Moje krótkie podsumowanie:
Poniżej krytyki
The Bourne Legacy - James Newton Howard (1.5)
Bez komentarza.
Rozczarowania
The Avengers - Alan Silvestri (3.0)
Taki film prosił się o oprawę miana scoru roku, ale w sumie chyba nikt tu cudów nie oczekiwał, choć mimo wszystko zawód jest i to spory.
W normie
MIB 3 - Danny Elfman (3.0)
Dark Shadows - Danny Elfman (3.0)
Battleship - Steve Jablonsky (2.5)
Snow White and the Huntsman - James Newton Howard (3.0)
Prometheus - Marc Streitenfeld (2.5)
Brave - Patrick Doyle (3.5)
The Amazing Spider-Man - James Horner (4.0)
The Dark Knight Rises - Hans Zimmer (3.5)
The Expendables 2 - Brian Tyler (3.5)
Total Recall - Harry Gregson Williams (3.0)
Prace na poziomie danym dla poszczególnych kompozytorów, którzy postawili na sprawne rzemiosło i których najnowsze prace ujmy, ani chwały ich dyskografiom raczej nie przyniosą. Nikt nie wspiął się na wyżyny swoich umiejętności, ale najlepiej spisał się tu James Horner do którego nie można mieć większych zastrzeżeń, gdyż dostarczył bogatą brzmieniowo i tematycznie, w miarę świeżą i emocjonalną pracę i co najważniejsze z prawdziwym, pełnokrwistym tematem przewodnim, jakiego zabrakło innym konkurentom, no może poza Avengers. Spisał się również Zimmer, który dostarczył najlepszy do posłuchania soundtrack trylogii. Howarda, Doyle'a, Elfmana czy nieobecnego w ankiecie Powella (Ice Age 4), na pewno stać w tych gatunkach na więcej, ale mimo wszystko dostarczyli tego czego się od nich oczekiwano, podobnie jak Brian Tyler i Harry Gregson Williams, choć tu mogło być nieco lepiej. Nawet do Streitenfelda i Jablonsky'ego nie mam zbytnio zastrzeżeń, co prawda kiepsko panowie, ale jakieś zalążki pomysłów były i faila tym razem ze strony obu nie odnotowuję.
Pozytywne Zaskoczenia
Wśród nominowanych brak. Mnie w sezonie letnim mile zaskoczył Ted (3.5) i w szczególności ParaNorman (4.0).
Top 3 wakacji:
1. The Amazing Spider-man - James Horner
2. ParaNorman - Jon Brion
3. Cosmopolis - Howard Shore
Ogólnie dość rozczarowujący sezon letni i liczę, że za rok (Star Trek 2, After Earth, Man of Steel) będzie nieco lepiej