To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
qnebra pisze:Długie włosy zawsze są problemem
Powiedz to bohaterom japońskich horrorów
Świetne! Problem tylko w tym, że jak oni to czasem kręcą na zielonym ekranie i potem obrabiają cyffrowo to i tak efekt wychodzi taki, że to jak CGI wygląda. Pamiętam, że nie raz się dziwiłem, że coś co byłem przekonany, że jest zrobione komputerowo było - w pewnym stopniu przynajmniej - animatroniczne.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Templar
autor: Templar » ndz mar 31, 2013 21:49 pm
Wojtek pisze:Czy to kwestia tego, że się zestarzało? Pamiętam, że mnie już w kinie to waliło w oczy, zwłaszcza ruch włosów Ann - strasznie odcinały się od całego cyfrowego tła
No nie wiem, wtedy jakoś nie zwróciłem na to uwagi, efekty bardzo mi się podobały, ale teraz jak ostatnio oglądałem to już Kong z bliska takiego wrażenia nie robił, choć film nadal zajebisty
A jeszcze większy problem mam z Avatarem, tam to już w ogóle oglądając w kinie jarałem się jak małe dziecko efektami, ale obejrzałem jakiś czas temu ponownie i te efekty momentami wyglądają bardzo tandetnie, szczególnie te wężowilki mnie raziły, już nawet gry komputerowe lepiej teraz wyglądają

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
No już nie przesadzaj.
Ale prawda jest taka, ze efekty cyfrowe starzeją się szybko ze względu na duży i wyraźny postęp w tego typu technikach. Takie "Aliens" było robione bez CGI i do dziś 99% efektów wygląda mega i lepiej by wcale dziś tego nie nakręcono.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
qnebra
- Zdobywca Oscara
autor: qnebra » pn kwie 01, 2013 02:07 am
Koper pisze:No już nie przesadzaj.
Ale prawda jest taka, ze efekty cyfrowe starzeją się szybko ze względu na duży i wyraźny postęp w tego typu technikach. Takie "Aliens" było robione bez CGI i do dziś 99% efektów wygląda mega i lepiej by wcale dziś tego nie nakręcono.
W grach jest odwrotnie. Przyszedł Crysis i pozamiatał tak, że mało która gra
teraz ma podobną grafikę. Ale dobra, wiele w tak zwanym starzeniu się CGI odgrywa jego staranność wykonania. W filmach Finchera najlepiej to widać, bo wbrew pozorom są wypchane efektami po brzegi.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
U Zemeckisa chyba też nieźle to wygląda po dziś dzień. Toż już w takim Forreście efektów komputerowych jest od cholery.

-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn kwie 01, 2013 13:16 pm
W Forreście jest mnóstwo efektów, ale właśnie są tak dobrze zrobione, że się ich nie czuje. I to jest właśnie cała sztuka.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
Adam
- Jan Borysewicz
klipy do godzilli już są. score zrobił Jabło.
#FUCKVINYL
-
Wojteł
- John Williams
autor: Wojteł » pn kwie 01, 2013 13:33 pm
Adaś inspiracje na żarty prima aprillisowe czerpie chyba od redaktorów filmwebu

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
-
qnebra
- Zdobywca Oscara
autor: qnebra » pn kwie 01, 2013 13:35 pm
Adam pisze:klipy do godzilli już są. score zrobił Jabło.
Zostały uznane za najlepszą muzykę filmową w dziejach. Jabło przebił wszystkie dokonania wcześniejszych twórców muzyki filmowej tworząc dzieło niezapomniane i niepowtarzalne. Razem z Batesem stworzyli coś cudownego.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
qnebra pisze:I to jest prawdziwe VFX, a nie smok z Wiedźmina.
nie podoba Ci się smok?
Tutaj to spierdolenie zostało popełnione już na etapie projektowania. Przecież ten smok wygląda jak z dobranocki dla przedszkolaków. Toż smoczyca ze Shreka wyglądała poważniej i groźniej.

-
qnebra
- Zdobywca Oscara
autor: qnebra » pn kwie 01, 2013 14:51 pm
Koper pisze:qnebra pisze:I to jest prawdziwe VFX, a nie smok z Wiedźmina.
nie podoba Ci się smok?
Tutaj to spierdolenie zostało popełnione już na etapie projektowania. Przecież ten smok wygląda jak z dobranocki dla przedszkolaków. Toż smoczyca ze Shreka wyglądała poważniej i groźniej.

Rzeczywiście, bardziej śmieszy niż przeraża. Toothless przy nim to prawdziwy badass, o Draco nie mówiąc.
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » pn kwie 01, 2013 18:54 pm
Dobry smok to był w "Dragonslayer" z 1981 roku:
Muzyki Northa do tej pory nie lubię i do tej pory twierdzę, że psuła strasznie ten film.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
W pełni zgadzam się z Wawrzyńcem.