POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#211 Post autor: Templar » czw paź 17, 2013 23:24 pm

A Papusza to zawiera coś nowego z muzyki, czy tylko oryginalne "Harfy Papuszy" wstawione? Bo w jednym miejscach, czytałem, że tylko to, a z drugiej wypowiedź Krauze:

– Liczymy też, że wyjdzie muzyka Janka Kantego Pawluśkiewicza, przede wszystkim „Harfy Papuszy”, pierwsza na świecie opera w języku romskim, oparta na wierszach Papuszy – dodaje Joanna Kos-Krauze. Fragmenty „Harf” można usłyszeć w filmie, który prawie w ogóle nie cytuje poezji, bo sam jest jak poemat.

No i czy chodzi o to, że są fragmenty i coś nowego, czy, że te fragmenty stanowią całość? :P Choć te "przede wszystkim" sugeruje, że coś jeszcze jest. A tak w ogóle "Harfy" były przecież wydane i są nawet na iTunesie dostępne :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#212 Post autor: Kaonashi » czw paź 17, 2013 23:28 pm

Na Spotify też są Harfy. Może sobie nawet obadam co nieco :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#213 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:28 pm

Templar pisze:przede wszystkim „Harfy Papuszy”, pierwsza na świecie opera w języku romskim, oparta na wierszach Papuszy
szkoda nie że w suahili :P tyle w temacie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw paź 17, 2013 23:29 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

Templar

#214 Post autor: Templar » czw paź 17, 2013 23:29 pm

A i jeszcze do Adama, bo mówi, że tylko muza źródłowa jest, "Harfy" są autorstwa kompozytora, oparte na poematach Papuszy, tylko, że to ogólnie miało premierę prawie 10 lat temu :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#215 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:29 pm

no więc o tym mówię że muza źródłowa. drugi Mykietyn cwaniak :? wyciąga kotlety z szafy i wstawia do filmu i za to nagrody daja. nie pierwszy raz taki fail jest u nas.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#216 Post autor: Kaonashi » czw paź 17, 2013 23:31 pm

Adam pisze: drugi Mykietyn cwaniak :?.
A tak a propos słyszałem go w Wałęsie. No mega score z mega rolą w filmie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#217 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:32 pm

pewnie mu znów nagrodę dadzą za 5 min muzy wyciągniętej z szafy :P
#FUCKVINYL

Templar

#218 Post autor: Templar » czw paź 17, 2013 23:34 pm

Adam pisze:no więc o tym mówię że muza źródłowa. drugi Mykietyn cwaniak :? wyciąga kotlety z szafy i wstawia do filmu i za to nagrody daja. nie pierwszy raz taki fail jest u nas.
Horner (i nie tylko) tak robi od 20 lat i nikt problemu nie widzi, także nie wiem o co Ci chodzi :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#219 Post autor: Kaonashi » czw paź 17, 2013 23:35 pm

Tyle że akurat w przypadku Papuszy to trochę inna sprawa. No trudno, żeby pisał nową operę. A premiera tejże opery na pewno była jednym z wiekszych wydarzeń związanych z jej tworczością, więc wykorzystanie tych kawałków jakoś mnie nie dziwi.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#220 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:35 pm

nie w tym rzecz. jest róznica między muzyką pisaną specjalnei do filmu, a wyciąganiu sobie z szafy swojej symfonii sprzed 10 lat, albo muzyki z niewydanych utworów grechuty, nazwyaniem to nowym scorem specjalnie napisanym do filmu i dostawaniem za to nagrody. Horner jak wyciąga coś z szafy, to wyciąga coś co wczesniej napisał specjalnei do filmu, i to edytuje. jakoś nie słyszałem by swój koncert na puzon (czy cokolwiek innego) wyciągał i dał do scoru.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#221 Post autor: Kaonashi » czw paź 17, 2013 23:37 pm

A że nagrody mu dają to już głupota jury, a nie Pawluśkiewicza.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#222 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:37 pm

a czy ja mówię że jego :P
#FUCKVINYL

Templar

#223 Post autor: Templar » czw paź 17, 2013 23:40 pm

A właśnie, napisałem, że premiera była prawie 10 lat temu, a chodziło mi rzecz jasna o prawie 20 lat temu :P

Mnie tylko ciekawi, czy coś jeszcze nowego jest w tym filmie, szczególnie czy jest jakaś muzyka czysto instrumentalna, bez żadnych śpiewów. A tych "Harf" to ja nie słuchałem całości, ale niektóre kawałki, szczególnie te, które były np. w zwiastunie filmu bardzo fajne, także ja tam nie mam nic przeciwko wykorzystaniu tego :P
Adam pisze:nie w tym rzecz. jest róznica między muzyką pisaną specjalnei do filmu, a wyciąganiu sobie z szafy swojej symfonii sprzed 10 lat, albo muzyki z niewydanych utworów grechuty, nazwyaniem to nowym scorem specjalnie napisanym do filmu i dostawaniem za to nagrody. Horner jak wyciąga coś z szafy, to wyciąga coś co wczesniej napisał specjalnei do filmu, i to edytuje. jakoś nie słyszałem by swój koncert na puzon (czy cokolwiek innego) wyciągał i dał do scoru.
No nie wiem, chyba lepiej wyciągnąć "Harfy Papuszy" i wstawić je do "Papuszy", niż wyciągnąć "Bravehearta" i wstawić go do "Cristiady" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#224 Post autor: Kaonashi » czw paź 17, 2013 23:46 pm

Adam pisze:
Templar pisze:przede wszystkim „Harfy Papuszy”, pierwsza na świecie opera w języku romskim, oparta na wierszach Papuszy
szkoda nie że w suahili :P tyle w temacie :mrgreen:
Zacząłem sluchać. Dobre :!:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#225 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:47 pm

jak mi ktoś odseparuje muze od słów to chętnie :)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