W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » sob mar 17, 2012 09:16 am
Ciekawostka z Amazonu.
Złożyłem zamówienie w pre-orderze na 1 produkt za niewiele ponad 20 funtów i przy okazji załapałem się na darmową wysyłkę. Dwa dni po wysyłce dostałem mejla z Amazonu, że obniżyli cenę produktu i w związku z tym oddają mi różnicę. Gdybym chciał teraz ten przedmiot kupić to bym musiał jeszcze wybulić ok. 10 funtów za wysyłkę. Nic tylko zamawiać w pre-orderze.

Wydaje mi się jednak, że jeżeli towar w momencie dojścia do sklepu i wysyłki nie zmienił ceny to nie musieli oddawać różnicy. Co jakiś czas są obniżki towaru, który słabo sachodzi. I jeśli znowu cena spadnie np. za tydzień to też mi oddadzą różnicę? Dziwne by było.
Ciekawe jak potraktują inny pre-order, bo w momencie składania zamówienia (tuż po pojawieniu się towaru w ofercie) cena była niższa o jakieś 6 funtów niż teraz, a pre-order cały czas trwa.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » sob mar 17, 2012 11:21 am
Jak dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie, to, że ścieli cię z konta tego samego dnia gdy nastąpiła kolejna zmiana ceny. Już zostałeś zaksięgowany, pieniążki pobrane, chwilę potem zmienia się cena (ten sam dzień) następna chwila system czyści po dacie, stąd refundacja, info po kilku dniach, nikt się nie śpieszy z oddawaniem przecież

-
nadszyszkownik Kilkujadek
- Nominowany do Emmy
autor: nadszyszkownik Kilkujadek » sob mar 17, 2012 12:13 pm
Bucholc Krok pisze:Ciekawostka z Amazonu.
Złożyłem zamówienie w pre-orderze na 1 produkt za niewiele ponad 20 funtów i przy okazji załapałem się na darmową wysyłkę. Dwa dni po wysyłce dostałem mejla z Amazonu, że obniżyli cenę produktu i w związku z tym oddają mi różnicę.
Jak zamawiałem ostatniego Beltramiego w pre-orderze, to wysłali mi go dwa, albo trzy dni przed oficjalną premierą. Czy w Twoim przypadku nie było podobnie? Stąd też, różnica w cenie została Tobie zwrócona po dwóch dniach

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » sob mar 17, 2012 14:51 pm
kiedyśgrześ pisze:Jak dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie, to, że ścieli cię z konta tego samego dnia gdy nastąpiła kolejna zmiana ceny. Już zostałeś zaksięgowany, pieniążki pobrane, chwilę potem zmienia się cena (ten sam dzień) następna chwila system czyści po dacie, stąd refundacja, info po kilku dniach, nikt się nie śpieszy z oddawaniem przecież

Tak właśnie pomyślałem, że teraz będą oddawać nie wiadomo jak długo, ale się okazało, że mejla o refundacji dostałem tego samego dnia co mejla o obniżce i teraz zależy od polskiego banku, kiedy mi łaskawie przeliczy funty na zlotówki. Jak odsyłałem towar do sklepu w Holandii to od momentu dojścia go do sklepu forsę miałem na koncie gdzieś po 2 tygodniach z czego 1 tydzień zajęło sklepowi wysłanie forsy.
nadszyszkownik Kilkujadek pisze:
Jak zamawiałem ostatniego Beltramiego w pre-orderze, to wysłali mi go dwa, albo trzy dni przed oficjalną premierą. Czy w Twoim przypadku nie było podobnie? Stąd też, różnica w cenie została Tobie zwrócona po dwóch dniach

