Strona 1 z 5
Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 11:11 am
autor: Adam
Zakładam taki temat, bo miałem nieraz ciekawe linki na ten temat. Wiele osób nie ma pojęcia o bajzlu jaki panuje w Hollywood, żyje utopiami z pkt. widzenia fanboja, więc czasem jakieś ciekawe artykuły mogą mu rozjaśnić co nieco błędne bujanie w obłokach i dać cząstkowe odpowiedzi na pytanie "dlaczego jest tak, jak jest". Oczywiście te artykuły to tylko kropla w morzu - więcej można się dowiedzieć prywatnie w rozmowach z kompozytorami (choć akurat z zagranicznymi u nas mało kto ma aż taki kontakt). Ale ogólnie zasady są te same wszędzie w zasadzie. A nasz kraj nie rożni się pod tym względem niczym - poza jednym - mniejsze budżety i mniej nazwisk do obsadzania. w naszej branży filmówki już nic mnie nie zaskoczy, ale zagranica jeszcze ciągle stoi przede mną otworem w pewnych kwestiach.
na początek artykuł z Deadline'a (pewnie dla niektórych już to będzie lekki szok) o wyjaśniającym wszystko tytule "Trends In TV Scoring – Self-Financing Composers" - m.in. z wypowiedziami McCreary'ego -
http://www.deadline.com/2013/08/jeff-be ... ers-emmys/
Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 14:20 pm
autor: kiedyśgrześ
no

wreszcie oficjalny pudelek
co do tych fanaberii kompozytorskich, cóż gdybym ja był producentem, żywego instrumentu na oczy by nie zobaczyli, to w 99% przypadków nie ma sensu dzisiaj, szczególnie przy domowym medium, tak, że niech nie płaczą i nie narzekają, jeszcze nadal się okazje do flirtu z ponętną wiolonczelistką jednak zdarzają

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 15:45 pm
autor: kiedyśgrześ
przecież to ekonomia, nie oszukujmy się, detale łuskane podczas odsłuchu z płyty nie mają znaczenia w filmie, zresztą kto tu się wypowiada w tym arcie, kompozytorzy o których ostanie co bym pomyślał, to, że ekstensywnie wykorzystują możliwość żywych grajków

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 17:03 pm
autor: Adam
ano. dlatego coraz lepiej sobie działa w branży RCP na samplach, i "minimalistyczne" scory jak Beal'a do których częśc z nich musi sama dopłacać..
Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 17:43 pm
autor: Koper
kiedyśgrześ pisze:co do tych fanaberii kompozytorskich, cóż gdybym ja był producentem, żywego instrumentu na oczy by nie zobaczyli, to w 99% przypadków nie ma sensu dzisiaj, szczególnie przy domowym medium, tak, że niech nie płaczą i nie narzekają, jeszcze nadal się okazje do flirtu z ponętną wiolonczelistką jednak zdarzają

I tacy właśnie są producenci. Kasa, misiu, kasa.

Ale zmartwię Cię, Grzesiu, jakbym ja był producentem, to bym tanich synth-grajków pogonił, bo jak już coś sprzedawać to najwyższej jakości a nie jakąś popelinę, jak byle plastikowe chińskie zabawki.

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 17:44 pm
autor: Adam
szybko by Ci się podejście zmieniło

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 17:49 pm
autor: Templar
Gdybym ja był producentem to też bym kasy na ogromne orkiestry nie żałował, bo lubię porządne pierdolnięcie, a grajków z samplami to zatrudniałbym co najwyżej do komponowania do gierek w Javie na telefony na podstawie moich filmów

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 18:02 pm
autor: Koper
Adam pisze:szybko by Ci się podejście zmieniło

Ja nie z takich co to kasa najważniejsza. Film to je sztuka.

Lepiej mniej zarobić a zostawić coś wartościowego dla potomnych.

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 18:03 pm
autor: Adam
Costner tak właśnie myślał przy Waterworld

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 20:02 pm
autor: Mefisto
Przyznaj się, założyłeś ten temat po newsach o The Good Dinosaur

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 20:03 pm
autor: Adam
heh, nie. to nie ma nic wspólnego z rejectami przecież

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 20:03 pm
autor: Mefisto
Przecież nie ma rejectu jeszcze

Re: Branża od kuchni
: czw sie 29, 2013 20:04 pm
autor: Adam
no reżyser dinozaura ma
ale to nie temat o rejectach

Re: Branża od kuchni
: pt sie 30, 2013 01:20 am
autor: Wawrzyniec
Dziwny ten temat.

Po co zaglądać kucharzowi do kuchni? Ja tam wolę skosztować gotowe danie.
@Koper @ Templar Taaaaaaa

Jestem ciekaw jak długo zostalibyście wpływowymi producentami, przy tak nieoszczędnie prowadzonej polityce.

Re: Branża od kuchni
: pt sie 30, 2013 09:52 am
autor: Kaonashi
Wawrzyniec pisze:Dziwny ten temat.

Po co zaglądać kucharzowi do kuchni? Ja tam wolę skosztować gotowe danie.
Boisz się pewnie, że większość tematu będzie dotyczyć Zimmera i jego nie do końca chlubnych zagrywek z pomagierami:P
Sam temat ciekawy, na pewno będzie o czym pisać.