Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i seri

#961 Post autor: Templar » śr maja 07, 2014 21:50 pm

Wawrzyniec pisze:O rany, ale to był nudny odcinek. Tydzień czekania na coś takiego. Chyba najsłabszy z dotychczasowych odcinków.Nawet końcówka ze Snowem przypominała grę wideo z final-bossem na końcu.
A mi się odcinek podobał, dla mnie jeden z ciekawszych w tym sezonie. A muzycznie bida jak zwykle :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#962 Post autor: Adam » śr maja 07, 2014 22:50 pm

przyznam rację, że 4 sezon jest suchy. jedyny odcinek to z weselem był ok. już się boję że to ma mieć 8 sezonów, na pewno nie obejrze tyle, jesli dalej to tak będzie wyglądało.. i wciąż twórcy nie przekonali mnie do zapoznania się z książkami :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#963 Post autor: Wojteł » śr maja 07, 2014 22:59 pm

No ja jestem pełen podziwu dla twórców. Dexter miał masakryczny spadek formy po 4 sezonie, House po 3cim, ale im to się udało już po pierwszym :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Templar

#964 Post autor: Templar » śr maja 07, 2014 22:59 pm

Każdy niby tak gada, że z sezonu na sezon i z odcinka na odcinek coraz gorszy jest ten serial, a jakoś co chwilę serial bije rekordy oglądalności. Ostatni przekroczył już barierę 7 mln, do tego 4. sezon ma najlepsze recki krytyków, aż 94/100 na Metacritic i 98% na RT ze średnią oceną 9,1/10. Także sami masochiści na tym świecie czy co? :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#965 Post autor: Adam » śr maja 07, 2014 23:02 pm

tu raczej robote robi wielkie fanbojstwo i armia ultrasów. przy lotrach też nikt wad nie dostrzegał :)
#FUCKVINYL

Templar

#966 Post autor: Templar » śr maja 07, 2014 23:03 pm

Adam pisze:przy lotrach też nikt wad nie dostrzegał :)
Jakich wad? :P

:mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#967 Post autor: Adam » śr maja 07, 2014 23:04 pm

*udawał że ich nie widzi

miało być :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#968 Post autor: Wojteł » śr maja 07, 2014 23:05 pm

Templar pisze:Każdy niby tak gada, że z sezonu na sezon i z odcinka na odcinek coraz gorszy jest ten serial, a jakoś co chwilę serial bije rekordy oglądalności. Ostatni przekroczył już barierę 7 mln, do tego 4. sezon ma najlepsze recki krytyków, aż 94/100 na Metacritic i 98% na RT ze średnią oceną 9,1/10. Także sami masochiści na tym świecie czy co? :P

A Ty dalej swoje, cyferkami mierzysz wartość każdego filmu i serialu. Jak gimbusy hajpują bo zobaczyły kawałek cycka, to może i mieć pierwsze na każdym portalu. Z pozytywnymi recenzjami krytyków się nie spotkałem, co więcej, widziałem tylko krytykę za scenę gwałtu z trzeciego odcinka. A że oglądalność ma masakryczną, to się nie dziwię, bo pierwszy sezon byl na tyle ciekawy i wciągający, że ludzie się zainteresowali i będą to dalej oglądać, bo chcą wiedzieć jak skończy dany bohater/ z przyzwyczajenia/ dla cycków/ dla Tyriona.

A spadek poziomu to fakt niezaprzeczalny - w pierwszym sezonie prawie nic się nie działo, a oglądało się to z masakrycznym zainteresowaniem. Teraz serial sprawia wrażenie takie zrobionego na odwal -ani nowe lokacje nie są już tak dopracowane, jak te w pierwszym sezonie, ani kulminacyjne punkty nie są tak zadowalające, jak wcześniej. No, może z małymi wyjątkami.

