expanded ; Bootleg etc

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
szczypior9
Parkingowy przed studiem nagrań

expanded ; Bootleg etc

#1 Post autor: szczypior9 » pn gru 24, 2007 19:09 pm

Szanowni znawcy score'ów

bardzo proszę o wyjaśnienie, jak to jest z tymi wydaniami soundtracków.
Czym różni się jedno od drugiego. Mam jako taki zbiór, ale nie jestem fanem jakiegoś wybranego kompozytora. Dobre kilka lat temu był nim H. Zimmer, ale od czasu kiedy nagle wszyscy go pokochali (Gladiator) mnie zaczął nudzić . Choć staram się nadążać za jego dokonaniami... Tak to już jest że należę do tego nielicznego zapewne grona, którzy kochali H.Z. za jego Backdraft, Power of One, K 2 czy Black Rain, a nie późniejsze cuda, które uczyniły z niego gwiazdę. Ale do rzeczy.
Black Rain został wydany jako ponad 80 minutowy score, mam gdzieś kopię ale nie wiem gdzie, ponadto nie mogę znaleźć info na temat jaka wytwórnia i kiedy wydała ten score. Black Hawk Down też wyszedł jako score na 2 CD, Days of Thunder, King Arthur 2 CD itd itd, można długo wymieniać.
Panie/Panowie...pomóżcie - gdzie to kupić, kto to wydaje, bo przecież nie Varese czy Silva Screen. Nie chcę podawać pełnego zestawu tytułów z których mam/miałem pełny (chyba) score. Sporo poginęło po przeprowadzce, sporo jest już zniszczona. A wiem że takie wydania muzyki istnieją

A tak przy okazji ... WESOŁYCH ŚWIĄT
:D

Mefisto

#2 Post autor: Mefisto » pn gru 24, 2007 21:09 pm

przykro mi, ale nie istnieją - tzn. nie oficjalnie. Oficjalnie te pozycje mają wydania jednopłytowe (no, chyba że przywiozłeś to z Japonii to wtedy zrozumiem) - to co miałeś to bootlegi i tyle. A że ktoś Ci ładnie wypalił, to już tylko się cieszyć :D

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3 Post autor: Ghostek » pt gru 28, 2007 00:03 am

Do rozwiązywania problemów z wydaniami polecam soundtrackcollector.com. Oprócz informacji na temat regularnych wydań często pojawiają się wzmianki o bootlegach, promo itp.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#4 Post autor: Koper » pt sty 04, 2008 11:27 am

Ja w kwestii Black Rain. Blisko 80min. wydanie o którym mówisz, to bootleg, generalnie nigdzie niedostępny, jednakże... raz w zeszłym roku pojawił się na allegro, ale za sporą kasę (chyba to było ponad 100 zł). Wydanie oficjalne jest dwa razy krótsze, poza tym zawiera tylko 20 min. score Zimmera i to (pomijając kapitalne "Nick and Masa") wybrane dość nieszczęśliwie bo w polowie stanowiące ilustracyjną papkę. Reszta to piosenki. Jeszcze niedawno było to do nabycia w polskich sklepach internetowych.
Zresztą... co ja będę pisał - oba wydania są zrecenzowane na naszej stronie. :)

ODPOWIEDZ