Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

Re: Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

#916 Post autor: qnebra » czw wrz 05, 2024 12:01 pm

Wyniki samba_tv mnożysz razy trzy i wychodzą poprawne wyniki oglądalności w całym USA. Wziąłem sobie pomnożyłem 2,7 mln razy łączna długość pierwszych trzech odcinków, zakładając że te widownia obejrzała w całości oraz że nikt z widowni nie uciekł podczas maratonu i wyszło 459 000 000. Mam nadzieję że tu się mylę i realny wynik z Nielsen będzie znacznie wyższy.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#917 Post autor: kiedyśgrześ » czw wrz 05, 2024 12:42 pm

Mystery i Lisu jak zwykle pozytywnie, to się chwali :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#918 Post autor: Adam » czw wrz 05, 2024 12:44 pm

Naprawdę starałem się podejść do tego sezonu z otwartą głową, licząc, że twórcy zrozumieli krytykę i wyciągnęli jakieś wnioski. Próżne nadzieje. Ten serial to piękna wydmuszka, w której wątki fabularne, które z powodzeniem dałoby się zamknąć w jednym filmie, są rozciągane na kilkanaście tragicznie zmontowanych, wypełnionych pustymi dialogami odcinków.
Postaci jest tu mnóstwo, ale nie ma ani jednej, której los mnie obchodzi, bo dosłownie każda podejmuje na każdym kroku nielogiczne decyzje. Nawet ciężko jest stanąć po drugiej stronie frontu i kibicować Sauronowi, bo jego wątek jest tak leniwie napisany i tak wypchany wygodnymi zbiegami okoliczności, że trudno jest uwierzyć, że to jest jakiś mastermind, który ma wszystko przemyślane, jest osiem kroków przed innymi i owija sobie wokół palca każdego, z kim rozmawia. Tu nie ma żadnych szachów 5D, on po prostu ma do czynienia z łatwowiernymi idiotami - w dodatku w większości z elfami, które wydawałoby się, że po setkach przeżytych lat powinny być nieco bardziej inteligentne i podejrzliwe. No ale to by wymagało kompetentnych scenarzystów, którzy w ogóle biorą takie detale pod uwagę.
Plus jest tylko jeden, ten sam co w pierwszym sezonie - to zdecydowanie najlepiej wyglądający serial ostatnich lat i widać, że pieniądz włożony w efekty specjalne był tutaj niebagatelny i dobrze spożytkowany. Tylko co z tego, skoro te piękne obrazy są tłem dla nudnej, dziurawej i przegadanej fabuły.
Nie wiem co by się musiało stać w kolejnych odcinkach, żeby moje zdanie zmienić, ale i tak je obejrzę - w końcu ktoś musi nieść ten krzyż.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#919 Post autor: qnebra » czw wrz 05, 2024 13:53 pm

Głównymi bohaterami pierwszego sezonu, jeśli się tak upierali na kucie Pierścieni, powinni być Celebrimbor i Sauron w formie Annatara.

Celebrimbor - utalentowany rzemieślnik, mający obawy że nie dorówna w mistrzostwie swoim przodkom, być może dzięki pomocy Annatara zyskał pewność we własne zdolności.

Annatar - ten fajny koleś, łatwo zaimponował elfickiej młodzieży, pewnie zwodził tropy i pilnował żeby nie wyjść na jaw, ujawnił się dopiero wykuwając w Mordorze swój pierścień.

Dla mnie to brzmi jak praktycznie samograj telewizyjny, gdzie my co prawda wiemy, kim jest Annatar, lecz elfy nie wiedzą. Nie są przy tym głupie, część ma podejrzenia i prowadzi śledztwo, między innymi Galadriela. Pierwsza część to byłaby gra w kotka i myszkę, druga część to zaś paniczny wyścig z czasem, gdzie są bardzo ograniczone opcje by się przygotować, bo armia Saurona już jest w drodze.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#920 Post autor: lis23 » czw wrz 05, 2024 14:00 pm

Adam Pamiętam, jak chwaliłeś pierwszy sezon "Koła Czasu" a "Pierścienie Władzy" to przy tamtym serialu arcydzieło ;)

Nie wiem, czy czytałeś Tolkiena ale to jest literatura piękna i tam akcji jest tyle, co kot napłakał, głównie są wędrówki, pieśni i piosenki, wiersze, opowieści, itp. a cała akcja jest opisywana z boku - serial i tak jest przystępniejszy dla widza bo nie rozciąga tego na setki i tysiąca lat, poza wątkami których skrócić się nie da ( Sauron ) i choć jest to swobodna adaptacja to sprawdziłem sobie przed chwilą chronologię w książce "Upadek Numenoru" i pomijając upływ czasu, główne wydarzenia zawarte w serialu mniej więcej się z nią zgadzają:

- Sauron, zaniepokojony potęgą Numenoryjczyków, wybiera Mordor na kraj, który uczyni swoją fortecą.
- Sauron stara się zyskać przychylność Eldarów, Gil-Galad odmawia wszelkich układów, lecz Sauron wkrada się w łaski kowali z Eregionu.
- Elficcy kowale pod przewodem Saurona osiągają szczyt swoich umiejętności.Rozpoczynają wykuwanie Pierścieni Władzy.
- W Eregionie zostają ukończone Trzy Pierścienie.
- Sauron wykuwa w Orodruinie Piertścień Jedyny.Kończy budowę Barad-Duru. Celebrimbor przenika zamysły Saurona.
- Zaczyna się wojna Elfów z Sauronem
- Trzy Pierścienie zostają ukryte.
- Siły Saurona najeżdżają Eriador.
- Gil-Galad wysyła Elronda do Eregionu.
- Spustoszenie Eregionu. Śmierć Celebrimbora.
- Wrota Morii zostają zamknięte. Elrond z niedobitkami Noldorów wycofuje się i znajduje schronienie w Imladris.

