Faktury celne wysyła mailem przed doręczaniem np. DHL.Jak wcześniej nie zapłacisz to paczki nie dostaniesz
Gdzie i jak kupować?
Re: Gdzie i jak kupować?
Niedawno kupiłem płytę na discogs od Polaka mieszkającego w USA .Zapłaciłem podatek przy zakupie i jak tylko doszła do Polski zapłaciłam kolejny przy odbiorze
Faktury celne wysyła mailem przed doręczaniem np. DHL.Jak wcześniej nie zapłacisz to paczki nie dostaniesz
heh, ja miałem inaczej, przysłali fakturę za to pocztą po miesiącu, a potem mi komornik ściągnął jak ich olewałem.
tutaj opisałem akcję całą:
https://forum.filmmusic.pl/viewtopic.ph ... 48#p333348
tutaj opisałem akcję całą:
https://forum.filmmusic.pl/viewtopic.ph ... 48#p333348
NO CD = NO SALE
Korzystał ktoś z tej amazowej apki Kindle do czytania książek?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
co oznacza zapis w trakingu:
POLAND, WARSZAWA WER, Held in Customs -> Your item is being held in Customs at 11:11 pm on September 19, 2022 in WARSZAWA WER, POLAND.
wysłane z USA pocztą USPS - czy oni się będą ze mna kontaktować, czy ja mam coś robić ?
POLAND, WARSZAWA WER, Held in Customs -> Your item is being held in Customs at 11:11 pm on September 19, 2022 in WARSZAWA WER, POLAND.
wysłane z USA pocztą USPS - czy oni się będą ze mna kontaktować, czy ja mam coś robić ?
NO CD = NO SALE
Czekać na zwolnienie (celnicy nie chcą kasy), lub na list z informacją o opłatach (chcą kasy). Generalnie czekać, zajmą się paczką w odpowiednim dla nich czasie
Miałem farta, do zapłaty tylko 8,50 zł przy odbiorze 
Książka 19$, wysyłka 23$. Liczyłem, że cło wlepią, ale nie
Książka 19$, wysyłka 23$. Liczyłem, że cło wlepią, ale nie
NO CD = NO SALE
Czy ktoś się orientuje, że jak ze swojego konta Prime kupie na Amazonie UK, to będę miał cło ? Wiem, że za przesyłkę będę musiał zapłacić, bo darmowej wtedy nie ma - ona jest tylko na zamówienia z Amazonu PL...
NO CD = NO SALE
Ja na amazonie kupuję tylko jak jest opcja "wysyłka i sprzedaż" przez Amazon. W innym wypadku mam obawy co do cła i najczęściej nie kupuję.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
Kiedyś kupowałem na amazon.de z przesyłką, ale nie dopatrzyłem, że płyta jest z UK i trzeba było dodatkowo dać w łapę dla listonosza... 
Owszem, to samo. Ale jak z Amazonu z terenu Unii kupujesz ze swojego polskiego konta Amazon, to cła nie ma, płacisz tylko za przesyłkę z reguły stała cena ~5€
Natomiast pytanie co w sytuacji gdy ze swojego PL konta kupisz na Amazonię UK od Amazonu a nie innych sprzedawców - bo mam zagwozdkę. Od innych to cło będzie na 99% bo to prywatne paczki są wtedy spoza Unii.
NO CD = NO SALE
No to opowiem Wam historię o złodziejskim Amazonie PL Bezosa...
Zamówiłem CD, którego w danej chwili nie było na stanie, ale można było zamawiać, że "sztuki w drodze i powiadomimy jak będzie wysyłka".. Zamówienie - "sprzedaż i wysyłka przez Amazon PL" - wisiało mi w "nie wysłano" przez prawie 2 msc. Kwota zakupu była niecałe 80 zł. Cztery dni temu zamówienie mi nagle zniknęło, a pozycja przeskoczyła na moją listę zakupów obserwowanych. Nie ma jej w anulowanych zamówieniach, nie dostałem żadnego maila od Amazonu o anulacji, że sorry, coś w tym klimacie... A wczoraj nagle to CD wróciło do Amazonu PL, ale już za 120 zł... Po prostu cichaczem mi anulowali zamówienie bez śladu w systemie, żeby było, że go nie składałem, bo bym zyskał sporo kasy na nim.
