Remote Control - czyli kto zrobił co

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

Remote Control - czyli kto zrobił co

#1 Post autor: Ele » czw sty 07, 2010 14:54 pm

Witam, w końcu postanowiłem zabrać się do stworzenia tego tematu, będę tutaj zamieszczał informacje kto z RCP zrobił jaki kawałek. Informacje te mam z różnych źródeł - z forum, ze słuchu, ale najczęściej - z informacji samych kompozytorów. Mam nadzieję, że temat będzie się interesował chociaż szczątkowym zainteresowaniem :)

Zaczynamy od:

Geoff Zanelli

Antz (HGW & Powell)

- utwór The Bar

Hannibal (HZ)

Kilka underscore-owych utworów.

- utwór Bring Him Home
- utwór Eating The Nurse
- utwór Scent of Lecter

Pearl Harbor (HZ)

- pierwsze 2 minuty utworu "Attack"

Time Machine (Klaus Badelt)

- utwór Morlocks Attack

Ostatni Samuraj (HZ)

- atak ninja
- końcowa szarża (na oficjalnej płycie - początek The Way Of Sword)

Piraci z Karaibów 1 (HZ)

- aranżacja He's A Pirate
- końcówka Bootstrap's Bootstraps
- początek Barbossa Is Hungry
- kawałek (nie wiem jaki) Skulls And Crossbones
- współtwórca Swords Crossed

Piraci 2 (HZ)

- początek Dinner Is Served
- ucieczka z wyspy (mocne inspiracje Steamboyem :))
- temat Tia Dalmy (czyli utwór pod tym samym tytułem :))
- współtwórca "The Kraken"
- końcówka Hello Beastie

Piraci 3 (HZ)

- oczywiście utwór Calypso
- standardowo 'end creditsowa' aranżacja tematu głównego czyli Drink Up Me Hearties (gdzieś tak od 1:17)
- pomagał przy końcowej bitwie (generalnie początek bitwy w I Don't Think Now Is The Best Time, po śmierci Becketa)

Anioły i Demony

- współtwórca Black Smoke

Atli Örvarsson

Całkiem "świeży dobytek RCP", ma na koncie jeszcze mało.

The Holiday (HZ)

- utwory Zero, Roadside Rhapsody, Gumption
- współtwórca Seperate Vacations, It's Complicated

The Simpsons (HZ)

- dużo (trudno powiedzieć)

Piraci 3 (HZ)

- utwór Multiple Jack
- utwór I See Dead People In The Boat (razem z Lorne Balfe)
- pierwsze 4 minuty I Don't Think Now Is The Best time (śmierć Becketta)

Anioły i Demony (HZ)

- moment na placu w Watykanie, po śmierci drugiego kardynała

Frost/Nixon (HZ)

- utwór Frost Despondent
- utwór Hello, Good Evening And Welcome
- na pewno coś jeszcze, do update-u

Tom Gire & Jon Sponsler

To niekoniecznie kompozytorzy RCP, ale w tych kilku score-ach napisali sporo, więc ich też postanowiłem tutaj umieścić. Ciekawostka: Zajmowali się syntezatorami w "Wyznaniach Geishy" Williamsa

Piraci 2 (HZ)

- rozmowa Jacka z Beckettem o kompasie
- pierwsze pojawienie się Latającego Holendra (wariacja na temat utworu "Kraken")
- utwór Wheel Of Fortune

Piraci 3 (HZ)

- początek utworu "Singapore" (sekwencja w filmie była znacznie, na płycie dość krótko)
- druga część walki w wirze (pocałunek Willa i Elizabeth, walka Jacka z Davy'm - większość tego jest w drugiej części "I Don't Think..."
- utwór "One Day"

Transformers: Revenge Of The Fallen (Jablonsky)

Napisali 3 "momenty" (cues). Nie mam pojęcia dokładnie co, jak się dowiem, będzie update.[/u]

Nick Glennie Smith

Beyond Rangoon (HZ)

Trudno powiedzieć dokładnie co, jest suita składająca się z 10 minut materiału Glennie Smitha, którą później zuploaduje. Możliwe, że jest tam jakiś materiał którego nie było na płycie

Crimson Tide (HZ)

- utwór 1SQ

Bad Boys (Mancina)

