FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#931 Post autor: Dexter » pt kwie 26, 2013 11:12 am

Nie przewróćcie się, jak zobaczycie ceny, bo są o wieeeeele wyższe, niż rok temu :?
Z karnetami oczywiście jest zamieszanie, ale udało mi się kupić :)

Templar

#932 Post autor: Templar » pt kwie 26, 2013 11:51 am

Ja kupiłem karnet mailowo, właśnie dostałem potwierdzenie rezerwacji i dane do przelewu.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#933 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 26, 2013 15:52 pm

Templar pisze:
Wawrzyniec pisze:jak podczas otwarcia pierwszego McDonald'sa w Moskwie? :?
W Warszawie jak otwierali to było więcej ludzi, rekord wtedy ustanowiliśmy w liczbie klientów, ale chyba go pobili już :P
W Moskie to powybijali szyby i następnego dnia musieli zamknąć. :P

Ale już mniejsza oto, czy naprawdę jestem jedynym, który uważa, że po za "Matrixem" to tegoroczny FMF to trochę taki średnio interesujący? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#934 Post autor: Kaonashi » pt kwie 26, 2013 16:00 pm

Czwarty FMF wciąż niedościgniony 8)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#935 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 26, 2013 16:01 pm

Ufff, całe szczęście. :wink: A właściwie to nieszczęście, jestem mocno zawiedziony tym programem. :( Tak to pomijając matrixowy koncert, to chyba największym highlightem tego festiwalu, będzie mój pojedynek z Pawłem na jedzenie kiełbasy. :? :roll:

hp_gof

#936 Post autor: hp_gof » pt kwie 26, 2013 16:04 pm

No wiesz, w sumie jeszcze nie wszystkie karty odsłonięte, sobotni koncert nadal jest wielką niewiadomą, może być jednak ciekawy. Iglesias miodzio <3 No ale jeśli kogoś interesuje tylko muzyka BUM BUM, a PLUM PLUM już nie, no to faktycznie może być dla niego lipa :mrgreen:
Ja znalazłem swój punkt programu, który mnie ściągnie do KRK. Życzę tego również innym, żebyśmy się w końcu w jak największym gronie tam spotkali ;) Wawrzek, jakieś bilety masz już kupione, bo nie orientuję się?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#937 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 26, 2013 18:56 pm

hp_gof pisze: No ale jeśli kogoś interesuje tylko muzyka BUM BUM, a PLUM PLUM już nie, no to faktycznie może być dla niego lipa :mrgreen:
Ależ ja nie chcę, żeby było same BUM BUM. Zważywszy, że ja po słuchaniu Briana, lubię sięgnąć sobie po PLUM PLUM coś oznacza. Chodzi, aby znaleźć złoty środek BUM PLUM BUM PLUM. Niestety pomijając "Matrixa", który będzie miażdżył, mamy zdecydowanie nadmiar PLUM PLUM. Np. muzyka do dokumentów Herzoga :? Znam soundtrack Reijsingera, ładna muzyka. Ale nie wiem czy bez obrazu to będzie już robiło takie wrażenie. Zwłaszcza, że cała siła tkwi w filmach Herzoga, które się świetnie ogląda.

Fakt niby żyjemy w Złotym Wieku Telewizji, ale już nie raz o tym wspominałem, że poza "LOSTami" nijak się to odbija na jakoś muzyki do niej, więc tak sobie ten koncert widzę.

Mam wątpliwości, jak to wszystko wypadnie :?

Ale na ponowne spotkania naprawdę bardzo się cieszę i liczę. :D

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#938 Post autor: Marek Łach » pt kwie 26, 2013 19:13 pm

No ale nie sprowadzajmy muzyki filmowej do konfliktu na płaszczyźnie BUM BUM oraz PLUM PLUM. To co interesujące w tegorocznych programie festiwalu to przeciwstawienie nurtowi oficjalnemu alternatywy i taką alternatywą z prawdziwego zdarzenia będzie chyba koncert herzogowski. I to jest fajne, bo jak sądzę nawet wielu z nas, użytkowników tego forum, ma mgliste pojęcie o tym, czym faktycznie może być muzyka alternatywna w kinie czy muzyczne projekty alternatywne na gruncie kina.

A Davisy, Iglesiasy, Morrisy z ich popularnymi, czasem bestsellerowymi soundtrackami - to jest przecież wszystko "oficjalny", znany szeroko nurt filmówki.

Mi się podoba.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#939 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 26, 2013 19:45 pm

Marek Łach pisze:Mi się podoba.
I dobrze. Ja sam nie chcę wyjść na jakiegoś pieprzonego egoistę, który nie ma za grosz empatii. Poprzedni FMF był bardzo podobnie przygotowany, więc też pora, aby inni mieli coś dla siebie.

