CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#796 Post autor: Koper » śr lut 08, 2012 22:30 pm

hp_gof pisze:Że muzyka została nominowana do Orłów, a ja tam prawie muzyki nie słyszałem?
Do Orłów to akurat często byle co nominują, ale oddajmy im sprawiedliwość - raczej za bardzo nie mają z czego wybierać ostatnimi czasy.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#797 Post autor: Templar » śr lut 08, 2012 22:40 pm

Przeglądam właśnie te nominacje do Orłów:

Muzyka:
"Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł"
"Młyn i Krzyż"
"W ciemności"

A gdzie Bitwa Warszawska, że niby muzyka z "W ciemności" lepsza od niej? :shock:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#798 Post autor: Koper » czw lut 09, 2012 22:21 pm

No to mówię, że byle co nominują. Przecież Czarny czwartek to też nuda i sztampa. Młyna i Krzyż nie znam, ale też bym rewelacji nie oczekiwał.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#799 Post autor: Koper » pn lut 13, 2012 19:03 pm

Żelazna dama - booooooring.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#800 Post autor: Adam » pn lut 13, 2012 19:18 pm

dlatego tam njuman pasował :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#801 Post autor: Koper » pn lut 13, 2012 19:23 pm

Pasował o tyle, że co chciał reżyser wyrazić swoim filmem to nie wiadomo i tak samo nie wiadomo co chciał do tego filmu wnieść swoją muzyką Tomek N. ;)

hp_gof

#802 Post autor: hp_gof » pn lut 13, 2012 19:36 pm

Pani reżyser ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#803 Post autor: Koper » pn lut 13, 2012 19:41 pm

aha... to wiele tłumaczy ;)

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#804 Post autor: Arthur » pn lut 13, 2012 20:09 pm

Co oprócz Rozstania jest warte obejrzenia? Ale coś co na dvd już można wypożyczyć.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#805 Post autor: Koper » pn lut 13, 2012 20:30 pm

Zależy w jakim gatunku.
Dramat - oprócz Rozstania, Skóra w której żyję, Moneyball, Niebezpieczna metoda, The Help było ok, The Flowers of War (ale to już dramat wojenny), Jane Eyre (kostiumowy), Tinker Tailor Soldier Spy po części można tu podciągnać choć to bardziej kino szpiegowskie
Akcja/przygoda/fantastyka - Drive to wiadomo, choć nie wiem czy to nie bardziej pod dramat rzucić, ponadto "watchable" są jak najbardziej Super 8, Sanctum, Rise of the Planet of the Apes, Attack the Block, zaskakująco strawny był Thor, do tego Limitless - taki trochę dramat S-F, całkiem fajny, z nudów: A Lonely Place to Die - jak na kino klasy B to nawet nie najgorzej, choć po cichu liczyłem na więcej, ma trochę kiepskich momentów
Horror - mielizna straszna w tym roku, nic nie polecam a jestem fanem gatunku. Od biedy remake Fright Night oraz Insidious
Komedia - The Guard i Red Dog, no i Artysta off course
animacja - dla mnie najlepsze były te z Azji: Leafie oraz Children who chase lost voices from deep below, ale w wypożyczalni to ich nie znajdziesz raczej. Hamerykańskie tegoroczne mnie nie ruszały jakoś. Rango miało fajny koncept ale Verbinsky zmarnował go (przy lekkiej pomocy Hansa Z.).
Co z tego jest na DVD to pojęcia nie mam, część pewnie jest, część będzie, a części może się nigdy nie doczekamy.

Templar

#806 Post autor: Templar » pn lut 13, 2012 20:46 pm

Ja polecam głównie Artystę, Drive'a i Szpiega, oprócz tego Melancholia, Moneyball i Idy Marcowe. Podobno dobre jest też O północy w Paryżu, ale jeszcze nie widziałem.

hp_gof

#807 Post autor: hp_gof » pn lut 13, 2012 21:06 pm

O północy w Paryżu to jest zbawienie, inteligentna rozrywka idealna, aby ukoić poszarpane nerwy :)

hp_gof

#808 Post autor: hp_gof » wt lut 14, 2012 00:51 am

Żelazna Dama - nie podoba mi się, że zrobili z tego filmu komedię. No dosłownie. Choć nie jest śmieszne oglądać staruszkę z demencją i halucynacje jej męża zachowującego się jak klaun. W całej tej historii w ogóle nie widzę Margaret Thatcher. Widzę po raz kolejny komediową Meryl Streep grającą jakąś staruszkę, która osiągnęła coś w swoim życiu dzięki uporowi i ciężkiej pracy. Meryl mnie nie przekonała. Ta rola nie wyszła jej naturalnie - jest sztuczna, wymuszona. Muzyka kompletnie oderwana od kontekstu filmu. W ogóle całość nie trzyma się kupy. Taki miszmasz elementów, które oddzielnie może i się jakoś bronią, ale jako całość wypadają wyjątkowo nijak. Rozczarowanie roku.
Jak oglądałem 'Królową', to uwierzyłem, że Hellen Mirren to Elżbieta II - jej postać była tak dobrze odzwierciedlona jak i zarazem naturalna. Tutaj widzę karykaturę Margaret Thatcher. Słabo.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#809 Post autor: kiedyśgrześ » śr lut 15, 2012 15:49 pm

Extremely Loud and Incredibly Close Hmmm, gdyby odciąć ostanie 20 minut pozycja powiedzmy akceptowalna jeśli ktoś lubi pretensjonalne i piekielnie przeintelektualizowane, czy raczej pseudointelektualne produkcje dziejące się w środowisku nowojorskich Spielbergów, niestety autor scenariusza wybrał wariant happy endu, w tym wypadku potrójnego, czy poczwórnego happy endu, o tyle to dziwne, że bohater (zza kadru) wokół którego toczy się akcja jest martwy od samego początku :D

Ps. Zdjęcia, zabawy z fokusem są fajne, niestety betonowa jungla i placek zieleni w jej środku oglądane po raz milionowy nudzą :|
Ostatnio zmieniony sob mar 17, 2012 06:09 am przez kiedyśgrześ, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#810 Post autor: Koper » śr lut 15, 2012 19:54 pm

A jak tam score ukochanego kompozytora hp_gofa? :)

ODPOWIEDZ