- posługując się bootlegiem: utwory 4, 7, 14, 16, 22, 24, 25 (później dodam nazwy)

The Rock (HZ, HGW)

Napisał jakieś 50 % score-a, to jego solowa praca. Zimmer napisał tylko temat, który potem Nick wykorzystał w Hummel Gets The Rockets. Na płycie jego obecność jest wszędzie na przemian z HGW. Wyjątkiem jest Rocket Away, które jest w całości Gregson-Williamsa

Gladiator (HZ)

- utwór Barbarian Horde

Król Artur (HZ)

- utwór Do You Think I'm Saxon lub Another Brick in Hadrian's Wall
- wiele mniejszych momentów, później zamieszczę linki do tych utworów (podobnie jak aktualnie jest z Zanellim)

Deja Vu (HGW)

- utwór The Hideout

Piraci 2 (HZ)

- utwór A Family Affair

Piraci 3 (HZ)

- utwór What Shall We Die For
- współtwórca całej bitwy morskiej (również w I Don't Think...)

Anioły i Demony (HZ)

- utwór Science And Religion

Hans Zimmer

On też troszkę napisał :)

Armageddon (Rabin i HGW)

- Asteroid Chase (Shuttle Crash)

Iron Man (Djawadi)

- współtwórca Driving With Top Down
- współtwórca Vacation's Over
- współtwórca Trinkets To Kill A Prince
- współtwórca Mark III
- współtwórca Fireman
- współtwórca Gulmira
- współtwórca Iron Monger
- współtwórca Arc Reaktor

Revenge Of The Fallen (Jablonsky)

- kawałek w The Fallen's Arrival
- współtwórca Einstein's Wrong
- utwór Precious Cargo

Steve Jablonsky

Armageddon (HGW i Rabin

- udział w Overture / Prologue
- utwór Defcon 3
- utwór Status Report
- utwór Rendevouz Mir
- udział w Bad News

Antz (HGW i Powell

- utwór The Antz Marching Band

Pearl Harbor (HZ)

- utwór War
- druga część utworu Attack (razem z Badeltem, po części Zaneliego)

Tears Of The Sun (HZ)

- zgadnijcie jaki utwór :)

Król Artur (HZ)

- pierwsza część utworu Woad To Ruin (razem z Rupertem Gregson-Williamsem)
- udział w Knight's March

Piraci 1 (MV)

- utwór Will & Elizabeth
- utwór Blood Ritual
- utwór Black Pearl

Ramin Djawadi (wielka niewiadoma)

Piraci 1

- utwór One Last Shot[/u]
Ostatnio zmieniony czw lut 11, 2010 18:07 pm przez Ele, łącznie zmieniany 11 razy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2 Post autor: Adam » czw sty 07, 2010 15:02 pm

wygląda na to, że każdy dzidziuś ma wielu ojców ;-) to jak z Jolą Rutowicz normalnie ;-)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3 Post autor: Mystery » czw sty 07, 2010 15:08 pm

Ciekawe rzeczy piszesz, czekam na więcej :)

Awatar użytkownika
Ele

#4 Post autor: Ele » czw sty 07, 2010 15:11 pm

To dopiero początek, najbardziej sensacyjny stuff zostawiam na później :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#5 Post autor: Marek Łach » czw sty 07, 2010 15:12 pm

Okaże się, że Balfe i Streitenfeld napisali Journey to the Line :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6 Post autor: Adam » czw sty 07, 2010 15:13 pm

Ele pisze:To dopiero początek, najbardziej sensacyjny stuff zostawiam na później :)
Lista, info i pomysł tematu bomba! Zastanawia mnie już jedno..

