Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

Re: Gdzie i jak kupować?

#646 Post autor: Bucholc Krok » ndz lip 08, 2012 15:53 pm

Pierwsze słyszę o takiej płycie. O SHM słyszałem. A co do jakości to w przypadku takiej HDCD (bez S) różnicę słychać nawet na odtwarzaczach komputerowych. Dźwięk jest głębszy i jakby mocniejszy. Zatem nie wszystko musi być brzozą.. znaczy lipą. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#647 Post autor: kiedyśgrześ » wt lip 10, 2012 14:38 pm

Fakt SHM :) HDCD :?: Jakim to sposobem Bucholc :?: 24 bitowa obróbka wrzucona z powrotem w 16 bitowy kontener ma lepiej grać :?: Brzoza :!: Znaczy lipa :) Każda z tych płyt (materiał) jest re-masterowana to i gra… inaczej :P Nie ma czegoś takiego jak HDCD, to jest dalej zwyczajne CD (Red Book), no może nie do końca, ale przestrzeń z zapisem audio jest taka sama :P

Zresztą zrób sobie test i sprawdź czy materiał z płyty HDCD zrzucony na dysk do postaci PCM i puszczony przez ten sam tor zacznie grać gorzej :?:

Ja mam sporo tych składanek filmowych Czechów wydawanych przez Silva Screen, lubię bo fajnie grają :P HDCD i Dolby Surround to ich ulubione znaczki, wyobraź sobie, że materiał z tych płyt zrzucony na dysk dajmy na to Seagate gra dokładnie tak samo, jak na cudownym nośniku :P Taki sam test możesz sobie zrobić również z płytami złotymi i jakimi tam chcesz, SACD i podobne, tu się dopiero robi inaczej :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#648 Post autor: Adam » wt lip 10, 2012 15:09 pm

a jak tam rzucik varese? :P wciągłeś coś?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#649 Post autor: Bucholc Krok » wt lip 10, 2012 18:06 pm

kiedyśgrześ pisze:Fakt SHM :) HDCD :?: Jakim to sposobem Bucholc :?:

Na ucho.
24 bitowa obróbka wrzucona z powrotem w 16 bitowy kontener ma lepiej grać :?: Brzoza :!: Znaczy lipa :) Każda z tych płyt (materiał) jest re-masterowana to i gra… inaczej :P Nie ma czegoś takiego jak HDCD, to jest dalej zwyczajne CD (Red Book), no może nie do końca, ale przestrzeń z zapisem audio jest taka sama :P

To jakim cudem słyszalny nawet w zwykłym odtwarzaczu dźwięk jest lepszy? Ulegam złudzeniu? Brzozy nie pylą przez cały rok :)
Zresztą zrób sobie test i sprawdź czy materiał z płyty HDCD zrzucony na dysk do postaci PCM i puszczony przez ten sam tor zacznie grać gorzej :?:
A po co mam zgrywać? Przecież po to jest płyta, żeby z niej jechać. :) Test już robiłem na odtwarzaczu komputerowym :P Czytałem też na jakimś forum dyskusję na temat HDCD i ci, którzy się na tym znają i dysponują specjalnymi czytnikami HDCD twierdzą, że dzwięk jest lepszy. Ja im wierzę, bo skoro lepiej jest już na zwykłym, komputerowym CDPlayerze to na specjalnym czytniku może być tylko lepiej. :) Miałeś okazję testowac płyty HDCD na takim czytniku?
Ja mam sporo tych składanek filmowych Czechów wydawanych przez Silva Screen, lubię bo fajnie grają :P HDCD i Dolby Surround to ich ulubione znaczki, wyobraź sobie, że materiał z tych płyt zrzucony na dysk dajmy na to Seagate gra dokładnie tak samo, jak na cudownym nośniku :P

Nie rozumiem. Materiał z płyty HDCD Silvy gra tak samo jak inne płyty HDCD? To chyba dobrze? :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#650 Post autor: Althazan » wt lip 10, 2012 18:30 pm

Nie ma sensu się spierać z "fizykami" :D Dla nich bit to bit i tyle. Żadne dobre kable, bo nie działają, mogą być sznurówki. Nie wiem tylko po co płyty kupują, zamiast sobie na CDR-a przegrać, w końcu to przecież to samo... I słusznie - jak ktoś nie słyszy różnicy, to po co przepłacać? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#651 Post autor: Krzysiek » wt lip 10, 2012 18:45 pm

Całkowicie się zgadzam "ucho od śledzia" ale Tomek i tak zaszalał z tym przegrywaniem na Cdki.... Jeszcze spokojnie mogę zrozumieć gdy ktoś kupuje przetestowaną przez wiele osób nagrywarkę tylko do jak najwierniejszego przegrywania płyt audio. Gdy ktoś kupuje do tego dobrej jakości nośniki (nie mówię tu o czystych złotych MFSLach). Ale teraz wszystko dla wygody pakuje się na pena lub kartę by w "wysokiej jakości" wysłuchać muzy ze swojego telefonu. Temat był już wielokrotnie poruszany przeze mnie - pod wpływem tego co czytałem na forum. Ciekaw tylko jestem czy Kolega kiedyśgrześ porównywał tzw gęste formaty lub pliki 24 bitowe. Nawet w tym momencie przy różnych odtwarzaczach strumieniowych jest różnica w dźwięku z zapisu na penie.
Wszystko to jak porównywanie Mercedesa do Syrenki. Oba pojazdy mają po 4 koła, oba można nazwać samochodami. Tylko dlaczego rozwiązania konstrukcyjne firmy MB stały w latach przedwojennych na wyższym poziomie niż te zastosowane w naszym słynnym bolidzie 105

