CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#856 Post autor: Koper » ndz maja 06, 2012 11:41 am

Nic o muzyce, czyli chyba Sakamoto może spać spokojnie :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#857 Post autor: Paweł Stroiński » ndz maja 06, 2012 13:13 pm

A może Herrmann? (napisał operę)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#858 Post autor: Marek Łach » ndz maja 06, 2012 18:27 pm

Muzyki nie było. :P Poza piosenką pod end titles. Ale to akurat dobrze dla filmu.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#859 Post autor: kiedyśgrześ » czw maja 10, 2012 14:06 pm

Oglądam właśnie taki filmik dokumentalny produkcji BBC The Power of Nightmares, opowiada o tym jak się w chorych umysłach urodziła Al-Kaida i cała ta bajka o globalnym terroryzmie i potrzeby zmasowanej z nim walki. Co ciekawe za podkład muzyczny autor wybrał sobie wyjątki z dwóch kompozytorów filmówki: Carpentera i Morricone, ciekawy wybór :)
Obrazek

Turek

#860 Post autor: Turek » pt maja 11, 2012 16:38 pm

Marek Łach pisze:Wuthering Heights (2011/2012)

Do połowy filmu myślałem sobie: to będzie dla mnie jedyna słuszna adaptacja Bronte. Odważna, bezkompromisowa, błyskotliwa, pięknie nakręcona. Pierwsza połowa jest prześwietna, reżyserka pięknie kładzie akcent na to, że bohaterowie są częścią płynącej cyklicznie natury, częścią otaczającego ich żywiołu - są nieustannie filmowani wśród przyrody Yorkshire, która jest potężna, groźna i piękna. Heathcliff też wydaje się być bardziej produktem naturalnym atawizmów aniżeli społecznej niedoli. W drugiej połowie niestety film trochę siada, aktorzy się zmieniają i brakuje tej chemii, tego łącznika z naturą. Niemniej film jest sto razy bardziej namiętny, niż wszystkie łzawe, melodramatyczne ekranizacje, którymi zachwycają się niestabilne emocjonalnie nastolatki. Warto. :)

A co sądzisz o wersji z Ralphem Fiennesem ?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#861 Post autor: Koper » sob maja 12, 2012 14:21 pm

Marek Łach pisze:Muzyki nie było. :P
Ke? Może jeszcze kamera z ręki i udawany dokument? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#862 Post autor: Wawrzyniec » sob maja 12, 2012 14:35 pm

Wy tu się śmiejecie, ale to jest to o czym wspomniał w mej dyskusji z Tomkiem o "złym Hollwyoodzie". Niestety prawda jest taka, że w wielu tych "ambitnych" poza hollywoodzkich produkcjach nie ma muzyki, albo nie zwraca się na nią uwagę.
Tylko tradycyjnie Wawrzka nikt nie słuchał, a on znowu miał rację.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#863 Post autor: Koper » sob maja 12, 2012 16:02 pm

Ale to przecież wszyscy wiedzą. Tylko niektórzy twierdzą, że tak ma być, a im mniej melodyjna muzyka i mniej zauważalna, tym lepiej. :x

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#864 Post autor: Marek Łach » sob maja 12, 2012 17:05 pm

Chyba nie do końca rozumiem - są przecież filmy, które nie potrzebują muzyki, bo albo jest zbędna albo niezgodna z zamysłem reżysera. Muzyka zwykle stwarza iluzję kina, więc gdy reżyser idzie w skrajny realizm, muzyka tylko by wszystko popsuła.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#865 Post autor: Koper » ndz maja 13, 2012 11:54 am

Marek Łach pisze:Chyba nie do końca rozumiem - są przecież filmy, które nie potrzebują muzyki, bo albo jest zbędna albo niezgodna z zamysłem reżysera. Muzyka zwykle stwarza iluzję kina, więc gdy reżyser idzie w skrajny realizm, muzyka tylko by wszystko popsuła.
Zgadza się, tylko nie każdy film idzie w tę stronę a muzyka i tak bywa szczątkowa i byle jaka - i to jest problem.

A poza tym w d... mam "skrajny realizm". Skrajny realizm to mam za oknem, albo w TV, do kina ja chcę iść na coś innego.

PS: Najlepsza ekranizacja "Wichrowych Wzgórz" to ta:
http://www.youtube.com/watch?v=Uc5Yp_bxH0k
a i muza niezła w tle. :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#866 Post autor: Koper » wt lip 24, 2012 21:49 pm

Wakacje i nikt nic nie ogląda? :D Kończąc tematykę urealniania i mocumentary... Obejrzałem wczoraj trzecią część [Rec]. Można by trochę złego i trochę dobrego napisać o tym filmie, ale u mnie ma sporego plusa za to, jak reżyser, najwyraźniej znudzony konwencją, potraktował ją z buta w 20 minucie filmu. I tyle ją widzieli. :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#867 Post autor: Marek Łach » pn sie 13, 2012 20:05 pm

Boss

Ktoś ogląda serial (Myster...?). :) Ja właśnie zacząłem (jestem po trzech odcinkach) i robi duże wrażenie. Do bólu realistyczny, cyniczny, w dorosły sposób demaskujący mechanizmy władzy. Bardzo soczyste postaci, jedne z najlepiej napisanych dla telewizji w ostatnich latach.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#868 Post autor: Koper » pn sie 13, 2012 21:01 pm

Piranha 3DD

Ten film jest tak durny, że aż... durny :P

Ale od totalnej klapy ratują go CYCKI ;) i David Hasselhoff w roli samego siebie. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#869 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 13, 2012 21:16 pm

A muzyka? Czyżby szykowała się recenzja? :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#870 Post autor: Koper » pn sie 13, 2012 21:59 pm

Do zapomnienia. Typowo horrorowe granie Czechowi (Ellia Cmiral) wyszło bardzo przeciętnie i w ogóle nic nie wnosiło do filmu (tutaj o dziwo Wandmacher był lepszy w jedynce), ale elementy pastiszowe już całkiem ok.

ODPOWIEDZ