Chamstwo, cwaniactwo i złodziejstwo i to podwójne, bo ja miałem maila z zamówieniem sprzed tych 2 miesięcy. Wysłałem pytanie dlaczego zostało anulowane bez śladu i powiadomienia i czemu nie wysyłają mi CD jak już wróciło na stan. Dostałem odpowiedź - pewnie od bota - że zamówienie zostało anulowane z powodu długiego okresu oczekiwania i braku informacji czy pozycja będzie dostępna, a jeśli już jest to zapraszają do ponownego jej zamówienia.

Zamówiłem CD, którego w danej chwili nie było na stanie, ale można było zamawiać, że "sztuki w drodze i powiadomimy jak będzie wysyłka".. Zamówienie - "sprzedaż i wysyłka przez Amazon PL" - wisiało mi w "nie wysłano" przez prawie 2 msc. Kwota zakupu była niecałe 80 zł. Cztery dni temu zamówienie mi nagle zniknęło, a pozycja przeskoczyła na moją listę zakupów obserwowanych. Nie ma jej w anulowanych zamówieniach, nie dostałem żadnego maila od Amazonu o anulacji, że sorry, coś w tym klimacie... A wczoraj nagle to CD wróciło do Amazonu PL, ale już za 120 zł... Po prostu cichaczem mi anulowali zamówienie bez śladu w systemie, żeby było, że go nie składałem, bo bym zyskał sporo kasy na nim.
Chamstwo, cwaniactwo i złodziejstwo i to podwójne, bo ja miałem maila z zamówieniem sprzed tych 2 miesięcy. Wysłałem pytanie dlaczego zostało anulowane bez śladu i powiadomienia i czemu nie wysyłają mi CD jak już wróciło na stan. Dostałem odpowiedź - pewnie od bota - że zamówienie zostało anulowane z powodu długiego okresu oczekiwania i braku informacji czy pozycja będzie dostępna, a jeśli już jest to zapraszają do ponownego jej zamówienia.
NO CD = NO SALE
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Z polskim Amazonem nie miałem problemu, z brytyjskim już tak ale to może po prostu Poczta sobie zrobila z mojej książki jakiś worek treningowy 
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Czym się różni normalne Allegro od lokalnego?
Sporo płyt jest właśnie na lokalnym i tam nie można dodać do koszyka tylko jest kup teraz.
Zauważyłem na Amazon.pl, że jest dużo złych opinii o tym, jak Amazon ( ogólnie, nie koniecznie jego polski oddział ) wysyła książki, głównie art booki. Jest wiele zdjęć uszkodzonych książek, zniszczonych obwolut, okładek, itp. Problem w tym, że takie rzeczy są głównie dostępne na Amazonie, czasem coś się trafi na Allegro.
Sporo płyt jest właśnie na lokalnym i tam nie można dodać do koszyka tylko jest kup teraz.
Zauważyłem na Amazon.pl, że jest dużo złych opinii o tym, jak Amazon ( ogólnie, nie koniecznie jego polski oddział ) wysyła książki, głównie art booki. Jest wiele zdjęć uszkodzonych książek, zniszczonych obwolut, okładek, itp. Problem w tym, że takie rzeczy są głównie dostępne na Amazonie, czasem coś się trafi na Allegro.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
I dlatego na Amazon.pl nie zamawia się towaru, którego fizycznie nie ma. Już kiedyś o tym było, że tam ceny skaczą jak na GPW i uj wie co kiedy ile będzie kosztowało. Ja zawsze kupuję jak mam pewność że towar jest i że jest po cenie, która mi odpowiada.