Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje
- WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
- Kontakt:
Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje
No co ? Tapatalk mi dodał automatycznie ten "podpis"
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Można to wyłączyć, choć nei wiem, czy jest cel.
- WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
- Kontakt:
Zawsze to wypierniczam, bo to głupie.
Wczoraj przywracałem ustawie ia fabryczne na tel i po instalacji apki zapomniałem zmienić na "brak" w podpisie .
Wracając do steelbook to przy takim klasyku warto kupić oddzielnie, ale już słyszałem, że jednak wychodzi PL wersja tego filmu u nas w steelbooku czy zwykłym pudełku.
Wczoraj przywracałem ustawie ia fabryczne na tel i po instalacji apki zapomniałem zmienić na "brak" w podpisie .
Wracając do steelbook to przy takim klasyku warto kupić oddzielnie, ale już słyszałem, że jednak wychodzi PL wersja tego filmu u nas w steelbooku czy zwykłym pudełku.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Ja też, dlatego cały czas waham się, czy zakupić tv SUHD. Nie wiem też, czy jak podłączy się pod taki tv odtwarzacz BD/UHDBD, to czy można wyłączyć/ominąć telewizyjny upscaling? Ponoć w odtwarzaczu UHDBD Samsunga można w menu wybrać rozdzielczość UHD dla wszystkich materiałów i może w ten sposób omija się tv? Z tego co słyszałem, np. PS4 pd takim tv uruchamia film z płyty BD w 1080p i dopiero tv podbija rozdziałkę do UHD, więc to taka prowizorka ...Krzysiek pisze:
Wolałbym obraz skalowany przez odtwarzacz lub amplituner a nie przez tv

WhiteHussar - Mają tam jakieś inne filmy nie wydane w Polsce z polskimi napisami? Np. "Królestwo Niebieskie" w wersji reżyserskiej, lub niewydane klasyki Disneya?
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- lis23
Wkurzyły mnie te remastery, gdyż w końcu udało mi się skompletować wszystkie studyjne albumy Collinsa (Gabriela też0 na CD, a tu, od nowa ... Poza tym, zawartość drugiej płyty, przynajmniej w przypadku tej pierwszej płyty, trochę rozczarowuje. Obecnie są już remastery wszystkich albumów Collinsa, ale na razie trochę mi szkoda kasy - ewentualnie wezmę "Testify" bo coś mi się stało z oryginałem.Krzysiek pisze:
a u mnie w CD leci właśnie krążek "Face Value" w wydaniu po remasterze (2CD). Świetny dźwięk, rewelacyjna płyta
http://wybieramkulture.pl/phil-collins- ... -reedycja/
Aha, Collins zapowiedział ponoć powrót na scenę i nowy album, ale może znów mu się odwidziało?

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
- Kontakt:
Królestwo Niebieskie nie ma wersji PL, bo juz kiedyś sprawdzałem. O filmach Disneya nic nie wiem
- Krzysiek
- Nominacja do odkrycia roku
Materiałów u nas w rozdzielczości UHD jak na lekarstwo, płyt o których pisałeś na maila (4K lub dodatkowo HDR) choćby z polskimi napisami - kilka.lis23 pisze:Ja też, dlatego cały czas waham się, czy zakupić tv SUHD. Nie wiem też, czy jak podłączy się pod taki tv odtwarzacz BD/UHDBD, to czy można wyłączyć/ominąć telewizyjny upscaling? Ponoć w odtwarzaczu UHDBD Samsunga można w menu wybrać rozdzielczość UHD dla wszystkich materiałów i może w ten sposób omija się tv? Z tego co słyszałem, np. PS4 pd takim tv uruchamia film z płyty BD w 1080p i dopiero tv podbija rozdziałkę do UHD, więc to taka prowizorka ...Krzysiek pisze:
Wolałbym obraz skalowany przez odtwarzacz lub amplituner a nie przez tv![]()
WhiteHussar - Mają tam jakieś inne filmy nie wydane w Polsce z polskimi napisami? Np. "Królestwo Niebieskie" w wersji reżyserskiej, lub niewydane klasyki Disneya?
Pisałem to już Tobie na maila..... W przypadku firmy Samsung istnieje na 95% prawdopodobieństwo, iż zarówno w TV jak i w odtwarzaczu zastosowali ten sam układ skalujący....
Po to jest skaler obrazu by skalował w góre to co jest podane. Czyli jeśli włożysz do takiego odtwarzacza (obojętnie jakiej firmy) płytę to w menu powinna być obcja albo automatycznego skalowania albo ręcznego załączenia.
A jak Ci ma PS4 przeskalować obraz do wyższej rozdzielczości skoro nie ma układu UHD? Sygnał z konsoli idzie na tv i tam jest przeskalowany.
- lis23
Czyli, Twoim zdaniem, nieważne, czy film przeskaluje odtwarzacz, czy tv, efekt będzie taki sam?Krzysiek pisze:
Materiałów u nas w rozdzielczości UHD jak na lekarstwo, płyt o których pisałeś na maila (4K lub dodatkowo HDR) choćby z polskimi napisami - kilka.
Pisałem to już Tobie na maila..... W przypadku firmy Samsung istnieje na 95% prawdopodobieństwo, iż zarówno w TV jak i w odtwarzaczu zastosowali ten sam układ skalujący....
Po to jest skaler obrazu by skalował w góre to co jest podane. Czyli jeśli włożysz do takiego odtwarzacza (obojętnie jakiej firmy) płytę to w menu powinna być obcja albo automatycznego skalowania albo ręcznego załączenia.
A jak Ci ma PS4 przeskalować obraz do wyższej rozdzielczości skoro nie ma układu UHD? Sygnał z konsoli idzie na tv i tam jest przeskalowany.
Filmy UHDBD zaczęły się pojawiać w sierpniu w Polsce - niestety, starsze tytuły będą przerzucane z BD i tylko nowe tytuły będą na prawdę w 4K.
Pojawiła się ciekawa i bardzo droga (800 dolarów) zapowiedź wydania wszystkich filmów Jacksona, których akcja toczy się w Śródziemiu:

