Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

#181 Post autor: WhiteHussar » pn lis 02, 2015 22:17 pm

Kolekcja się powiększa.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#182 Post autor: WhiteHussar » wt lis 17, 2015 11:26 am

Ostatni zakup w tym roku :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#183 Post autor: lis23 » wt lis 17, 2015 20:40 pm

Heh, ja dziś odebrałem swoją Bitwę Pięciu Armii w wersji rozszerzonej - 3xBD.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#184 Post autor: hp_gof » wt lis 17, 2015 21:15 pm

Z tego co czytałem, to nie ma w rozszerzonym wydaniu Bitwy Pięciu Armii żadnego dodatku o muzyce :( Czyli wychodzi na to, że był tylko jeden w części drugiej i tyle.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#185 Post autor: lis23 » wt lis 17, 2015 23:37 pm

Za to jest w dodatkach sporo scen, których nie ma nawet w EE ... porażka.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#186 Post autor: lis23 » ndz cze 19, 2016 00:40 am

Na razie doszły mi:

"Gwiezdne Wojny Epizod VII Przebudzenie Mocy"
"W Głowie się nie mieści"
"Zwierzogród"

Co ciekawe, "Zootopia" to pierwszy film Disneya, który ma obraz z czarnymi pasami u góry i u dołu ekranu - "Frozen" ma format 2.24:1, a "Zootopia" ma 2.39:1 (panoramiczny).

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#187 Post autor: Adam » śr lip 06, 2016 15:42 pm

Obrazek

po raz pierwszy na blu wychodzi w całości serial Miami Vice - będzie miał zremasterowany obraz w jakości HD 1080p, format 4:3 (w takim formacie był nakręcony i słusznie zostawili to bez zmian, żeby nie ucinać nakręconego materiału), i dźwięk Dolby Digital 5.1.

Do tego potwierdzono, że wszystkie odcinki w boxie będą miał kompletną ścieżkę dźwiękową, taką jak miał oryginalnie serial (w późniejszych latach niektóre wydania DVD, w tym gazetowe, a szczególnie transmisje w światowych TV, nie miały sporej części piosenek z powodów licencyjnych i odcinki były wybrakowane, tzn w niektórych scenach po prostu nie było piosenek, które tam były w oryginale).

Jakość video będzie fenomenalna - wrzucono przykładowy screen wersji DVD (która była wydana u nas i którą mam) i ten sam screen po remasterze do HD 1080p. Robi wrażenie:

DVD:
Obrazek

BLU-RAY:
Obrazek

Premiera 4.10.2016 w USA. Box będzie kosztował 100$, 20 płyt BR, nie będzie napisów i tylko Region A (ale jak ktoś ma odtwarzacz Region-Free to go to nie interesuje).
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#188 Post autor: lis23 » śr lip 06, 2016 23:54 pm

Co do piosenek to w jednym z odcinków gra Phil Collins i w tle leci chyba "In the Air Tunight". ;)
"Miami Vice" to fajny serial (choć ja go już pamiętam piąte przez dziesiąte, jak "Crime Story") ale jeśli idzie Dona Johnsona to bardziej mi przypadł do gustu "Nash Bridges".

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#189 Post autor: Krzysiek » pt lip 08, 2016 22:13 pm

Adam pisze:Obrazek

po raz pierwszy na blu wychodzi w całości serial Miami Vice - będzie miał zremasterowany obraz w jakości HD 1080p, format 4:3 (w takim formacie był nakręcony i słusznie zostawili to bez zmian, żeby nie ucinać nakręconego materiału), i dźwięk Dolby Digital 5.1.

