Star Wars: Ahsoka - Kevin Kiner (2023)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Star Wars: Ahsoka - Kevin Kiner (2023)

#1 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 31, 2023 01:41 am

Wyda zapewne jakoś i nienajlepiej Walt Disney Records.

Zakładam więc temat do serialu Ahsoka z uniwersum Star Wars, czy też DaveFilonieVersum. Muzykę komponuje Kevin Kiner, który komponował do Clone Wars i wszystkiego z Filonieversum.

youtu.be/uF5IPOEFndw
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Star Wars: Ahsoka - Kevin Kiner (2023)

#2 Post autor: Adam » czw sie 31, 2023 09:19 am

Jedyny serial z uniwersum - wreszcie! - z muzyką w pełni Star Warsowym stylu jak bozia przykazała od 1977 roku.
I te 3 odcinki oglądało się fajnie, nie tylko ze względu na muzyke.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 31, 2023 13:08 pm

Z tą w pełni Star Warsową muzykę to też nie przesadzajmy, gdyż w scenie z tym kosmicznym motorem na kosmicznej autostradzie, mamy jakiś kosmiczny J-Rock. :)
Ale poza tym muzycznie nie jest źle, szczególnie w finale trzeciego odcinka, gdzie otrzymaliśmy dobry, klasyczny action-score.

Sam serial na razie dość letni, gdzie znowu mamy mcguffiny i mamy do osób które się ukrywają. Ale pod względem wykonania stoi to wyżej od Kenobiego. Choć miecze świetlne w brzuchu dalej są głupie.

Jedyne co mnie dziwi to jak prezentuje się Ahsoka w tym serialu. Wszak jest to od samego faceta, który niby ją stworzył w animowanych serialach. Tylko tam wydawała mi się jakoś bardziej żywa, a tutaj nie okazuje ona prawie żadnych emocji.

P.S. I Wojtek ma rację, że ta scena z wystawioną ręką przez Ashokę w pierwszym epizodzie była dziwna.

Awatar użytkownika
SotJ
Gość od wnoszenia fortepianu

#4 Post autor: SotJ » czw sie 31, 2023 13:47 pm

Wawrzyniec pisze:
czw sie 31, 2023 13:08 pm
Z tą w pełni Star Warsową muzykę to też nie przesadzajmy, gdyż w scenie z tym kosmicznym motorem na kosmicznej autostradzie, mamy jakiś kosmiczny J-Rock. :)
Czy to nie jest jak z muzyką np. w kantynie w części 4 lub w kasynie w 8, że ro muzyka z tego świata grająca w danym miejscu? Pasuje do postaci i nie przeszkadzała w oglądaniu. Na płycie może być z tym gorzej, będzie się bardziej wyróżniać. Najwyżej przeniosę ją na koniec playlisty :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 31, 2023 14:33 pm

Z muzyką w Kasynie w The Last Jedi było wszystko złe, ale to dlatego, że sama scena wyglądała jak z Doctora Who, a nie Star Wars.

Muzyka w Cantinie czy Pałacu Jabby, to muzyka grana tam.na żywo. Zaś tutaj to podkład muzyczny. Chyba, że źle to odczytałem i ona na tym komsmicznym motorze ma radio i to muzyka, którą podczas jazdy słuchała.

Awatar użytkownika
SotJ
Gość od wnoszenia fortepianu

#6 Post autor: SotJ » czw sie 31, 2023 14:51 pm

Jabto tak odebrałem że to Sabine tego słucha, ale jao się nad tym zastanowić to nie mam pewności. Nie pamiętam czy to było pokazane lub za sugerowane czy sam to sobie dopowiedziałem.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#7 Post autor: Wojteł » czw sie 31, 2023 15:02 pm

Adam pisze:
czw sie 31, 2023 09:19 am
Jedyny serial z uniwersum - wreszcie! - z muzyką w pełni Star Warsowym stylu jak bozia przykazała od 1977 roku.
I te 3 odcinki oglądało się fajnie, nie tylko ze względu na muzyke.
Te quasi samurajskie brzmienie i generyczna muzyka akcji to wg Ciebie muzyka w Star Warsowym stylu? Lol.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » czw sie 31, 2023 15:21 pm

