Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

#421 Post autor: WhiteHussar » czw paź 08, 2020 16:47 pm

Amazonie USA:
Ich ceny w amerykańskich dolarach przedstawiają się następująco:

Trylogia “Władca Pierścieni” 4K UHD Blu-ray wydanie standardowe – 90 dolarów (ok. 340 zł)

Trylogia “Władca Pierścieni” 4K UHD Blu-ray wydanie kolekcjonerskie – 140 dolarów (ok. 530 zł)

Trylogia “Hobbit” 4K UHD Blu-ray wydanie standardowe – 90 dolarów (ok. 340 zł)

Ponoć wydania z UK mają PL napisy

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#422 Post autor: lis23 » pt paź 09, 2020 11:58 am

Jeśli już to czekam na to wydanie:

Obrazek

Obrazek
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#423 Post autor: lis23 » ndz paź 11, 2020 19:23 pm

Adam pisze:
czw paź 08, 2020 16:43 pm
To akurat mnie nie interesuje, bo wiadomo, że zażyczą sobie dużo :P
Interesuje mnie, czy znów skończy się na marketingowym pierdzeniu jak ze Star Warsami i zrobią tylko upscaling, czy rzeczywiście będzie pełna rekonstrukcja jak z Bondami czy starym Spartacusem.
Niby prasówka mówi o pełnej, w tym o nowych efektach pod 4K zrobionych specjalnie na zamówienia, ale ja już wiele prasówek w życiu czytałem, a potem było co innego :P

Dla trylogii „Władcy Pierścieni” nowy remaster oznacza nowe skany 4K z oryginalnego negatywu i oryginalnych materiałów VFX. W przypadku „Hobbita” twórcy korzystali z materiału źródłowego nagranego cyfrowo w 5K. Dodajmy także, że filmy składające się na trylogię „Hobbita” nie doczekają się na 4K UHD wersji w 48 klatach na sekundę, która wyświetlana była w kinach.

https://filmozercy.com/wpis/co-nowego-n ... nci-i-inni

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#424 Post autor: qnebra » ndz paź 11, 2020 20:21 pm

Skany owszem, oryginalnych negatywów wykonane w 4K. Zaś z efektami to widocznie Weta Digital usiadła i wykonała część z nich od nowa jeżeli wierzyć zapowiedzi, bo one na pewno były wykonywane w niższej rozdzielczości niż 4K i wyglądałyby one po zwykłym "disnejowskim" upscallingu ciut źle.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#425 Post autor: lis23 » ndz paź 11, 2020 22:43 pm

Ja jestem ciekaw, czy dadzą w końcu sceny niewykorzystane? Filmożercy podawali, że będą jeszcze dwa wydania w przyszłym roku, latem i na 20 sto lecie "Drużyny Pierścienia", tylko po co aż trzy wersje?
W grudniu na rynku pojawią się trylogie zawierające kinowe i rozszerzone wersje, ale Warner Bros. ujawniło od razu, że planuje także wydanie bardziej rozbudowanych edycji w przyszłym roku. Edycja Ultimate Collectors 'Edition 4K UHD zawierająca kinowe i rozszerzone wersje wszystkich sześciu filmów wraz z dodatkami z poprzednich edycji i co istotne, nowymi materiałami, a także zremasterowanymi wersjami na Blu-ray zadebiutuje latem 2021 roku. Kilka miesięcy później, jesienią przyszłego roku z okazji 20. rocznicy premiery filmu „Drużyna Pierścienia” do sklepów trafi z kolei jubileuszowe wydanie z trylogią „Władcy Pierścieni”, w którym zremasterowana trylogia trafi na Blu-ray w kinowych i rozszerzonych wersjach.
https://filmozercy.com/wpis/trylogie-wl ... -preordery

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#426 Post autor: Adam » pn paź 12, 2020 15:09 pm

po to żeby wyciągać kasę, dlatego poczeka się na finalne, do tego te najbardziej wypasione.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#427 Post autor: lis23 » pt lis 20, 2020 21:16 pm

Sprawdzam, czy są już jakieś recki i opisy zawartości tych wydań 4K obu trylogii ale jeszcze cicho. Póściłem sobie 'Drużynę Pierścienia" z BD na odtwarzaczu UHDBD i choć widać, że film ma już na karku te prawie dwadzieścia lat, to z upscalingiem do 4K nadal wygląda to dosyć dobrze, a przecież pierwsza część miała na BD najsłabszą jakość. Jestem ciekaw, ile natywna rozdzielczość 2160p i HDR poprawią obraz w tych filmach i czy w ogóle?

