TOP 10 EVER of Alexandre Desplat (edycja 2015) - dawniej TOP 5 EVER (edycja 2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

TOP 10 EVER of Alexandre Desplat (edycja 2015) - dawniej TOP 5 EVER (edycja 2013)

#1 Post autor: hp_gof » sob lis 02, 2013 23:37 pm

ZASADY 2015

Układamy TOP 10.

Punktacja:
1. -> 10 pkt.
2. -> 9 pkt.
3. -> 8 pkt.
4. -> 7 pkt.
5. -> 6 pkt.
6. -> 5 pkt.
7. -> 4 pkt.
8. -> 3 pkt.
9. -> 2 pkt.
10. -> 1 pkt.

Czas do północy w nocy z 31 grudnia/1 stycznia.

ZASADY 2013 (zakończono)

Czas Zaduszek sprzyja do przemyśleń i podsumować, stąd taki temat. Ktoś ostatnio sugerował taki TOP, kto miałby go założyć, jak nie ja ;)
Żeby nie było łatwo zadecydowałem, że musimy wybrać jedynie PIĘĆ najlepszych wg nas score'ów francuskiego kompozytora. Dlaczego tyle, a nie np. 15? Bo przy 15-stu pozycjach człowiek przestaje myśleć. Praktycznie jest w stanie zmieścić wszystko co mu się podoba do jednego wora, najciekawsze pozycje wrzucić w miarę z przodu, a kolejność reszty bywa już przypadkowa. A mnie zależy na tym, żeby dokonać ostrej selekcji i uczciwie zastanowić się - co ma szanse przejść do historii; albo gdybyście mieli (lub musieli!) zabrać ze sobą 5 płyt Desplata na bezludną wyspę (i mieli z nimi wytrzymać :P bez popełnienia harakiri); albo gdybyście mieli komuś polecić 5 absolutnych hitów z jego filmografii - to co to by były za tytuły.
Punktacja wg standardowego klucza :)
1. 5 pkt.
2. 4 pkt.
3. 3 pkt.
4. 2 pkt.
5. 1 pkt.
Czas do północy w nocy z 10/11 listopada.

Oczywiście miło by było, gdybyście wzięli to zadanie na poważnie. Nie strzelali na odwal sztampowymi przykładami, tylko potrafili solidnie uzasadnić, czemu to, a nie tamto. Żebyście zastanowili się, który score i dlaczego sprawdza się najlepiej w filmie, a jednocześnie jest wyjątkowym/przełomowym dziełem w karierze Desplata, a jednocześnie dobrze się słucha, a jednocześnie zawiera bogatą bazę tematyczną, a jednocześnie jest oryginalny itd. itd. A więc komentarze mile widziane. Przy okazji daję Wam pole do tego, żebyście wypisali za co jesteście kompozytorowi wdzięczni, co Was w nim zaintrygowało, jak się zmieniło może Wasze podejście do muzyki filmowej po kontakcie z jego twórczością... Jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia, to jest to doskonały moment na napisanie małego eseju. Możecie też podawać przykłady konkretnych scen, konkretnych utworów, które zrobiły w Was największe wrażenie. Bardzo mi zależy, żeby w tym TOPie uwzględnić kontekst filmowy, a nie tylko odsłuch albumu. Fajnie by też było, gdybyście uwzględnili różnorodność gatunków, do których Olo muzykę stworzył. Żeby nie było wyłącznie plumkania, plumkania i plumkania, albo akcji, akcji, akcji albo grozy, grozy, grozy :) Macie w czym przebierać. Niech wygra najlepszy! Tylko przemyślcie! :mrgreen:
PS. Mój TOP5 mam już ułożony w głowie, ale wstrzymam się z jego publikacją ok. 1-2 dni i/lub do publikacji kilku Waszych propozycji ;) Powodzenia!
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2015 19:48 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 5 razy.

Mefisto

Re: TOP 5 - Alexandre Desplat <3

#2 Post autor: Mefisto » ndz lis 03, 2013 02:01 am

Nie lepiej poczekać do przyszłego roku aż wyjdą 3 ważne pozycje, czyli Polański, Clooney i Anderson?

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#3 Post autor: ravaell » ndz lis 03, 2013 11:13 am

Mefisto pisze:Nie lepiej poczekać do przyszłego roku aż wyjdą 3 ważne pozycje, czyli Polański, Clooney i Anderson?
Co roku pojawia się przynajmniej jedna dobra praca od Desplata, więc nie ma sensu przeciąganie w nieskończoność.