Co będzie, jak wszyscy kompozytorzy zostaną wymienieni, i po zsumowaniu list, utworów i tytułów do kupy, okaże się, że Hansu na swoich płytach zrobił na każdej max po jednym utworze tylko.. Światopogląd Wawrzyńca legnie w gruzach wtedy.. :lol: :lol: I tak będzie, choć może nie w takiej skali.. sam bym takiej nie chciał widzieć ;-)

Awatar użytkownika
Ele

#7 Post autor: Ele » czw sty 07, 2010 15:25 pm

Okaże się, że Balfe i Streitenfeld napisali Journey to the Line
Nie :) Powiem tylko że napisał HZ z Nick Glennie-Smithem, ale do Nicka dojdziemy później
Co będzie, jak wszyscy kompozytorzy zostaną wymienieni, i po zsumowaniu list, utworów i tytułów do kupy, okaże się, że Hansu na swoich płytach zrobił na każdej max po jednym utworze tylko
Hmm, tak jest chyba tylko w Piratach 3. Sam, całkowicie sam, wolny od kolegów napisał tylko At Wit's End. Jednak Hans działa w taki sposób: Jak jest jakiś film, pisze kilka długich suit do danego filmu, a reszta dopasowywuje te suity do poszczególnych scen. Czasami udaje mu się te suity zamieścić na płytach (np. 160 BPM, Davy Jones, Jack Sparrow)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#8 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 07, 2010 20:18 pm

Temat ciekawy i wiedzę też trzeba pochwalić, ale niestety Adam znowu mnie rozgryzł, gdyż jednak mam "bad feelings about it". Na pewno teraz wyjdzie obraz, że po takim rozkładaniu muzyki na czynniki pierwsze wyjdzie, że Hans nic nie komponuje co według mnie jest błędnym myśleniem. To, że ktoś z pomagierów skomponuje minutę czy dwie jakiegoś, który trwa sześć czy nawet osiem minut od razu nie oznacza, że to jest jego praca. Do tego też często to co już Zimmer skomponuje, reszta aranżuje na swój sposób. To, że Zanelli coś tam majstrował przy "He's a Pirate" nie oznacza, że on ten temat napisał. Ba! Nawet Badelt go nie napisał. To Zimmer tak na szybko ten temat skomponował, a następnie dał Badeltowi i jego pomocnikom parę tematów, aby zrobili z tego muzykę do filmu.
Oczywiście nie zamierzam zabraniać, ani też nie chciałbym Ciebie zniechęcić do dalszej pracy, ale wybacz mi, ale musisz zrozumieć moje pewne obawy :wink:
Cytat:
Okaże się, że Balfe i Streitenfeld napisali Journey to the Line

Nie Smile Powiem tylko że napisał HZ z Nick Glennie-Smithem, ale do Nicka dojdziemy później
Oj, bardzo mi przykro, ale tutaj nie mogę się zgodzić. Gdyż w oparciu o moje źródła, którym ufam (choć mogę być w błędzie) to Nick Glennie-Smith nie miał nic do czynienia z "The Thin Red Line". Nie był nawet dyrygentem, gdyż był nim Gavin Greenaway. A jak już ktoś pomagał Zimmerowi przy tym scorze to byli to w większej mierze John Powell i Francesco Lupica, a w mniejszym stopniu Klaus Badelt. Zaś "Journey to the Line" to już sam Zimmer, zresztą nie raz wspominał jak powstał ten kawałek i wynika z tego, że także będąc pod sporym gniewem skomponował on to arcydzieło sam.
Niestety przykro mi, ale w tej kwestii chyba będzie mnie trudno przekonać :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ele

#9 Post autor: Ele » czw sty 07, 2010 20:52 pm

Wawrzyniec spokojnie, pamiętaj że ja także jestem fanem RCP, lecz ja lubię wiedzieć dokładnie kto i co stworzył. A Zimmer w obecnych czasach pisze mniej niż kiedyś - jednak to nie oznacza że wcale. Ale np. TDK, to jak sam Zimmer przyznał - w 70 % jego praca i Newtona Howarda.

Co do Journey To The Line - czasami kompozytorzy nie są wymienieni jako additional music. Tak jak w Piratach 1 - Zimmer napisał o wiele więcej niż Badelt, mimo wszystko Zimmer nawet nie dał swojego nazwiska w additional music. A Nick Glennie-Smith jest w prawie każdej pracy Zimmera, i to on w gównej mierze odpowiada za jego sukces (wiem, zaraz forumowicze mnie zjedzą) i popularność. W oparciu o moje info, Nick napisał z HZ ten kawałek, jednak sam mam pewne podejrzenia, toteż wysłałem maila do Nick'a w tej sprawie, więc dowiemy się na czym polegała jego rola.

