LA-LA LAND 12-04-2011: MoH BOX 8CD / FIRST KNIGHT 2CD

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: LA-LA LAND 12-04-2011: MoH BOX 8CD / FIRST KNIGHT 2CD

#301 Post autor: Tomek » wt kwie 12, 2011 13:36 pm

Nie do końca jest to "przedruk" z bootlega. Utwory są jak widać inaczej pomontowane, mają inne czasy, dodatkowo to wydanie jest prawie 10 minut dłuższe niż Bootleg, który bez sztucznej suity na końcu ma minut 69.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#302 Post autor: Ghostek » wt kwie 12, 2011 17:19 pm

Fajne to, ale w ostatecznym rozrachunku Horner wygrywa. Nie odpuszczę Testamentu :twisted:
Obrazek

Turek

#303 Post autor: Turek » wt kwie 12, 2011 17:38 pm

No i w końcu jest Medal ;)

Zawartość BOXu cieszy mnie niezmiernie ;) Jestem wręcz uradowany jego zawartością ;) Tłumaczę dlaczego ;)

Zacznijmy od Michael Giacchino:

Co godne pochwały zachowano kolejność albumową utworów i montaż muzyki taki jak wcześniej - bardzo dobrze! Słuchalność albumów była świetna, więc zmiana kolejności utworów, jakieś ingerencje w montaż czy coś takiego, byłyby zbędne zupełnie. Super też że usunięto zawarte wcześniej bonusy – chodzi mi o te pijackie śpiewy, granie hymnu czy też wstawki muzyki z SFX z gry, które były na końcu płyt. Jeśli ja miałbym coś zmienić, to na siłę usunąłbym też w BOXie z MoH i MoH Underground ostatnie utwory z dopiskiem „Radio Broadcast” ale to tylko czepianie na siłę :)

Tak więc MoH, MoH Underground, MoH Frontline i MoH Airborne wydane są najlepiej jak to możliwe. Zawierają cały mocarny materiał. Śpieszę też z wyjaśnieniami co do bootlegów, o których mówi Adam.

Medal of Honor Airborne ma 2CD bootleg. Owszem. Ale muzyki na nim jest 1 g. 36 m. Z kolei na albumie z MoH Airborne muzyki jest 1 godz 4 min. Ktoś zakrzyknie – pół godziny muzyki brak. A ja powiem – guzik! Owe pół godziny więcej, które jest tylko na promo to materiał zupełnie zbędny na albumie. Jest nieco utworów suspense tyowych dla gier – czyli np. 40 sekundowy tracków w którym wygrywane jest tło na smyczkach. Jest kilka powtórzeń identycznych utworów – albumowy „Taking Out Of The Spotting Tower” i „Defusing The Charges” pojawiają się na promo po 2, 3 razy. Albumowy Main Theme też na promo jest dwukrotnie. Dużo też krótkich, kilkunastosekundowych wstawek w stylu „Success”, które w grze pełnią rolę informacyjną – w momencie checkpointu słyszymy 30 sekundowy aranż głównego tematu na trąbkę solową. Takie sygnałowe wstawki, zbędne zupełnie na płycie. W dodatku album Airborne’a jest bardzo ładnie zbudowany – takie np. Wreckage of Nijmega to złączone ze sobą idealnie dwa utwory. Na promo są rozbite i to utrudnia słuchanie. Jest jeden utwór, który mógłby może się znaleźć na albumie – ale jest tylko kolejną aranżacją tematów wiodących tegoż score. Więc nie będziemy płakać za 3 minutami ;)

Pójdźmy dalej – Allied Assault.

Mówisz Adamie że tylko 15 minut. I dobrze że 15! Konkretnie niecałe 18. Dlaczego tak mało? Allied Assault to PC - towa konwersja oryginalnego MoHa. I z tego powodu w Allied Assault za ilustrację wykorzystano utwory z MoH i MoH Underground! Cała gra jest ilustrowana właśnie muzyką z tych gier. Gjaczin napisał tylko nowy temat – który jest w tych 5 utworach. Miażdżące TigerTank i Schmerzen to jedyne utwory akcji które Majkel dopisał. Czyli te 18 minut to cały score z Allied Assault. Reszta została wzięta bezpośrednio z wcześniejszych gier. Specjalnie, kolejny raz przewertowałem wewnętrzne pliki gry i nie mam co do tego pewności ;)
Tak więc scory Gjaczina w liczbie 5 – wydane najlepiej jak to możliwe ;)

Teraz Lennertz.

