HD / SA / SHM / DVD-Audio i inne remasteringi

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: HD / SA / SHM / DVD-Audio i inne remasteringi

#166 Post autor: kiedyśgrześ » sob sty 23, 2016 06:33 am

Bucholc Krok pisze:Nie mam, ale zamierzam kupić.
o Bucholc żyje :) 2016 rok i te same dylematy :) miałem ostatnio okazję słuchać Marantza, bluray odtwarzający również SACD, coś koło 2000 PLN, nie polecam, grało to źle po prostu :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#167 Post autor: Bucholc Krok » sob sty 23, 2016 11:14 am

Może zestaw był źle złożony? Zresztą po sprzęcie za 2000zł to chyba nie ma co oczekiwać cudów?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#168 Post autor: Althazan » sob sty 23, 2016 11:23 am

Bucholc Krok pisze:Może zestaw był źle złożony? Zresztą po sprzęcie za 2000zł to chyba nie ma co oczekiwać cudów?
Odtwarzacz SACD musi być wielokanałowy, żeby odtwarzać 6 kanałów (5.1), więc żeby jakość była taka sama jak odtwarzacza CD, to powinien być ze 3 razy droższy. Jak podzielisz 2000 na 3 = 666zł, to pomyśl sobie - jak to może grać? :lol:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#169 Post autor: Bucholc Krok » sob sty 23, 2016 11:51 am

Lepiej nie myśleć. :) Oby tylko kiedyśgrześ całkowicie się nie zraził do SACD. ;)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#170 Post autor: Krzysiek » sob sty 23, 2016 13:23 pm

Althazan pisze:
Bucholc Krok pisze:Może zestaw był źle złożony? Zresztą po sprzęcie za 2000zł to chyba nie ma co oczekiwać cudów?
Odtwarzacz SACD musi być wielokanałowy, żeby odtwarzać 6 kanałów (5.1), więc żeby jakość była taka sama jak odtwarzacza CD, to powinien być ze 3 razy droższy. Jak podzielisz 2000 na 3 = 666zł, to pomyśl sobie - jak to może grać? :lol:
Wielokanałowość może być (w przypadku multiformatowych odtwarzaczy CD, DVD, Blu, DVD Audio, SACD) i wtedy faktycznie z ceną wyjściową "trzeba" wyjść sporo poza 10tys zł. Jak swój kupowałem, w sklepie kosztował ok 6,5-7tys. Ale to było 10 lat temu.... I wtedy było słychać wyraźną różnicę między CD a SACD czy DVD Audio. Obecnie technologia przetworników tak poszła do przodu, że średniej klasy odtawrzacz CD grałby pewnie lepiej. Kiedyś płyty SACD w większości były tylko wielokanałowe lub 3.1 (fronty + centralny). Obecnie dużo japońskiech wydań ma tylko stereo a do tego są jednowarstwowe, co wydatnie poprawia jakośc dźwięku z SACD. Są oczywiście też odtwarzacze CD-SACD stereo (choćby różne modele nagradzanego Denona)
kiedyśgrześ pisze:......miałem ostatnio okazję słuchać Marantza, bluray odtwarzający również SACD, coś koło 2000 PLN, nie polecam, grało to źle po prostu :(
I nie twierdzę, iż podstawowy model Marantza gra super. Ale jak na swoją cenę gra bardzo dobrze. Co potwierdza bardzo dużo opiniotwórczych i lepiej obeznanych osób. Poza tym jakiż to odsłuch w sklepie? Mam kumpla, który sobie sprawił sprzęcik za konkretną sumę: Martin Logan, Manley itp. Gra to wg. Niego świetnie (ponieważ nigdy nie miał innego sprzętu). Natomiast akustyka pomieszczenia i sam wzmacniacz (lub przedwzmacniacz) całkowicie wypaczają dźwięk jaki płynie z głośników. Przepraszam za format, jednak taki by było lepiej widać....
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#171 Post autor: kiedyśgrześ » sob sty 23, 2016 16:33 pm