@edit
Spójrz np. na tą listę: http://www.imdb.com/name/nm0322684/

Brakuje chociażby A&D Additional music, a napisał sporo. Sam więc widzisz, że brak creditsów nie oznacza, że dana osoba nie miała nic z tym wspólnego. Szczególnie jeżeli chodzi o Nick'a, bo akurat on z Zimmerem ma dużo wspólnego.
Ostatnio zmieniony czw sty 07, 2010 21:03 pm przez Ele, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#10 Post autor: Adam » czw sty 07, 2010 21:02 pm

po prostu Wawrzyniec myśli, że to co wyczyta w książeczce do płyty i na zajebistym i cudownym imdb, i na fanowskiej stronie Hansa, to jedyna, pełna szczera prawda i tylko prawda ;-)

Awatar użytkownika
Ele

#11 Post autor: Ele » pt sty 08, 2010 11:33 am

Update
wiec do czego Zimmerowi potrzebni Lorne Balfe,Zanelli czy Djawadi
On chce ich wypromować, sprawić, aby byli rozpoznawani. Żeby w przyszłości mieli ważne projekty.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#12 Post autor: Marek Łach » pt sty 08, 2010 14:55 pm

Ele pisze:
wiec do czego Zimmerowi potrzebni Lorne Balfe,Zanelli czy Djawadi
On chce ich wypromować, sprawić, aby byli rozpoznawani. Żeby w przyszłości mieli ważne projekty.
I to jest najbardziej w tym wszystkim przerażające :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#13 Post autor: Adam » pt sty 08, 2010 14:56 pm

Ele pisze:wiec do czego Zimmerowi potrzebni Lorne Balfe,Zanelli czy Djawadi

Jaki kraj, takie galerianki.. :lol:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#14 Post autor: Wawrzyniec » pt sty 08, 2010 15:01 pm

po prostu Wawrzyniec myśli, że to co wyczyta w książeczce do płyty i na zajebistym i cudownym imdb, i na fanowskiej stronie Hansa, to jedyna, pełna szczera prawda i tylko prawda
Tak, taki już jestem naiwny. I chyba się z tego nie wyleczę i pewnie jeszcze nie raz się na tej naiwności przejadę. Jak kiedyś, kiedy znalazłem portfel to za pomocą dowodu osobistego, starałem się znaleźć właściciela i znalazłem, a następnie odniosłem i oddałem zgubę. Za to pewien znajomy nie dawno "pochwalił mi się", że jak znalazł portfel to sobie zakupił nową skórzaną kurtkę. Tak to już bywa i ja pewnie będę dalej wierzy w książeczki do płyt, czy też w to co Hans sam mówi. A akurat o tworzeniu "The Thin Red Line" mówi dużo i często, czemu mu się nie dziwię :)
Mysle,ze ten temat to jedna wielka zagadka.
Też tak sądzę. Ele stara się rozgryźć tę zagadkę i chwała mu za to, ale jak opierając się o z "Archiwum X" napiszę "The Truth Is Out There" :wink:
I to bardzo ładnie z jego strony. Zresztą jak już w moim temacie pisałem MV/RCP to nie tylko źli kompozytorzy. Na pewno nikt nie ma Zimmerowi za złe, że pojawił się ktoś taki jak John Powell. Ja tylko nie chciałbym, aby Zimmer z kompozytora przemienił się w nauczyciela. A już w szczególności nauczyciela do trudnej młodzieży :wink: I też nie chciałbym, aby powstało tutaj takie wrażenie, a na 97% powstanie, że Zimmer to nic nie robi i nie on komponuje tę muzykę. Ale to pewnie ja sam pozostanę w swojej naiwności :wink:

Kogo masz następnego w planach? Może ulubieńca mas Ramina Djawadiego? Też trochę additionali skrobną. Wiem np. za co mniej więcej odpowiada przy "Eqilibrium". I to pewnie nie będzie niespodzianka jak napiszę, że odpowiada za te gorsze momenty i fragmenty :P :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ele

#15 Post autor: Ele » pt sty 08, 2010 20:26 pm

Mam w planach Trevor Morrisa, Jima Dooleya, (chociaż tutaj prawie nic nie wiem), Nicka Glennie-Smitha (tutaj jego udział nad TTRL przemilcze) oraz właśnie ulubieńców mas czyli Ramina i Jablonsky'ego.

ODPOWIEDZ