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#652 Post autor: kiedyśgrześ » wt lip 10, 2012 19:01 pm

Bucholc Krok pisze:A po co mam zgrywać? Przecież po to jest płyta, żeby z niej jechać. :) Test już robiłem na odtwarzaczu komputerowym :P Czytałem też na jakimś forum dyskusję na temat HDCD i ci, którzy się na tym znają i dysponują specjalnymi czytnikami HDCD twierdzą, że dzwięk jest lepszy. Ja im wierzę, bo skoro lepiej jest już na zwykłym, komputerowym CDPlayerze to na specjalnym czytniku może być tylko lepiej. :) Miałeś okazję testowac płyty HDCD na takim czytniku?
Bucholc na zwykłym odtwarzaczu to powinno akurat grać gorzej, zapoznaj się ze specyfikacją HDCD, dodatkowa porcja szumu :) Specjalistyczny czytnik HDCD to każdy ma teraz w domu, Windows Media Player bodajże od wersji 9 plus minimum 20 bitowa karta dźwiękowa, dzisiaj chyba każda :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#653 Post autor: Krzysiek » wt lip 10, 2012 19:19 pm

zwykła (do ok 1tys zł - np Asus Xonar) 24 bitowa karta dźwiękowa ma parametry, które nie dorównają parametron średniej klasy odtwarzaczowi CD w cenie ok 1500zł. I choćby taka karta kosztowała 2 tys, to i tak sprzet stacjonarny zagra lepiej. To czy coś ma próbkowanie 24bit/192kHz nie musi odpowiadać temu co jest na wyjściu - czyli różnicy między sygnałem a szumem (maksymalnie upraszczając)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#654 Post autor: kiedyśgrześ » wt lip 10, 2012 19:43 pm

Oj tam Krzysiek, Bucholc wspomina o dedykowanym odtwarzaczu, to mu piszę, że z dużym prawdopodobieństwem ma taki w domu, co się będzie męczył na "zwyczajnym CD-Playerze", niech korzysta z tego HD :? Ready :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#655 Post autor: Krzysiek » wt lip 10, 2012 19:52 pm

Obrazek

miałem obie (zdjęcia robione w lipcu 2007r w odstępie kilkunastu dni - przekładałem bebechy w komputerze) podłączone poprzez Yamahę 2400 do B&W604S3 i poza tym, że Fatality nie opóżniała gier podczas słuchania też innej muzy, nie było między nimi róznicy w dźwięku.... :? A dźwięk bezpośrednio z odtwarzacza (nawet najniższego modelu Yamahy) był zdecydowanie lepszy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#656 Post autor: Adam » wt lip 10, 2012 20:01 pm

Krzysiek pisze:Obrazek
ja mam to Audigy 2 ZS podpięte pod te głośniki 5500..
Obrazek
..i nie narzekam - czasem przepinam też te głośniki pod otwarzacz blu przy tv 36" i tym bardziej nie narzekam 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#657 Post autor: kiedyśgrześ » wt lip 10, 2012 20:09 pm

No co ty Krzysiek, przecież ta pierwsza to cała ocieka złotem (tak mi się wydaje), powinna grać złociście, no i z jakiegoś powodu ją kupiłeś :P

W tanich Yamahach to nie ma przypadkiem bebechów Philipsa :?: Kiedyś chyba były :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#658 Post autor: Krzysiek » wt lip 10, 2012 20:38 pm

Obrazek

Fatality "ociekała złotem" :wink: ale nie z tego powodu ja kupiłem. Jak wspomniałem ZS2 nie wyrabiała kiedy się grało w bardziej wymagające gry a jednocześnie miała leciec inna muza z czegoś tam + dodatkowo jakaś muza z płyty Cd zapuszczonej z czytnika.

Natomiast głośniki Adama są zacne. Szczególnie sterownik. I wiem, że graja lepiej niż czasem jakieś tam podstawkowce. Tylko też wiem (po wypowiedziach Adama) że ceni sobie dobry dźwięk (słyszy róznice). I pewnie gdyby miał takie możliwości, to kupiłby lepsze głośniki.

Natomiast co do bebechów jakiegokolwiek sprzętu firmowego, od ładnych paru lat, podzespoły są bardzo specjalizowane i nie pochodza od jednego producenta.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#659 Post autor: Adam » wt lip 10, 2012 20:42 pm

Krzysiek pisze:Natomiast głośniki Adama są zacne. Szczególnie sterownik. I wiem, że graja lepiej niż czasem jakieś tam podstawkowce. Tylko też wiem (po wypowiedziach Adama) że ceni sobie dobry dźwięk (słyszy róznice). I pewnie gdyby miał takie możliwości, to kupiłby lepsze głośniki..
nie :) wystarczy że za te dałem prawie 1,5 klocka :? nie zbieram japończyków, shmów czy złotych płyt więc nic więcej mi do szczęścia nie potrzebne. czasem tylko Althi mnie dobija jak na swoim zacnym sprzęciku coś mi zapoda z tych lepszych płyt, ale mimo tego nie zamierzam nic zmieniać u siebie nawet w wypadku przypływu gotówki, wolę inwestować w inne rzeczy :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#660 Post autor: kiedyśgrześ » wt lip 10, 2012 21:22 pm

Adam pisze:...ale mimo tego nie zamierzam nic zmieniać u siebie nawet w wypadku przypływu gotówki, wolę inwestować w inne rzeczy :)
Klimatyzator rozumiem już kupiłeś :)
Obrazek

ODPOWIEDZ