Aliens vs. Predator: Requiem (AVPR)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Neo
Parkingowy przed studiem nagrań

Aliens vs. Predator: Requiem (AVPR)

#1 Post autor: Neo » pn sty 14, 2008 05:14 am

Obrazek

Film na pewno Wszyscy znają....

Zastanawiałem się jaką Muzyką zostaniemy poczęstowani w filmie Obcy kontra Predator 2.
Byłem ciekaw czy będzie utrzymany klimat, czy jednak zostaną wprowadzone wyraźne zmiany.

Zastanawiam się ponieważ po genialnych Predatorach i bardzo dobrych Obcych został wyrobiony pewien styl w tego rodzaju filmach ale zmiana byłaby naturalna ponieważ jest to film zarówno o obcych jak i o predatorach.

Jak się okazało - muzyka na wysokim poziomie i bardzo przemyślana.
To, co stworzył Brian Tyler, zasługuje na słowa uznania dzięki jednemu, ale jakże szalenie ważnemu zabiegowi - chodzi o nawiązania do poprzednich partytur! Najwięcej słychać tu z "Aliens" Hornera, "Alien 3" Goldenthala i "Predatorów" Silvestriego.

Obrazek
Matrix has you...

Awatar użytkownika
Thedues
Site Admin
Kontakt:

#2 Post autor: Thedues » pn sty 14, 2008 16:33 pm

Przyznam sie bez bicia, ze tylko raz przesluchalem album Tylera:/ ale niestety nie mam o nim tak dobrego zdania jak Ty. Podobnie zresztą jak film muzyka jest naiwną kopią, która ma na celu zamazać cała tandetę jaka występuje w scieźce... Tego nie można nazwać nawet nawiązaniem bo Tyler prezentuje nam wysoce asluchalne dzieło przy znajomych rozwiązaniach podanych przez Ciebie kompozytorów.
Nie lubię takich upchanych do przesytu papek!!

P.S. gdzie tu ta złota myśl?? Z tego co wiem, to ponoć reżyserzy podsuneli pomysł Tylerowi aby w taki sposób zestawić partyturę.
Aha i czy gdzieś pojawia się jakiś wyrazisty temat przewodni?? bo dla mnie cięzko takowy odszukać

Mizerna propozycja dla mizernego filmu... blah:/
psychiczny redaktor & admin portalu filmmusic.pl

Neo

#3 Post autor: Neo » pn sty 14, 2008 20:43 pm

Rozumiem Cię, nie każdemu się podoba ta muzyka, kompozycja ogólna i w ogóle cały film.

Mimo wszystko mam dobre zdanie na temat tej muzyki, gdyż wiem jak bardzo trudno jest stworzyć coś oryginalnego i jednocześnie przekazującego klimat filmu, klimat do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni.

Na pewno wielu ludzi ma podobne zdanie do Twojego, ale warto pamiętać też, że to czyjaś praca, czyjaś sztuka, a z tą wiadomo jak jest - nie można wszystkim dogodzić :-)
Matrix has you...

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#4 Post autor: Tomek » pn sty 14, 2008 21:16 pm

Obrazek

Neo

#5 Post autor: Neo » pn sty 14, 2008 21:53 pm

Dziękuje za link :)

Czekałem właśnie na tę recenzje :-)

Przeczytałem bardzo dokładnie całą i cóż......troszke ostra i głównie podważająca zdolności Brian'a Tyler'a. Myśle, że jednak była pewna ilość fanów filmu, która była zadowolona całością.
Matrix has you...

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#6 Post autor: Paweł Stroiński » wt sty 15, 2008 11:43 am

Gdybym chciał być okrutny powiedziałbym, że nie ma co podważać zdolności Briana Tylera, bo zbyt wielu to on nie ma, ale nie bądźmy okrutni.