Jakość video będzie fenomenalna - wrzucono przykładowy screen wersji DVD (która była wydana u nas i którą mam) i ten sam screen po remasterze do HD 1080p. Robi wrażenie:

Premiera 4.10.2016 w USA. Box będzie kosztował 100$, 20 płyt BR, nie będzie napisów i tylko Region A (ale jak ktoś ma odtwarzacz Region-Free to go to nie interesuje).
I co więcej napisać?? 100$ za 20 płyt... u nas to by kosztowało grubo powyżej 1 tys zł. Jakość faktycznie powala i koncepcja - zostawić oryginalny format obrazu :D
Za to w Polsce trzeba się "wysilić" i wpaść na poroniony pomysł by "Alternatywy 4" czy "Stawkę..." wydać w 16:9. Do tego transfer na Blu jakby z płyt DVD. Zastanawiam się, czy jeśli ktoś ma w miarę nowszy sprzęt z nowymi procesorami obrazu, to czy oglądając te filmy z DVD na LCDku ich jakość w odbiorze bezpośrednim nie będzie lepsza niż to co zapisano na płytach Blu.... Oglądać "Chłopów" w 16:9 to kara za grzechy :twisted: . Będę to musiał sprawdzić u kogoś.....

Teraz trzeba mieć nadzieję aż ktoś pokusi się o wydanie kompletnej muzy....

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#190 Post autor: lis23 » pt lip 08, 2016 23:11 pm

Krzysiek pisze:Zastanawiam się, czy jeśli ktoś ma w miarę nowszy sprzęt z nowymi procesorami obrazu, to czy oglądając te filmy z DVD na LCDku ich jakość w odbiorze bezpośrednim nie będzie lepsza niż to co zapisano na płytach Blu.... Oglądać "Chłopów" w 16:9 to kara za grzechy :twisted: . Będę to musiał sprawdzić u kogoś.....
Ponoć nowe tv SUHD świetnie upscalują nie tylko Blu-Ray ale nawet DVD, ale ile w tym prawdy?

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#191 Post autor: Krzysiek » sob lip 09, 2016 22:31 pm

lis23 pisze:Co do piosenek to w jednym z odcinków gra Phil Collins i w tle leci chyba "In the Air Tunight". ;)
"Miami Vice" to fajny serial (choć ja go już pamiętam piąte przez dziesiąte, jak "Crime Story") ale jeśli idzie Dona Johnsona to bardziej mi przypadł do gustu "Nash Bridges".
a u mnie w CD leci właśnie krążek "Face Value" w wydaniu po remasterze (2CD). Świetny dźwięk, rewelacyjna płyta

http://wybieramkulture.pl/phil-collins- ... -reedycja/
lis23 pisze:Ponoć nowe tv SUHD świetnie upscalują nie tylko Blu-Ray ale nawet DVD, ale ile w tym prawdy?
Wolałbym obraz skalowany przez odtwarzacz lub amplituner a nie przez tv :|

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#192 Post autor: WhiteHussar » wt lip 12, 2016 17:20 pm

Dziś wreszcie dotarła przesyłka z Czech. Jakimś cudem, niedaleko naszej granicy da się wydać większość filmów w tamtejszej wersji językowej + wersję sąsiadów. Teraz czekam na Szeregowca Ryana, Skazani na Shawshank, Zielona Mila, Cast Away czy wiele innych klasyków...

Przesyła była zapakowana do tego stopnia, że otwierałem ją około 5 min. Ogromny plus za to!
Paczka wysłana 8 lipca i dziś dotarła: drugi plus ( przy stosunkowo małej cenie za KURIERA )
Polecam FILMARENA

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#193 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 14, 2016 20:24 pm

WhiteHussar pisze:Dziś wreszcie dotarła przesyłka z Czech.
Wszystko rozumiem, ale czeskich napisów na pudełku to bym chyba nie zdzierżył. :)

Perełka w skromnej kolekcyjce. Ciekawe, że w przypadku odcinków z Praedem z obcych wersji językowych jest tylko polska (głos + tekst). Odcinki z Connerym tylko po angielsku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#194 Post autor: WhiteHussar » czw lip 14, 2016 20:25 pm

Będzie steelbook

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#195 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 14, 2016 20:36 pm

WhiteHussar pisze:Będzie steelbook
RH? Jeszcze jednego nie sprzedali.
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
Ke? :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

ODPOWIEDZ