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#428 Post autor: swordfish » ndz lis 22, 2020 00:57 am

Adam pisze:
pn paź 12, 2020 15:09 pm
po to żeby wyciągać kasę, dlatego poczeka się na finalne, do tego te najbardziej wypasione.
Peter Jackson tak jak Ridley Scott w "Blade Runner" czy Coppola w "Apocalypse Now" i w "Godfather III" może wielokrotnie przemontowywać, dodawać sceny, robić dokrętki (sic!) i wypuszczać kolejne Director's Cut czy Ultimate Version. Potem tłumaczyć się, że wytwórnia nie chciała dopuścić jego pomysłu i za bardzo ingerowała w jego materiał. On teraz jak bohater niesie Św. Gralla dla fanów Trylogii i daje im dodatkowe 3 minuty nigdy wcześniej nie prezentowane. Po kilku latach kolejne dwie minuty, potem nagle wyczaruje nowe 10 minut itd.
Teraz w 4K, potem w 8K, w 16K ...

Awatar użytkownika
Gieferg
Asystent orkiestratora

#429 Post autor: Gieferg » ndz lis 22, 2020 17:55 pm

Może, ale jakos tego nie robi. Zaraz po premierze wersji kinowych wszystkich sześciu filmów wychodziły tylko Extended, które były niejako z góry zapowiedziane i każdy wiedział, że będą. Od tamtej pory nie doszły żadne sceny wycięte więc nie wiem do czego pijesz.
Muzyka filmowa na Filmożercach

Want list: Tyler - (John) Rambo / Silvestri - Avengers

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#430 Post autor: lis23 » ndz lis 22, 2020 19:18 pm

Trochę szkoda, że nie doszły bo w sieci jest opis wyciętych scen z trylogii i mogliby je dodać chociaż w dodatkach.
Niepokój może budzić fakt, że teraz wychodzi jedna wersja 4K, potem na wakacje druga w jesienią kolejna z okazji 20 lecia filmu ...
16K już nie będzie, 8K to maks dla filmu, zwłaszcza starego, chyba wszystkie filmy nagrane na taśmie można odtwarzać max w 8K.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#431 Post autor: Adam » śr gru 02, 2020 21:47 pm

Są już pierwsze obszerne recenzje 4K LOTRa na najwazniejszych portalach - tym razem nie było oszustwa jak w Disneyu i Lucasfilmie. świetna, prawdziwa restoracja, świetny obraz i prawdziwe 4k, poprawione efekty na dzisiejszą technikę (bez zmieniania/wycinania/dodawania scen). teraz tylko czekać ponad pół roku na tą bardziej wypasioną edycje 8)

dokument o restoracji:

youtu.be/yn21u6j6Ywc
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#432 Post autor: lis23 » czw gru 03, 2020 14:29 pm

No właśnie - ja zamówiłem to wydanie ale boli, że brak jest dodatków ... Teraz ciekawe, które wydanie będzie kompletne? To letnie czy jesienne? Jakie będą dodatki? Jeśli te same co wcześniej to kij z nimi, mam w wersji rozszerzonej DVD i Blu-Ray ( niestety, dodatki też na DVD ), jeśli będzie coś nowego, niewykorzystane sceny i przeniosą to na 4K lub chociaż na BD to będzie warte zakupu.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#433 Post autor: Adam » czw gru 03, 2020 14:57 pm

zakup wg mnie teraz to frajerstwo.

Lato 2021 - Ultimate Collectors Edition - wszystkie 6 filmów w jednym paku i nowe bonusy.

Tylko tyle podali oficjalnie. Więc pewnie lipiec/sierpień. Owszem, nie piszą jeszcze jakie dodatki, ale na pewno będzie coś nowego w stosunku do aktualnych wydań - chocby jakiś dokument o restoracji itp - no i na pewno pudełko będzie wypasione, bo to jednak będzie obszerny pakunek no i napis Collectors zowowiązuje :)

Jackson mówi wyżej w tym filmiku że nie będzie zmian filmów, więc jeśli będą usunięte sceny, to tylko w dodatkach. W wydanych teraz nie ma zmian. To nie Lucas i Stara Trylogia :P Tak czy siak, zawsze lepiej kupic bardziej wypasione wydanie. To teraz, to przecież tylko golasy.

No ale Lisu, Warner liczy na takich konsumentów jak Ty, którzy zamówili teraz, a potem znów wydadza kasę na kolekcjonerke :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#434 Post autor: lis23 » czw gru 03, 2020 15:15 pm

Wiesz, ja jeszcze nie kupiłem, tylko zamówiłem i nie muszę odbierać ;) Poza tym, na forum "Filmożercy" nie są jednak zadowoleni z jakości obrazu.

Awatar użytkownika
Gieferg
Asystent orkiestratora

#435 Post autor: Gieferg » czw gru 03, 2020 15:18 pm

świetna, prawdziwa restoracja, świetny obraz i prawdziwe 4k
Ten świetny obraz i "prawdziwe 4K" od FullHD na screenach porównawczych różni się tylko kolorami (w Drużynie, bo wyeliminowali ten teal). Tak więc sorry, Winnetou, dalej czekam na coś, co mnie skłoni do przesiadki na 4K (myślałem, że może LOTR przesądzi sprawę, ale nic z tego).
Muzyka filmowa na Filmożercach

Want list: Tyler - (John) Rambo / Silvestri - Avengers

ODPOWIEDZ