Zgadzam się z Tomkiem w całej rozciąglości. Przyznam, że miałem chrapkę na ten score (recenzja), ale to, co napisał Tomek zupełnie zgodnie z tym, co sam napisałbym. Tylko że byłbym jeszcze ostrzejszy wobec kompozytora.

Neo

#7 Post autor: Neo » wt sty 15, 2008 21:40 pm

Twoim zdaniem nie ma wiele talentu - OK
Ale ja nadal myśle (mimo tej wielkiej dyskusji jaka się wywiązała w komentarzach do recenzji), że na pewno dla pewnej grupy ludzi, Brian Tyler jest wzorem godnym naśladowania.

Powtarzam po raz kolejny, że to sztuka i każdy inaczej ją odbiera.

Nie ma się o co spierać. Każdy ma swoje zdanie, przedstawia je i to wszystko.
Matrix has you...

Mefisto

#8 Post autor: Mefisto » śr sty 16, 2008 01:01 am

dla mnie Tyler broni się dwoma pracami, które pokazują, że ma talent: Last Call i Greatest Game ever played - fantastyczna muzyka w typie Goldsmitha

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#9 Post autor: Paweł Stroiński » śr sty 16, 2008 02:15 am

Greatest Game Ever Played ma główny temat zerżnięty od Hornera. Tyle w temacie.

Mefisto

#10 Post autor: Mefisto » śr sty 16, 2008 03:24 am

główny może i tak, ale pozostałe - naprawdę polecam wsłuchać się w tą ścieżkę ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#11 Post autor: Koper » śr sty 16, 2008 21:30 pm

Neo pisze:Powtarzam po raz kolejny, że to sztuka i każdy inaczej ją odbiera.
Przepraszam, ale AvP2 to jak dla mnie żadna sztuka. Rzemiosło co najwyżej a i to nie na zbyt wysokim poziomie...

Neo

#12 Post autor: Neo » czw sty 17, 2008 19:26 pm

Koper pisze: Przepraszam, ale AvP2 to jak dla mnie żadna sztuka. Rzemiosło co najwyżej a i to nie na zbyt wysokim poziomie...
Dla Ciebie nie sztuka, dla kogoś fenomen godny uznania.....
Tyle zdań ile istnień ludzkich :wink:
Matrix has you...

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#13 Post autor: Tomek » pt sty 18, 2008 11:31 am

Neo mam pytanie. Jak dobrze znasz partytury Jerry Goldsmitha, Jamesa Hornera, Elliota Goldenthala i Alana Silvestri do odpowiednio "Alien", "Aliens", "Alien 3" i "Predatora"?
Obrazek

Neo

#14 Post autor: Neo » sob sty 19, 2008 21:49 pm

Znam dość dobrze (przynajmniej tak myślę) ale to absolutnie nie ma żadnego wpływu na moją ocenę muzyki do filmu AVPR.

Nie robię porównań (chyba, że plagiat jest rażący i od pierwszego momentu widoczny) lecz oceniam zawsze wszystko oddzielnie.

Zaznaczę przy okazji, ze nie jestem wielkim fanem filmów tego typu (czyli przesadzona fantastyka) ale muzyka do nich zawsze przyciągała mnie do zapoznania się z nimi, bo wiadomo, że bywało i tak, iż film był nie wart muzyki do niego. Po prostu chciałem się przekonać co to za film zasługuje na taką muzykę.

Ale po zapoznaniu się dokładnie ze wszystkimi filmami doszedłem do wniosku, że muzyki nie można było stworzyć lepszej i takiej, która tak doskonale odzwierciedlałaby klimat tych filmów.
Matrix has you...

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#15 Post autor: Tomek » wt sty 22, 2008 11:18 am

A więc tym bardziej mnie zdumiewa Twoja opinia "fenomen godny uznania" w stosunku do muzyki Tylera z AVPR :) No, ale o gustach się nie dyskutuje :)

Pozdrawiam
Obrazek

ODPOWIEDZ