Płyty koncertowe

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wurger
Kserujący nuty

Płyty koncertowe

#1 Post autor: Wurger » wt wrz 29, 2009 12:22 pm

Koncerty znanych kompozytorów rzadko trafiają na nośnik cd :( Jeszcze rzadziej sa wydawane na płytach Dvd.Wśród fanów muzyki filmowej krążą jednak ścieżki z rożnych ciekawych koncertów (np.Goldsmith z Barcelony czy Zimmer z Berlina) lecz sa to wydania bootlegowe kiepskiej jakości.:(
Jednak czasami sa wytwórnie które potrafią wydać dobrze zrealizwoany koncert muzyki filmowej. Japońskie wydanie koncertu Jerrego Goldsmitha który odbył się w Tokio w 1998 roku jest tego przykładem. Przepięknie wydana płyta z mojej ulubionej japońskiej (już nieistniejącej) wytworni Volcano :D
Jak brzmi Tokyo Cosmopoltian Chorus w Omenie?Tego trzeba koniecznie posłuchać :)

ObrazekObrazekObrazek

Track Lista
1. End Title (04:28
from "Supergirl"
2. End Title (03:50)
from "Star Trek:The Motion Picture"
3. End Title (03:34)
from "Alien"
4. The Bees Arrive (04:46)
from "The Swarm"
5. Main Title (01:59)
from "Air Force One"
6. Suite (Ave Santani/Killer's Storm/The New Ambassador/The Dogs Attack) (10:23)
from "The Omen"

Thanks T. :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2 Post autor: Koper » wt wrz 29, 2009 19:11 pm

Coś krótkawy ten koncert. Morricone jakoś dłuższe daje, a i płyt z tego trochę więcej wychodzi. :)

Awatar użytkownika
Wurger
Kserujący nuty

#3 Post autor: Wurger » wt wrz 29, 2009 19:44 pm

Fakt :( Płytka trwa niecałe 30 minut i myśle,ze jest to tylko fragment koncertu.Za to owacje po zakonczeniu kazdego utworu sa dlugie :lol:
Mam tez koncercik ktory odbyl sie w Bracelonie i dlugoscia przekracza go czterokrotnie :D Tylko ta jakosc..... :?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Płyty koncertowe

#4 Post autor: Wawrzyniec » wt wrz 29, 2009 21:51 pm

Wurger pisze:Koncerty znanych kompozytorów rzadko trafiają na nośnik cd :( Jeszcze rzadziej sa wydawane na płytach Dvd.Wśród fanów muzyki filmowej krążą jednak ścieżki z rożnych ciekawych koncertów (np.Goldsmith z Barcelony czy Zimmer z Berlina) lecz sa to wydania bootlegowe kiepskiej jakości.:(
Hans Zimmer miał koncert w Berlinie :!: :?: :!: :shock: Wstyd się przyznać, ale nigdy o takim koncercie nie słyszałem :oops: Pewnie koncert ten był już jakiś czas temu, że o nim nie słyszałem. Gdyż z tego co wiem to raczej Zimmer nie zalicza się do tych kompozytorów, którzy częstą dają jakieś koncerty. W przeciwieństwie do Morricone, który ostatnio to właściwie przeszedł z komponowania na koncertowanie. Najlepiej to pamiętam jego koncert w Monachium, naprawdę coś wspaniałego :D Ale nie wiem czy i ten koncert został wydany na CD czy też DVD?

P.S. A co do koncertu Goldsmitha to tę "omenową" suitę bym chętnie posłuchał :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wurger
Kserujący nuty

#5 Post autor: Wurger » śr wrz 30, 2009 08:48 am

Wawrzyniec napisał:
Hans Zimmer miał koncert w Berlinie?Wstyd się przyznać, ale nigdy o takim koncercie nie słyszałem
I tu mnie złapałeś :lol: Nie słuchałem tej płyty już parę lat wiec szybko zajrzałem na półkę z płytami i okazało sie ze ten piękny koncert odbył się 10 października 2000 roku w Kuipke - Citadelpark, Gent (Belgia) :D
Fotki z tego koncertu mozna zobaczyc na stronie Zimmera.
http://www.hans-zimmer.com/fr/newsite.php?rub=gent3

Track lista

CD1
1. Driving Miss Daisy - Driving (6:22)
2. Rain Man - Leaving Wallbrook (5:06)
3. Crimson Tide - Roll Tide (8:25)
4. The Thin Red Line - Journey to the Line (9:54)
5. The Thin Red Line - Light (6:25)
6. Nine Months - Suite (5:11)
7. Gladiator - Suite (11:28)
Vocal: Lisa Gerrard
8. Gladiator - Am I Not Merciful? (7:18)
9. Gladiator - Now We Are Free (5:13)

CD2
1. True Romance - Main Theme (3:29)
2. Chicken Run - Main Theme (3:22)
Composed by John Powell
3. Mission: Impossible 2 - Nyah and Ethan (6:53)
Guitar: Heitor Pereira
4. Thelma & Louise - Thunderbird (7:41)
Guitar: Pete Haycock
5. The Power of One - Mother Africa (7:04)
Vocals: Lebo M. & Nonhlanhlah Keswa
6. Rythms of the Pride Lands - Lea Halalela (5:51)
7. Rythms of the Pride Lands - Busa (4:12)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6 Post autor: Wawrzyniec » śr wrz 30, 2009 14:35 pm

Właśnie coś czułem, że koncertu Zimmera w Berlinie nie było. A szkoda, gdyż tak to bym się chętnie wybrał.
Z tego co z płyty widzę to zostały wybrane naprawdę świetne utwory. Osobiście może zamieniłbym utwór "Light" na "Stone in My Heart", ale i tak co do doboru utworów nie ma co narzekać.
Narzekać można tylko, że mało jest takich koncertów. :( Niestety moi ulubieni kompozytorzy za wiele nie koncertują. A już mój naj naj kompozytor John Williams to jak koncertuje to nigdy po za Ameryką :(
A jak bardzo chciałbym się wybrać na taki koncert Johna Williamsa. Chociaż patrząc na jego bogatą filmografię to trudno byłoby taki koncert zorganizować. Dlatego też najlepszy byłby trzydniowy koncert, aby mniej więcej można było wysłuchać tych najważniejszych kawałków. Ach, marzenia ściętej głowy...

