OKŁADKI Z AUTOGRAFAMI - PORÓWNAJ PRAWDZIWY AUTOGRAF

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: OKŁADKI Z AUTOGRAFAMI - PORÓWNAJ PRAWDZIWY AUTOGRAF

#856 Post autor: Adam » wt lis 15, 2011 19:16 pm

Obrazek

cała trójka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lalo Schifrin, Gerald Fried i Robert Drasnin:

Obrazek
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#857 Post autor: Althazan » śr lis 16, 2011 17:03 pm

Coś ciekawego, zwłaszcza dla Łukasza:

Philip Glass (Sonata for Violin and Piano):
Obrazek

Hans Zimmer (the concert suite of Pirates of the Caribbean):
Obrazek

Danny Elfman (Alice in Wonderland):
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Początkujący orkiestrator
Kontakt:

#858 Post autor: Łukasz Waligórski » śr lis 16, 2011 17:59 pm

Ale mi smaku narobiłeś... do wszystkich trzech kompozytorów uderzałem swego czasu. Do Zimmera napisałem osobiście i nie wyraził zainteresowania. Do Elfmana chciałem się dostać przez Steve'a Bartka z którym robiłem wywiad, ale kontakt nam się urwał po kilku miesiącach. A od agencji Glassa dostałem odpowiedź, że nie rozdaje partytur. Może jednak spróbuję jeszcze raz...

Autograf Glassa mam... poznałem go kilka lat temu w Poznaniu ;)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#859 Post autor: Althazan » śr lis 16, 2011 19:57 pm

Łukasz Waligórski pisze:Ale mi smaku narobiłeś...
Twoje kolekcja jest świetna. Przydałyby się jednak jeszcze jakieś mocarne pozycje, gwoździe programu, które pamiętało się będzie długo.
Po swoich zdobyczach wiem, że to co najtrudniej się zdobywało, później najbardziej się ceni (ach, ten sentymentalizm)... :)

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Kontakt:

#860 Post autor: Łukasz Waligórski » czw lis 17, 2011 10:05 am

Póki co najbardziej "mocarne" pozycje do Alan Silvestri, James Newton Howard i Jan A.P. Kaczmarek. Jestem o krok od Johna Williamsa, ale czuję że to zabierze mi trochę czasu - na szczęście mam silne wsparcie w kontaktach z nim w osobie Nancy Knutsen. Co do reszty...? No cóż. Przez rok wysłałem około 300 maili do kompozytorów, asystentów i agentów. Udało mi się nawiązać wiele ciekawych znajomości i zebrać sporo obietnic. Obecnie czekam na przesyłki od Marka Ishama, Marco Beltrami, Andrew Lockingtona, Chrisa Lennertza, Johna Debney'a, Beara McCreary... i jeszcze kilku innych. Niestety często zdarza się, że przesyłki nie docierają - w zeszłym roku miałem tak z Beltrami - jego asystent upierał się, że wysyłał mi kilka razy, ale nigdy nie doszło.

Jak coś do mnie dociera, od razu Wam tutaj pokazuję, więc jesteście na bieżąco ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#861 Post autor: Adam » czw lis 17, 2011 10:13 am

Łukasz Waligórski pisze:Jan A.P. Kaczmarek.
jego cyrograf mocarny? tyle razy ile ja z nim miałem przyjemnośc się spotkać (a Ty miałeś tych okazji jeszcze więcej niż ja, bo do Poznania nie jeżdżę) to za ten czas mógł mi podpisać ze 3 partie całej swojej dyskografii co do jednej płyty po kilka sztuk plus na koszulkach i husteczkach też by się czas znalazł ;-) no chyba że chodziło Ci nie o trudnośc dotarcia i zdobycia tylko o sentyment, to wtedy ok rozumiem :) a co do Williamsa i Knutsen - jesli pokazała by mu zdjęcia Twojej kolekcji i by zobaczył że to pasja i masz tego masę, to nie sądzę byś miał problem. Pytanie tylko czy ona ma z nim kontakt jeszcze jakiś w miare.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#862 Post autor: Wawrzyniec » czw lis 17, 2011 15:34 pm

Do Williamsa to chyba najlepiej przez Spielberga próbować się dobić. :wink: Ale i tak życzę powodzenia.

Myślałeś, a może dobijałeś się już do Desplata, Davisa, Goldenthala czy Kawaia?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#863 Post autor: Paweł Stroiński » czw lis 17, 2011 15:47 pm

Z Hansem trzeba umieć rozmawiać i nie, z tego, co słyszałem od ciebie, nie zachował się, jak twierdziłeś, gburowato.

Odezwij się do mnie, może coś się uda załatwić.

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Kontakt:

#864 Post autor: Łukasz Waligórski » czw lis 17, 2011 17:56 pm

Zachował się... dziwnie. Faktycznie użyłem swego czasu słowa "gburowato" z braku lepszego wyrażenia ;) Do Zimmera staram się przebić cały czas pisząc na maila, którego ma zamieszczonego w profilu na Facebooku, ale wątpię żeby cokolwiek do niego dotarło...

Do Desplat pisałem. Przekierował mnie do swojego agenta, z którym kompletnie nic nie szło załatwić. Proponował mi zdjęcia z autografem. Teraz ponownie go zaczepiam ;) Do Davisa i Goldenthala jeszcze nie udało mi się dotrzeć.

hp_gof

#865 Post autor: hp_gof » czw lis 17, 2011 20:48 pm

Bo Desplat rozdaje autografy od ręki, to nie jest żaden problem. Adresujesz kopertę na adres Abbey Road Studios, siedzi tam kilka razy do roku, więc na pewno dotrze. Mnie odesłał swoje zdjęcie z autografem kurierem na swój koszt (albo koszt Abbey Road Studios hehehe) w ostatnim dniu nagrań ostatniego Harry'ego Pottera. Ale skoro kolekcjonujesz sheet music z autografem, to myślę, że może chodzić o prawa autorskie albo hmmmmm o to, że nie ma czasu, żeby znaleźć nuty, albo nie wiem co. Z samym autografem nie ma żadnego problemu, bardzo przyjemny człowiek :) Eeeeeeej, sprowadźcie go kiedyś do Krakowa na jakiś zajebisty koncert :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#866 Post autor: Adam » czw lis 17, 2011 21:28 pm

hp_gof pisze:Ale skoro kolekcjonujesz sheet music z autografem, to myślę, że może chodzić o prawa autorskie
dokładnie o to chodzi.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#867 Post autor: hp_gof » czw lis 17, 2011 22:26 pm

Co jest zadziwiające, w końcu on jest kompozytorem, a nie może rozdawać na prawo i lewo kawałków swoich partytur, które się walają po archiwach czy gdzieś tam. Kiedyś na fb LSO zapytałem czy oni zanim nagrają jakiś kawałek muzyki do filmu, to dostają wcześniej partytury, żeby poćwiczyć - okazuje się, że to już tacy profesjonaliści, że grają na żywca, po raz pierwszy widząc te nuty na oczy. Natomiast muzycy potem dostają zapisy nutowe w postaci suit na pamiątkę. No to w takim razie do kogo należą te partytury - do producentów filmu? Orkiestratorów? Kompozytorów?

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Kontakt:

#868 Post autor: Łukasz Waligórski » czw lis 17, 2011 22:35 pm

A dzisiaj dostałem coś takiego.... :)

Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore