SPRZEDAM SCORY / KUPIĘ SCORY :

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
galljaronim
John Powell

Re: SPRZEDAM SCORY / KUPIĘ SCORY :

#1966 Post autor: galljaronim » śr maja 21, 2025 21:11 pm

Mam do sprzedania dwa egzemplarze Bondów od Lali:
- Goldfinger (nowy, w folii),
- The Man with the Golden Gun (nowy, bez folii)

Zainteresowanych zapraszam na priv.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1967 Post autor: lis23 » czw maja 22, 2025 15:52 pm

Da się gdzieś kupić polskie wersje soundtracków z filmów Disneya na CD: Król Lew, Pocahontas, Dzwonnik z Notre Dame i Herkules?
W latach 90.tych wydawało to BMG Ariola Poland, obecnie nie ma nawet na Allegro a ja miałem tylko taśmy MC ... Na CD mam tylko polską wersję Mulan.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1968 Post autor: Adam » czw maja 22, 2025 16:16 pm

każdy wyszedł też na cd, trzeba szukać na aukcjach aż ktoś wystawi śmieci z piwnicy.
niestety z własnego doświadczenia wiem, że takie rzeczy lądują w koszu, bo nikomu niechce się bawić w wystawianie i płacenie prowizji, jak ludzie dziś nawet za 2 złote nie chcą kupować płyt.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1969 Post autor: lis23 » czw maja 22, 2025 16:32 pm

Wiem, że było CD ale do 1999 roku miałem tylko stary magnetofon na dwie kasety MC i dopiero wtedy dorobiłem się tzw. "wieży" Philipsa ;) Dlatego Tarzana kupiłem już na CD ale tu już polskiej wersji nie było.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1970 Post autor: Adam » czw maja 22, 2025 16:45 pm

Tarzan był wyjątkiem który nie wyszedł tylko z powodu Collinsa - tak sobie zażyczył w kontrakcie, on nagrał piosenki sam w kilku językach (bodaj w czterech?) i nie zgodził się na wydanie fizyczne lokalizacyjnych innych wersji językowych niż te, które nagrał. Także w wielu krajach ta akurat płyta też nie wyszła w lokalnym języku, a Polska nie była wyjątkiem. No ale ta produkcja była wyjątkiem w Disneyu, a i oni sami nigdy już nie wzięli kogoś tak dużego kalibru dając mu taką wolność i prawa (zapewne nieprzypadkowo, bo przez brak regionalizacji na wiele krajów zarobili znacznie mniej - wtedy płyty sprzedawały się w setkach tysięcy / milionach egzemplarzy)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1971 Post autor: lis23 » czw maja 22, 2025 17:46 pm

Na pewno Collins nagrał wersję niemiecką i francuską, oraz pewnie hiszpańską i włoską, nawet nie wiem, kto to śpiewał po polsku?
Ciekawostka: piosenki Bryana Adamsa do filmu "Spirit" śpiewał były wokalista Dżemu ;)

ODPOWIEDZ