INTRADA 30-05-2011 - GOLDSMITH - MASADA 2CD - LIMIT 5000

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: INTRADA 30-05-2011 - GOLDSMITH - MASADA 2CD - LIMIT 5000

#61 Post autor: Tomek » wt maja 31, 2011 23:43 pm

Bucholc Krok pisze:Zrozumiałem co napisałeś. :) Mnie się te "goldenowskie" okładki średnio podobają.
Moim zdaniem ma to pewien styl, takich rzeczy dziś się nie robi już, poza tym dodaje to czy jeżeli chodzi o płytę czy film pewnej spektakularności, rozmachu. Sam koncept w tym przypadku jest świetny. Poza tym nie jest to paskudny fotoszop jak w First Knightcie a jest to malowane ręcznie. Wyobrażasz sobie okładkę tego typu do First Kinighta? Miazga :D
Bucholc Krok pisze:Dlatego wcześniej pisałem, że liczyłem, iż wyda ją Varese. Okładka pewnie byłaby taka jak z normalnego wydania. Go to hell, Townson, ofermo.. :roll:
Aaa, rozumiem teraz :D Townson to w ogóle śpi, jak się patrzy co konkurencja robi i w jakim tempie. Co on ostatnio wydał? Kompletnego "Screama"? :P Zupełnie chłop śpi. Chyba po tym "Spartacusie" jeszcze odpoczywa :P Ale przecież nie on sam tam w Varese się tym wszystkim zajmuje, tylko pewnie producentów jest kilku, którzy takimi rzeczami się zajmują i to wszystko zbierają do kupy (?).
Bucholc Krok pisze:Działa na mnie. 8)
Ten kawał skały z lotu ptaka? :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#62 Post autor: Bucholc Krok » śr cze 01, 2011 12:08 pm

Tomek pisze:Moim zdaniem ma to pewien styl

Jakiś ma. Zawsze to lepsze niż brak stylu. :)
Wyobrażasz sobie okładkę tego typu do First Kinighta? Miazga :D
No nie wiem. :)
Aaa, rozumiem teraz :D Townson to w ogóle śpi, jak się patrzy co konkurencja robi i w jakim tempie. Co on ostatnio wydał? Kompletnego "Screama"? :P Zupełnie chłop śpi. Chyba po tym "Spartacusie" jeszcze odpoczywa :P Ale przecież nie on sam tam w Varese się tym wszystkim zajmuje, tylko pewnie producentów jest kilku, którzy takimi rzeczami się zajmują i to wszystko zbierają do kupy (?).
Obawiam się, że ten rok może być ostatnim rokiem wydań klubowych i znowu będzie przerwa przez ileś tam lat. :(
Ten kawał skały z lotu ptaka? :mrgreen:
Takie najbardziej działają mi na wyobraźnię. :) Ale nie ma czego żałować. Dla okładki kupię sobie LP-a. 8)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#63 Post autor: Marek Łach » pt cze 03, 2011 13:55 pm

Swoją drogą to ciekawe, dlaczego oba nagrania Masady tak mocno się różnią. Doug Fake napisał ostatnio na forum Intrady, że skład muzyków w obu orkiestrach był porównywalny, więc nie jest to kwestia okrojonej liczebności na nagraniu "filmowym". Może Goldsmith miejscami coś przearanżował na potrzeby re-recordingu, a może po prostu (jak w przypadku Road to Masada) to kwestia technikaliów i sposobu nagrania w studiu?

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#64 Post autor: Tomek » pn cze 06, 2011 11:03 am

Pewnie i tego i tego. Z tego co Fake pisze, to jednak to wydanie "Intrady" jest definitywne, wskazując na kilka nie przemawiających za re-recordingiem faktów. Jak na mój nieprofesjonalny słuch, to dźwięk na Varese jest "mokry", z delikatnym pogłosem, może to kreuje wrażenie trochę większej 'epickości'? Natomiast przynajmniej dźwięk z mp3-ójek na stronie Intrady wydał mi się suchy, ale wydaje mi się, że nie ma się sensu na tym opierać, bo to tylko mp3-ójka, a na płycie będzie brzmieć świetnie.
Obrazek

Turek

#65 Post autor: Turek » pn cze 06, 2011 13:11 pm

Tomek pisze:wskazując na kilka nie przemawiających za re-recordingiem faktów
Konkretnie?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#67 Post autor: Marek Łach » pn cze 06, 2011 14:39 pm

Generalnie dopóki nie usłyszymy oryginalnego nagrania z audio CD, możemy tylko spekulować. Oba recordingi mają swoje plusy i minusy, Fake dobrze, choć pokrótce tylko je omówił. Nagranie filmowe ma kilka przepięknych solówek, które na dawnym albumie Varese były zupełnie niewyczuwalne; z kolei album Varese ma bardziej "koncertowe" brzmienie, dzięki czemu takie Main Title wydaje się bardziej soczyste, niż to filmowe. Myślę, że oba albumy będą się fajnie uzupełniać, trochę szkoda, że nie dało się ich wydać w jednym zestawie, ale jak sam Fake pisał, cena wtedy by bardzo podskoczyła.

