CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?
Nic o muzyce, czyli chyba Sakamoto może spać spokojnie 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A może Herrmann? (napisał operę)
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Muzyki nie było.
Poza piosenką pod end titles. Ale to akurat dobrze dla filmu.

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Oglądam właśnie taki filmik dokumentalny produkcji BBC The Power of Nightmares, opowiada o tym jak się w chorych umysłach urodziła Al-Kaida i cała ta bajka o globalnym terroryzmie i potrzeby zmasowanej z nim walki. Co ciekawe za podkład muzyczny autor wybrał sobie wyjątki z dwóch kompozytorów filmówki: Carpentera i Morricone, ciekawy wybór 

Marek Łach pisze:Wuthering Heights (2011/2012)
Do połowy filmu myślałem sobie: to będzie dla mnie jedyna słuszna adaptacja Bronte. Odważna, bezkompromisowa, błyskotliwa, pięknie nakręcona. Pierwsza połowa jest prześwietna, reżyserka pięknie kładzie akcent na to, że bohaterowie są częścią płynącej cyklicznie natury, częścią otaczającego ich żywiołu - są nieustannie filmowani wśród przyrody Yorkshire, która jest potężna, groźna i piękna. Heathcliff też wydaje się być bardziej produktem naturalnym atawizmów aniżeli społecznej niedoli. W drugiej połowie niestety film trochę siada, aktorzy się zmieniają i brakuje tej chemii, tego łącznika z naturą. Niemniej film jest sto razy bardziej namiętny, niż wszystkie łzawe, melodramatyczne ekranizacje, którymi zachwycają się niestabilne emocjonalnie nastolatki. Warto.
A co sądzisz o wersji z Ralphem Fiennesem ?
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Ke? Może jeszcze kamera z ręki i udawany dokument?Marek Łach pisze:Muzyki nie było.![]()

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Wy tu się śmiejecie, ale to jest to o czym wspomniał w mej dyskusji z Tomkiem o "złym Hollwyoodzie". Niestety prawda jest taka, że w wielu tych "ambitnych" poza hollywoodzkich produkcjach nie ma muzyki, albo nie zwraca się na nią uwagę.
Tylko tradycyjnie Wawrzka nikt nie słuchał, a on znowu miał rację.
Tylko tradycyjnie Wawrzka nikt nie słuchał, a on znowu miał rację.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Ale to przecież wszyscy wiedzą. Tylko niektórzy twierdzą, że tak ma być, a im mniej melodyjna muzyka i mniej zauważalna, tym lepiej. 

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Chyba nie do końca rozumiem - są przecież filmy, które nie potrzebują muzyki, bo albo jest zbędna albo niezgodna z zamysłem reżysera. Muzyka zwykle stwarza iluzję kina, więc gdy reżyser idzie w skrajny realizm, muzyka tylko by wszystko popsuła.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Zgadza się, tylko nie każdy film idzie w tę stronę a muzyka i tak bywa szczątkowa i byle jaka - i to jest problem.Marek Łach pisze:Chyba nie do końca rozumiem - są przecież filmy, które nie potrzebują muzyki, bo albo jest zbędna albo niezgodna z zamysłem reżysera. Muzyka zwykle stwarza iluzję kina, więc gdy reżyser idzie w skrajny realizm, muzyka tylko by wszystko popsuła.
A poza tym w d... mam "skrajny realizm". Skrajny realizm to mam za oknem, albo w TV, do kina ja chcę iść na coś innego.
PS: Najlepsza ekranizacja "Wichrowych Wzgórz" to ta:
http://www.youtube.com/watch?v=Uc5Yp_bxH0k
a i muza niezła w tle.

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Wakacje i nikt nic nie ogląda?
Kończąc tematykę urealniania i mocumentary... Obejrzałem wczoraj trzecią część [Rec]. Można by trochę złego i trochę dobrego napisać o tym filmie, ale u mnie ma sporego plusa za to, jak reżyser, najwyraźniej znudzony konwencją, potraktował ją z buta w 20 minucie filmu. I tyle ją widzieli.

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Boss
Ktoś ogląda serial (Myster...?).
Ja właśnie zacząłem (jestem po trzech odcinkach) i robi duże wrażenie. Do bólu realistyczny, cyniczny, w dorosły sposób demaskujący mechanizmy władzy. Bardzo soczyste postaci, jedne z najlepiej napisanych dla telewizji w ostatnich latach.
Ktoś ogląda serial (Myster...?).

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Piranha 3DD
Ten film jest tak durny, że aż... durny
Ale od totalnej klapy ratują go CYCKI
i David Hasselhoff w roli samego siebie. 
Ten film jest tak durny, że aż... durny

Ale od totalnej klapy ratują go CYCKI

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Do zapomnienia. Typowo horrorowe granie Czechowi (Ellia Cmiral) wyszło bardzo przeciętnie i w ogóle nic nie wnosiło do filmu (tutaj o dziwo Wandmacher był lepszy w jedynce), ale elementy pastiszowe już całkiem ok.