Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje

#151 Post autor: lis23 » pn paź 27, 2014 14:49 pm

Jak to w końcu jest z animacjami Disneya na Blu-Ray? Czy to prawda, ze klasyczne animacje to tylko 720p?
Znalazłem takie coś na forum HDTV:
Jeśli chodzi o animacje klasyczne (rysunkowe) wszystkie filmy Król lew, Kubusie Puchatki czy starsze Pinokio, Królewna Śnieżka uważam, że wydawanie kasy na wersje blu-ray nie ma sensu, bo:

- to i tak są w przeważającej większości wersje 720 a nie 1080

- nie widać jakiejś oszałamiającej różnicy w odbiorze.

Dla ścisłości trzeba powiedzieć, że różnice są ponieważ materiał został z remasterowany, poprawione są delikatnie kolory, ale nie ma to większego znaczenia dla samej wartości filmu.

Trzeba po prostu mieć dobre DVD z upscalingiem albo lepiej odtwarzacz blu-ray i jest bardzo dobry obraz.
http://hdtvpolska.com/topic/33817-animacje-disneya/

ja osobiście widzę różnicę pomiędzy DVD a BD, wystarczy sobie puścić, np. " Dzwonnika z Notre Dame " na DVD a obok na BD. Na DVD obraz jest fatalny, nie sprawdzałem skalowanych animacji na odtwarzaczu BD ale wersja BD i tak oferuje lepsze kolory, czasem i lepszy dźwięk i w te 720p jakoś nie wieżę.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#152 Post autor: lis23 » sob lis 22, 2014 11:31 am

76: Hobbit Pustkowie Smauga Wersja Rozszerzona - 3XBD
77: Tańczący z Wilkami
78: Śpiąca Królewna

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#153 Post autor: Krzysiek » ndz lis 23, 2014 15:51 pm

Hobbit pięknie :) jeszcze się nie zebrałem by kupić 1 część a już druga wydana ech.....
"Tańczący..." zwykłe wydanie czy jakieś rozszerzone?

Przed chwilą przeczytałem też o takich wydaniach :mrgreen: i na to choćbym miał bank obrabować to kasę znajdę

http://poral.eu/kariera_nikodema_dyzmy.php

http://poral.eu/alternatywy_4.php

a na przystawkę

http://poral.eu/heat_1995.php

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#154 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lis 23, 2014 17:40 pm

Jak uwielbiam Heat także za sferę audiowizualną, zostawiam sobie na DVD, bo Mann wyciął parę ujęć, które lubię ("Ferocious, aren't I?").

Awatar użytkownika
Krzysiek

#155 Post autor: Krzysiek » ndz lis 23, 2014 18:55 pm

Nie miałem okazji jeszcze oglądać na Blu, ale szkoda by było jeśli jest tak jak piszesz. Na DVD też mam, ale raczej nie będę odsprzedawał za parę zł.
Natomiast sprawdziłem "Tańczącego z wilkami" i jak się okazuje, nadal nie wydali pełnej wersji. Cóż, niech zalega w magazynach :mrgreen:

Templar

#156 Post autor: Templar » ndz lis 23, 2014 19:25 pm

Krzysiek pisze:Przed chwilą przeczytałem też o takich wydaniach :mrgreen: i na to choćbym miał bank obrabować to kasę znajdę

http://poral.eu/kariera_nikodema_dyzmy.php

http://poral.eu/alternatywy_4.php
Kupiłem ostatnio obie pozycje, już jakiś czas temu informowałem o tych odnowionych Alternatywach 4, puszczali je niedawno na TVP HD, w końcu wydali na BD. Nie obejrzałem jeszcze całości, ale całkiem porządnie to odnowili, jest sporo ziarna, w niektórych scenach bardzo sporo, ale porównując to z tym co mieliśmy wcześniej to jakość i tak jest fenomenalna. Do tego 16:9 i nie, obraz nie został przycięty, kręcili to w takim formacie i wcześniej przycięli do 4:3. Na empik.com obie pozycje możesz kupić po 58,49zł, po dodaniu do koszyka cena maleje, trochę to głupie, bo powinni od razu się chwalić niższą ceną, a nie robić takie ukryte niespodzianki :P Tydzień temu było jeszcze taniej bo za oba tytuły dałem niecałe 100zł :)

Awatar użytkownika
Krzysiek

#157 Post autor: Krzysiek » ndz lis 23, 2014 20:36 pm

Super :-) Może uda się gdzieś kupić bezpośrednio w kwocie między 100 a 120zł za oba.
A z tym formatem mnie zaskoczyłeś, sądziłem, że zrobili jakiś myk by rozszerzyć. W tv nie trafiłem, tym bardziej zaostrzyłes mi apetyt :D
Mam też nadzieję, że w ten sposób badają rynek przed wydaniem innej klasyki polskiego kina, ponieważ za pierwszym razem zaliczyli falstart z tymi cenami i doborem tytułów.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#158 Post autor: lis23 » pn lis 24, 2014 10:53 am