Coś tak chyba było. Ukazanie się towaru było zaplanowane na 16-tego bodaj, a już 14-tego dobijali się o pieniądze. Wysyłka była 15-tego.
Swoją drogą podoba mi się, że nie blokują pieniędzy przy pre-orderach. Nawet wówczas, gdy wśród różnego towaru jest tylko 1 pre-order czekają do momentu ukazania się tego produktu.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
Mefisto
autor: Mefisto » sob mar 17, 2012 16:27 pm
Bucholc Krok pisze:Ciekawostka z Amazonu.
Złożyłem zamówienie w pre-orderze na 1 produkt za niewiele ponad 20 funtów i przy okazji załapałem się na darmową wysyłkę. Dwa dni po wysyłce dostałem mejla z Amazonu, że obniżyli cenę produktu i w związku z tym oddają mi różnicę. Gdybym chciał teraz ten przedmiot kupić to bym musiał jeszcze wybulić ok. 10 funtów za wysyłkę. Nic tylko zamawiać w pre-orderze.

Wydaje mi się jednak, że jeżeli towar w momencie dojścia do sklepu i wysyłki nie zmienił ceny to nie musieli oddawać różnicy. Co jakiś czas są obniżki towaru, który słabo sachodzi. I jeśli znowu cena spadnie np. za tydzień to też mi oddadzą różnicę? Dziwne by było.
Dlatego, że preorder gwarantuje ci najniższą możliwą cenę za dany produkt. Jeśli cena uległaby zmianie już w momencie premiery danego produktu, to wtedy nie zobaczyłbyś złamanego grosza. Jeśli jednak obniżyli cenę jeszcze podczas preorderu, a Ty wcześniej złożyłeś zamówienie, ergo zapłaciłeś więcej, to zwrot różnicy jeszcze rzeczą normalną.
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » ndz mar 18, 2012 08:08 am
Mefisto pisze:Bucholc Krok pisze:Ciekawostka z Amazonu.

Dlatego, że preorder gwarantuje ci najniższą możliwą cenę za dany produkt. Jeśli cena uległaby zmianie już w momencie premiery danego produktu, to wtedy nie zobaczyłbyś złamanego grosza. Jeśli jednak obniżyli cenę jeszcze podczas preorderu, a Ty wcześniej złożyłeś zamówienie, ergo zapłaciłeś więcej, to zwrot różnicy jeszcze rzeczą normalną.
Czyli jest konsensus, wszystkie odpowiedzi są plus minus takie same

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » pn mar 19, 2012 19:53 pm
No i kasa przyszła w ciągu 2 dni. To jest firma.

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » pt kwie 06, 2012 20:29 pm
Czyżby Geneon już ostatecznie zrezygnował z wydawania soundtracków

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » sob kwie 28, 2012 18:59 pm
Ciekawostka z Amazonu amerykańskiego. Pierwszy raz się z tym spotykam, ale i pierwszy raz próbowałem zamówić większy (i cięższy) wymiarowo produkt.
Wrzucam do koszyka pudło za ok. 65$. Klikam "proceed to checkout". Wybieram adres i metodę płatności. Sposobu wysyłki nie mogę wybrać, bo sklep wie, że wyśle za ok. 25$ kurierem (niby w 2-4 dni dochodzi). I jak do tej pory jest normalne. Jednak na karcie podsumowującej zamówienie pod wszystkimi płatnościami jest jeszcze dopłata 20,69$, tzw. Import Fees Deposit. Domyślam się, że ta kwota zostanie wykorzystana na opłaty celne i już nie będę go musiał bulić "samodzielnie" i w ten sposób dostawa towaru się nie opóźni, czego już kiedyś doświadczyłem niestety. Pytanie, czy ktoś już to przetestował? Czy rzeczywiście paczka dojdzie w ciągu tych 2-4 dni i nie będzie kwitła w jakiejś agencji celnej?
-
Mefisto
autor: Mefisto » ndz kwie 29, 2012 18:21 pm
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, a za większe kwoty brałem (choć nigdy kurierem) - widać Amazon faktycznie szuka brzmienia. No, ale raczej tytuł płatności mówi wszystko za siebie i raczej Ci już cła nie dowalą.
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » ndz kwie 29, 2012 20:13 pm
Mefisto pisze:Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, a za większe kwoty brałem (choć nigdy kurierem)
Też mi się zdarzyło, ale to były CD-ki. Widać one nie muszą być ubezpieczone. Albo mniej ono kosztuje.
- widać Amazon faktycznie szuka brzmienia. No, ale raczej tytuł płatności mówi wszystko za siebie i raczej Ci już cła nie dowalą.
Nie zdziwiłbym się, gdyby jednak policzyli. Może sami nie będą wiedzieli jak to załatwić i na wszelki wypadek pobiorą przy odbiorze, a ze sklepem niech się buja adresat. W sumie to chyba bym jednak wolał płacić przy odbiorze, bo bank też swoje policzy i jeszcze do tego cła dopłacę.

