POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#391 Post autor: hp_gof » śr gru 17, 2014 00:03 am

No dobra, ale w tym przypadku nie chodzi o polskie akcenty, tylko o polski sukces. Całkowicie zasłużony. Ja byłem w kinie i od pierwszego kadru film mi się podobał. Kwestia gustu. No ale skoro wzgardzacie plumkaniem, to jak macie się zachwycić subtelnym kinem :P Nie, żebym na Was wrzucał, ale po prostu mówię: inna wrażliwość.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#392 Post autor: Wawrzyniec » śr gru 17, 2014 00:12 am

hp_gof pisze: Nie, żebym na Was wrzucał, ale po prostu mówię: inna wrażliwość.
O wypraszam sobie :P Ja jestem bardzo wrażliwy. Zresztą dopiero co wspominałem jak się wzruszam na niektórych filmach. I dopiero co ubolewałem, że inni nie są tak wrażliwi jak ja i nie doceniają pięknego motywu lotu do w kosmos za ukochaną z akompaniamentem pięknej muzyki. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#393 Post autor: hp_gof » śr gru 17, 2014 00:44 am

Napisałem: INNA wrażliwość, a nie BRAK wrażliwości! :roll: Owszem, wzruszasz się, jak leci ckliwy motyw, ale jak jest plumkanie, to na Ciebie to nie działa ;) U mnie odwrotnie. A w zasadzie to u mnie i jedno i drugie ;)

hp_gof

#394 Post autor: hp_gof » śr gru 17, 2014 13:08 pm

Serio w Niemczech ten film nie ma żadnych ograniczeń wiekowych?

Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#395 Post autor: Koper » śr gru 17, 2014 18:26 pm

hp_gof pisze:Napisałem: INNA wrażliwość, a nie BRAK wrażliwości! :roll: Owszem, wzruszasz się, jak leci ckliwy motyw, ale jak jest plumkanie, to na Ciebie to nie działa ;) U mnie odwrotnie. A w zasadzie to u mnie i jedno i drugie ;)
A co ma do rzeczy wrażliwość z niedoróbkami technicznymi, powtarzaniem wątku z "Pokłosia" i historyjką prostą jak drut? :P
A teraz jeszcze "Ida" dostała nagrodę Parlamentu Europejskiego "za zachęcanie w szczególny sposób do dyskusji o wartościach istotnych dla Unii Europejskiej"... WTF? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#396 Post autor: hp_gof » śr gru 17, 2014 19:05 pm

No ja tych niedoróbek nie dostrzegłem, wizualnie jest żyleta, dźwiękowo wszystko zrozumiałe, poza tym zbyt wiele dialogów nie ma. Scenariusz do Idy był napisany już dość dawno, zresztą najpierw ten pierwotny scenariusz dostał jakąś nagrodę, potem do realizacji filmu go poprawiali, więc myślę, że to zbieg okoliczności z tym Pokłosiem. Na pewno nikt nie myślał: zróbmy remake Pokłosia! :P A co do historyjki - a co, nie może być prosta? Musi być pojebana logicznie jak filmy Nolana i pełna akcji? :P (nie zaczynajcie offtopu)
Film jest o poszukiwaniu własnej tożsamości, a to temat na czasie, więc argumentacja PE nie jest jakaś z dupy kompletnie ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#397 Post autor: Koper » śr gru 17, 2014 20:39 pm

hp_gof pisze:Film jest o poszukiwaniu własnej tożsamości, a to temat na czasie, więc argumentacja PE nie jest jakaś z dupy kompletnie ;)
To mogli Nolanowi dać bo o miłości zrobił. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#398 Post autor: Templar » śr gru 17, 2014 21:54 pm

hp_gof pisze:dźwiękowo wszystko zrozumiałe, poza tym zbyt wiele dialogów nie ma.
Tak, oczywiście, a ludzie są głusi, akurat ostatnio znowu rozgorzała dyskusja o tym jak chujowe udźwiękowienie mają polskie filmy i właśnie głównym przykładem jest Ida:

http://www.wykop.pl/link/2281188/czy-zd ... h-filmach/

chcesz mi powiedzieć, że wszyscy ci ludzie się mylą i tak naprawdę są głusi, a z udźwiękowieniem filmu wszystko jest OK? Plaża proszę :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#399 Post autor: Paweł Stroiński » śr gru 17, 2014 22:12 pm

To dziwne, że tego filmu nie dali do postprodukcji we Francji, jak to często u nas robili z prestiżowymi produkcjami, zwłaszcza, że przecież Pawlikowski pracował głównie zagranicą i tak naprawdę to jego pierwsza fabuła w kraju!

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#400 Post autor: Koper » śr gru 17, 2014 23:42 pm

Najlepsze, że filmy z czasów PRLu nie mają zupełnie tego problemu.
Ale polscy filmowcy się rozwijają tak samo jak kolejarze. :P PKP powoli udaje się na niektórych trasach wrócić do najlepszych czasówek z dawnych lat (osiąganych wtedy bez żadnych tam srendolino:P) to może i przyjdzie dzień, gdy nasi filmowcy nagrają dobrze dźwięk. :D

hp_gof

#401 Post autor: hp_gof » pn sty 05, 2015 15:05 pm

:mrgreen:

Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#402 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 05, 2015 16:29 pm

Niedawno zapoznałem się z krótką opinią Mefisto o "Idzie". I wynika z niej, że Ida sporo idzie w Idzie. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#403 Post autor: Templar » pt sty 09, 2015 15:08 pm

Pani z przedszkola

Ale gówno, chyba najgorszy polski film od czasu "Kac Wawy", komedia w której nie ma ani jednej śmiesznej sceny, no chyba, że was bawi głośno wypowiedziane "kurwa mać" na ekranie albo cała masa idiotycznych rozmów o seksie. Zastanawiam się jak takie aktorki jak Kulesza czy Janda zgodziły się w tym zagrać, chyba scenariusza wcześniej nie czytały. Ledwo wytrzymałem do końca, w sumie byłem ostatnią osobą na sali kinowej, której to się udało, bo już w połowie filmu reszta osób wyszła :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#404 Post autor: Adam » pt sty 09, 2015 16:11 pm

ee? nie zgadzam sie. to jest komedia ale raczej czarna. lata świetlne za produkcjami z Szycem czy Karolakiem. można obejrzeć i siary nie ma. choć wiadomo że to nie poziom Kilera czy Chłopaków.
#FUCKVINYL

Templar

#405 Post autor: Templar » pt sty 09, 2015 16:23 pm

Czarną komedią i to dobrą to był Rewers, a to jest zwykły, kiepski dramat obyczajowy i wiele mu do produkcji z Szycem i Karolakiem nie brakuje, prawdę mówiąc to jedynie dużo lepsza obsada aktorska ratuje ten film, głównie Janda.

ODPOWIEDZ