Rising Sun całe – bardzo dobrze. Pacific Assault – 15 minut tylko – ale tu jest tak jak z MoH i MoH AA – w grze wykorzystali po prostu muzę w wcześniejszej częśc,i bo też była to tak naprawdę taka dopracowana konwersja.
European Assault. I tu mam problem.

To fajny score, ze świetnym tematem – ale jedna rzecz mi nie daje spokoju. Oficjal ma 34 minuty. Zaś na płycie z bonusami jest aż 40 minut z tego scoru! Powinni dać ten score na osobnej płycie cały… Tu mają ode mnie minus… Chyba że ten bonusowy materiał jest kiepski i nie chcieli wnikać a album? Nie wiem bo nie słyszałem, ale wątpię… Trza było dać całość…

W ogóle ta płyta z bonusami zbędna zupełnie. Z Airborne’a dorzucili te wstawki niepotrzebne zupełnie – po grzyba to – krótkie sygnałówki z gry, nie nadające się do słuchania – w końcu 13 utworów składa się na 8 minut raptem.
Podobnie utwory z Rising Sun Bonusowe – mogli to dodać do płyty z scorem…

Ramin – jaki by nie był, fajnie że jest i się cieszę ;)

Podsumowując – mega zadowolenie!

5 fantastycznie wydanych, pełnych scorów Giacchino, dobry Lennertz x3, fajny Ramin. Całość jest rewelacyjna. Ja tylko mam za złe La Li że nie wydali European Assault jako całości na 1 CD. Śmiało by i tak wszystko zmieścili. Czemu więc ten European nie mogli skleić w jedno? Zna ktoś powody?

Ale pomimo tej małej niedogodności – która może się zmienić po tym jak usłyszę bonusowy materiał – uważam już teraz że BOX to absolutnie rewelacyjny! 8)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#304 Post autor: Adam » wt kwie 12, 2011 20:19 pm

Turek wszystko pięknie i ładnie tylko zapomniałeś o małym ale :P Ty nie masz żadnego na półce, a inni mogą mieć ;-) i tu jest to ale - płyty są te same praktycznie co pierwotnie, tylko na nowo opakowane i niby poddane masteringowi (pomijam aspekt czy tym pierwotnym można coś zarzucić w ogóle? no i ciekawy jestem jak ktoś zrobi porównanie płyty 4 - częstotliwości próbkowania w porównaniu do wersji download, z jakiegoż to źródła nagrali te same EP'ki ponownie). gdyby nie szokująco niska cena w porównaniu do całości wydania i zawartości, to bym nie brał tego boxa i sądzę że sporo ludzi którzy ma wydania pierwsze równiez by go nie brało albo by się wstrzymało i czekało na okazje ;-) oczywiście to moje zdanie, ale uważam, że poszli tutaj na łatwizne bo mogli dodać nowej muzy więcej.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#305 Post autor: Althazan » wt kwie 12, 2011 20:31 pm

Adam Krysiński pisze:...poszli tutaj na łatwizne bo mogli dodać nowej muzy więcej.
Może nowej muzy nie było (nagranej?)...?

bladerunner

#306 Post autor: bladerunner » wt kwie 12, 2011 20:34 pm

Adam Krysiński pisze:Turek wszystko pięknie i ładnie tylko zapomniałeś o małym ale :P Ty nie masz żadnego na półce, a inni mogą mieć ;-) i tu jest to ale - płyty są te same praktycznie co pierwotnie, tylko na nowo opakowane i niby poddane masteringowi (pomijam aspekt czy tym pierwotnym można coś zarzucić w ogóle? no i ciekawy jestem jak ktoś zrobi porównanie płyty 4 - częstotliwości próbkowania w porównaniu do wersji download, z jakiegoż to źródła nagrali te same EP'ki ponownie). gdyby nie szokująco niska cena w porównaniu do całości wydania i zawartości, to bym nie brał tego boxa i sądzę że sporo ludzi którzy ma wydania pierwsze równiez by go nie brało albo by się wstrzymało i czekało na okazje ;-) oczywiście to moje zdanie, ale uważam, że poszli tutaj na łatwizne bo mogli dodać nowej muzy więcej.
Tanio to pojęcie względne ja bym tego boxa za 10 baksów nie wziął, nawet gdyby dodali granatnik i Tank z papieru :D .

