Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#91 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » czw sty 06, 2011 18:40 pm

bladerunner pisze: A jak wy kupujecie z Amazona. co.uk kupujecie bony czy macie kartę kredytową , bo ja mam tylko debetową i nie mogę.
Ja używam karty kredytowej.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#92 Post autor: Bucholc Krok » czw sty 06, 2011 18:44 pm

bladerunner pisze:A jak wy kupujecie z Amazona. co.uk kupujecie bony czy macie kartę kredytową,
A jak się kupuje bony? Też za pomocą karty? :)
bo ja mam tylko debetową i nie mogę.
Ja też mam debetową i mogę. Masz pewnie jakiś elektorn, ale np. Visą elektron też już można kupować OIP.

bladerunner

#93 Post autor: bladerunner » czw sty 06, 2011 18:46 pm

ja mam debetową Vise Electron, bank Mbank, ale kiedyś próbowałem i coś nie bardzo moge kupić :)

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#94 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » czw sty 06, 2011 18:48 pm

bladerunner pisze:ja mam debetową Vise Electron, bank Mbank, ale kiedyś próbowałem i coś nie bardzo moge kupić :)
Spróbuj teraz , może już działa.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#95 Post autor: Bucholc Krok » czw sty 06, 2011 18:48 pm

Czyli to jest ta do wpłatomatu? Tą to się chyba nie da. Do zakupów to oni mają inne karty, za które się płaci. :)

bladerunner

#96 Post autor: bladerunner » czw sty 06, 2011 18:51 pm

Bucholc Krok pisze:Czyli to jest ta do wpłatomatu? Tą to się chyba nie da. Do zakupów to oni mają inne karty, za które się płaci. :)
tą wypłacam , debetową chyba nie można płacić w sklepach typ kerfour itd?.
nadszyszkownik Kilkujadek pisze:
bladerunner pisze:ja mam debetową Vise Electron, bank Mbank, ale kiedyś próbowałem i coś nie bardzo moge kupić :)
Spróbuj teraz , może już działa.
Ok :)

bladerunner

#97 Post autor: bladerunner » czw sty 06, 2011 18:52 pm

Za wikipedią :
''Karta debetowa - karta płatnicza wydawana do rachunku bankowego. Obciąża ona konto posiadacza na kwotę transakcji w momencie jej wykonywania. Kwota transakcji nie może przekroczyć stanu środków dostępnych na koncie posiadacza karty.

Kartami debetowymi raczej nie można dokonywać transakcji przez Internet, ale nie jest to regułą. Wyjątek stanowi większość kart debetowych VISA, w Polsce wydawanych np. przez banki Inteligo, LUKAS Bank, Millennium Bank, MultiBank, Kredyt Bank, Polbank, mBank, BZWBK czy Deutsche Bank''

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#98 Post autor: swordfish » czw sty 06, 2011 19:01 pm

Sprawdź jakie masz limity transakcyjne na stronie Twojego eKonta (karty->karta debetowa->VE Electron->parametry->zmiana limitów). Może limity masz ustawione na zero lub już wykorzystałeś?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#99 Post autor: Bucholc Krok » czw sty 06, 2011 19:01 pm

bladerunner pisze:tą wypłacam , debetową chyba nie można płacić w sklepach typ kerfour itd?.
Ale w zwykłych, stacjonarnych sklepach nie możesz nią płacić :?: Wydaje mi się, że można (OIP opis w mBanku). Natomiast zdziwiłbym się, gdyby nią było można płacić w internecie.

A co do kart debetowych to mam od ponad 10 lat i normalnie płacę.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#100 Post autor: swordfish » czw sty 06, 2011 19:05 pm

bladerunner pisze: A jak wy kupujecie z Amazona. co.uk kupujecie bony czy macie kartę kredytową , bo ja mam tylko debetową i nie mogę.
Amazon blokuje kwotę na karcie od razu przy składaniu zamówienia czy dopiero jak posegreguje zamówienie?
I czemu Amazon nie pyta o kod CVV?

bladerunner

#101 Post autor: bladerunner » czw sty 06, 2011 19:05 pm

swordfish pisze:
Sprawdź jakie masz limity transakcyjne na stronie Twojego eKonta (karty->karta debetowa->VE Electron->parametry->zmiana limitów). Może limity masz ustawione na zero lub już wykorzystałeś?
faktycznie, limity w tej rubryce są ustawione ''fabrycznie'' na 0zł

To rozumiem, że mam zmienić i spróbować ? :D

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#102 Post autor: Bucholc Krok » czw sty 06, 2011 19:14 pm

Może najpierw przeczytaj informację dotyczącą tej karty na ich stronie? :) Zresztą u takich np. partaczy i tak nią nie zapłacisz, bo ona nie ma dodatkowych 3 cyferek (CVV), o które wołają za każdym razem jak się składa zamówienie.

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#103 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » czw sty 06, 2011 19:14 pm

swordfish pisze:
Amazon blokuje kwotę na karcie od razu przy składaniu zamówienia czy dopiero jak posegreguje zamówienie?
Dopiero przy wysyłce. O kod CVV nie pytaj, bo nie wiem. Nie jest to jednak jedyny sklep, który nie wymaga tego zabezpieczenia.

Mefisto

#104 Post autor: Mefisto » czw sty 06, 2011 19:16 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Co do wysyłki za darmochę, to nadal jest powyżej 20 funtów, właśnie sprawdzałem.
kurde

How do I get FREE Super Saver Delivery?
Place over £25 of eligible items in your Shopping Basket.

Więc albo się pomyliłeś, albo oni się pomylili, albo coś ściemniasz
swordfish pisze:Amazon blokuje kwotę na karcie od razu przy składaniu zamówienia czy dopiero jak posegreguje zamówienie?
Blokuje tuż przed przystąpieniem do wysyłki - czyli jeśli wysyłkę masz za 2 tygodnie od wpłaty, to sumę odejmuje ci mniej więcej po 10 dniach, a jeśli mogą wysłać od razu na dniach, to nawet i tego samego dnia ci zje z konta, choć oczywiście aby odnotować to w historii potrzeba kilku dni - w zależności od banku.
A po co?

A debetową mbanku można bez problemu płacić zarówno w necie, jak i w sklepie - wszystko zależy od ustawień konta. Zmień sobie bladu limity i możesz szaleć.

bladerunner

#105 Post autor: bladerunner » czw sty 06, 2011 19:19 pm

Mefisto pisze:
A debetową mbanku można bez problemu płacić zarówno w necie, jak i w sklepie - wszystko zależy od ustawień konta. Zmień sobie bladu limity i możesz szaleć.
Ok, dzięki :)

ODPOWIEDZ