ORŁY 2012
ORŁY 2012
Ogłoszono nominacje do Orłów - Polskich Nagród Filmowych. W kategorii muzycznej o statuetkę walczą:
CZARNY CZWARTEK - Michał Lorenc
MŁYN I KRZYŻ - Józef Skrzek
W CIEMNOŚCI - Antoni Komasa-Łazarkiewicz
I znowu mnie zadziwili. Tym razem pozytywnie. W zeszłym roku olali znakomitą, pulsującą jazzem "Różyczkę" Lorenca, a tu proszę, jego słabsza ścieżka anty-melodyczna jest nominowana do nagrody. Całym sercem kibicuję Lorencowi!
Pozostałych ścieżek nie znam, bo nie ukazały się w wersji albumowej i filmów jeszcze nie oglądałem.
Pewnie Skrzek tradycyjnie dał popis mieszanki bluesowo-industrialnej, a Antek szuka swojej tożsamości muzycznej, której jest tak blisko. Ciekawi mnie, że tym razem Antek jest przedstawiany dwojgiem nazwisk. To kto jest jego ojcem - Wiesław Komasa czy Piotr Łazarkiewicz? Bo matką na pewno Magdalena Łazarkiewicz.
Zawód negatywny to brak nominacji dla "Bitwy Warszawskiej" Krzesimira Dębskiego. Muzyka rewelacyjna, pachnąca przebojowością, a tu nic. Zero nagród, brak częstych odtworzeń w radiu, słaba sprzedaż krążka w Polsce (nie pojawił się ani razu w TOP 50 Olis). Piosenka Nataszy Urbańskiej nie stała się tak jak w przypadku "Ogniem i Mietkiem Szcześniakiem" Edyty Górniak songiem zarżniętym przez wszystkie stacje komercyjne. Czyżby producenci nie posmarowali w łapkę nikogo odpowiedzialnego za Playlisty Eski, Zetki i RMFu?
CZARNY CZWARTEK - Michał Lorenc
MŁYN I KRZYŻ - Józef Skrzek
W CIEMNOŚCI - Antoni Komasa-Łazarkiewicz
I znowu mnie zadziwili. Tym razem pozytywnie. W zeszłym roku olali znakomitą, pulsującą jazzem "Różyczkę" Lorenca, a tu proszę, jego słabsza ścieżka anty-melodyczna jest nominowana do nagrody. Całym sercem kibicuję Lorencowi!
Pozostałych ścieżek nie znam, bo nie ukazały się w wersji albumowej i filmów jeszcze nie oglądałem.
Pewnie Skrzek tradycyjnie dał popis mieszanki bluesowo-industrialnej, a Antek szuka swojej tożsamości muzycznej, której jest tak blisko. Ciekawi mnie, że tym razem Antek jest przedstawiany dwojgiem nazwisk. To kto jest jego ojcem - Wiesław Komasa czy Piotr Łazarkiewicz? Bo matką na pewno Magdalena Łazarkiewicz.
Zawód negatywny to brak nominacji dla "Bitwy Warszawskiej" Krzesimira Dębskiego. Muzyka rewelacyjna, pachnąca przebojowością, a tu nic. Zero nagród, brak częstych odtworzeń w radiu, słaba sprzedaż krążka w Polsce (nie pojawił się ani razu w TOP 50 Olis). Piosenka Nataszy Urbańskiej nie stała się tak jak w przypadku "Ogniem i Mietkiem Szcześniakiem" Edyty Górniak songiem zarżniętym przez wszystkie stacje komercyjne. Czyżby producenci nie posmarowali w łapkę nikogo odpowiedzialnego za Playlisty Eski, Zetki i RMFu?
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: ORŁY 2012
dlaczego nie ma odpowiedzi "żadna" ? 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Mam wrażenie, że te nagrody to są przyznawane przez Polski Związek Głuchych, chociaż nie, przepraszam, obraziłem teraz głuche osoby
W zeszłym roku olali Różyczkę, a w tym brak Bitwy, jaja sobie robią, czy co?

nie było kogo nominować bo tendencje w filmach mamy teraz taka że muzy nie ma praktycznie wcale - przypominam że na ostatnich Lwach w głównym konkursie na 20 filmów przeszło 15 nie miało prawie wcale muzy. a tegoroczne orły, poza Lorencem, to dwie pozycje również praktycznie bez scoru. Antek walnął parę nut na krzyż i jest tego może 10 minut w filmie i to jeden temat, a Skrzek jak pisze od 30 lat to każdy wie i tam też nic muzy nie ma. Wygra Antek z racji wiadomego ostatnio hypu na W Ciemności. Dla mnie fakt że nominowali Lorenca jest sporym zaskoczeniem (nie, nie z powodów muzycznych) bo wystarczy spojrzeć kto zasiada w jury by wydedukować, czemu jest to nieprzypadkowo dopiero pierwsza nominacja do tej nagrody w historii dla Lorenca.. a obiektywnie? z tej trójki Czarny Czwartek ma muzyki najwięcej, dobrze sprawuje się ona w filmie i jest zauważalna. żadna pozycja nie jest wybitna czy genialna. szkoda tylko że to i tak wszystko wyłącznie polityka.. wielki plus za transmisję gali dla tvp2, widać te zapowiadane zmiany i rękę Kapuścińskiego w zwiekszenie promocji kultury na tym kanale.
#FUCKVINYL
http://filmpolski.pl/fp/index.php/1171082swordfish pisze:Ciekawi mnie, że tym razem Antek jest przedstawiany dwojgiem nazwisk. To kto jest jego ojcem - Wiesław Komasa czy Piotr Łazarkiewicz? Bo matką na pewno Magdalena Łazarkiewicz.
Również jako: Antoni Komasa-Łazarkiewicz, Antoni Gross-Łazarkiewicz, Anton Gross

Może ktoś to wyjaśnić? Czy też sprawa wyląduje w Archiwum X?

pseudonimy se dobiera też mi problem
a ojcem Antka był zmarły Piotr Łazarkiewicz, mąż Małgorzaty- siostry Agnieszki Holland.

