnienia utwór podniośle kończy temat flocka.

14. Can’t Keep Locke Down (2:51) ****
Powolutku gra alternatywny temat Locke’a, następnie jego dramatyczna nuta miesza się z tematem Oceanic 6, kończy się melodią z Lying for the Island z 4 sezonu.

15. The Long Kiss Goodbye (5:29) ****
Fajny tematyczny miszmasz, za dużo by wymieniać, więc napiszę tylko, że dobry to track, choć mógłby być nieco spójniejszy.

16. We Can Go Dutch (2:28 ) ****
Przypomnienie tematu Juliet.

17. Kate Flashes Jack (1:13) ***
Temat światła.

18. Hurley’s Coronation (2:47) ****
Ciekawa aranżacja tematu Jacka i “Jacoba”.

19. The Hole Shabang (7:29) *****

20. Aloha (1:12) *****
Najlepsza aranżacja motywu przewodniego w historii LOST zakończona tematem światła.

21. Closure (8:08 ) *****
Najdłuższy u chyba najbardziej dramatyczny utwór LOST. Istna wiązanka tematów, więc nie ma co się zbytnio rozwodzić, choć jak dla mnie wybija się tu przede wszystkim temat Bena, chyba mój ulubiony temat Lost.

22. Jumping Jack’s Flash (:56) ****
Przyjemna aranżacja tematu Oceanic 6, z wplecionym tematem życia i śmierci w końcówce.

23. Moving On (7:53) *****

Bonus Track:
24. Parting Words (Drive Shaft) (3:32) *****
Dość nietypowa aranżacja jednego z najpopularniejszych utworów Lost, ale w końcu gra Drive Shaft :wink: . Fantastyczny fortepian w tle, ogólnie utwór ma fajnego powera :)

Muzyka z 6 sezonu wywróciła moje pojęcie o dobrej muzyce do góry nogami i wraz poprzednimi odsłonami stanowi jedną z najbardziej znamienitych muzycznych serii w dziejach, osobiście chyba moją ulubioną, do której będę powracał, tak często jak tylko się da.
Ocena, rzecz jasna, najwyższa z możliwych.

Bye, bye Lost!

* no właśnie, co to tak gra "Sub-Primed" i w większości utworów z ostatnich sezonów, bębny, bębenki, perkusja?
Ostatnio zmieniony śr paź 27, 2010 22:54 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