Templar

#969 Post autor: Templar » śr maja 07, 2014 23:10 pm

Wojtek pisze:Z pozytywnymi recenzjami krytyków się nie spotkałem
Proszę:

http://www.metacritic.com/tv/game-of-thrones/season-4

najlepiej oceniany sezon serialu w tym roku i w sumie jeden z lepszych wyników w całej historii :P

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#970 Post autor: Wojteł » śr maja 07, 2014 23:11 pm

Fajnie, że reckują cały sezon, jak nawet nie doszedł do połowy :P

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#971 Post autor: qnebra » czw maja 08, 2014 00:04 am

Templar pisze:
Wojtek pisze:Z pozytywnymi recenzjami krytyków się nie spotkałem
Proszę:

http://www.metacritic.com/tv/game-of-thrones/season-4

najlepiej oceniany sezon serialu w tym roku i w sumie jeden z lepszych wyników w całej historii :P
Bo Dżofreja zatłukli właśnie w czwartym sezonie i dlatego tak wysoko teraz oceniają :wink: :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#972 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 08, 2014 01:46 am

I tutaj też jestem rozdarty jeżeli chodzi o opinię Wojtka i Templara. :? Liczby mówią za siebie i niby sam, choć krytykuję, to dalej ten serial oglądam. Ciekawi mnie jak to się rozwinie, choć już nie robię sobie nadziei na jakąś epicką kulminację. "Gra o Tron" to taki mój guilty pleasure. :)

Ja sam nie twierdzę, że pod względem formuły jakoś zmienił się przez te wszystkie sezony. Bardziej bym się upatrywał, że sami twórcy nie zamierzają tej formuły zmieniać. Np. myślałem, że po tym jak już nawet w South Parku sparodiowali ten motyw z przechadzaniem się po ogrodach, to i twórcy dali sobie z tym siana. Ale nie mamy nowy odcinek i Cersei z Oberynem przechadzają się po ogrodach. Jak to też słusznie zauważono: Babcia Tyrell cały poprzedni sezon spędziła w tym ogrodzie przy tym jednym stole.a
Niestety niby najdroższy serial, ale braki budżetowe widać, gdyż mam nadzieję, że nie są to braki pomysłów. Ciągle te same lokalizacje: King's Landing składa się z ogrodów, sali tronowej i burdelu. Jak mamy Strażników na Murze to ciągle widzimy jeden i ten sam plac.

OK, może marudzimy po naprawdę słabym odcinku i może następny będzie ciekawszy.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#973 Post autor: Templar » czw maja 08, 2014 02:20 am

Wawrzyniec pisze:Niestety niby najdroższy serial, ale braki budżetowe widać, gdyż mam nadzieję, że nie są to braki pomysłów.
Najdroższy to nie jest, bo były kosztowniejsze. Na pierwszym miejscu co ciekawe są Przyjaciele :P W finałowym sezonie koszt jednego odcinka wynosił 10 mln dolarów, a przy GoT jest to ok. 6 mln dolarów. No i o ile na serial jest to całkiem sporo, tak porównajmy to sobie z budżetami filmów, tutaj na godzinę serialu 6 mln $, a przy niektórych filmach na 2 godziny 200 mln $. Do tego pytanie jakie mają umowy z aktorami, bardzo możliwe, że przy każdym sezonie nowe stawki są ustalane (to właśnie one spowodowały, że ostatni sezon Przyjaciół tyle kosztował :P) i już nie ma kasy na inne rzeczy ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#974 Post autor: Koper » czw maja 08, 2014 10:20 am

Templar pisze:No i o ile na serial jest to całkiem sporo, tak porównajmy to sobie z budżetami filmów, tutaj na godzinę serialu 6 mln $, a przy niektórych filmach na 2 godziny 200 mln $.
Tak, tyle że w serialu scenografia, kostiumy etc. są wykorzystywane przez wszystkie odcinki, więc też takie porównania nie są do końca adekwatne.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#975 Post autor: Wojteł » czw maja 08, 2014 13:48 pm

Wawrzyniec pisze:Niestety niby najdroższy serial, ale braki budżetowe widać, gdyż mam nadzieję, że nie są to braki pomysłów. Ciągle te same lokalizacje: King's Landing składa się z ogrodów, sali tronowej i burdelu. Jak mamy Strażników na Murze to ciągle widzimy jeden i ten sam plac.
Akurat na murze to nie ma co pokazywac - Akcja skupia się koło Johna, jak on siedzi na dupie w Castle Black, który dokładnie pokazano (za duży to on nie był) to nie ma co wymyslac nowych lokacji. Ale co do King's Landing to się zgadzę, mało tego, braki budżetowe są na tyle duże, że połowa aktorek musi grać bez jakiegokolwiek kostiumu! :P

ODPOWIEDZ