Kenji Kawai - skończył się?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Kenji Kawai - skończył się?

#1 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 24, 2012 16:54 pm

Obrazek
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: OKŁADKI - Wielka Baza Danych

#2 Post autor: Adam » pt lut 24, 2012 17:12 pm

Kawaj jest biedny jak pasztetowa z lidla. i to nie od dzis. jeden z najsłabszych japońskich kompozytorów ostatnich lat. szkoda że się tak spartolił, zresztą nawet we własnym kraju mają o nim takie zdanie..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 24, 2012 17:38 pm

Adam pisze:Kawaj jest biedny jak pasztetowa z lidla. i to nie od dzis. jeden z najsłabszych japońskich kompozytorów ostatnich lat. szkoda że się tak spartolił, zresztą nawet we własnym kraju mają o nim takie zdanie..
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#4 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 24, 2012 17:55 pm

Wawrzyniec pisze:
Adam pisze:Kawaj jest biedny jak pasztetowa z lidla. i to nie od dzis. jeden z najsłabszych japońskich kompozytorów ostatnich lat. szkoda że się tak spartolił, zresztą nawet we własnym kraju mają o nim takie zdanie..
Obrazek
Nie przejmuj się Wawrzyniec, zapuść sobie linka :)

http://www.youtube.com/watch?v=NBvwhnmUxDA
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5 Post autor: Koper » pt lut 24, 2012 23:56 pm

Spartolił się niestety. Od "Sky Crawlers" już nic ciekawego. Gdzieś tam wśród tych serialowych scorów były jakieś momenty na poziomie, ale to już nie to. Facet ma swój styl, którego się trzyma, ale co miał w nim do przekazania, to chyba już przekazał i nic nowego nie wymyśli. Tym bardziej, że te jego ostatnie scory to biedne brzmieniowo strasznie, daliby mu chociaż jakąś orkiestrę porządną, może by coś wyszło co nie brzmi jak hansowe demówki.
Swoją drogą się zastanawiam czy Kawai'a nie dotknęło to samo co i Hansa. Zresztą obaj po jednym Wawrzyńcu...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#6 Post autor: Templar » sob lut 25, 2012 00:03 am

Koper pisze:Swoją drogą się zastanawiam czy Kawai'a nie dotknęło to samo co i Hansa. Zresztą obaj po jednym Wawrzyńcu...
Mamy winnego, jak zwykle Wawrzek, to przez niego Hansu słabe soundtracki tworzy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#7 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 25, 2012 12:23 pm

Świetnie to znaleźliście winnego. :P A Kawaiu z przyjemnością podyskutuję, gdyż to mój ulubiony japoński kompozytor. I przesłuchałem prawie wszystko co wydał. Choć co prawda Adam twierdzi, że znam tylko 5 jego soundtracków. Ale to nie jest miejsce na dyskusje o Kawaiu. Więc może jak ktoś jest chętny to mógłby przenieść ten wątek, aby tutaj nie robić niepotrzebnego offtopa?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Kenji Kawai - skończył się?

#8 Post autor: Koper » sob lut 25, 2012 13:47 pm

proszę uprzejmie :P

A co do Kawai'a to co sądzicie o tym?

Obrazek

diablo to wtórne, ale momenty ma. Tylko po co pchać aż 2 CD?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#9 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 25, 2012 14:13 pm

Tego jeszcze nie słuchałem. Podobnie jak z "Rabbit Horror 3D" czekam aż się pojawi w jakimś nielicznie istniejącym sklepie. :wink:

Za to z ostatnich Kawaiów to "Gantze" słuchałem. I podobały mi się te prace, choć rzeczywiście nic nowego w nich nie było. Dlatego też połowicznie mogę się z Wami zgodzić. Rzeczywiście słuchając najnowszych prac Kawaia można odnieść wrażenie "ale to już było", mimo mi to aż tak bardzo nie przeszkadza, gdyż lubię jego styl.

I tutaj też pojawia się znowu ta sama kwestia, którą wałkujemy od 5 lat: "czy wszystko musi być nowe, oryginalne, świeże itd". Nie muszę chyba przypominać, do czego takiego rozumowanie świat muzyki filmowej zaprowadził? :roll:

A sam Kenji Kawai to chyba mój ulubiony japoński kompozytor. I tak jak Joe Hisaishiego uważa się za japońskiego Johna Williamsa, tak Kenji Kawaia uważam, za japońskiego Hansa Zimmera. :)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#10 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 25, 2012 14:13 pm

Co do Kawai, to Towarnicka piała w Japonii jak się okazuje :)

http://www.youtube.com/watch?v=aTQfB8W0 ... re=related
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#11 Post autor: Koper » sob lut 25, 2012 14:27 pm

Wawrzyniec pisze: I tak jak Joe Hisaishiego uważa się za japońskiego Johna Williamsa, tak Kenji Kawaia uważam, za japońskiego Hansa Zimmera. :)
W tym sensie, że się skończył, to może i tak. :P

A "Rabbit Horror 3D" muzycznie to nic ciekawego.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 25, 2012 14:33 pm

Koper pisze:
Wawrzyniec pisze: I tak jak Joe Hisaishiego uważa się za japońskiego Johna Williamsa, tak Kenji Kawaia uważam, za japońskiego Hansa Zimmera. :)
W tym sensie, że się skończył, to może i tak. :P
Proszę, tak to można każdą dyskusję spłycić i skończyć. :roll: A trochę gorsza forma Kawaia nie wiem czy też nie jest podyktowana niższą formą Mamoru Oshii, który nie pamiętam, aby coś naprawdę ważnego po "Sky Crawlers" nakręcił. Był co prawda taki filmiki o laskach walczących z CGI potworami, ale jakieś specjalne to nie było. Muzyka Kawaia była OK i tyle.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#13 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 25, 2012 14:39 pm

Koper pisze:A "Rabbit Horror 3D" muzycznie to nic ciekawego.
Ciekawsze niż GAKU, choć to nie jest jakieś specjalne wyróżnienie :mrgreen:

Dziecinna melodyjka, industrialny ambient i takiż sam action i tyle o tym Króliku :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#14 Post autor: Koper » sob lut 25, 2012 14:54 pm

kiedyśgrześ pisze:Ciekawsze niż GAKU, choć to nie jest jakieś specjalne wyróżnienie :mrgreen:
Taaa, jasne, ciekawe w którym miejscu.

Marna prowokacyjka. :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#15 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 25, 2012 14:58 pm

Przeczytaj mój komentarz pod Filmmuzami :D
Ostrzegałem, że ktoś w końcu tego Sato przesłucha :mrgreen:
Obrazek

ODPOWIEDZ