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Michał Turkowski
- Zdobywca nieistotnych nagród
Teraz pytanie jakość będzie lepsza niż wcześniejsze Blu ray ? I czy wreszcie poprawili ten zielony filtr który masakruje obraz rozszerzonego Blu ray z Drużyną ? Czy transfery są te same co poprzednie wydania?lis23 pisze: Pojawiła się ciekawa i bardzo droga (800 dolarów) zapowiedź wydania wszystkich filmów Jacksona, których akcja toczy się w Śródziemiu:
Lepiej chyba poczekać na 4K z rozszerzonymi LOTRami...
A cena to jakieś wariactwo...
- WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
- Kontakt:
Wow! Fajny ten zestaw, ale stanowczo ZA drogi
- lis23
Zważywszy na ilość płyt (Hobbity po cztery a Władca po sześć płyt) to istnieje prawdopodobieństwo, że wersja UHD też się tu znajduje, bo inaczej po co wydawali by to ponownie, skoro na rynku są jeszcze poprzednie wydania?Michał Turkowski pisze:
Teraz pytanie jakość będzie lepsza niż wcześniejsze Blu ray ? I czy wreszcie poprawili ten zielony filtr który masakruje obraz rozszerzonego Blu ray z Drużyną ? Czy transfery są te same co poprzednie wydania?
Lepiej chyba poczekać na 4K z rozszerzonymi LOTRami...
A cena to jakieś wariactwo...
Co do jakości to ten zielony filtr miał być artystycznym zamysłem operatora, który już nie żyje, więc albo nie będą chcieli weń ingerować, albo wręcz przeciwnie - na dwoje babka wróżyła

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Michał Turkowski
Problem polega na tym że nikt tego oficjalnie nie potwierdziłlis23 pisze:o inaczej po co wydawali by to ponownie, skoro na rynku są jeszcze poprzednie wydania?
Co do jakości to ten zielony filtr miał być artystycznym zamysłem operatora, który już nie żyje, więc albo nie będą chcieli weń ingerować, albo wręcz przeciwnie - na dwoje babka wróżyła

Ja podejrzewam że prawda leży pośrodku - być może chcieli tylko niektóre tylko sceny zmodyfikować a jakoś poszło na cały film.
Zerknij lisie, przecież to masakra jest - ten filtr rujnuje wszystkie sceny, gdzie obraz powinien być soczysty, barwny - przecież znika niemal kompletnie błękit nieba jak np. w Shire
https://www.youtube.com/watch?v=Vwcm-73kZE8
Ten zestaw jest powieleniem poprzednich, skoro nawet dodatki z LOTRa są na DVD. Tylko zmieniają po raz kolejny design i dodają następne świecidełka. Ja pozostaję przy moich rozszerzonych DVD LOTRa. Ale mogliby wznowić complete'y score'u 

- Michał Turkowski
No, rozszerzone DVD Drużyny nie ma tej makabrycznej zielonej barwyhp_gof pisze:Ten zestaw jest powieleniem poprzednich, skoro nawet dodatki z LOTRa są na DVD. Tylko zmieniają po raz kolejny design i dodają następne świecidełka. Ja pozostaję przy moich rozszerzonych DVD LOTRa. Ale mogliby wznowić complete'y score'u

- lis23
Szczerze? Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza. Może dlatego, że przywykłem już do trybu wyświetlania obrazu "film" w tv, który jest najlepszym trybem i który też ma zbliżoną kolorystykę. Bardziej drażni mnie rzucające się w oczy ziarno widoczne na wersji BD. Wersja DVD nie ma tej zielonej kolorystyki, ale ona już na DVD nie wyglądała perfekcyjnie, tzn. musiałem przyciemniać obraz żeby nie widzieć pixeli na obrazie (najczęściej ciemne tło). Z drugiej strony, oglądałem ostatnio drugą część nowego "Star Treka" na BD i na stop klatce, obok ziarna też widać pixele, artefakty, co mnie negatywnie zaskoczyło.Michał Turkowski pisze:
Zerknij lisie, przecież to masakra jest - ten filtr rujnuje wszystkie sceny, gdzie obraz powinien być soczysty, barwny - przecież znika niemal kompletnie błękit nieba jak np. w Shire
https://www.youtube.com/watch?v=Vwcm-73kZE8
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John