Awatar użytkownika
karcharoth
Jestem Żydem
Lokalizacja: Wrocław, niekiedy Kargowa, ale głównie Planet Armstrong

#68 Post autor: karcharoth » pn cze 06, 2011 15:40 pm

Ja się w końcu przyłożyłem do zamówienia i poprosiłem Jeffa Johnsona, żeby wydębił od Douga autograf na okładce - Doug nie miał obiekcji. Po tak spektakularnym wydaniu nie ma już chyba rzeczy niemożliwych do wydania.
"If our music survives, which I have no doubt it will, then it will because it is good." - Jerry Goldsmith

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#69 Post autor: Marek Łach » pn cze 06, 2011 18:42 pm

Pozostaje czekać na Mulan. :)

Turek

#70 Post autor: Turek » pn cze 06, 2011 22:45 pm

Marek Łach pisze:Generalnie dopóki nie usłyszymy oryginalnego nagrania z audio CD, możemy tylko spekulować. Oba recordingi mają swoje plusy i minusy, Fake dobrze, choć pokrótce tylko je omówił. Nagranie filmowe ma kilka przepięknych solówek, które na dawnym albumie Varese były zupełnie niewyczuwalne; z kolei album Varese ma bardziej "koncertowe" brzmienie, dzięki czemu takie Main Title wydaje się bardziej soczyste, niż to filmowe. Myślę, że oba albumy będą się fajnie uzupełniać, trochę szkoda, że nie dało się ich wydać w jednym zestawie, ale jak sam Fake pisał, cena wtedy by bardzo podskoczyła.
Jak Raine i Fitzpatrick wyjaśniali czemu w Conanie jest coś inaczej itd, to wszyscy tylko potrafili narzekać że im brzmi inaczej jak oryginał a teraz orgazmy bo Masada :D

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#71 Post autor: Tomek » pn cze 06, 2011 23:36 pm

Ale zauważ, że jest tu sytuacja trochę vice-versa. Istniał do tej pory tylko re-recording (tak można to ująć), oryginalna partytura była dotąd niedostępna. W przypadku Conana partytura oryginalna była dostępna od dawna do tego element kultowości, legendarności itp. Więc czemuś zrobionemu tylko na podstawie oryginału zawsze będzie ciężej przejść krytykę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#72 Post autor: Marek Łach » wt cze 07, 2011 00:11 am

Tyle że Ty Turku nie dopuszczasz do siebie nawet takiej możliwości, że Conan Tadlowa ma jakieś minusy. :P A my jak na razie mówimy tylko, że ewentualnie oryginał i re-recording Masady mogą być produktami uzupełniającymi się. :) Poza tym o czym mówi Tomek, dochodzą jeszcze następujące rzeczy: oba nagrania powstały w tym samym czasie, oba są zrobione przez Goldsmitha.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#73 Post autor: Tomek » wt cze 07, 2011 00:35 am

Tak, dokładnie. To ma na przykład dla mnie niebagatelne znaczenie. Wyobraźmy sobie koncert czy też nagranie z muzyką Ennio Morricone, którego by nie prowadził czy też przygotował maestro. Mogą być arcy-perfekcyjne wytyczne kompozytora itp., ale efekt czy będzie taki sam? Tu jest ten ogromniasty plus, że obie rzeczy przygotował Goldsmith.

Nie ujmuję nic fantastycznemu nagraniu Prażan, ale trzeba też zrozumieć hardcore'owych fanów, którzy wyżej cenią nagranie oryginalne. Tak jak np. Daniel muaddib :) Podejrzewam, że gdyby to sam Poledouris poprowadził re-rec Conana, to sceptycznych głosów byłoby jak na lekarstwo ;) a tak jest wiele innych opinii czy też "ale" i trzeba je też zrozumieć. I jest też tak jak pisze Marek - oba nagrania się uzupełniają. Do tej pory mam oryginał Milanu (choć wielu purystów Conana np. uważa go za badziew i kręci nosem :D ) i nie zamierzam się go pozbywać - a obok stoi Conan Prażan.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#74 Post autor: Bucholc Krok » śr cze 08, 2011 06:33 am

Licznik na stronie Intrady pokazuje 900 sztuk. Mam nadzieję, że to nie indywidualni klienci tak pociągnęli, tylko sklepy.. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#75 Post autor: Althazan » śr cze 08, 2011 08:17 am

Bucholc Krok pisze:Licznik na stronie Intrady pokazuje 900 sztuk.
A sprawdziłeś, czy było na początku 5000? ;) Przy takiej ilości pierwsze tłoczenie to z reguły 3000, po wyprzedaniu tłoczą następne 2000 dopiero... :mrgreen:

ODPOWIEDZ