Wojteł pisze: ↑pn cze 17, 2024 16:45 pm
Ludzie za bardzo przekładają realny świat na świat fikcji a świat fikcji to świat fikcji i wcale nie musi on odzwierciedlać tego realnego
Święta prawda. Dlatego nasuwa się pytanie, dlaczego twórcy tak bardzo są zafiksowaniu na reklamowaniu takich seriali reprezentacją różnych grup z naszego świata

Ktoś mógłby powiedzieć, że może dlatego, że pomijajac ten aspekt,to ten serial nie ma absolutnie nikomu niczego do zaoferowania.
Tylko powiedz mi, dlaczego w odległej Galaktyce mają być sami biali mężczyźni?
Przecież tutaj Ludzkość to mniejszość a i tak można posądzić twórców o rasizm

ponieważ większość głównych bohaterów to są Ludzie a przecież statystycznie powinno być znacznie więcej ras Obcych. Tak więc, mamy zwykle Ludzi w głównych rolach, zwykle są to biali mężczyźni, dopiero w trzeciej trylogii mamy kobietę, choć też białą.
Pytanie brzmi, czy domaganie się samych białych mężczyzn jako protoplastów to też nie jest poprawność polityczna, tylko w drugą stronę? Przecież świat nie jest czarno biały, nie żyją na nim sami biali, silni, heteroseksualni mężczyźni

taki świat byłby po prostu nudny, świat jest różnorodny, więc taki sam powinien być też w filmach i w serialach bo inaczej dostaniemy zakłamywanie rzeczywistości i tworzenie jej na własny użytek i na własne podobieństwo.
Mi się serial podoba, ja cały czas czekam na więcej Jedi, Mocy i dlatego najbardziej podobają mi się "Ahsoka", Akolita' i 'Kenobi" ( ten ostatni, zresztą bardzo się podoba Lucasowi ), inni mają "Andora", "Mando" czy "Łotra Jeden" - Gwiezdne Wojny są bardzo różnorodne i mają obecnie znacznie więcej do zaoferowania niż kiedyś, bo mamy też seriale animowane, mamy Anime, mamy książkę, gdzie Rycerz Jedi to Japoński Ronin, mamy świetną Erę Wielkiej Republiki a najlepsze dla mnie jest to, że teraz wszystko się ze sobą łączy - nie tylko filmy i seriale, ale też książki, komiksy i gry i np. to, co mamy tutaj o Siostrach Mocy czy też Wiedźm z Datomiry, łączy się z tym, co dostaliśmy w grach "Jedi Upadły Zakon" i "Jedi Ocalały" + twórcy też cały czas korzystają z dobrodziejstw Expanded Universe.
Filoni mówił ostatnio, że Lucas cały czas ma klucze do pomieszczeń w których On i inni pracownicy Lucasfilm pracują i gdyby chciał wrócić i wyreżyserować jakiś film lub serial to nikt by Mu nie odmówił
Prawda jest taka, że
NIKT nie kazał Lucasowi sprzedawać Lucasfilmu, nikt Mu nie kazał też kręcić kolejnej trylogii, mógł nie robić nic i dalej zarabiać na gadgetach, więc sprzedaż franczyzy to tylko i wyłącznie Jego decyzja i jeśli już obrońcy jedynej, świętej wizji Gwiezdnych Wojen mają mieć do kogoś pretensję to tylko do Lucasa
Powiedzcie mi lepiej, dlaczego w tym serialu jest takie ziarno?
Telewizor Sony Bravia 55 XR A95L, internet podłączony kablowo i nie narzekam, Dolby Vision robi robotę ale całe tło się "rusza".
Czy to jest wina rozdzielczości i HDR? Pewnie na monitorze 1440p bez HDR ( tzn. jest ale wyłączony bo to tylko 100 nitów ) tego efektu nie będzie