Varese Club 20 IX 2010

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#16 Post autor: Bucholc Krok » śr wrz 22, 2010 10:43 am

Chyba, że tak. Ja już piszę o okresie, kiedy w Intradzie ścieżki wychodziły co 2 tygodnie i zazwyczaj długo nie leżały. Teraz to się skończyło. A wytwórnie typu Quartet możemy sobie darować.. ;)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#17 Post autor: Althazan » śr wrz 22, 2010 10:46 am

Bucholc Krok pisze:Chyba, że tak. Ja już piszę o okresie, kiedy w Intradzie ścieżki wychodziły co 2 tygodnie i zazwyczaj długo nie leżały. Teraz to się skończyło. A wytwórnie typu Quartet możemy sobie darować.. ;)
No, kilka małych wytwórni i się nazbiera. Quartet podałem jako przykład, z innej strony można też powiedzieć, że FSM nie wydawał wtedy BOX-ów po $150 - to też niezły drenaż kasy na inne zakupy... A propos FSM, to chyba oni najbardziej ucierpieli/ucierpią na tym "kryzysie" (dla firm, bo dla konsumentów to dobrze przecież, że jest dużo wydań), bo wydają raczej właśnie starocie i coraz bardziej niszowe BOX-y... Ciekawe kto z Polski kupił nowy BOX Star Trek-ów... :?:

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#18 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » śr wrz 22, 2010 10:57 am

Althazan pisze: Ciekawe kto z Polski kupił nowy BOX Star Trek-ów... :?:
Pewnie nikt, a może... ktoś, kto liczy, że wystawi na Alledrogo i zarobi parę złotych :lol:
Jedyny plus tej całej sytuacji jest taki, że człowiek będzie mógł spokojnie kupić to co chce, wtedy kiedy chce, bez ciśnienia, że trzeba kupić już, teraz bo nakład się rozejdzie.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#19 Post autor: Althazan » śr wrz 22, 2010 11:03 am

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Pewnie nikt, a może... ktoś, kto liczy, że wystawi na Alledrogo i zarobi parę złotych :lol:
Jeżeli na to liczy, to chyba się przeliczy... ;) Chociaż, nigdy nie mówię nigdy, bo już wiele dziwnych rzeczy (sprzedaży) w życiu widziałem... :D
Jedyny plus tej całej sytuacji jest taki, że człowiek będzie mógł spokojnie kupić to co chce, wtedy kiedy chce, bez ciśnienia, że trzeba kupić już, teraz bo nakład się rozejdzie.
Oprócz tych tytułów, które rzeczywiście będą strzałem w oczekiwania i rozejdą się na pniu (jak Predator i Spacecamp)...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#20 Post autor: Bucholc Krok » śr wrz 22, 2010 11:06 am

Althazan pisze:A propos FSM, to chyba oni najbardziej ucierpieli/ucierpią na tym "kryzysie" (dla firm, bo dla konsumentów to dobrze przecież, że jest dużo wydań), bo wydają raczej właśnie starocie i coraz bardziej niszowe BOX-y...
Im to generalnie mało rzeczy schodzi. Ile mają wydań, które są już OOP? Na ponad 200 płyt (nie liczę osobnych ścieżek) chyba z 10.
Ciekawe kto z Polski kupił nowy BOX Star Trek-ów... :?:
Adam. ;) Przewidywał, że nakład szybko się rozejdzie..
nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Jedyny plus tej całej sytuacji jest taki, że człowiek będzie mógł spokojnie kupić to co chce, wtedy kiedy chce, bez ciśnienia, że trzeba kupić już, teraz bo nakład się rozejdzie.
W zależności od tego co wyjdzie we wtorek w Intradzie może uda się sprowadzić ścieżki z 3 rzutów w jednej paczce. Będzie jakieś 10$ w kieszeni. 8)

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#21 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » śr wrz 22, 2010 11:10 am

Althazan pisze:
Oprócz tych tytułów, które rzeczywiście będą strzałem w oczekiwania i rozejdą się na pniu (jak Predator i Spacecamp)...
Tak, tutaj nic się nie zmieni. Chodzi mi o głównie sytuacje, gdy niskie nakłady były wykupowane "na pniu" z racji tego, że były własnie niskie(1000-1200szt.). Muzyka nie grała tutaj roli, liczono na łatwy zysk, a człowiek, który przegapił dany tytuł, czy nie miał akurat forsy musiał się obejść smakiem.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#22 Post autor: Althazan » śr wrz 22, 2010 11:12 am

nadszyszkownik Kilkujadek pisze: Tak, tutaj nic się nie zmieni. Chodzi mi o głównie sytuacje, gdy niskie nakłady były wykupowane "na pniu" z racji tego, że były własnie niskie(1000-1200szt.). Muzyka nie grała tutaj roli, liczono na łatwy zysk, a człowiek, który przegapił dany tytuł, czy nie miał akurat forsy musiał się obejść smakiem.
Ale teraz się pojawiło "drugie dno" - tytuły, które zeszły na pniu z tego właśnie powodu, są teraz - w większości - do kupienia na eBayu, czasem nawet poniżej ceny Varese... :D Więc kryzys dobrze robi... hehe :twisted:

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#23 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » śr wrz 22, 2010 11:13 am

Bucholc Krok pisze:
W zależności od tego co wyjdzie we wtorek w Intradzie może uda się sprowadzić ścieżki z 3 rzutów w jednej paczce. Będzie jakieś 10$ w kieszeni. 8)
Ja na razie trzymam się postanowienia, że z Intrady nic nie biorę, więc ich kolejne wydania mi lotto :lol: Odkładam forsę na Aliena(może nawet z autografem się uda), a potem to tylko X- files :D

Awatar użytkownika
Nominowany do Emmy

#24 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » śr wrz 22, 2010 11:13 am

Althazan pisze:
Ale teraz się pojawiło "drugie dno" - tytuły, które zeszły na pniu z tego właśnie powodu, są teraz - w większości - do kupienia na eBayu, czasem nawet poniżej ceny Varese... :D Więc kryzys dobrze robi... hehe :twisted:
też to zauważyłem, czyli nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :lol:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#25 Post autor: Adam » śr wrz 22, 2010 18:19 pm

a ja powiem krótko - ten rzut to koszmarek dla mnie :) Towson tonie - zaczyna się bawić w wznawianie swoich starych płyt które były tylko na winylu wydane i to 25-minutowych. No ale co się dziwić skoro Lala i Intrada mu kontakty podkupiła z wytwórniami :) ogólnie ten rzut od totalnej degradacji ratuje nazwisko Jerryego (dla mnie akurat kompletnie nie przydatny tytuł bo nie trawie Jerryego sprzed lat 80, ale rozumiem że są fani i zbieracze jego płyt i dla niech to spory prezent, takze ok) ALE, nie wiem czemu nie pochwalił się Towson że ten score jest w mono, a wg oficjalnej strony Jerryego własnie w tym mono jest :)
NO CD = NO SALE

bladerunner

#26 Post autor: bladerunner » śr wrz 22, 2010 18:22 pm

Adam Krysiński pisze:dla mnie akurat kompletnie nie przydatny tytuł bo nie trawie Jerryego sprzed lat 80, ale rozumiem że są fani i zbieracze jego płyt i dla niech to spory prezent, takze ok
Czy na pewno znamy dobrze dyskografię Goldsmitha sprzed roku 80' :?: :(

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#27 Post autor: Adam » śr wrz 22, 2010 18:23 pm

znamy, powiedzmy 3/4 tego co wydali mu z lat 60-79 :) pzy czym słowo znamy odnosi się tutaj do tego że słuchałem i albo mi się nie spodobało albo nie dotrwałem do końca czyli dla mnie freak :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#28 Post autor: Bucholc Krok » śr wrz 22, 2010 19:02 pm

Adam Krysiński pisze:a ja powiem krótko - ten rzut to koszmarek dla mnie :) (..) ogólnie ten rzut od totalnej degradacji ratuje nazwisko Jerryego (dla mnie akurat kompletnie nie przydatny tytuł bo nie trawie Jerryego sprzed lat 80, ale rozumiem że są fani i zbieracze jego płyt i dla niech to spory prezent, takze ok)
Skoro są fani i zbieracze Goldsmitha i to jest "ok.", choć tytuł jest nieprzydatny, to dlaczego nie są "ok." pozostałe wydania? Może też są zbieracze, którym one się spodobają.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#29 Post autor: Marek Łach » śr wrz 22, 2010 23:08 pm

Adam przesadzasz. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#30 Post autor: Adam » czw wrz 23, 2010 07:59 am

ja przesadzam? :) przecież to 1 rzut varese od niepamietnych czasów gdzie limity tysiąc sztuk są dalej i nawet nie ma alertu, normalnie w 2 dni nie było już płyt.. do tego cena jak za zwykłe wydanie.. i nie gadajmy że ludzie nie mają kasy, bo jakby był zgniatacz to by zeszło czy był by 1 tytuł czy 10, nie oszukujmy sie :P Towson traktuje Klub nie od dziś jako w przenośni swój prywatny folwark - w 90% wydaje w nim w każdym rzucie swoich pupilków, i traktuje to jako swojego rodzaju hołd dla nich. A trend robienia prostych reprintów starych winyli jest aż nazbyt widoczny no ale cóż mu pozostało jak lepsi mu podebrali kontrakty z wytwórniami filmowymi :) Ja tam się ciesze - nie trzeba w varese kasy inwestować tylko skupić się na intradzie i lali, zresztą, na forach od dawna varese szału nie robi u innych również, nie oszukujmy się na siłę - Towson nigdy nie był taki słaby ofertowo i starcił 1 pozycję w branży wśród kupowaczy płyt.
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