BOX OFFICE

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: BOX OFFICE

#1621 Post autor: Mystery » pn paź 05, 2026 08:38 am

Jeśli wydajesz na film prawie 300 mln (budżet+promocja) to chyba jednak liczysz na coś więcej, niż Oscar dla Toma, a tak film raczej nie dobije do 50 mln... Ależ fatalny rok dla Warnera na odchodne i to po tak dobrym 2025. A tak ładnie zaczęli rok Wuthering Heights i kto by się spodziewał, że pokona go dopiero na jego koniec Dune.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

Re: BOX OFFICE

#1622 Post autor: swordfish » pn paź 05, 2026 21:23 pm

Lalka Kawalskiego po 5 dniach otwarcia ostatecznie zdobyła 622 tys. widzów. Dużo, ale nadal daleko do Kleru i do złotych czasów Patryki Vegi. Wydaje mi się, że teraz polecieli do kina ci co czekali i w dalszych tygodniach może dojdą do 2 mln widzów. Zainteresowania kostiumami i gębami znanych aktorów nie da się długo utrzymać. Nadzieja w szkołach, aby utrzymywały oglądalność. Teraz jak sprawdzam najbliższe seanse w kinach w moim mieście nie widzę zapełnionych sal. Taki standard maksymalnie 1/3 zajętości. Tym bardziej nie widzę tłumów na IMAXie jak to kilka tygodni temu było jeszcze na Odyseji. Sam idąc na Lalkę nie widziałem tłumów kłębiących się w holu i przy kasie z popcornem. Mój seans miał obłożenie 2/3 sali. Zdecydowanie więcej miałem kilka dni wcześniej na powtórce Avengersów.
Ze wstępnych szacunków, aby zwróciły im się koszty produkcji musi Lalkę obejrzeć 5 mln widzów. Jak wiemy taki wynik jest marzeniem. Nie wiem, czy zbliżające się Święto Kina z tańszymi biletami poprawi sytuację.

ODPOWIEDZ