-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » ndz kwie 29, 2012 21:11 pm
Amazon.com pisze:Import Fees Deposit
The Amazon Global Program offers customers a unique service: duty and tax estimation during checkout and customs clearance on your behalf for certain eligible countries. When products are shipped to the eligible countries using eligible ship options included in the Amazon Global Program, an Import Fees Deposit will be estimated and collected for the shipment. With your authorization, such funds will be used by the carrier or another agent to pay the Import Fees on behalf of you (or the recipient's behalf) to the appropriate authorities of the destination country (See detail below).
Read below for the answers to further questions about the Import Fees Deposit and applicable Terms and Conditions, and visit our Amazon Global Program store to browse products that are available for shipping to the countries participating in the program.
Which products does the Import Fees Deposit apply to?
Items sent to eligible countries via Priority International Shipping and in certain cases via Standard or Expedited International Shipping will have an estimated Import Fees Deposit applied to the order. The payment of import fees is the responsibility of the importer and is levied based on the laws of the country into which the products are being shipped.
What if the actual Import Fees are less than the Import Fees Deposit I was charged?
If the actual Import Fees (paid by carrier on behalf of the recipient to the customs and tax authorities of the destination country) are less than the Import Fees Deposit collected by us on your behalf, you will automatically be refunded the difference to the payment method you used for the order. You will receive a notification e-mail to confirm the amount of the refund. The process takes 60 days from the shipment date.
What if the actual Import Fees are more than the Import Fees Deposit I was charged?
For items sold by Amazon Export Sales, Inc., you will not be charged any additional fees if the actual Import Fees exceed the Import Fees Deposit we estimated. For items sold by Amazon Marketplace sellers, please check the seller's policies.
How do you estimate the amount of the Import Fees Deposit?
The Amazon Global Program uses software to determine the estimated duties, taxes, and fees associated with each item in the order for the destination country selected during the checkout process.
How can the estimated Import Fees Deposit differ from the actual import duties and fees payable?
The Import Fees Deposit is an estimation of the taxes and duties that may apply and is not an actual calculation of the taxes and duties. In addition, customs regulations and tax rates applicable to certain goods may change between the date the taxes and duties were estimated and the applicable taxes and duties on the date of entry. Also, classification of goods in various countries and regions may be different.
To są kur… jakieś kpiny, nie dość, że nie mają do tego żadnego prawa, to jeszcze spójrzcie na czas ewentualnego zwrotu

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » pn kwie 30, 2012 11:44 am
Niedługo będzie tak, że od wszystkich przesyłek będą automatycznie pobierali opłaty na wszelki wypadek.
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » pn kwie 30, 2012 11:59 am
Matrix kur… używają tajemniczego „oprogramowania” do wyliczania moich zobowiązań celnych

To może ja zacznę używać równie tajemniczego oprogramowania do wyliczania ich cen, ciekawe co oni na to

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » pn kwie 30, 2012 18:10 pm
Brytyjski też nalicza VAT (na wszystko!) w jakiś dziwny sposób. Od ceny na karcie odlicza jakąś sumę (brytyjski VAT??) i od tej różnicy liczy nasz VAT, co w efekcie daje więcej niż na karcie. Dobrze, że chociaż wysyłki są za darmo to jakoś rekompensuje.