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#7 Post autor: Koper » śr wrz 30, 2009 17:19 pm

A ja z pytaniem technicznym. :P Ten koncert Zimmera to jest coś w stylistyce jego występu na parkingu DreamWorks :D czyli: kilku grajków na syntezatorach i paru solistów, czy porządna orkiestra i chór?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#8 Post autor: Wawrzyniec » śr wrz 30, 2009 17:40 pm

Koper pisze:A ja z pytaniem technicznym. :P Ten koncert Zimmera to jest coś w stylistyce jego występu na parkingu DreamWorks :D czyli: kilku grajków na syntezatorach i paru solistów, czy porządna orkiestra i chór?
Tak, tak, tak. Szczerze to wprost czekałem, aż wspomnisz o mało chwalebnym koncercie Zimmera & Co. :wink:
A co do Twego pytania to chyba po zdjęciach widać, że to jednak był prawdziwy koncert. Taki z prawdziwego zdarzenia. Zresztą wystarczy popatrzeć na jego ubiór i orkiestrę w tle. A po za tym dobór utworów wskazuje na prawdziwy, tak prawdziwy koncert! Hough.

Awatar użytkownika
Wurger
Kserujący nuty

#9 Post autor: Wurger » śr wrz 30, 2009 18:30 pm

Koncert jest naprawde z prawdziwego zdarzenia :D Mnie najbardziej sie podoba Crimson Tide - Roll Tide z meskim chorem i piekna wokalizy Lisy Gerrard w Gladiatorze :)
Jesli ktos chce go posluchac to prosze pisac na pw :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#10 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 01, 2009 12:55 pm

Wurger pisze:Jesli ktos chce go posluchac to prosze pisac na pw :D
Ja od posłuchania to zdecydowanie bardziej wolałbym go sobie obejrzeć na żywo :wink: Chociaż z drugiej strony jeszcze przed chwilą narzekałem, że Zimmer mało konkuruje, a wczoraj wyczytałem, jakoby Zimmer powiedział, że nie wie czy będzie jeszcze długo komponował i możliwe, że przerzuci się całkowicie na produkowanie soundtracków i koncertowanie. Szczerze to ja już wolę, aby Zimmer dalej komponował zamiast koncertować.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#11 Post autor: Bucholc Krok » czw paź 01, 2009 15:09 pm

Jeśli ta przerwa (bo nie wierzę, że tak można się zupełnie odciąć od komponowania :) ) spowoduje, że wróci z jakimś super scorem, to ja jestem za odpoczynkiem. Nawet 5-10-letnim. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 01, 2009 16:35 pm

Bucholc Krok pisze:Jeśli ta przerwa (bo nie wierzę, że tak można się zupełnie odciąć od komponowania :) ) spowoduje, że wróci z jakimś super scorem, to ja jestem za odpoczynkiem. Nawet 5-10-letnim. :)
5-10 lat :?: :!: :shock: :shock: :x :evil: A kysz, a kysz, a kysz z takimi okropnymi słowami. Nie uwłaczając;) Mam nadzieję, że tak się nigdy nie stanie. Zresztą na razie i tak Zimmer ma trochę roboty i trochę score'ów się szykuje :D Dlatego liczę, że było to tylko takie przemyślenie Zimmera, które za daleko nie będzie prowadzić.

A co do koncertu w Gandawie to na youtube'ie udało mi się znaleźć, tylko to:
http://www.youtube.com/watch?v=dy_ltLFGOzI

Niestety nie ma nawet obrazu, więc tylko po zdjęciach można się domyślać jak ten koncert wyglądał :(

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#13 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 16, 2009 13:57 pm

Szperając sobie po internecie za jakimiś informacjami/plytami itd. Trevora Jonesa, kompozytora, którego cenię i twierdzę, że powinien być przez innych bardziej ceniony, natrafiłem na coś takiego:

http://buysoundtrax.stores.yahoo.net/trevjonmadco.html

Szczerze to nie wiedziałem nic, że był koncert Trevora Jonesa w Madrycie :oops: Muszę też przyznać, że kompilacja utworów wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawy jestem jak ten koncert wyglądał na żywo? Ale cena :shock: :(

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#14 Post autor: Adam » ndz lis 29, 2009 11:42 am

z tej samej imprezy wydano też Silvestri'emu koncert. Warto posłuchać.

Awatar użytkownika
Wurger
Kserujący nuty

#15 Post autor: Wurger » ndz lis 29, 2009 14:17 pm

Wawrzyniec napisał
Szczerze to nie wiedziałem nic, że był koncert Trevora Jonesa w Madrycie Embarassed Muszę też przyznać, że kompilacja utworów wygląda ciekawie, a jeszcze bardziej ciekawy jestem jak ten koncert wyglądał na żywo?
Mam znajomego ktory pokazywal mi ten koncert ktory byl przerobiony z kasety vhs na plyte dvd :D Dostal go od znajomego Hiszpana ktory wspomniał mu ze takie koncerty byly u niego w publicznej tetelwizji :shock:

ODPOWIEDZ