ORŁY 2012

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Która z nominowanych ścieżek zasługuje na otrzymanie nagrody Orła 2012?

Czas głosowania minął pn mar 12, 2012 10:05 am

CZARNY CZWARTEK - MICHAŁ LORENC
6
86%
MŁYN I KRZYŻ - JÓZEF SKRZEK
1
14%
W CIEMNOŚCI - ANTONI KOMASA-ŁAZARKIEWICZ
0
Brak głosów

Liczba głosów: 7

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

ORŁY 2012

#1 Post autor: swordfish » pt lut 10, 2012 10:05 am

Ogłoszono nominacje do Orłów - Polskich Nagród Filmowych. W kategorii muzycznej o statuetkę walczą:

CZARNY CZWARTEK - Michał Lorenc
MŁYN I KRZYŻ - Józef Skrzek
W CIEMNOŚCI - Antoni Komasa-Łazarkiewicz

I znowu mnie zadziwili. Tym razem pozytywnie. W zeszłym roku olali znakomitą, pulsującą jazzem "Różyczkę" Lorenca, a tu proszę, jego słabsza ścieżka anty-melodyczna jest nominowana do nagrody. Całym sercem kibicuję Lorencowi!
Pozostałych ścieżek nie znam, bo nie ukazały się w wersji albumowej i filmów jeszcze nie oglądałem.
Pewnie Skrzek tradycyjnie dał popis mieszanki bluesowo-industrialnej, a Antek szuka swojej tożsamości muzycznej, której jest tak blisko. Ciekawi mnie, że tym razem Antek jest przedstawiany dwojgiem nazwisk. To kto jest jego ojcem - Wiesław Komasa czy Piotr Łazarkiewicz? Bo matką na pewno Magdalena Łazarkiewicz.
Zawód negatywny to brak nominacji dla "Bitwy Warszawskiej" Krzesimira Dębskiego. Muzyka rewelacyjna, pachnąca przebojowością, a tu nic. Zero nagród, brak częstych odtworzeń w radiu, słaba sprzedaż krążka w Polsce (nie pojawił się ani razu w TOP 50 Olis). Piosenka Nataszy Urbańskiej nie stała się tak jak w przypadku "Ogniem i Mietkiem Szcześniakiem" Edyty Górniak songiem zarżniętym przez wszystkie stacje komercyjne. Czyżby producenci nie posmarowali w łapkę nikogo odpowiedzialnego za Playlisty Eski, Zetki i RMFu?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: ORŁY 2012

#2 Post autor: Koper » pt lut 10, 2012 14:19 pm

dlaczego nie ma odpowiedzi "żadna" ? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#3 Post autor: Templar » pt lut 10, 2012 15:27 pm

Mam wrażenie, że te nagrody to są przyznawane przez Polski Związek Głuchych, chociaż nie, przepraszam, obraziłem teraz głuche osoby :( W zeszłym roku olali Różyczkę, a w tym brak Bitwy, jaja sobie robią, czy co?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#4 Post autor: Adam » pt lut 10, 2012 17:40 pm

nie było kogo nominować bo tendencje w filmach mamy teraz taka że muzy nie ma praktycznie wcale - przypominam że na ostatnich Lwach w głównym konkursie na 20 filmów przeszło 15 nie miało prawie wcale muzy. a tegoroczne orły, poza Lorencem, to dwie pozycje również praktycznie bez scoru. Antek walnął parę nut na krzyż i jest tego może 10 minut w filmie i to jeden temat, a Skrzek jak pisze od 30 lat to każdy wie i tam też nic muzy nie ma. Wygra Antek z racji wiadomego ostatnio hypu na W Ciemności. Dla mnie fakt że nominowali Lorenca jest sporym zaskoczeniem (nie, nie z powodów muzycznych) bo wystarczy spojrzeć kto zasiada w jury by wydedukować, czemu jest to nieprzypadkowo dopiero pierwsza nominacja do tej nagrody w historii dla Lorenca.. a obiektywnie? z tej trójki Czarny Czwartek ma muzyki najwięcej, dobrze sprawuje się ona w filmie i jest zauważalna. żadna pozycja nie jest wybitna czy genialna. szkoda tylko że to i tak wszystko wyłącznie polityka.. wielki plus za transmisję gali dla tvp2, widać te zapowiadane zmiany i rękę Kapuścińskiego w zwiekszenie promocji kultury na tym kanale.
#FUCKVINYL