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#307 Post autor: Althazan » wt kwie 12, 2011 20:38 pm

bladerunner pisze:ja bym tego boxa za 10 baksów nie wziął, nawet gdyby dodali granatnik i Tank z papieru :D .
A gdybyś mógł za to potem dostać coś rzadkiego, podpisanego przez Twojego idola, to może byś się wtedy zastanowił...? ;)

Turek

#308 Post autor: Turek » wt kwie 12, 2011 20:39 pm

Adam Krysiński pisze:ale uważam, że poszli tutaj na łatwizne bo mogli dodać nowej muzy więcej.
Adam, zrozum że NIE MA więcej muzyki...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#309 Post autor: Adam » wt kwie 12, 2011 20:45 pm

skoro szumnie w prasówce napisali że z archiwów kompozytorów, to chcesz mi powiedzieć że oni nie mają alternatów, muzy niewydanej u siebie po piwnicach, takowej która nie weszła do gier? :P aż się prosiło takie perły dać, skoro mieli od nich materiały i o takim braku mówie.
#FUCKVINYL

bladerunner

#310 Post autor: bladerunner » wt kwie 12, 2011 20:46 pm

Althazan pisze:
bladerunner pisze:ja bym tego boxa za 10 baksów nie wziął, nawet gdyby dodali granatnik i Tank z papieru :D .
A gdybyś mógł za to potem dostać coś rzadkiego, podpisanego przez Twojego idola, to może byś się wtedy zastanowił...? ;)
Tomek coś kombinujesz na boku, beze mnie, ładnie ładnie teraz się wydało :P .

Jeżeli w takich celach miałbym kupić ten box, to jasne, żebym brał :) .

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#311 Post autor: Adam » wt kwie 12, 2011 20:46 pm

bladerunner pisze:Jeżeli w takich celach miałbym kupić ten box, to jasne, żebym brał :) .
tylko że takie decyzje z reguły trzeba podejmować szybko, póki można owe coś dostać :P
#FUCKVINYL

bladerunner

#312 Post autor: bladerunner » wt kwie 12, 2011 20:52 pm

Adam Krysiński pisze:
bladerunner pisze:Jeżeli w takich celach miałbym kupić ten box, to jasne, żebym brał :) .
tylko że takie decyzje z reguły trzeba podejmować szybko, póki można owe coś dostać :P
Trudno przewidzieć, ile taki box może być warty za jakiś czas, może tyle samo, a może 3 x tyle.

Makler giełdowy ze mnie do dupy :P .

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#313 Post autor: Adam » wt kwie 12, 2011 20:53 pm

to mogę Ci sprzedać mojego Frontlina i Undergrounda obie w foliach :P
#FUCKVINYL

Turek

#314 Post autor: Turek » wt kwie 12, 2011 20:54 pm

A co mi po jakichś gównianych demach, alternatach i copach :D Wszystko co było w grach jest i tu i to się liczy. POza tym twoja argumentacja że można mieć na półce już wcześniej w ogóle mnie nie przekonuje. Przecież wydane na CD były tylko MoH, MoH Underground, MoH Frontline.

Airborne i Allied Assault były tylko download.

Lennertza scory wszystkie tak samo, tylko download.

I jeszcze Ramin jest.

Gryzie Cię to że wykosztowałeś się na Frontline a tu taki box :mrgreen: :mrgreen:

bladerunner

#315 Post autor: bladerunner » wt kwie 12, 2011 20:56 pm

Adam Krysiński pisze:to mogę Ci sprzedać mojego Frontlina i Undergrounda obie w foliach :P
za 20 dychy mogę Frontline'a wziąć bo tego da się słuchać :D .

Turecki, ja też bym faila zrobił, bo od paru miesięcy się przymierzałem na wydanie Epic soundtracks Rycerza. A Tu taki numer ! :shock:

ODPOWIEDZ