Z tym Morrisem i w ogóle tą muzyką do serialów to mam swoje wątpliwości. Mimo, że Koper robi ze mnie fanboya Morrisa, gdyż tam parę razy coś pozytywnego napisałem, to jakoś nie czekam na ten koncert. Co to będzie? Temat z Tudorów, Borgiów i Pillars of Earth i jakoś ciężko mi sobie coś wyobrazić. Chyba, że Morris jakieś suity przygotuje. Tym bardziej mnie zastanawia ta reszta serialowa. Giacchino, ani nikt z GRCP się przecież nie pojawi. :? Daniel Licht z "Dextera"? :?
Sam nie wiem. :?

Mefisto

#940 Post autor: Mefisto » pt kwie 26, 2013 20:53 pm

Wawrzyniec pisze:Ja sam nie chcę wyjść na jakiegoś pieprzonego egoistę, który nie ma za grosz empatii.
Za późno :P

Templar

#941 Post autor: Templar » pt kwie 26, 2013 20:58 pm

Wawrzyniec pisze:Z tym Morrisem i w ogóle tą muzyką do serialów to mam swoje wątpliwości. Mimo, że Koper robi ze mnie fanboya Morrisa, gdyż tam parę razy coś pozytywnego napisałem, to jakoś nie czekam na ten koncert. Co to będzie? Temat z Tudorów, Borgiów i Pillars of Earth i jakoś ciężko mi sobie coś wyobrazić. Chyba, że Morris jakieś suity przygotuje. Tym bardziej mnie zastanawia ta reszta serialowa. Giacchino, ani nikt z GRCP się przecież nie pojawi. :? Daniel Licht z "Dextera"? :?
Sam nie wiem. :?
A skąd info, że ten koncert to będzie muza serialowa, ogłosili jednego z 10 póki co, pozostali wcale nie muszą być znani tak jak Morris z muzyki do seriali.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#942 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 26, 2013 21:07 pm

To jak Morris wyjedzie z nie-serialowymi kompozycjami, to dopiero będzie niewesoło. :?

Templar

#943 Post autor: Templar » pt kwie 26, 2013 21:10 pm

No, ale ten koncert ile będzie trwać, 3 godziny? Przy 10 kompozytorach daje to każdemu jakieś 18 minut, to nawet niech Morris zapoda swoje najlepsze serialowe kawałki, pozostałe 162 minuty to już wcale nie musi być muzyka serialowa :P

hp_gof

#944 Post autor: hp_gof » sob kwie 27, 2013 22:46 pm

My tu pitu pitu o naszym FMFie, a na Teneryfie szykuje się niezła miazga: m.in. James Bond i muzyka do animacji Dreamworks... I będzie Arnold i Beltrami... Koncert Bonda to oczywista atrakcja, ale koncert Dreamworks wydaje mi się jeszcze ciekawszy, tym bardziej że najprawdopodobniej zagrają też muzykę do Strażników... :mrgreen: No sami zobaczcie szczegóły:
http://www.auditoriodetenerife.com/en/e ... /fimucite7
http://www.auditoriodetenerife.com/en/e ... imucite7-0

A tribute to James Bond
Within the setting of Fimucité (Tenerife International Cinema Music Festival), the Orquesta Sinfónica de Tenerife, the Tenerife Film Choir and composers David Arnold (Stargate, Independence Day, Sherlock) and Marco Beltrami (Hellboy, Soul Surfer, The Wolverine, World War Z), two of the most prominent figures in the world of Hollywood sound, will open the seventh festival by revisiting their distinguished careers as creators of some of the best music scores for the Mecca of the film world.
The second half of the concert will pay tribute to fifty years of Special Agent 007 James Bond with a collection of the great tunes that have accompanied his most thrilling film adventures and made audiences grip their seats to the action of history’s most famous secret agent.

An evening of tributes at the closing concert of Fimucité
The Orquesta Sinfónica de Tenerife and the Tenerife Film Choir will pull out all the stops for the first official concert backed by DreamWorks Animation Studios in Europe, with music by acclaimed composers Hans Zimmer, John Powell, Henry Jackman and Alexandre Desplat.
Diego Navarro will guide the show on a journey through the music of these great composers, who have worked for the company that breathed life into Shrek, Kung Fu Panda, Madagascar and How to Train Your Dragon.
The second half of the concert will be dedicated to celebrating 35 years of Varèse Sarabande, the record label that has done so much to launch film music by the greatest composers of the seventh art.

Niestety nie jestem w stanie obskoczyć wszystkich filmowo-muzycznych wydarzeń w jednym roku :(, więc jeśli ktoś się wybiera, to niech nagra co bardziej interesujące fragmenty :P Może też coś wycieknie do sieci. Ja tymczasem zadowolę się koncertem Giacchino w Sevilli, którym zadyryguje Fernando Velazquez. Tylko bilety jeszcze muszę kupić :D

Adam, jako fanboj powinieneś już bookować bilety na Teneryfę :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#945 Post autor: Adam » sob kwie 27, 2013 22:48 pm

po 1 - dawno o tym pisałem, nawet dawałem plakat :P
po 2 - po co mam włóczyć się po świecie jak ten koncert przyjedzie do Kraka prędzej cz później - od początku FMF się z Navarrem wymieniają programami przecież :mrgreen:
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