Moana 2 ma już 960 mln i zmierza po miliard, także nogi te musiałyby być naprawdę długie... ale Mufasa jeszcze może się jeszcze pościgać z Wicked, które ma 681 mln, ale tu nogi też będą długie, szczególnie jak film dostanie dużo Oscarowych nominacji. Rok temu Wonka, który miał premierę w grudniu do połowy marca zgarniał jeszcze miliony i tu może być podobnie, tym bardziej, że Oscary właśnie w tym miesiącu, także będą jeszcze pompować w to hype. Spojrzałem niżej w tabelkę i Kraven: The Hunter uzbierał do tej pory 58,7 mln, straszna bida. Gladiator II też hitem nie został. Zapowiadało się, że będzie więcej, a tu póki co 450 mln, ale jeszcze powalczy o obecność w Top 10 roku, przed nim Venom: The Last Dance z 476 mln. Dla przypomnienia pierwszy Gladiator zarobił 465 mln (tyle podaje b.o.mojo), także na papierze sequel go przegoni, ale to było 25 lat temu i biorąc pod uwagę inflację pierwszy Gladiator zarobił około 850 mln dzisiejszych dolarów, kosztując 2 razy mniej...Mufasa pokonał Sonica w USA ale kwoty nie są zawrotne: 23 do 21 milionów USD i całościowo, jeż ma więcej kasy w USA, nie wiem jak na świecie. Oba filmy pewnie zarobią pół miliarda, może więcej ale takiej Moany 2 nie dogonią - chyba, że będą miały długie nogi.
Mufasa ma globalnie 474,6 mln dolarów a Sonic, 336,3 mln dolarów.
A już w ten weekend spodziewany pierwszy duży flop tego roku. Better Man w R z budżetem 110 mln....