" Tańczący z Wilkami " jest, niestety, w wersji kinowej i bez dodatków, ale nie miałem tego filmu nawet na DVD, więc zakupiłem.
" Gorączka " ... nigdy jeszcze nie dotrwałem do końca tego filmu ;) dzieła tego reżysera są mało strawne ( np. " Miami Vice " ), chyba tylko " Zakładnika " z ostatnich lat da się oglądać, ale nie zapominajmy o świetnym " Ostatnim Mohikaninie ", świetny film.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#159 Post autor: Krzysiek » pn lis 24, 2014 19:36 pm

Hmmm wydaje mi się, że w "Gorączce" wlaśnie końcówka jest najważniejsza :) "Miami Vive" średnio mi przypadli, zdecydowanie wolę serial :D A np. "Zakładnik", "Czerwony smok" czy "Złodziej"...? To nie są dobre filmy? Specyficzne ale rewelacyjne i z klimatem.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#160 Post autor: Paweł Stroiński » pn lis 24, 2014 19:52 pm

Zwłaszcza Złodziej :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#161 Post autor: Paweł Stroiński » ndz gru 14, 2014 22:14 pm

Mam pytanie o Park Jurajski, bo bym sobie kupił, a problem jest taki, że był remaster do wersji 3D (w tej wersji, choć dwuwymiarowo, ostatnio widziałem ten film). Jako że 3D mi do niczego niepotrzebne (nie widzę w 3D, więc po co mi?), jest jeszcze steelbook, ale niewiele o nim wiem.

Na forum KMF-u mówią, że są te same dodatki na wszystkich (poza jednym o konwersji do 3D), a z drugiej strony, jak sprawdzam dostępny steelbook, to informacje są takie, że nic tam nie ma.

Czy posiada ktoś ten film w kolekcji i wie, jak sprawy się mają w rzeczywistości w kwestii jakości i zawartych dodatków?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#162 Post autor: lis23 » pn gru 15, 2014 15:58 pm

Paweł Stroiński pisze:Mam pytanie o Park Jurajski, bo bym sobie kupił, a problem jest taki, że był remaster do wersji 3D (w tej wersji, choć dwuwymiarowo, ostatnio widziałem ten film). Jako że 3D mi do niczego niepotrzebne (nie widzę w 3D, więc po co mi?), jest jeszcze steelbook, ale niewiele o nim wiem.

Na forum KMF-u mówią, że są te same dodatki na wszystkich (poza jednym o konwersji do 3D), a z drugiej strony, jak sprawdzam dostępny steelbook, to informacje są takie, że nic tam nie ma.

Czy posiada ktoś ten film w kolekcji i wie, jak sprawy się mają w rzeczywistości w kwestii jakości i zawartych dodatków?
Posiadam film ale w normalnej wersji 2D ( bez steelbooka ) ale jeszcze go nie oglądałem. Z dodatków na pudełku wypisano:

Powrót do Parku Jurajskiego: Świt nowej ery
Powrót do Parku Jurajskiego: Kreując prehistorię
Powrót do Parku Jurajskiego: Następny krok w ewolucji
Powrót do Parku Jurajskiego: Powstawanie gry PJ
Ponadto półtorej godziny dodatkowego materiału archiwalnego.

Dwójkę mam w tym samym wydaniu.

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#163 Post autor: WhiteHussar » pn gru 15, 2014 21:46 pm

Wersja filmu 2D ze Steelbooka :

Filmu jeszcze nie widziałem, więc jakości oceniać nie będę

Dodatki :

Behind the Scenes
Theartrical Trailer

Reszta dodatków taka sama jak w Lisowej wersji

Awatar użytkownika
Krzysiek

#164 Post autor: Krzysiek » pn gru 15, 2014 23:10 pm

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#165 Post autor: lis23 » ndz kwie 05, 2015 20:43 pm

Ma ktoś z Was na BD " Braveheart " Gibsona?
Dziś z ciekawości puściłem sobie film aby pobawić się ustawieniami obrazu w ty i obraz nie jest dla mnie tak dobry, jak go oceniają. Przede wszystkim, jest dużo ziarna, które jest szczególnie widoczne na jasnym tle w jaśniejszych scenach ( niebo ), gdzie mamy sporo kropek, ciapek. Czy u Was jest podobnie? Gdy wcześniej odpalałem ten film wydawało mi się, ze obraz jest znacznie lepszy.
P.S: Jest na prawdę spora różnica pomiędzy PS3 a PS4: na PS3 jest dużo ziarna, także podczas ruchu, normalnego oglądania, na PS4 tego nie ma, a przynajmniej nie w takiej ilości i przede wszystkim na stopklatce.

ODPOWIEDZ