Czy istnieje możliwość przesunięcia deadline o parę dni? Przy okazji warto byłoby powtórzyć kilka najlepiej umuzycznionych przez Desplata filmów, a tydzień to trochę mało czasu.

hp_gof

#4 Post autor: hp_gof » ndz lis 03, 2013 11:20 am

Przesuwać nie ma sensu, bo faktycznie co rusz to jakaś perełka wychodzi ;) Najwyżej powtórzymy zabawę za rok albo 2 lata :P Zresztą nie przypominam sobie, żeby taki TOP był, więc trzeba go kiedyś zrobić. Poza tym lepiej oceniać prace z pewnym dystansem - bo czasami zachwyceni świeżą pracą możemy ją przesadnie wychwalić. Tegoroczny desplatowski 'gap year' idealnie nadaje się do podsumowania i rozliczenia z przeszłością :mrgreen: A naprawdę jest już z czego wybierać, nie utrudniajmy więc sobie zadania dodając do wora kolejne prace :P
Jeśli chodzi o deadline, to zobaczymy jak będą spływać głosy. Ustaliłem taki termin, bo w tym tygodniu jest premiera nowego Polańskiego hehehe i tak mi się ładnie skojarzyło, ale jeśli odzew nie będzie duży i będziecie potrzebowali więcej czasu, to się przedłuży ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#5 Post autor: Adam » ndz lis 03, 2013 11:26 am

w tym roku to po byku perełek Desplata wyszło :P moje uszy się opędzić nie mogą :mrgreen:
#FUCKVINYL

hp_gof

#6 Post autor: hp_gof » ndz lis 03, 2013 11:34 am

Adam pisze:w tym roku to po byku perełek Desplata wyszło :P moje uszy się opędzić nie mogą :mrgreen:
Ale z Ciebie lama, napisałem, że w tym roku Olo ma 'gap year' ;) Zresztą nie słyszałeś Wenus :P A poza tym on już dwie potencjalne perełki przyszłoroczne nagrał. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#7 Post autor: Adam » ndz lis 03, 2013 11:35 am

no więc po co w tym roku top? :P w tym roku to on odpoczywa.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » ndz lis 03, 2013 11:44 am

Mefisto pisze:Nie lepiej poczekać do przyszłego roku aż wyjdą 3 ważne pozycje, czyli Polański, Clooney i Anderson?
Ja bym poczekał ze 30 lat, jak na emeryturę przejdzie to się TOP ułoży. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#9 Post autor: Mefisto » ndz lis 03, 2013 14:36 pm

ravaell pisze:Co roku pojawia się przynajmniej jedna dobra praca od Desplata, więc nie ma sensu przeciąganie w nieskończoność.
Ale te trzy zapowiadają się naprawdę mocno - u Andersona ma ponoć być po raz pierwszy większość ilustracyjnej muzyki, a nie piosenek, Wenus ponoć "intense", a clooneyowska przygodówka daje spore pole do popisu.

Eniłej... 5 to za mało, daję 10 (a nawet i 15 mógłbym :P ) i mam gdzieś, kto co o tym sądzi :P

01. Fantastic Mr. Fox - bo fantastycznie działa w filmie i fantastycznie słucha się poza nim i jest to przy okazji chyba najbardziej ekspresyjny Olo
02. The Ghost Writer - znakomicie uzupełnia suspens filmu Polańskiego i świetnie słucha się poza nim, album jest doskonale wyważony, a w ogóle to napisałem reckę tego i nie wiem po cholerę kolejne opisy
03. The Painted Veil - bo to jego jeden z piękniejszych score'ów, bardzo dostojny
04. Girl With a Pearl Earring - j.w.
05. The Curious Case of Benjamin Button - niezaprzeczalny urok, parę pięknych tematów i jeden z największych plusów samego filmu
06. Moonrise Kingdom
07. Rise of the Guardians
08. Extremely Loud and Incredibly Close
09. Zero Dark Thirty
10. Syriana
Ostatnio zmieniony ndz lis 03, 2013 14:49 pm przez Mefisto, łącznie zmieniany 1 raz.

hp_gof

#10 Post autor: hp_gof » ndz lis 03, 2013 14:44 pm

Tożeś mnie Mefisto zaskoczył :shock: (pozytywnie)
Ale to dopiero pierwsza część zadania ;) Czekamy na uzasadnienie pierwszych 5-ciu pozycji! Bo przypominam, że na tym przede wszystkim polega ten TOP ;) Wyliczanki to se możecie robić w innych wątkach :P :P :P

Mefisto

#11 Post autor: Mefisto » ndz lis 03, 2013 14:50 pm

Styknie mam nadzieję :P

hp_gof

#12 Post autor: hp_gof » ndz lis 03, 2013 14:52 pm

Lepiej :P Nie spodziewałem się po Tobie eseju :mrgreen:

Mefisto

#13 Post autor: Mefisto » ndz lis 03, 2013 14:53 pm

Bo nie wiem co tu w ogóle pisać :P Wszyscy znają na wylot te prace, więc jedynie same truizmy będą :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#14 Post autor: Koper » ndz lis 03, 2013 14:54 pm

1. The Ghost Writer - za całokształt
2. Fantastic Mr. Fox - za klimat, zabawę i świetne motywy
3. Rise of the Guardians - za działanie w filmie i znakomite brzmienie orkiestry
4. The Ides of March - za wiadomo który utwór
5. Lust, Caution - za najpiękniejszy temat Ola chyba w całej dotychczasowej karierze

I wyróżnienie dla:
A Half un Chance - za to, że jest lekko, z polotem, z fajnymi orkiestracjami i bez popadania w plumkanie. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Kontakt:

#15 Post autor: Templar » ndz lis 03, 2013 14:58 pm

1. The Ghost Writer - bo tak
2. Rise of the Guardians - bo tak
3. The Ides of March - bo tak
4. Moonrise Kingdom - bo tak
5. Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 - bo tak
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

ODPOWIEDZ