Templar

#5 Post autor: Templar » pt lut 10, 2012 17:51 pm

swordfish pisze:Ciekawi mnie, że tym razem Antek jest przedstawiany dwojgiem nazwisk. To kto jest jego ojcem - Wiesław Komasa czy Piotr Łazarkiewicz? Bo matką na pewno Magdalena Łazarkiewicz.
http://filmpolski.pl/fp/index.php/1171082

Również jako: Antoni Komasa-Łazarkiewicz, Antoni Gross-Łazarkiewicz, Anton Gross

:shock:

Może ktoś to wyjaśnić? Czy też sprawa wyląduje w Archiwum X? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6 Post autor: Adam » pt lut 10, 2012 17:53 pm

pseudonimy se dobiera też mi problem :P a ojcem Antka był zmarły Piotr Łazarkiewicz, mąż Małgorzaty- siostry Agnieszki Holland.
#FUCKVINYL

Templar

#7 Post autor: Templar » pt lut 10, 2012 18:07 pm

Z tego co widzę to fanami Dębskiego też nie są, za Ogniem i mieczem tylko nominacja, a jak dla mnie soundtrack dużo, dużo lepszy niż Pan Tadeusz Kilara.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » pt lut 10, 2012 18:08 pm

toż przecież tłumacze że to polityka :P przypomnij sobie na co wtedy był hype i z jakiego powodu :P albo rok temu na Skolima.. itd itp..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#9 Post autor: Bucholc Krok » pt lut 10, 2012 19:44 pm

swordfish pisze:MŁYN I KRZYŻ - Józef Skrzek
A to wyszło na CD? Pamiętam, że chyba w Trójce była audycja o tym filmie i chyba też puszczali muzykę. Po audycji miałem to sprawdzić, ale zapomniałem i teraz mi się przypomniało. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#10 Post autor: swordfish » pt lut 10, 2012 20:03 pm

Pewnie dysponowali nagraniem bezpośrednio od dystrybutora/producenta/autora. W RMF Classic często puszczają np. muzykę Bartka Gliniaka do "Mojego Nikifora" lub "Joanny", które wydania albumowego nie mają.

A tak swoją drogą szkoda, że nominacji nie dostał Zbigniew Karnecki za "80 milionów". Przecież tam pojawia się świetny action-score w scenie ucieczki z pieniędzmi.

Templar

#11 Post autor: Templar » pt lut 10, 2012 20:11 pm

swordfish pisze:A tak swoją drogą szkoda, że nominacji nie dostał Zbigniew Karnecki za "80 milionów". Przecież tam pojawia się świetny action-score w scenie ucieczki z pieniędzmi.
No tam też była fajna muzyka, szkoda, że jej nie wydali. A tak swoją drogą, wie ktoś co to za utwór leci w tym zwiastunie od 1:37:

http://www.youtube.com/watch?v=5npsn4GC ... be&t=1m37s

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#12 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 11, 2012 07:57 am

Myślę, że wygra Antoni Bratanek-Reżyserki.

Swoją drogą nie zgadzam się za Adamem, że kontrowersje co do nominowanych to kwestia polityczna, moim zdaniem raczej... etniczna :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#13 Post autor: Adam » sob lut 11, 2012 08:22 am

i taka i taka :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#14 Post autor: Bucholc Krok » sob lut 11, 2012 10:36 am

Na pewno nie wygra Skrzek - krzyż w tytule załatwia sprawę. Gdyby to była menora..
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#15 Post autor: swordfish » pt mar 02, 2012 13:47 pm

Obejrzałem "W ciemności". Faktycznie, muzyki tam tak mało jak na lekarstwo. Żaden temat nie zapadł mi w uchu. Chwilami przebijał się styl Zbigniewa Preisnera, ale to tylko przez moment. Cały czas mamy w tle underscore i nic ciekawego.

Z kolei zafascynował mnie minimalizm Mikołaja Trzaski w "Róży". Aż się prosi o wydanie materiału na płytę. Jeżeli "Dom zły" był wielkim nieporozumieniem, to tu mamy bardzo starannie przemyślaną ścieżkę. Aż szkoda, że pominęli tą muzykę w nominacjach.

Obejrzałem także "Uwikłanie" z muzyką czeskiego kompozytora Ludka Drizhala. Znakomicie wpleciony hejnał mariacki do muzyki rozpisanej na orkiestrę. Czy ktoś z Was dysponuje płytą promocyjną z muzyką do tego filmu? Na pewno coś się takiego ukazało, bo znajduje się w zbiorze fonoteki łódzkiej "Filmówki".

Artysta:
Ludek Drizhal
Rok:
2011
Długość:
63:28
Tytuł fimu polski:
Uwikłanie

Ścieżki

Telak Dead (1:53)
Sunday Walk (1:27)
Bachelor (3:04)