Bucholc Krok pisze:Może zestaw był źle złożony?
być może, podpięte to było pod dedykowanego Maranza, wzmacniacz sieciowy - fajne, sieć po kablu - nie fajne i zestaw 5.1 za jakieś 10 000 PLN, może z kolumnami właśnie był problem, nowoczesne rozwiązanie, cienkie, napęd nie z tyłu, tylko po obwodzie jeśli dobrze zrozumiałem, robiłem dobrą minę do złej gry :) to świeży nabytek znajomego, doświadczenie słuchowe z tych nieprzyjemnych raczej :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#172 Post autor: Krzysiek » sob sty 23, 2016 19:51 pm

Przeważnie największym problemem jest akustyka. Te same głośniki mogą zagrać inaczej w innym pomieszczeniu. Marantz ma wg mnie fajny i spójny dźwięk, więc coś w dalszym torze pewnie nie do końca zaskoczyło. Trudno mi wyrazić swoją opinię co do Twojego sceptycyzmu w sprawie "sieci po kablu". Wg mnie chyba większe straty idą jeśli dźwięk jest przesyłany bezprzewodowo (w dobie sieci komórkowych i i nnych zagłuszaczy - pomimo, że każde ma swoje oddzielne pasmo) niż po przewodzie. Wielokrotnie na poprzednich słuchawkach bezprzewodowych łapałem dźwięk z czyjegoś tv! Dla mnie to nie do końca zrozumiałe jednak tak było.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#173 Post autor: kiedyśgrześ » wt sty 26, 2016 14:01 pm

Krzysiek pisze:Przeważnie największym problemem jest akustyka.
to nie o takie subtelności jak akustyka pomieszczenia chodzi, ale już nie będę tego rozwijał, bo to nie forum audiofilskie przecież :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#174 Post autor: Krzysiek » wt sty 26, 2016 18:47 pm

Jeśli ktos posiada głośniki Focal Chorus 826V a do tego Arcama A38 i CD37 to można coś uwalić? Można - poprzez akustykę. I ten sprzęt mam okazję co jakiś czas słuchać a przy okazji załamywać ręce. Żadna płyta nie pomaga by było słychać lepiej. Dużu salon, brak wygłuszeń. Przekłada się to na uciekający dźwięk bez jakiegokolwiek basu. O pozostałych częstotliwościach nawet nie wspomne. Brak jakiejkolwiek sceny (głośniki ustawione na płytkach nie na parkiecie).

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#175 Post autor: Bucholc Krok » wt sty 26, 2016 20:42 pm

Krzysiek pisze:Wielokrotnie na poprzednich słuchawkach bezprzewodowych łapałem dźwięk z czyjegoś tv! Dla mnie to nie do końca zrozumiałe jednak tak było.
Kiedyś ciotka mi mówiła, że jak włączy radio to słyszy w nim rozmawiającą przez telefon stacjonarny sąsiadkę. Śmiałem się z niej, że ma omamy od słuchania radia na "M", ale tylko do czasu, gdy nie zrobiła przy mnie eksperymentu. :)

Razem z wcześniej wrzuconą fotką Questa Specie D'Amore komplet 4 remasterów Morricone z Verity.

Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#176 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 30, 2016 19:51 pm

20 lipca ma się ukazać w Japonii 5 płyt Kitaro (Silk Road 1, SR 2, Oasis, Tonko, Ki) w formacie UHQCD. UHQCD czyli Ultra High Quality CD, co jest zapgrejdowaną wersją zwykłego HQCD. To się nigdy nie skończy. :D

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#177 Post autor: Kaonashi » pn maja 30, 2016 19:55 pm

To już mogliby od razu machnąć pozostałe trzy "Silk Roady".
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#178 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 30, 2016 20:01 pm

Te są pewnie najbardziej znane. Może nie chcą umoczyć. Zresztą ja bym wolał The Soong Sisters i Heaven & Earth, które chyba w ogóle nie były wydane nawet w SHM.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#179 Post autor: Bucholc Krok » pt sie 12, 2016 12:13 pm

Ennio Morricone - "Morricone 60" format SHM-CD. Wydawca: Universal Japan. Wychodzi 7 października. Chwilowo nie ma okładki (nie znalazłem), ale cudów się też nie spodziewam.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#180 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 03, 2016 17:17 pm

Wyszła 21 września w wersji Blu-spec CD2.

Obrazek

1
UNACCOMPANIED CELLO SUITE NO.4 IN E-FLAT MAJOR. BWV1010-1.PRELUDE / Yo-Yo Ma
無伴奏チェロ組曲第4番変ホ長調 BWV1010より I.プレリュード / ヨーヨー・マ

2
AVE MARIA. OP. 52. NO. 6 / Yo-Yo Ma
アヴェ・マリア 作品52-6 / ヨーヨー・マ

3
VALSE SENTIMENTALE. OP. 51. NO. 6 / Yo-Yo Ma
感傷的なワルツ 作品51-6 / ヨーヨー・マ

4
'GOLDBERG VARIATIONS.' BWV988 ARIA / Yo-Yo Ma
「ゴールドベルク変奏曲」より アリア BWV988 / ヨーヨー・マ

5
'LAUDAMUS TE' FROM GLORIA. RV589 / Yo-Yo Ma
「グローリア」より 御身を讃えん RV589 / ヨーヨー・マ

6
ANDANTE FROM CONCERTO IN D MINOR FOR 2 MANDOLINS / Yo-Yo Ma
アンダンテ(2つのマンドリンのための協奏曲より) / ヨーヨー・マ

7
HERE COMES THE SUN / Yo-Yo Ma
ヒア・カムズ・ザ・サン / ヨーヨー・マ

8
CONCORDIA / Yo-Yo Ma
コンコルディア / ヨーヨー・マ

9
HELPING HAND / Yo-Yo Ma
ヘルピング・ハンド / ヨーヨー・マ

10
HERE AND HEAVEN / Yo-Yo Ma

ヒア・アンド・ヘヴン / ヨーヨー・マ

11
NOSTALGIA - LOOKING FOR YOU FROM CINEMA PRADISO / Yo-Yo Ma

「ニュー・シネマ・パラダイス」より ノスタルジア~ルッキング・フォー・ユー / ヨーヨー・マ

12
NOSTALGIA - LOOKING FOR YOU FROM CINEMA PRADISO / Yo-Yo Ma
「ニュー・シネマ・パラダイス」より ノスタルジア~ルッキング・フォー・ユー / ヨーヨー・マ

13
SAYURI'S THEME AND END CREDITS / Yo-Yo Ma
さゆりのテーマ&エンド・クレジット / ヨーヨー・マ

14
MILONGA DEL ANGEL / Yo-Yo Ma
天使のミロンガ / ヨーヨー・マ

15
CARINHOSO / Yo-Yo Ma
カリニョーゾ / ヨーヨー・マ

16
SONATA IN A MAJOR FOR VIOLIN AND PIANO-4.ALLEGRETTO POCO MOSSO / Yo-Yo Ma
ヴァイオリン・ソナタ イ長調 (チェロ用編曲版)~第4楽章 / ヨーヨー・マ

17
SADILA JANA / Yo-Yo Ma
サディラ・ヤナ feat.ブラック・シー・ホテル / ヨーヨー・マ

18
UNACCOMPANIED CELLO SUITE NO.6 IN D MAJOR. BWV1012-6.GIGUE / Yo-Yo Ma
無伴奏チェロ組曲第6番ニ長調 BWV1012より VI.ジーグ / ヨーヨー・マ

ODPOWIEDZ