To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » pn gru 27, 2010 20:17 pm
Koper pisze:A ja sobie wyobrażam, ba, nawet obejrzałem wszystkie w wersji z napisami.
Wersje z napisami to masakra. Zamiast oglądać śledzi się tekst.
Bez lektora dużo bardziej można docenić świetną grę kilku aktorów, zwłaszcza tego, który grał Szeryfa.
Szeryf świetny. W ogóle dobra obsada.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Bucholc Krok pisze:Wersje z napisami to masakra. Zamiast oglądać śledzi się tekst.
Polecam naukę języków obcych albo kurs szybkiego czytania.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Paweł Stroiński
- Ridley Scott
-
Kontakt:
autor: Paweł Stroiński » wt gru 28, 2010 02:00 am
bladerunner pisze:Turek pisze:Ja bardzo lubię lektora z Kevina - czyta dowcipnie i z wyczuciem. I bardzo lubię też lektora, który czytał Szklaną Pułapkę na Polsacie a w TVN Szeregowca Ryana i Kompanię Braci. Charakterystyczny głos, bardzo taki pasujący do tych filmów. Nie pamiętam jego nazwiska...
Może Gudowski?
Szklana Pułapka, Ryan i Kompania to Jarek Łukomski.
Kevina nie widziałem tak dawno, że nie jestem w stanie powiedzieć.
-
bladerunner
autor: bladerunner » wt gru 28, 2010 10:01 am
Paweł Stroiński pisze:bladerunner pisze:Turek pisze:Ja bardzo lubię lektora z Kevina - czyta dowcipnie i z wyczuciem. I bardzo lubię też lektora, który czytał Szklaną Pułapkę na Polsacie a w TVN Szeregowca Ryana i Kompanię Braci. Charakterystyczny głos, bardzo taki pasujący do tych filmów. Nie pamiętam jego nazwiska...
Może Gudowski?
Szklana Pułapka, Ryan i Kompania to Jarek Łukomski.
.
I Alieny. bardzo dobry lektor. Kevina chyba Piotr Borowiec.
-
Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
autor: Marek Łach » wt gru 28, 2010 12:04 pm
You Don't Know Jack
Bardzo ciekawy film o eutanazji. Film co prawda dość selektywny - skupia się bardziej na konftrontacji eutanazji z porządkiem prawnym, niż na etycznych rozważaniach na temat samej idei "wspomaganego samobójstwa". Stąd można odnieść wrażenie, że argumenty przeciwników nie są dostatecznie przedstawione i film jest stronniczy. Przydałaby się tu równowaga, przydałoby się ten wątek poruszyć, bo jest on ważniejszy niż walka sądowa o zmianę prawa. W każdym razie, o ile przez 3/4 filmu wydawać się może, że główny bohater ma rację, to pod koniec dostaje nieoczekiwany odpór ze strony wymiaru sprawiedliwości - nieznajomość prawa szkodzi, a to trzeba widzom przypominać. Szkoda, że twórcy skupili się bardziej na krytykowaniu metod Kevorkiana (eutanazje na tylnym siedzeniu vana, ze "skrzynką" na głowie), niż na dyskusji wokół samej idei, ale zdaję sobie sprawę, że wszystko naraz byłoby niewykonalne (pisałem kiedyś o tym esej, to temat-rzeka). Świetny Pacino nadaje wszystkiemu autentyczności. Warto obejrzeć.
-
Mystery
- James Horner
autor: Mystery » wt gru 28, 2010 15:23 pm
Produkcja HBO, więc trzeba zobaczyć

-
Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
autor: Marek Łach » wt gru 28, 2010 18:33 pm
A dzisiaj z kolei byłem w kinie na Iluzjoniście - bardzo przyjemna animacja, na dodatek ma jeden z najładniejszych scorów roku. Z tego co widzę Milan wydaje CD na początku stycznia, więc warto się zainteresować - szkoda tylko że na płycie początkowy utwór to piosenka, a nie instrumental z filmu.
-
Adam
- Jan Borysewicz
eee? Iluzjonista? A to nie taki score Glassa sprzed 3, 4 lat?
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Kryszard failuje w kwestii filmów jak Bladu w kwestii ocen scorów.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Adam
- Jan Borysewicz
ale co to za fail? Maras rzucił tytuł a ja zapytałem

i podałem przykład prawidłowy

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Fail, bo jak zwykle się nie orientujesz w temacie.
Mystery Man pisze:Robot Chicken Star Wars episode III dobre, raz lepiej, raz gorzej, ale w dużej mierze na poziomie, szczególnie akcja na stacji paliw
Najlepszy był dla mnie wątek tego mistrza Jedi z długą szyją, który ocalał masakrę, oraz Palpatine na ruchomych schodach ("-My Lord", "-Stormtrooper")

Akcja na stacji paliw też mocna.

Ale jednak poprzednie odsłony chyba ciut lepsze są. Zdecydowanie moimi faworytami jest motyw tego 'rysownika' z baru, któremu wskutek nieporozumienia Obi-Wan ucina rękę, oraz szkolenie z udawania bycia podduszanym.

-
Mystery
- James Horner
autor: Mystery » wt gru 28, 2010 21:56 pm
Skyline - ale kupa

Najlepsze były napisy końcowe: Producent Wykonawczy - Brian Tyler

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
LOL, zmiana fuchy?