To wszystko zobaczymy do końca sezonu, choć pewne wydarzenia są przemieszane i myślę, że ukucie Jedynego Pierścienia i budowę Barad-Dur zobaczymy na końcu ostatniego odcinka.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#921 Post autor: Mystery » sob wrz 07, 2024 13:21 pm

To ja już wolę Pierścienie, od takiego rozkopywania Władcy jakie chcą zrobić w "Hunt for Gollum" :roll:

“I really don’t know what [they are planning],” Bloom added. “I did speak to Andy [Serkis] and he did say they were thinking about how to do things. I was like, ‘How would that even work?’ And he was like, ‘Well, AI!’ and I was like, ‘Oh, OK!’
https://variety.com/2024/film/news/orla ... 236135589/

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#922 Post autor: lis23 » sob wrz 07, 2024 13:47 pm

Teraz mamy taki bajzel, że Warner / New Line Cinema? może kręcić tylko filmy i tylko w ramach "uniwersum" Petera Jacksona a Amazon może kręcić tylko seriale na podstawie książek "Hobbit" i "Władca Pierścieni" - teoretycznie, mogłoby dojść do kolaboracji obu studiów, żeby nakręcić, np. serial z większym budżetem i w estetyce filmów Jacksona.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#923 Post autor: qnebra » sob wrz 07, 2024 14:12 pm

Nie do końca, prawa filmowe do Władcy Pierścieni ma "Middle-Earth Enterprises", będące obecnie częścią grupy Embracer i od nich Warner Bros. licencjonuje prawa do adaptowania Władcy Pierścieni i Hobbita. Tu mamy listę licencji jakie obecnie przyznali innym podmiotom:

https://www.middleearth.com/current-licensees.html

Ponadto mają naprawdę dobre FAQ gdzie wyjaśniają dokładnie co wolno, czego nie wolno, jak zdobyć licencję i tak dalej:
https://www.middleearth.com/faq.html

Nie mieli praw do robienia seriali z tego świata, te były dalej w rękach "Tolkien Estate", gdyż Tolkien ich w 1968 roku nie sprzedał. Od nich Amazon kupiło licencję na zrobienie serialu.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#924 Post autor: lis23 » sob wrz 07, 2024 14:33 pm

Szkoda, że przej bajzel z prawami ukatrupili tak dobre gry, jak "Dwie Wierze", "Powrót Króla", "Trzecia Era" i "Bitwa o Śródziemie" 1 i 2 ... Warner nie mógłby odkupić tych gier od EA?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#925 Post autor: lis23 » ndz wrz 08, 2024 09:30 am

Można już zaryzykować stwierdzenie, że
Spoiler:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#926 Post autor: Adam » ndz wrz 08, 2024 15:51 pm

Chyba dlatego wypuścili na raz 3 odcinki, bo je dało się obejrzeć. Na czwartym już niestety usnąłem z nudów.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#927 Post autor: lis23 » ndz wrz 08, 2024 15:58 pm

Akurat czwarty był ciekawszy od trzeciego, przynajmniej dla mnie.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#928 Post autor: lis23 » śr wrz 11, 2024 07:44 am

W Warnerze już popłynęli bo film o Gollumie ma mieć aż DWIE części ...

https://filmozercy.com/wpis/warner-od-r ... pierscieni

https://naekranie.pl/aktualnosci/wladca ... 1725987730
Ian McKellen odpowiedział tak: "powiedziano mi, że to dwa filmy". Dodał, że raczej nie powinien był tego zdradzać podczas pobytu w programie. Jedni interpretują jego wypowiedź jako potwierdzenie, że historia The Hunt for Gollum zostanie rozbita na dwa filmy. Niektórzy zakładają, że chodzi o inny projekt związany ze Śródziemiem, w którym może wziąć udział. W końcu w maju ogłoszono, że trwają prace nad dwiema produkcjami, z których The Hunt for Gollum ma być pierwszą. Rzecznicy Warner Bros. nie odnieśli się do słów aktora.
Piąty odcinek i soundtrack nosi tytuł: "Halls of Stone".

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#929 Post autor: Mystery » śr wrz 11, 2024 17:33 pm

Obrazek

1. Seven for the Dwarf-lords (4:47)
2. Unveiling the Doors of Durin (3:16)
3. Gazing to Eressëa (5:35)
4. Gil-galad’s Vision (2:12)
5. Disa in the Depths (4:35)
6. Mirdania Emerges (3:33)
7. Assault on the Faithful (feat. Clydene Jackson) (4:42)
8. Deceit in the Craft (9:05)
9. Sauron’s Design (2:26)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#930 Post autor: lis23 » śr wrz 11, 2024 19:27 pm

Mimo wszystko Amazon nie zamierza rezygnować z produkcji serialu i co więcej, chce trzymać się pierwotnego planu, który zakładał stworzenie aż pięciu sezonów. Z najnowszego raportu wynika, że po zebraniu wyników oglądalności drugiej serii oraz przeanalizowaniu tego, jak nowe odcinki oceniają widzowie, studio nie będzie zmieniało początkowego założenia i na tym etapie trzyma się postanowienia o zamknięciu historii w ramach pięciu serii. Trzeci sezon jest już przygotowywany od miesięcy, ale Amazon jeszcze nie poinformował oficjalnie, że kolejna seria otrzymała zielone światło.
https://filmozercy.com/wpis/prime-video ... ow-serialu

Adam twierdził, że na 100% anulują ;)

ODPOWIEDZ