Ja jestem jak Broxton - jest orkiestra = jest prawie max ;-) :P

Nie no, to jest jak dotąd najbardziej symfoniczny score z seriali uniwersum D+ i o to mi chodziło.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#9 Post autor: Wojteł » czw sie 31, 2023 16:43 pm

E, daj spokój, jeszcze z tematem Sabine zerżniętym z Ostatniego Samuraja... Kiner w tych animacjach miał strasznie ograniczone i pozbawione jakiejkolwiek wyobraźni myślenie, muzyka była zerżnięta z filmu, którym był inspirowany dany odcinek. Wątpię, żeby w Ahsoce było wiele lepiej, jedyna różnica jest taka, że tego nie robi już na samplach tylko na żywej orkiestrze. A z symfonicznych scorów, to Kenobi był mocno orkiestrowy - ale też totalnie generyczny.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#10 Post autor: Ghostek » pt wrz 01, 2023 07:30 am

No jak dla mnie ten score, to takie skakanie od sasa do lasa i pisanie pod obraz. A każdy w miarę ogarnięty kompozytor na miękko zrobiłby takie tapety, jakie tu robi Kiner. Także zachwytów nie ma po tych trzech odcinkach.
Inną sprawą jest, że animacji nie oglądałem poza jednym sezonem Wojen Klonów, więc nie do końca obczajam bazę tematyczną serii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#11 Post autor: Wojteł » pt wrz 01, 2023 15:29 pm

Baza tematyczna wygląda dokładnie tak, jak opisałeś. Temat dla Ahsoki, temat dla Ventress, kilka powtarzających się motywów akcji, a cała reszta była rżnięta z filmów, którymi dany odcinek był inspirowany. Nawiązanie do Aliens? Leci Horner. Nawiązanie do Star Treka? Też Horner. Sabine uczy się walczyć mieczem? Dajcie ostatniego Samuraja (to w ogóle przerodziło się w jej temat). Czasami te tematy leciały bez żadnego związku z obrazem - zdarzyło mi się nieźle ryknąć, jak przelot promu z jednego krążownika na drugi był ilustrowany cytatem z Vampire Hunters, kompletnie z dupy, nigdy wcześniej ani później nie pojawiając się ponownie. Tematów Williamsa w serialach było jak na lekarstwo, w sumie prawie wyłącznie cytowane były te dla Ciemniej Strony.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 01, 2023 16:24 pm

Zaś w finale Clone Wars mieliśmy Vangelisa z Blade Runners.
Dlatego też nie zdziwiłbym się, jakby w temptracka dali Kinerowi Zenona Martyniuka, to on idealnie by skomponował coś a la Zenon Martyniuk.

Temat Ahsoki czy też muzyka z napisów końcowych w porządku, ale trochę bardziej mi się kojarzy z czymś co by Djawadi na rzecz Gry o Tron czy Rodu Smoka robił.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#13 Post autor: Kaonashi » pt wrz 01, 2023 16:56 pm

Wojteł pisze:
pt wrz 01, 2023 15:29 pm
- zdarzyło mi się nieźle ryknąć, jak przelot promu z jednego krążownika na drugi był ilustrowany cytatem z Vampire Hunters, kompletnie z dupy, nigdy wcześniej ani później nie pojawiając się ponownie.
Słyszałem o tym kiedyś, ale nigdy nie widziałem na własne oczy. Ma ktoś namiar na ten fragment?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#14 Post autor: Wojteł » pt wrz 01, 2023 17:29 pm

A nie przypadkiem ode mnie? :p Jeśli dobrze pamiętam, to było gdzieś w szóstym sezonie. Ale nie chce mi się całego oglądać ponownie, żeby znaleźć 15 sekundowy fragment.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#15 Post autor: Kaonashi » pt wrz 01, 2023 23:25 pm

Wojteł pisze:
pt wrz 01, 2023 17:29 pm
A nie przypadkiem ode mnie? :p
Możliwe. :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