#FUCKVINYL
Z tego co widzę to fanami Dębskiego też nie są, za Ogniem i mieczem tylko nominacja, a jak dla mnie soundtrack dużo, dużo lepszy niż Pan Tadeusz Kilara.
toż przecież tłumacze że to polityka
przypomnij sobie na co wtedy był hype i z jakiego powodu
albo rok temu na Skolima.. itd itp..

#FUCKVINYL
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
A to wyszło na CD? Pamiętam, że chyba w Trójce była audycja o tym filmie i chyba też puszczali muzykę. Po audycji miałem to sprawdzić, ale zapomniałem i teraz mi się przypomniało.swordfish pisze:MŁYN I KRZYŻ - Józef Skrzek

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
Pewnie dysponowali nagraniem bezpośrednio od dystrybutora/producenta/autora. W RMF Classic często puszczają np. muzykę Bartka Gliniaka do "Mojego Nikifora" lub "Joanny", które wydania albumowego nie mają.
A tak swoją drogą szkoda, że nominacji nie dostał Zbigniew Karnecki za "80 milionów". Przecież tam pojawia się świetny action-score w scenie ucieczki z pieniędzmi.
A tak swoją drogą szkoda, że nominacji nie dostał Zbigniew Karnecki za "80 milionów". Przecież tam pojawia się świetny action-score w scenie ucieczki z pieniędzmi.
No tam też była fajna muzyka, szkoda, że jej nie wydali. A tak swoją drogą, wie ktoś co to za utwór leci w tym zwiastunie od 1:37:swordfish pisze:A tak swoją drogą szkoda, że nominacji nie dostał Zbigniew Karnecki za "80 milionów". Przecież tam pojawia się świetny action-score w scenie ucieczki z pieniędzmi.
http://www.youtube.com/watch?v=5npsn4GC ... be&t=1m37s
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Myślę, że wygra Antoni Bratanek-Reżyserki.
Swoją drogą nie zgadzam się za Adamem, że kontrowersje co do nominowanych to kwestia polityczna, moim zdaniem raczej... etniczna
Swoją drogą nie zgadzam się za Adamem, że kontrowersje co do nominowanych to kwestia polityczna, moim zdaniem raczej... etniczna

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Na pewno nie wygra Skrzek - krzyż w tytule załatwia sprawę. Gdyby to była menora..
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
Obejrzałem "W ciemności". Faktycznie, muzyki tam tak mało jak na lekarstwo. Żaden temat nie zapadł mi w uchu. Chwilami przebijał się styl Zbigniewa Preisnera, ale to tylko przez moment. Cały czas mamy w tle underscore i nic ciekawego.
Z kolei zafascynował mnie minimalizm Mikołaja Trzaski w "Róży". Aż się prosi o wydanie materiału na płytę. Jeżeli "Dom zły" był wielkim nieporozumieniem, to tu mamy bardzo starannie przemyślaną ścieżkę. Aż szkoda, że pominęli tą muzykę w nominacjach.
Obejrzałem także "Uwikłanie" z muzyką czeskiego kompozytora Ludka Drizhala. Znakomicie wpleciony hejnał mariacki do muzyki rozpisanej na orkiestrę. Czy ktoś z Was dysponuje płytą promocyjną z muzyką do tego filmu? Na pewno coś się takiego ukazało, bo znajduje się w zbiorze fonoteki łódzkiej "Filmówki".
Artysta:
Ludek Drizhal
Rok:
2011
Długość:
63:28
Tytuł fimu polski:
Uwikłanie
Ścieżki
Telak Dead (1:53)
Sunday Walk (1:27)
Bachelor (3:04)
Dictaphone (2:27)
Car Chase (1:01)
Widow (0:44)
Agata's Case (2:03)
Library (1:48)
Library (2:45)
Curiosity Or Love (1:40)
Numbers (1:26)
Intruder (1:10)
Memomry of Kamil (0:50)
Therapy Tapes (2:37)
Lotto Tickets (1:32)
Inverstigation (1:34)
Coffee on a Square (0:39)
What Witnesses (1:04)
Therapy (3:14)
Old Friends (1:05)
Smolar Attacked (0:50)
Cemetery (1:39)
Entanglement (2:44)
Parents' House (1:12)
Meeting Smolar (2:15)
The Truth (2:23)
Assassin (3:48)
Finale (2:21)
Water Under the Bridge (4:42)
Empty Room (4:21)
What Do I Got (3:10)
Z kolei zafascynował mnie minimalizm Mikołaja Trzaski w "Róży". Aż się prosi o wydanie materiału na płytę. Jeżeli "Dom zły" był wielkim nieporozumieniem, to tu mamy bardzo starannie przemyślaną ścieżkę. Aż szkoda, że pominęli tą muzykę w nominacjach.
Obejrzałem także "Uwikłanie" z muzyką czeskiego kompozytora Ludka Drizhala. Znakomicie wpleciony hejnał mariacki do muzyki rozpisanej na orkiestrę. Czy ktoś z Was dysponuje płytą promocyjną z muzyką do tego filmu? Na pewno coś się takiego ukazało, bo znajduje się w zbiorze fonoteki łódzkiej "Filmówki".
Artysta:
Ludek Drizhal
Rok:
2011
Długość:
63:28
Tytuł fimu polski:
Uwikłanie
Ścieżki
Telak Dead (1:53)
Sunday Walk (1:27)
Bachelor (3:04)